Végzős turizmus-vendéglátás szakos hallgatóként a kötelező 12 hetes szakmai gyakorlatomat Görögország legnagyobb szállodaláncához tartozó, Atlantica hotellánc egyik négycsillagos hoteljénél volt szerencsém eltölteni Kos szigetén, Marmari üdülőfaluban 2013. június 1-je és szeptember 15-e között, 15 héten keresztül.

Már 2 éve annak, hogy megismertem a del REY International nevű céget egy, az egyetemünkön tartott előadás keretében. Már akkor nagyon megtetszett a külföldi szakmai gyakorlat gondolatának lehetősége, és komolyan elkezdtem gondolkozni azon, hogy ne Magyarországon töltsem ezt az időszakot. A minden ősszel a Debreceni Egyetem főépületében megrendezésre kerülő külügyi börzére már úgy érkeztem a cég standjához, hogy konkrét terveim és kérdéseim voltak a következő nyarat illetően.

A tél folyamán beadtam a jelentkezésemet, és április közepén kaptam meg végül jó pár csoporttársammal együtt a munkaszerződésemet Görögországba, Kos szigetére. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek és a munkakezdést megelőző másfél hónap lázas előkészületekben zajlott.

Célállomás: Kos

Május 31-én érkeztem meg a hotelbe, ahol június elsején már meg is kezdhettem a munkát felszolgálóként. A barátnőmmel, akivel kimentem szerencsére egy szobába kerültünk, pár nappal később pedig egy litván lány is csatlakozott hozzánk. A szoba hármunknak nem volt túl nagy, de végül mindennek lett helye, hamar hozzászoktunk az új körülményekhez és, hogy néha várni kellett a fürdőszobára.

A tágas terasz pedig, ami a szobánkhoz tartozott amúgy is mindent kárpótolt a tengerpartra néző kilátással….:) (Az egész sziget pedig mondanom sem kell gyönyörű!)

 

A munkát pontosan a főszezon legelején kezdhettem el, így még nagyobb kihívással találtam szembe magam, hiszen a legtöbb ember ekkor érkezik a szállodába. Kezdeti nehézségek természetesen voltak, hiszen soha nem dolgoztam még ezt megelőzőleg sem a vendéglátóiparban, sem a szállodaiparban, és felszolgáló sem voltam még soha, illetve ilyen sok időt, három és fél hónapot még soha nem voltam távol Magyarországtól. Így minden tekintetben teljesen új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtam. Szerencsére a közvetlen felettesünk az étteremben, a maitre, és a többi manager is segítőkészek voltak, első napunkon mindent elmagyaráztak, amit érdemes volt tudni.

Én gyakorlatilag az egész gyakornoki időmet ugyanazon a helyen, a legnagyobb étteremben, a ’Main Restaurant’-ban töltöttem az étteremhez közvetlenül kapcsolódó fedett terasz részen, amelynek csak egy részéért feleltem, kb. 25 asztal tartozott hozzám és a két görög munkatársamhoz.

 • Két műszakban dolgoztam itt, reggel 7-kor kezdtem a munkát az előkészületekkel:pl: a konyhából az evőeszköz, szalvéta, papíralátét kihozatala, cukortartók felrakása az asztalokra, az este fel nem terített asztalok felterítése, ablaktisztítás, a ’trolley’ kocsi felszerelése. Ha a vendégek megérkeztek kávéval és teával kínáltam őket, minden más önkiszolgáló rendszerben működött, a svédasztalokról vehették el a nekik tetsző ételeket. A legtöbben fél 10 és fél 11 között érkeztek, ekkor volt a legnagyobb nyomás a felszolgálókon.
 • Fél 11 után következhettek az utómunkálatok, pl: az összes asztal újraterítése az ebédhez, cukortartók levétele az asztalokról, a trolley bevitele a szennyes tányérokkal és poharakkal, lepakolása a konyhába. A munka délelőtti szakasza 11 órakor ért végett.


A munkanap második fele, az esti műszak 6 órakor kezdődött, és átlagosan fél 11-kor hagytuk el az éttermet. A munka menete hasonló volt a reggeli műszakkal. A délutánom így gyakorlatilag mindig szabad volt, legtöbbször lementünk a tengerpartra, vagy igyekeztük kipihenni a délelőtti műszak (vagy a tegnap esti buli) fáradalmait. :)

A hotelben megszállók fele angol, fele orosz nemzetiségű volt, elvétve egy-két német, francia vagy görög családdal, így jó alkalmam volt arra, hogy anyanyelvűekkel társalogjak angolul, ami úgy érzem sokat segített abban, hogy bátrabban merjek megszólalni idegen nyelven és bátrabban merjek megszólítani idegen nemzetiségű embereket.

Külföldön eltöltött szakmai gyakorlatomnak ez volt az egyik legfontosabb célja. Nem csak a vendégek, de a személyzet is igazi nemzetközi csapat volt, képviseltették magukat a görögökön és a magyarokon kívül még románok, albánok, csehek és litvánok is.Úgy érzem jól döntöttem, amikor úgy határoztam, hogy külföldön töltöm a szakmai gyakorlatomat, hiszen ezen kis időszak alatt is rengeteg új élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb. Fantasztikus embereket és barátokat ismerhettem meg nem csak a személyzet köréből, de a vendégek részéről is, akiket soha nem fogok elfelejteni!

 

Persze mint az élet bármely területén itt is volt néhány negatív tapasztalatom, pl. nem mindig ízlett az aznapi ebéd vagy vacsora, néha túl fárasztónak tűnt a munka és a reggel 6-os felkelés vagy az, hogy pár napot szinte mindig késett a fizetés (szerencsére tényleg „csak” pár napot), de ennek ellenére bátran merjetek belevágni egy ilyen kalandba, mozduljatok ki kicsit az otthoni „komfortzónából”, higgyétek el, életre szóló élményekkel lesztek gazdagabbak, amelyről sokáig fogtok még otthon sztorizgatni a munkatársakkal! :)

 

 

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat egy meseszép görög szállodánál tölteni?
 •   Értékes referenciát szeretnél szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
 •   Erasmus ösztöndíjat szeretnél igényelni?

Ha Görögországi szakmai gyakorlatot keresel, akkor az Internship Greece program keretében szó szerint több száz lehetőség vár! A görög szakmai gyakorlat alatt a hotelek ingyen biztosítják neked a szállást és az ellátást.

Ezen felül havi 450-500 Euró/hó zsebpénzzel is számolhatsz.
Ezt az összeget tovább növelheti a borravaló és az iskoládtól igényelhető Erasmus ösztöndíj is. Arról nem is beszélve, hogy egy külföldi szakmai gyakorlat keretében eltöltött görög nyári munka mindenkiben irigységet vált majd ki! 

 •  Szükséges kezdőtőke: kb. 150.000 Ft
 •  Programdíj: 250 GBP
 •  Fizetés: nettó 450-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, medencefelügyelő, lifeguard
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás & hallgatói jogviszony
 •  Szerződés hossza: 10-24 hét között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...

Réder Brigitta élménybeszámolója

Mivel svédasztalos az étkezés, igy még az én finnyás, diétás igényeimet is kielégitette a menü, de elárulom sütikből sincs hiány. A reggelinél még azt is megválaszthatod hány perces főtt tojást kivánsz, 6 netán 10 perceset Tovább...

Tóth Judit élménybeszámolója

Az élet arra való, hogy megéljük és átéljük, nem arra, hogy szürkén elszaladjon mellettünk. Ehhez hozzátartozik, hogy az ember néha felül kerekedik önmagán, kilép a komfort zónájából és útnak indul felfedezni a világot Tovább...

Tamásy Zsófia élménybeszámolója

Hazaútnál bosszankodva nyugtáztuk, hogy a sok szuvenírtől nem fértünk be a bőröndünkbe, ráadásul a cuccaink kétharmadához nem is nyúltunk hozzá. Tovább...

Gulyás Gabriella élménybeszámolója

Nem csak mi voltunk ott, mint diákok, sok lengyellel dolgoztunk együtt, akikkel nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Segítették a barátságok kialakulását a közös bulik, iszogatások munka után és a közös kirándulások. Tovább...

M. Dóra élménybeszámolója

A fogadtatás rendkívül szívélyes volt, már az első napon úgy éreztem, mintha az éttermi személyzet egy család lenne, aminek mostantól én is részese vagyok. Tovább...

Turóczi Viktória élménybeszámolója

Szerettem bejárni, folyamatosan boldog voltam és mindig mosolyogtam. Nyilván tapasztalat híján nem lettem bárfőnök, de egy hónapig koktélokat készítgettem... Tovább...