VÉSZHELYZETEK

Mik azok a helyzetek, amikor feltétlenül és azonnal vedd fel velünk a kapcsolatot és a megoldási lehetőségek.

MUNKAVÁLLALÁS további témakörei:


Nagyon sok a túlóra, mit tehetek?

A normalitás határain belül kötelező a túlóra a szállodaiparban.

A hotelek vezetői nem azért rendelik el a túlórát, mert ez a hobbijuk. Ha sok a vendég és valami miatt kevés a dolgozó, akkor biztosan kell túlórázni.
Ez általában kétféle módon jelentkezik:

 1. Szállodaipar sajátosságai
  22:30-kor nem dobhatod el a kezedben lévő tányérokat, hanem elvégzed a munkát, amibe belekezdtél (mondjuk leszeded az asztalokat) és 20:16-kor fejezed be a munkát. Ez bizony a legtöbb helyen nem számít olyan túlórának, amit kifizetnek. Nem azért, mert a szállodák a rabszolgatartást preferálják, hanem mert a szállodaipar és vendéglátás ilyen. Legyél igényes a végzett munkára és akkor fejez be a műszakot, amikor a munkád is kész. Ezt fogják jó referenciával és lehetőségekkel később a F&B menedzserek meghálálni.

  Ha ez számodra felháborító, akkor NE JELENTKEZZ SZÁLLODAI MUNKÁRA. Ezen a világon nem tudunk változtatni a te kedvedért sem. Képzeld el mi lenne az ügyfeleinkkel, ha 18:00-kor egyszerűen lenyomnánk a beszélgetés közben a telefont, vagy azt mondanánk, hogy elég, ez az e-mail csak holnap megy el. A munka akkor ér véget, ha be van fejezve.

 2. Van, hogy valami miatt kevés a dolgozó, de sok a vendég.
  Ilyenkor azok munkáját is el kell végeznie a többieknek, akik nem dolgoznak (felmondás, betegség, sztrájk, zombitámadás, stb miatt). Ezek általában átmeneti időszakok. Ilyenkor magasabb a napi munkaóra (nem pár perccel) vagy kevesebb a szabadnap. Ezeket a túlórákat mindig kifizetik! 
  Görögországban június-július-augusztus hónapokban van a csúcsszezon, amikor a hotelek foglaltsága a legtöbb helyen 100%-os. Ilyenkor előfordulhat, hogy csúsztatják a szabadnapokat, hosszabbak a műszakok. Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy elfogadod a helyzetet és spanolod magad a plusz pénzzel, amit majd kapsz érte, vagy jelzed a főnöködnek, hogy fizikailag nem bírod a tempót és vegyen vissza a munkaóráidból (ezt jelezheted nyugodtan nekünk is - intézkedni fogunk azonnal). Ha emiatt fel akarsz mondani és hazaszaladni, a legnagyobb butaságot tervezed. Ha nem bírod, jelezd - vagy visszavetetjük a munkaóráidat azonnal, vagy áthelyezünk egy nyugisabb hotelbe.

Szerződést akar módosítani a hotel kiérkezés után. Mit tegyek?

Azonnal jelezd nekünk a dolgot!

Ha nem tudunk az esetről, nem fogunk tudni segíteni semmiben, miután már új szerződéseket írtál alá!

 • Van, hogy a hotel ellenőrzést vár, és eredetiben is alá akar veled íratni szerződéseket - ha ezek ugyanazok, mint amiket itthon is szignóztál, akkor semmi gond nincs.
 • Előfordul, hogy jogászok felülbírálják a szerződéseket (erre pár évente kerül mindenhol sor) és új szövegezéssel kapsz szerződést, ami ugyanolyan munkakondíciókat garantál, ilyenkor sincs aggdalomra ok, de egyeztess velünk. Ha tőlünk zöld lámpát kapsz, akkor mehet a dolog.

Nagyon fontos, hogy ne írj alá semmit anélkül, hogy velünk egyeztetnél, mert csak úgy tudjuk védeni az érdekeidet, ha a mi szerződéseink vannak érvényben!!
Ez kiemelten hangsúlyos akkor, ha szakmai gyakorlatos vagy, mert abban az esetben az iskolád is érintett a dologban.

Eltűnt valamim, kit hívjak?

Azonnal szólj a felettesednek!
Mondd el neki honnan és micsoda tűnt el, esetleg azt is, hogy ki férhetett ezekhez a dolgokhoz hozzá.

 • Ha a szobatársad a ludas, kérj egy másik szobát - ebben is a főnököd tud segíteni.
 • Ha pénzed tűnt el, akkor azonnal nyiss számlát és esélyt se adj az ilyesminek még egyszer!
 • Ha nagyobb elektronikai cucc tűnt el, akkor érdemes bevonni a rendőrséget is.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ha megtörtént a baj, nem tudnak mit tenni, bárhogy is szeretnének segíteni neked.
Ezért javasoljuk, hogy a pénzed tartsd számlán, az értékeidet pedig a bőröndben, lakattal lezárva!

Sokféle ember dolgozik egy-egy hotelben, nem tudhatod, kinek mire fáj a foga sajnos..

Ha kirúgnak, milyen gyorsan kell elhagynom a szobát? Lehet, hogy azonnal mennem kell?

Ez nem jellemző, hiszen a hotelt sem az motiválja, hogy minél jobban kitoljon veled.

Gyakori a módszer, hogy a felmondás után addig maradhatsz a szálláson, ameddig haza nem tudsz indulni. Ez egy olyan gesztus a hotel részéről, amit értékelned kell, hiszen szállásol/ellát még akkor is, ha már nem segítesz neki. Ezt figyelembe véve az időt sem húzhatod, a lehető legkorábban haza kell repülnöd, hiszen a türelem is véges, a helyre pedig előbb/utóbb szükség lesz.

Teljesen más eset persze, ha komoly törvénysértés miatt rúgnak ki, hiszen ilyenkor a rendőrség is játszik, akik már nem ilyen elnézőek.

Nekem ez az egész mégsem megy. Hazamehetek?

Ilyen eset előfordulhat, de sosem szabad erre az elhatározásra jutnod 2 hét alatt. Mindenkit ér egy „kezdeti sokk”, amit könnyebben/nehezebben vesz, de ezt követően mindenki felveszi a ritmust. Erre a türelemre, és kitartásra lesz szükséged neked is, hiszen vannak mások, akiknek sikerül.

Persze hazajöhetsz, de ezzel az indokkal szerződést bontani szinte garantáltan feketelistával jár.

Megöl a honvágy. Mit kezdjek magammal?

Ez egy hozzáállásbeli kérdés. Honvágyad legtöbbször azért van, mivel folyamatosan és tudattalanul az otthoni helyzettel hasonlítod össze a kintit, amit alul is értékelsz – nem csoda, ha haza akarsz menni.

Ilyenkor az a legjobb módszer, ha lefoglalod magad odakint, próbálod élvezni a helyet és a helyzeteket, és így szépen helyreáll az egyensúly a két fél közt. Ez a legtöbbször működik, de egyvalamit sosem szabad: Ha kicsit is hiányzik az otthon, akkor sem szabad többet kontaktolnod az otthoniakkal – Miért? Hiszen ez csak erősíti a hiányérzetet.

Nem abban a pozícióban és nem annyit dolgozok, mint ami a szerződésemben szerepel. Mi tudtok tenni?

Ha a munkaköröddel van a baj, akkor azt mindenképpen jelezd nekünk, hiszen ez egy fix része a szerződésednek (de ne feledd, hogy departmenthez szerződsz a legtöbbször, nem pozícióra)

Ha többet dolgozol mint kéne, azt a hotel úgyis kompenzálja anyagilag, vagy szabadidőben, amivel jobban jársz sokszor. Ez gyakori lehet a vendéglátásban eleve, mivel itt a vendégekhez kell igazodni, ha több van, a munka is több, míg lazább a tempó a kevés foglalás idején.

Vannak feladatok, amiket fizikailag nem tudok elvégezni. Mit tegyek?

Érthető, hogy megvannak a fizikai korlátaid, amit néha a feladataid túllépnek. Ugye nem lehet szűrni a jelentkezéskor azt, hogy milyen nehezek a tányérok és hány kilót tudsz megemelni. Ennek fényében, ha valami nem megy, az nem a te hibád, így nyugodtan jelezheted a főnöknek, hogy valami gond van és így ő megpróbál egy másik feladatkört találni neked. Ne feledd, hogy ilyenkor az egészséged megóvása a fontos, így ők is motiváltak a gondod megoldásában.

Akivel jöttem, úgy döntött, hogy hazamegy. Elmehetek én is?

Nem. Attól még hogy valaki, aki egy hotelben dolgozik veled úgy dönt, hogy felrúgja a szerződését, te nem mentesülsz a saját szerződésed alól.

Vagyis, ha a barátod után akarsz menni, megteheted, de szerződésszegésnek minősül és számolnod kell a következményeivel.

Mit tehetek, ha véletlenül otthon maradt az EHIC vagy útlevél?

Mivel mindkettő alapvető és fontos dokumentum, így az itthon hagyásuk/eltűnésük igen komoly gondot okozhat.

Mivel nálunk rögzítve vannak a rendszerben, így a munkahelyed felé tudjuk igazolni a meglétüket - kirúgni jó esetben így nem fognak.
Viszont a hivatali ügyintézés, bankszámlanyitás elakadhat útlevél nélkül és ha netalántán baleset ér, akkor az EHIC szkennelt példánya nem fogja érdekelni a kórházat.

Teendők, ha itthon marad az EHIC:
Még a szerencsésebb eset történt, hiszen a hivatalos bejelentésekhez nem minden esetben kell (az útlevéllel szemben). Persze nem szabad félvállról venned, hiszen az ellátáskor az eredeti kell, és ha ekkor esik valami bajod (mert ugye Mörfi és az Ördög sosem alszik) akkor az komoly fejfájásra ad majd okot.
Jelezd a recepción, hogy iratod érkezik majd és a szüleid vagy barátaid elsőbbségivel, ajánlva postázzák el a hotelnek (természetesen feltüntetve rajta a te nevedet is).

Teendők, ha itthon marad az útlevél:
Ez egy igen nagy probléma, amit csak a hotel segítőkészségével tudsz megoldani. Azt szögezzük le, hogy dolgozni szinte biztosan nem fogsz, hiszen nem tudnak bejelenteni, ami miatt fizetést sem kapsz majd. Ez még a kisebb baj, hiszen a megléte szerződéses feltétel, így a hotel haza is küldhet azonnal, egy nap munka nélkül is akár.

A legjobb amit tehetsz az az, hogy amikor rádöbbensz a dologra, azonnal szólsz nekünk, valamint a hotelnek (ne sunnyogd el, hisz ha a hivatalban derül ki, akkor ki sem fogsz pakolni). A helyzetet még mentheted azzal, hogy azonnal telefonálsz haza és FUTÁRRAL (Ups, Tnt, stb…) küldeted ki 24 órás határidőn belül. Borsos lesz, de nem annyira, mint a jegy haza (a posta pedig felejtős, hiszen ők nevetséges határidőkkel dolgoznak).

Ha elvesztetted valamelyiket itthon kiutazás előtt:
Ezek közül a szerencsésebb eset az, ha még itthon történik az eset. Ekkor még mindig van annyi idő, hogy pótold, főleg az EHIC-et. Az útlevél ekkor is más tészta, mivel több időbe telik az elkészülte. Az eset ismételten borsos lesz, hiszen ha csak a 24 órás határidő fér bele a hátralévő időbe, akkor nincs mese, azt kell választanod.
Az útlevél igénylésének részletei ITT olvashatók.

Ha már a 24 óra sem segít, akkor is úgy kell megigényelned, hogy mihamarabb utánad lehessen küldeni (nem vár majd a hotel 20 munkanapot). Persze ilyen esetről azonnal kell értesítened minket!

Ha kint veszítetted el:
Jelentened kell a főnöködnek, akik tudják milyen hatóságnál kell jelezned a dolgot, valamint az itthoniaknak, hogy eltűnt, mivel hivatalos dokumentumról van szó. Ekkor is kell pótolni az iratokat, de már szerencsére több idő áll a rendelkezésedre.

Ha baleset ér, ellátnak külföldön is?

Igen, teljes mértékben és ugyan úgy, ahogy itthon is tennék, mivel ez EU-s norma.

Persze felmerül a kérdés (és a sok fikció) hogy milyenek kint az egészségügyi létesítmények. Meglepődnél, hogy egy rendelő a Kanári-szigeteken vagy Rodoszon, esetleg egy kórház mennyivel modernebb sok itthoni helynél, így nem kell miért aggódnod. Ezen felül ők mind felkészültek a turistákra is, tehát nem kell a nyelvi nehézségekre sem számolnod.

Persze tisztáznunk kell pár dolgot, ami terén nem tudsz kórházi ellátást, csak magánt igénybe venni:

 • Nőgyógyászati területek - Ilyen a fogamzásgátló felírása is, így tervezzetek előre.
 • Fogászati beavatkozások – Ha valahol rezeg a léc, akkor azt időben hozasd rendben itthon, de ne az utolsó pillanatban, hogy már kint derüljenek ki az esetleges szövődmények. Ha fogfájós vagy, tudod milyen érzés, ha nem tudod kezelni.
 • Nem akut dolgok kezelése – Azaz meglévő bajaid, szemészeti gondok és hasonló területek.

Nem bírja a gyomrom a személyzeti kaját, mit tehetek?

Ezzel a problémával sokan szembesültök. Hiába, hogy kevésbé olajosak az ételek, de a fűszerezés más, ami az eső alkalmakkor okozhat kellemetlenséget. Pont ebből kifolyólag érdemes gyomorgyógyszereket (Quamatel, Bilagit) vinni, ameddig helyre nem jön a probléma.

Abban az esetben, ha folyamatosan felbukkan a baj az étellel kapcsolatban és tudod annak kiváltó okát, úgy megpróbálhatsz egy külön menüt kérni – kiemelendő, hogy ez az eset más, mintha valaki már érkezésekor, egy teljesen más étrendet szeretne egy diéta miatt.

Valami nagy baj történt itthon, hazautazhatok azonnal?

Igen, mivel nem vagy fizikailag a szállodához kötve. Persze az elkerülhetetlen, hogy ezzel megszegd a szerződésed, de ennek következményei nagyban függenek a hazajöveteled okától és a körülményektől. Hogy érthetőbb legyen – nem mindegy, hogy egyeztetsz velünk, hogy baj van, és mit lehet tenni, vagy egy héttel később szólsz, hogy hazajöttem.

Belekeveredtem valamibe/letartóztattak, ki tud segíteni?

Ilyenkor nem tudsz mit tenni, mint ügyvédi segítségért folyamodni, ugyan úgy, mintha itthon lennél (jogi procedúrák során sem mi, sem pedig a hotel nem tud képviselni). Ez az oka annak, hogy felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy nem szabad elengednetek magatokat, csak azért, mert nem itthon vagytok, hiszen törvények kint is vannak, amik megszegéséért a szabadságoddal is fizethetsz.

Sikerült kirúgatni magam, mit tegyek?

Ez attól függ, hogy mikor értesítesz minket. Ha időben szólsz, hogy rezeg a léc, akkor még van időnk átgondolni a lehetőségeket és új helyet keresni. Ellenben, ha a történtek után jelzed, hogy baj van, akkor már hiába szánod-bánod, a kirúgás okától független sem tudunk valószínű segíteni, hiszen nincs rá idő.

Az iskolám keresztbe tett, előbb kezdődik a félév. Kinek szóljak?

Ezt az esetet mindenképpen jelezd nekünk, amint a tudomásodra jutott. Ez azért alapvető, mivel ilyenkor le tudjuk szépen kommunikálni a hotellel, és ha van bármilyen hivatalos értesítés a sulitól a korábbi kezdéssel kapcsolatban, akkor a bónuszodat is jó eséllyel lehet megmenteni.

Nagyon zajosak a többiek a szálláson, nem tudok pihenni. Hogyan oldjam meg?

Ez egy olyan probléma, amit első körben egymás közt kell megoldanotok. Ha nem megy, akkor célszerűbb másik szobába kérned át magad, mint a hotel közreműködését kérni a csitításukhoz, hiszen az csak rád üt vissza később. Persze ne feledd, hogyha tényleg annyira hangosak, akkor nem te leszel az egyetlen ember, akit zavarnak, így már más a helyzet is.

Pikkelnek rám a többiek/csicskáztat a főnök munkában, kinek szóljak?

Ha valamelyik kollégád az, aki nem kezel tisztelettel, akkor az egy ugyan olyan helyzet, mint a szállás esetében. Először meg kell próbálni megoldani a helyzetet egymás közt, és csak ezt követően szabad bevonni a főnököt (bár, ha jó a főnököd, akkor ezt ügyesen el tudja simítani).

Azt, hogy a főnök milyen módon utasít, nem tudod igazán befolyásolni. Ha ezzel nagyon eldurvul a helyzet, akkor jelezheted nekünk és megpróbálunk egy másik hotelben keresni a számodra helyet.