ELLÁTÁS

Ha szeretnéd tudni, hogy milyen ellátásra számolhatsz, mit szoktak enni a dolgozók, akkor itt találod a válaszokat.

MUNKAVÁLLALÁS további témakörei:


Mikor és hogyan vannak az étkezések?

Minden hotel rendelkezik személyzeti étkezdével, ahol nyugodtan elfogyaszthatod a reggelid/ebéded/vacsorád. Az étkezések fix időben vannak, az étterem nyitva tartásához igazítva, hisz készen kell lennie mindennek mire nyittok és ebbe beletartozik az étkezés is. Egy jellemző kombináció az alábbi, de ez mindig hotelfüggő:

  • 7:00 - 7:30 személyzeti reggeli
  • 7:30 – 9:00 vendégek reggeliztetése
  • 11:00 – 13:00 vendégek turnusos ebédje
  • 13:00 – 13:30 személyzeti ebéd
  • 13:30 – 21:00 felkészítés és vendégvacsora
  • 21:00 – 22:00 felkészítés
  • 22:00 személyzeti vacsora

Hányszor kapunk enni egy nap?

Alapvetően háromszor, jellemzően a műszakcserék közt. Persze lehetnek különbségek pozíciók közt (animátorok) mivel az ő beosztásuk nem illeszkedik az étteremhez, így a vendégekkel is étkezhetnek néhány hotelben.

Általában mit eszik a személyzet?

A személyzeti menük mindig egyszerűbbek, jellemzően mindennap egy külön fogás van ebédre, pár helyen pedig minimális választási lehetőség:

  • Reggeli: Jellemzően péksütemények, szendvicsek, felvágottak, gyümölcsök – tipikus nemzetközi jelleggel
  • Ebéd: A szakács által készített külön dolgozói menü, sülthúsok, tészták, sültkrumpli – egyszerűbb, nagyobb volumenű ételek, de hotele válogatja.
  • Vacsora: Az igazi különlegesség az éttermesek számára. Ugye az étterem bezár az adott időben, így a dolgozók is megrohamozzák a svédasztalt (nem maradékot, félreértés ne essék) és akár szabadon válogatják össze a teljes vacsorájukat. Ekkor ugye mindenki olyan összetételben és mennyiségben választ, ami tetszik a számára.

A többiek esetében, (animátorok, recepciósok) vagy hasonló beosztáshoz kell alkalmazkodni, vagy egyénileg, a vendégekkel együtt étkezhetnek – amikor persze viselkedni kell, szóval pro&kontra.

Csak fix időben ehetünk?

Igen, mivel az étkezés is a beosztás egyik része, így ehhez mindenképpen igazodnod kell. Ha kihagyod az egyiket, akkor nehezen tudod pótolni, mivel nem lesz rá idő. Ez különösen fontos azoknak, akik hajlamosak a rosszullétre éhesen.

Kell fizetni az italokért?

Hotelfüggő, de a legtöbb étteremben azokat az alapitalokat, amiket ingyen kapnak a vendégek, úgy ingyen kapod te is (üdítők, kávé, alap alkoholos italok, persze szabályok közt). Ha lehet, akkor sem szabad szemtelennek lenni, üvegbe tölteni/elvinni/pazarolni.

Nem bírja a gyomrom a személyzeti kaját, mit tehetek?

Ezzel a problémával sokan szembesültök. Hiába, hogy kevésbé olajosak az ételek, de a fűszerezés más, ami az első alkalmakkor okozhat kellemetlenséget. Pont ebből kifolyólag érdemes gyomorgyógyszereket (Quamatel, Bilagit) vinni, ameddig helyre nem jön a probléma.

Abban az esetben, ha folyamatosan bukkan fel a baj az étellel kapcsolatban és tudod annak kiváltó okát, úgy megpróbálhatsz egy külön menüt kérni – kiemelendő, hogy ez az eset más, mintha valaki már érkezésekor, egy teljesen más étrendet szeretne egy diéta miatt.

Speciális étrendet kell tartanom. Megoldható?

Természetesen ez attól függ, hogy mit jelent pontosan a speciális étrend. Ha valami komolyabb problémád van, akkor azok listáját kérjük nézd át az általános kérdések GYIK részben.

A hotelek minden részleg számára egy menüt terveznek, aminek az összetétele mindig változó. Ha csak teljesen egyéni ételeket fogyaszthatsz, akkor végig kell gondolnod azt, hogy mi történik, ha ez nem sikerül és ennek fényében biztonságos-e a kiutazás maga. Ilyenek lehetnek például a cukorbetegség, vagy a komoly ételallergiák, amik miatt kórházba is kerülhetsz – ebben az esetekben nem is szabad kiutaznod, hisz nem garantálják a biztonságod.

Ha olyan problémával kell szembesülnöd, mint a laktóz, vagy gluténérzékenység, akkor annak súlyosságához mérten kell döntést hoznod. Mivel a menük folyamatosan változnak, nagy valószínűséggel tudsz olyan étkezést összeállítani, ami megfelel a számodra, de ez nem garantálható – ennek fényében nem teheted a hotelt/del Rey Internationalt/partnert felelőssé az esetleges korai hazajöveteled miatt.

Vega, Paleo vagy más választott diéták esetében természetesen nincs részvételi korlátozás, hisz ezek elhagyása nem okoz egészségügyi kockázatot, és valószínűleg össze is tudod őket állítani.

Tipp: A konyhásokkal mindig célszerű jóban lenni, hisz ezekben az esetekben ők segíthetnek neked a legtöbbet : )

Vihetek be ételt a hotelbe/szállásra?

Hotelfüggő, de a legtöbb szállodában nem csinálnak belőle gondot. Az a fontos, hogy bontott/nem zárható élelmiszer, vagy annak maradéka minimálisan legyen a szobában, mivel mágnesként vonzza a kártevőket, amiket te sem szeretnél..