Megszabhatja a szálloda, hogy mit csinálhatok a szabadnapjaimon?

Ebbe sehol nem szólnak bele, viszont 4 terület van, amire nagyon figyelj, mert elbocsátás járhat érte:

 • A hotel megszabhatja, hogy milyen módokon használhatod a szállást (pl. tilos bulit tartani).
 • Nem csinálhatsz olyat szabadidődben, ami kihat a munkádra (nem mehetsz másnaposan dolgozni, nem drogozhatsz, stb).
 • A Belső Szabályzattól függően lehet, hogy nem lehetsz a hotel vendégterületein a szabadidődben sem (vagyis nem használhatod a SPA-t vagy a medencét).
 • A Belső Szabályzattól függően nem létesíthetsz intim kapcsolatot a hotel vendégeivel sem munkaidőben, sem azon kívül. (Igen, egy forró este miatt is lehet repülni.)

Használhatom a hotel szolgáltatásait?

Hotelfüggő. Egyes helyeken engedélyezik ezeknek a létesítményeknek a használatát (edzőterem, medence, sportpályák, szaunák) míg máshol teljesen tiltottak.

Persze jól hangzik ha igen, de azt se feledjétek, hogy ekkor a vendégek közt vagytok, így viselkedni kell, megfelelően képviselni a hotelt és ugyan úgy eleget tenni a kéréseiknek (tehát nem zavarhatod el őket). Bár ez a szerződésed elején még elmegy, de később már ők lesznek azok, akiket legutoljára akarsz látni a szabadidődben, így nem is igazán kérdés ezeknek a létesítményeknek a használata. Sokkal jobb helyeket találhattok a kapukon kívül, ahol nincsenek szigorú szabályok.

Tölthetem a szabadidőm a vendégek között?

Ez a hotel döntésén múlik, de a létesítményekhez hasonlóan nem a vendégtér lesz az, ahol a szabadidőd akarod majd tölteni. Persze legtöbbször szabadon járhatsz-kelhetsz, kitiltva nem vagy, bár nem éri meg emiatt, egyenruhát hordani/kiöltözni (slamposan nem teheted), viselkedni, jópofizni és szemsarokból résen lenni a főnök miatt.

Lehet alkoholt fogyasztani munkaidőn kívül?

Munkaidőn kívül azt csinálsz, amit akarsz, amíg az nem hat ki a munkavégzésre és nem ütközik a hotel szabályzatába vagy törvénybe.

Természetesen fogyaszthatsz alkoholt, de két dologra nagyon figyelj oda:

 • Nem mehetsz munkába ittasan.
  Bármikor szondáztathatnak, és azonnal elbocsátanak, ha részegen mész dolgozni. Ilyen esetben mi is tehetetlenek vagyunk, törvényt és szabályzatot szegtél, haza kell utaznod.
 • Nem mehetsz munkába másnaposan.
  Ha nem vagy munkavégzésre alkalmas állapotban, akkor elbocsáthatnak. Az, hogy a főnökkel ittál hajnalig nem fog megmenteni. A hotel vezetője hozza a döntést, nem a felettesed. A hotelmenedzser pedig nem akar félhulla dolgozókat látni a hotelében. Tarts mértéket, vagy időzítsd a kemény bulizást a szabadnapjaid elé.

Ha alkohol miatt bocsátanak el, nem élhetsz az áthelyezés lehetőségével, szépen haza kell utaznod és Feketelistára kerülsz, vagyis nem vállalhatsz munkát többé sok-sok hotelnél.

Ha ittasan vezetsz, el fogják venni a jogosítványodat és le is csukhatnak. Ha balesetet okozol, biztosan le fognak tartóztatni. Ha részegen bolond vagy és törvénybe ütközőt csinálsz, ülni fogsz. Hidd el nekünk, párszor előfordult az ügyfeleink körében a dolog, nem született belőle élménybeszámoló... Sokba fog kerülni neked, megalázó lesz még akkor is, ha végül is kiengednek. Ha ilyesmi történik, mi nem fogunk tudni segíteni - úgyhogy még a lehetőségét is kerüld el ezeknek a helyzeteknek!!!

Előbb érkezek ki, mint az első munkanapom. Mi fog történni?

Mivel van egy alapvető rugalmasság a jegyed foglalásánál is, így ebből nem lesz semmilyen hátrányod.

Arra kell számolnod, hogy a korábbi érkezéssel a munkakezdésed is korábban lesz majd, így az extra napokat nem használhatod fel szabad kószálásra és pihenésre. Ennek az az oka, hogy ezalatt az idő alatt is biztosítja a hotel számodra a szállást és az ellátást, amiért nyilván le is kell tenned valamit az asztalra.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy módosul-e a hazajöveteled dátuma. Ezt a legtöbb esetben helyben hagyják, így nem kell belekalkulálnod mikor hazautat foglalsz.

Elhagyhatom a szállodát szabadidőmben?

Természetesen a szabadidődben azt csinálsz, amit akarsz és oda mész, ahová akarsz.
Munkaidőn kívül a szállásra vonatkozó szabályokat kell csak betartanod (ha ott tartózkodsz).

Kérhetek több összefüggő szabadnapot?

Természetesen, ha megkéred a főnököt, hogy találjatok ki valamit, mert szeretnél mondjuk utazni, akkor ennek legtöbbször teret engednek. Persze ami diktál az az, hogy milyen éppen a vendégszám és a lehetőségek, így ha nemleges választ kapsz, annak biztosan megvan az oka. Persze azt se feledjétek, ha csoportosan akartok kiruccanni, hogy egyszerre sem lehet mindenki szabadságon.

Össze tudom hangolni a szabadnapokat másokéval?

A legtöbb esetben igen, úgy, ahogy a sajátjaidat is össze tudod tolni. Persze itt is a lehetőségek szabnak határt, de segítenek ahol tudnak.

Hazajöhetek hosszabb szabadnapokra?

A szabadnapjaidon azt csinálsz, amit akarsz, de akárhol is fogsz dolgozni, pár napra hazaszaladni elég költséges móka lehet..
Plusz számolj arra, hogy ha valami miatt nem érkezel vissza időben, akkor ki is rúghatnak - jogosan.

Kevesebb a szabadnapom, mint kellene - kihez fordulhatok?

A normalitás határain belül kötelező a túlóra a szállodaiparban.

A hotelek vezetői nem azért rendelik el a túlórát, mert ez a hobbijuk. Ha sok a vendég és valami miatt kevés a dolgozó, akkor biztosan kell túlórázni.
Ez általában kétféle módon jelentkezik:

 1. Szállodaipar sajátosságai
  22:30-kor nem dobhatod el a kezedben lévő tányérokat, hanem elvégzed a munkát, amibe belekezdtél (mondjuk leszeded az asztalokat) és 20:16-kor fejezed be a munkát. Ez bizony a legtöbb helyen nem számít olyan túlórának, amit kifizetnek. Nem azért, mert a szállodák a rabszolgatartást preferálják, hanem mert a szállodaipar és vendéglátás ilyen. Legyél igényes a végzett munkára és akkor fejez be a műszakot, amikor a munkád is kész. Ezt fogják jó referenciával és lehetőségekkel később a F&B menedzserek meghálálni.

  Ha ez számodra felháborító, akkor NE JELENTKEZZ SZÁLLODAI MUNKÁRA. Ezen a világon nem tudunk változtatni a te kedvedért sem. Képzeld el, mi lenne az ügyfeleinkkel, ha 18:00-kor egyszerűen lenyomnánk a beszélgetés közben a telefont, vagy azt mondanánk, hogy elég, ha ez az e-mail csak holnap megy el. A munka akkor ér véget, ha be van fejezve.


 2. Van, hogy valami miatt kevés a dolgozó, de sok a vendég.
  Ilyenkor azok munkáját is el kell végeznie a többieknek, akik nem dolgoznak (felmondás, betegség, sztrájk, zombitámadás, stb miatt). Ezek általában átmeneti időszakok. Ilyenkor magasabb a napi munkaóra (nem pár perccel) vagy kevesebb a szabadnap. Ezeket a túlórákat mindig kifizetik! 

  Görögországban június-július-augusztus hónapokban van a csúcsszezon, amikor a hotelek foglaltsága a legtöbb helyen 100%-os. Ilyenkor előfordulhat, hogy csúsztatják a szabadnapokat, hosszabbak a műszakok. Ilyenkor két dolgot tehetsz: vagy elfogadod a helyzetet és spanolod magad a plusz pénzzel, amit majd kapsz érte, vagy jelzed a főnöködnek, hogy fizikailag nem bírod a tempót és vegyen vissza a munkaóráidból (ezt jelezheted nyugodtan nekünk is - intézkedni fogunk azonnal). Ha emiatt fel akarsz mondani és hazaszaladni, a legnagyobb butaságot tervezed. Ha nem bírod, jelezd - vagy visszavetetjük a munkaóráidat azonnal, vagy áthelyezünk egy nyugisabb hotelbe.