ÁTHELYEZÉS KÉRÉSE

Milyen indokolt esetekben kérhetsz áthelyezést egy másik helyre és hogyan zajlik maga a folyamat.

MUNKAVÁLLALÁS további témakörei:


Milyen esetekben kérhetek áthelyezést?

Ehhez előbb tisztázzuk a közted, del REY International és a hotel közti viszonyt. Ami fontos szempont az az, hogy bár egy programban veszel részt, úgy a konkrét szerződést a hotellel kötöd, ami felbontása így következményekkel jár.

Ezt figyelembe véve csak komolyabb indokokkal kérheted az áthelyezést:

 • Nem olyan munkakörben dolgozol tartósan, mint amire szerződtél. Ne feledd, hogy legtöbb esetben „departmenthez” szerződsz, nem pozícióra, ami azt jelenti, hogy a bartenderként felszolgálás, vagy felszolgálóként segítség a kiskonyhán vagy evőeszközök törölgetése nem más munkakör. Az más, ha felszolgálóként a konyhában dolgozol kisegítőként, vagy animátor helyett az étterembe stb...
 • Nem megfelelő a szálláskörülmény. Ez egy szubjektív dolog, ami mindenképpen utánajárást igényel. Erre akkor hivatkozhatsz, ha az intézkedések ellenére a hotel nem tesz semmit a helyzet javításáért, a szobával pedig komoly gondok vannak (biztonságot, egészséget fenyegető tényezők). Kényelmi területek (rossz az ágy, kicsi az ablak, vékonyak a falak, stb) NEM ALAP AZ ÁTHELYEZÉSRE.
 • Nem kapsz fizetést, vagy komoly gondok vannak a számokkal. Ezeket a problémákat szinte minden alkalommal sikerül megoldani, mivel a legtöbb esetben nem direkt módon történnek, hanem kommunikációs, vagy adminisztratív hiba áll a háttérben. FONTOS, hogy ezekben az esetekben mindig végig kell járni a lépéseket, és akkor helyezünk át, ha nem orvosolható a probléma.

FONTOS: Persze ezek mindegyikénél az kell, hogy amikor felbukkan a baj, azt JELEZD. Ha szólsz, hogy haza akarsz jönni, mert már 3 hónapja nem volt fizetésnap, akkor már nem tudjuk megmenteni a helyzetet.

Nem tetszik a hotel. Kipróbálhatok másikat?

Nem, mivel az ilyen erősen szubjektív dolgokra alapozva nem kérhetsz áthelyezést.
Szerződésekről beszélünk, amik mind a két felet kötelezik (téged és a hotelt is).

A fenti kérdésekben olvashatod, hogy mi lehet megalapozott oka a áthelyezésnek, és láthatod, hogy ezek mind mindenki érdekét érintő dolgok. Pontosan ugyan úgy, mint a szerződés pontjainak betartása, ami a te biztonságodat is szolgálja.

Ha te visszavonod az ígéreted (aláírásod), mert nem „tetszik a hotel”, mi joggal várhatod el, hogy ő nem mondja azt, hogy „meggondoltam, mégsem fizetek ennyit, vagy adok ellátást”.

Kell fizetnem az áthelyezésért?

Nem, mivel ha ennek tényleg megalapozott oka van, akkor mi is megteszünk mindent, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb helyet találjuk meg a számodra.

Ki állja az átutazásom költségeit áthelyezés esetén?

Áthelyezéskor mindig saját költségen kell megoldanod a két hotel közti utazást. Ezt természetesen mérlegelned kell akkor, amikor belekezdünk a folyamatba és kiválasztod azt a helyet, ahova kerülni szeretnél. Ha fixáltuk a másik helyed, akkor oda ugyan olyan szerződési feltételek kötnek, így visszacsinálni/húzni nem lehet az utazásra hivatkozva.


Mi az, ami miatt NEM kérhetsz áthelyezést?

 • Nem tetszik a hotel. Miért? Azért! – Ne feledd, hogy elsősorban a munka miatt vagy ott nem vendégként, így a hotel kialakítása nem szempont.
 • Nem használhatom a hotel szolgáltatásait, csúnya a medence alakja (hihetetlen, de volt rá példa) – Vannak hotelek, akik engedélyezik egyes létesítmények használatát, de ez szívesség és nem dolgozói juttatás. A különbség nagy.
 • Kicsi, unalmas a város, nincs benne semmi – Ez sajnos nem kifogás, hiszen nem turista vagy, másrészt ismered a lokációt előre az offerből.
 • Csúnya a part – Egy másik, nonszensz példa, ami előfordult már.
 • Sokat kell dolgozni – Ne feledd, hogy dolgozni mentél ki és minden megszerzett tudásból profitálsz. (Miért? Könnyebben találsz majd más munkát itthon. & Nem lesz ismeretlen a kemény munka fogalma, ami után minden hazai munkakör gyaloggalopp lesz.)
 • Bunkók a kollégák/főnök – Ne feledd, hogy a dolgozók rotálódnak, bunkó főnököd pedig itthon is lesz. És nem hiszem, hogy egy itthoni értékes helyet feladsz emiatt, akkor odakint miért is tennéd?
 • Meguntam – Szerződést vállaltál, aminek megvannak a dátumai, így azt csak következményekkel mondhatod fel. Itthon sem mondasz fel csak azért, mert „meguntad”. Tessék felnőtt lenni, kikelni az iskolából és végigcsinálni, amit vállaltál. – Hidd el, bánni fogod, mikor hazajössz a nagy semmibe.
 • Azt hallottam, hogy máshol jobb – Lehet, de az is, hogy ezt a véleményt egy „minden mindegy” ember szülte, és ami neki jó, az nem biztos, hogy neked is az lesz. Jelszó: Ha jól érzed magad valahol, akkor miért kockáztatnál?
 • Láttam, hogy van szabad hely a közelben – Igen, ilyennel találkozol majd a Facebookot követve, de a szerződésedet ettől még nem mondhatod fel.
 • Nem csinálom tovább! – Lehet, hogy ideges vagy, elkeseredett vagy szimplán csak fáradt. Akkor joggal fordul meg a fejedben egy álomkép, hogy egy másik hotelben milyen jó lenne, pláne az itteni idegesítő dolgok nélkül. Azt viszont ne feledd, hogy amikor már ki vagy merülve, még egy új hotelben is ugyan úgy zavarna valami (még az álomhoteledben is) így ezzel a kérdéssel nem is szabad elindulni.

Áthelyezés után az új hotel sem tetszik. Ilyenkor mi van?

Sajnos nem lesz lehetőséged további áthelyezésre. Az indoklás a következő:

Egy szerződéses időszakon belül egyszer élhetsz az áthelyezés lehetőségével.

Ha van valaki, akit az egyik hotelből át kellett helyezni, majd egy másik működő hotelben is problémába ütközik, akkor ott nem a hotellel van a baj. Mindenhol vannak gyakornokok, akik letöltik a szerződésüket, és ha valaki kettőből/kettőben szembesül ugyan azokkal a problémákkal, akkor az jelent valamit.