MUNKAIDŐ ÉS MUNKAHELY

Információk a szabadnapok kiadásával, felhasználásával és a heti/napi munkaidővel kapcsolatosan.

MUNKAVÁLLALÁS további témakörei:


Hogyan néznek ki a napi műszakok?

A műszakbeosztások a hotel belső döntéseinek sorába tartoznak, így előre nem ismerhetjük meg azokat és nem tudunk rajtuk változtatni!

Ettől eltekintve egy általános elgondolást mégis el tudsz olvasni, ami a legjellemzőbb felosztásokat tartalmazza:

Felszolgálók
Az ő esetükben az étterem nyitva tartás az, ami mérvadó. Jellemzően két blokkra van osztva a munkaidejük, attól függően, hogy reggeliztetéssel, vagy az ebéd/vacsorával dolgoznak.
A reggeliztetésnél, korán kell kezdenetek (7 körül) hogy ügyesen tudjatok nyitni a reggelihez, majd maradtok az ebéd végéig (12-13). Ekkor 4-5 óra szünetetek van, ami alatt a délutános csoport veszi át az éttermet, teszi azt rendbe. Hozzájuk 5-6 felé csatlakoztok, majd maradtok az étterem zárásáig, ami olyan 9 óra. Az éttermet a délutánosok teszik rendbe, ami eltart 10-11 ig.

Konyhai dolgozók:
A beosztásotok hasonlóan az étteremhez kapcsolódik, azzal a különbséggel, hogy egy műszakban vagytok a legtöbbször. Ekkor az ebéd előtt kezdtek, majd a vacsora végéig maradtok kis szünettel, egészen addig, meddig szüksége van a szakácsoknak a segítségetekre.

Szobalányok:
Itt teljesen függetlenül, egy műszakban tudjátok majd le a napi tennivalókat. Jellemzően kora reggel kezdtek az előkészítéssel, majd a szobák következnek egészen kora délutánig. Bár ez megterhelőbb, de tiétek az egész délután az éttermi csapattal szemben.

Recepciósok:
Független beosztásokban dolgoznak, egyes hotelekben 4-6 órás blokkokban bontottan, míg máshol 8 órán át egyhuzamban. Mindenki közül az ő beosztásuk a legpontosabban kiszámítható.

Animátorok:
Az ő munkaidejük teljes egészében a programokon alapul. Leggyakrabban egész nap dolgoznak, de a teljes munkaidő darabokra van szedve szünetekkel, ahogyan a programok követik egymást. Teljesen más ritmusban, egyénileg dolgoznak szinte minden hotelben, de a főidőszak, azaz az este szinte minden hotelben fix munkaidő.

Bárosok:
A bárok nyitvatartásához igazított, jellemzően kora délután kezdenek, majd váltva dolgoznak. Ebben a munkakörben érdemes arra készülni, hogy szinte mindenhol van egy bár, ami nyitva van hajnalig minden nap.

NE FELEDD, hogy ezek igen általános leírások, hiszen a hotel méretétől kezdve az étterem nyitva tartásán át rengeteg tényező befolyásolja a munkaidőd.

Előbb érkezek ki, mint az első munkanapom. Mi fog történni?

Mivel van egy alapvető rugalmasság a jegyed foglalásánál is, így ebből nem lesz semmilyen hátrányod.

Arra kell számolnod, hogy a korábbi érkezéssel a munkakezdésed is korábban lesz majd, így az extra napokat nem használhatod fel szabad kószálásra és pihenésre. Ennek az az oka, hogy ezalatt az idő alatt is biztosítja a hotel számodra a szállást és az ellátást, amiért nyilván le is kell tenned valamit az asztalra.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy módosul-e a hazajöveteled dátuma. Ezt a legtöbb esetben helyben hagyják, így nem kell belekalkulálnod, amikor haza utat foglalsz.

Lesz magyar főnököm?

Egyetlen partnerhotelünknél sem dolgoznak magyar csoport- vagy középvezetők.
Vannak hotelek, akik tulajdonosa magyar, vagy beszél magyarul, de velük nem leszel munkakapcsolatban.

Kérhetem a pozícióm megváltoztatását a hotelen belül?

Igen, ha teljesíted a választott munkakör elvárásait. Ezt nyilván egyeztetned kell a hotellel, de ha ők rábólintanak, akkor mehet a csere. Mindezt jelezned kell felénk is, hiszen ehhez módosítanunk kell a papírjaidon is. Erre kiemelten figyelned kell, hogyha szakmai gyakorlaton vagy, nehogy később okozzon fejfájást.

Nyithatok kint bankszámlát?

Igen, erre minden lehetőséged megvan és mi kifejezetten javasoljuk is!

Spanyolországban az útleveled, vagy a NIE papírod segítségével tudsz magánszámlát nyitni, melyet nyugodtan használhatsz majd a kintléted alatt. Bár a hazai bankok nem képviselik magukat, de nagy bankoknál, azaz a Citi, Santander ugyan úgy nyitni tudsz, valamint helyieknél is, mint például la Caixa.

Egyes hotelek segítenek is ezen számlák nyitásánál, a fizetésed pedig rögtön ezekre utalják ki.

Maga a nyitott számla teljesen egyenértékű egy itthonival, rendelkezik telefonos/e-bankos hozzáféréssel, így a hazatérted után is hasznát tudod venni. FONTOS viszont az, hogyha erre nem tartasz igényt, akkor már a hazajöveteled előtt szüntesd meg, és ne feledd egyeztetni ezt a hotellel, hogy az utolsó fizud nehogy a semmibe landoljon.

Biztosítanak nekem munkaruhát?

A legtöbb hotel a saját formaruháját (uniform) biztosítja a dolgozóknak.

Viszont vannak olyan szállodák, ahol lazább a rendszer, nincs uniform, de megmondják mit lehet hordani.
Ilyen helyekre fekete nadrág/szoknya és fehér póló kombinációval kell majd készülni.

Mindig előre tudatjuk veled, hogy milyen munkaruhával kell számolnod az adott helyen.

Egy dologgal viszont minden esetben készülnöd kell: kényelmes, zárt fekete cipővel.

Ezt úgy válaszd meg, hogy sok-sok órát fogsz benne szaladgálni/dolgozni, így legyen kényelmes és járasd be a kimenetel előtt.

Juthatok feljebb a ranglétrán?

Az első szerződésed ideje alatt nem számolhatsz előléptetésre.

Hiba lenne álmokat szövögetni arról, hogy majd te leszel a magyar trainee-k csoportvezetője egy hónapos munka után. Az első szerződést mindenki abban a pozícióban és olyan kondíciókkal tölti le, ahogy az a kiutazás előtt fixálva lett.

Ismétlők
Ha valaki egy újabb szerződést vállal be ugyanott, annak sem szabad előléptetésre számolnia. A trainee mindig trainee marad, egy előrelépési lehetőség van, a főállás.
Amennyiben ugyanoda mész vissza dolgozni a következő évben is, akkor szerencsés esetben kicsivel magasabb bért tudunk neked kiharcolni trainee-ként. Ez azonban mindig egyedi elbírálást igényel, és nem tudjuk a sikert garantálni.

Átszerződés főállásba
Ez kizárólag Spanyolországban szokott előfordulni és csak azoknál, akik szuper jól teljesítenek és nagyon elégedett velük a hotel. Ez azonban legkorábban az első szerződés letelte után következhet be, előbb soha. Ha a szálloda átvesz főállásba, az már a del REY International hatáskörén kívül esik, így bármilyen problémád van a munkahelyen (nem kapsz fizetést, túl sok a túlóra, stb) mi már nem tudunk segíteni neked úgy, mint a trainee-knek.
Arra viszont biztosan számolnod kell, hogy a főállásban dolgozóknak nem jár személyzeti szállás, így hiába fogsz sokkal többet keresni, jelentős összeget el kell majd költened az albérletre.

Akik eleve főállásban kezdenek (UK/Írország/Skócia/Görögország)
Itt van lehetőség előbbre lépni a ranglétrán kimagasló teljesítmény esetén.