Milyenek a személyzeti szállások és hol vannak?

Mind mindenkit, téged is elszállásol a hotel a szerződésed teljes idejére ingyen és bérmentve. Ezek a szállások külön a személyzet számára kialakítottak, a velük szemben támasztott igényeket mind teljesítik. A karbantartásukról a hotel gondoskodik, de a tisztántartásáért te leszel a felelős.

Minden szoba nemek szerint szeparált és jellemzően 2-4 fősek. Minden kellő dolgot megtalálhatsz bennük, valamint a szerződésed alatt szabadon tudod kényelmesebbé tenni őket – De ne feledd, hogy ez lesz az a hely, ahol a legkevesebb időt töltöd, hisz minden szabadidődet a parton, vagy a helyszín kiélvezésével töltöd majd.

A hotel épületén belül van
Ilyenkor vagy a területen belül, vagy az épületen belül alakították ki a szobákat. Ezek lehetnek alagsoriak is, ahol az ablakok kicsik, de mint ahogyan említettük, úgyis itt töltöd majd a legkevesebb időt.
ELŐNY/HÁTRÁNY: Egy percnyire vagy a munkától, így megspórolod az időt, de jobban szem előtt vagy.

Külön épületben/apartmanban
Ekkor egy családi ház-szerűt kaptok, aminek a szobáin osztoztok majd. Ez lehet a közelben, vagy sétatávra is (szezononként változó)
ELŐNY/HÁTRÁNY: többet kell utaznod a munkába, de a főnökségtől is messze vagytok, ami jól jön a bulik esetén – plusz nem kell a hotelen végig gyalogolni hajnalban hazafelé.

Mivel vannak felszerelve a szállások?

Alapvető dolgokra kell számolnod, mint nyilván az ágy, polcok, pakolóhelységek és székek.

Egy tökéletes alap arra, hogy elrakd mindened kényelmesen. Telefon, TV minimális esetben van – görögül nehezen is lehetne élvezhető (maximum nevetésre a szinkron miatt), de ne feledd, hogy minimális időt töltesz majd itt – inkább TV-znél, minthogy a parton bulizz a többiekkel?

Leggyakrabban szobánként van egy fürdőhelyiség, ha pedig külön apartmanban vagytok, akkor többre jut egy. Ezek mindig felszereltek és a hotelnek kell szólni, ha nem funkcionál valami.

Törülközőt mindenképpen pakolj be, hiszen a hotelből nem hozhatsz ki egyet sem (főleg szobalányok). Legyen nálad két darab, egy sajátnak egy pedig a partra – a többit meg tudod venni helyben.

Ágyneműt szinte mindig adnak, de ha szezonnyitó vagy, akkor egy lepedőt, és takaróhuzatot azért pakolj be (ha nem működik még a hotelben a mosoda azon a napon, amikor érkezel)

Hányan vagyunk egy szobában?

Sajnos nincs arra lehetőség, hogy mindig mindenkit egyesével helyezzenek el, így arra kell számolnod, hogy 2-4 fős szobákban kerülsz elszállásolásokra.

A lakótársaid lehetnek szintúgy gyakornokok, de a hotel más dolgozói is akár, különböző nemzetiségeket képviselve.

Attól függően, hogy hányan vagytok, biztosítanak normális felszereléseket, azaz ágyat, pakolási lehetőséget mindenkinek amennyire csak lehet. Nyilvánvaló, hogy ez egy teljesen más helyzet lesz, mint az otthoni szobád és birodalmad, de azoknak, akik albérletben/koleszban laktak/laknak, nem tartogat majd semmi meglepőt.

Ahogy kezdődik/telik le az emberek szerződése, úgy a társaság is rotálódik és ez kiemelten jellemző a gyakornokok, azaz a ti esetetekben. Bár mindig kell búcsúzkodni, de megvan az az előnye, hogy mindig vannak új emberek, akiket meg lehet ismerni és a kevésbé kedvelt személyek is hazaindulnak egyszer.

Ha a barátommal megyek, vele leszek egy szobában?

Csak igen minimális esetben és akkor sem az első pillanattól kezdve.

Ennek olyan logikus oka van, hogy a beosztások már a kiérkezés előtt elkészülnek, a helyek limitáltak (sokszor a nemek elszállásolása az alapja, hogy egy hotel csak fiú/lány jelentkezőt kér) és egy pár kedvéért nem használ fel a hotel egy 3+ ágyas szobát – nem beszélve arról, hogy ezzel egy pillanat alatt vívnátok ki a többiek ellenszenvét.

Nem mondhatjuk, hogy voltatok ti is fiatalok, hisz azok is vagytok még – így bízunk benne, hogy a „házas, egy albérletben kettecskén kényelmesen” elgondolás helyett még megvannak az izgalmas ötletek a lakótársak „elzavarására”.

Vannak páros/kétfős szobák?

Kettes szobák előfordulhatnak, de ritka esetben. Ugye a hotel lehetőségei is korlátozottak, így az a célszerű, ha többfős szobákkal számolsz. Ezt, ahogyan a szállás többi paraméterét előre nem is  tudod majd megválasztani, hiába is várnál egy megfelelő offerre. Miért is? – hisz még ha kettes szoba vár amikor kiérsz, úgy átkerülhetsz másik szobába később, hisz ez a hotelen múlik.

Lehet szobát cserélni?

A legtöbb hotel rugalmas ebben a kérdésben, de az alábbi dolgokat javasoljuk a kivitelezésnél:

Mindenképpen kérjétek a főnök belelegyezését a dologba, hiszen nekik is tudniuk kell erről - nem kellemes, ha hajnalban valaki a szállásra érkezve rád dobja a bőröndöt a sötétben, abban a tudatban, hogy a frissen kapott kulcsa egy szabad ágyat rejt.

Csak okosan, akkor hozzátok fel a témát, amikor tudjátok, hogy megoldható (van hely) és nem halál elfoglalt – logikus.

Előtte beszéljétek meg egymás közt is, hogy mindenkinek megfelel-e – az egy dolog, hogy haverral együtt, de ha kapsz egy elégedetlen harmadikat, ne adja isten miattad zavar át valakit a főnök a másik szobába, az kellemetlen helyzet lesz.

Kell kauciót/biztosítékot/rezsit fizetnem?

Rezsit nem, mivel a hotel rendez minden kiadást a szállásoddal kapcsolatban. Persze ha van bent telefon, amit magáncélra használsz, akkor azt térítened kell valószínű, hasonlóan ahhoz, ha valami komoly kár keletkezett.

Spanyolországban és Cipruson néhány hotel visszatart adott összeget a fizetésedből kaució címszó alatt, amit visszaadnak a szerződésed letöltésének végén. Ez a módszer teljesen igazságos, hisz így mindenki érdeke (és a tiéd is) hogy rendben maradjon minden.

Hogyan jutok el a szállásomról a munkahelyemig?

A helyszínek szinte mindegyikében a szállás vagy a hotelen belül van, vagy attól sétatávra, így az eljutás nem jelenthet majd problémát. Tömegközlekedést soha nem kell igénybe venned, ha a táv túlságosan nagy, akkor a hotel szervez saját járatot az utaztatásotokra.


Ki tartja rendben a szobát?

Erről nektek kell gondoskodnotok a saját ingerszinteteknek megfelelően. Tisztítószereket/eszközöket biztosít a hotel, de a munkát nektek kell elvégeznetek.

Fontos kiemelni azt, hogy egy meleg éghajlaton élsz majd, ami minden aprócska kis lénynek is kedvez. Ezt ne feledd el, hisz hiába, hogy nektek megfelel egy kis kupi, ha bevonzzátok a bogarakat/kártevőket, akkor gyorsan szűkös lesz a szoba – ezért is jó ötlet, ha bontott élelmiszert nem tartotok odabent.

Érkezéskor:
Mivel mindenki saját maga tart rendben mindent, ezért jellemző lehet az, hogy a szezonnyitást követően nem lesz tip-top a szoba, ami vár. Ekkor nem kell megijedni, sarkon fordulni és hívni anyut, hogy egy percig sem bírjátok itt tovább és a csúnya hotel és del REY rabszolgát csinált belőletek – felnőttebbek vagytok ti annál. :))

Nem vagytok másnak a szemtanúi, mint az előző szezonosok igénytelenségének, vagy egy teljesen újonnan kibérelt szállásnak, amit nem raktak még rendbe. Ekkor csak meg kell nyugodni, hisz nem egy jelentkezőnk csinált már egy remek szállást egy kis odafigyeléssel és pakolással. Ilyen sikeres átalakítást olvashattok egyes beszámolókban.

Hasonlót tapasztalhattok a hotelen belül is, mivel az átalakításokat/javításokat télen végzik és nem biztos, hogy mindennel tökéletesen végeztek, ezért ha nincs minden rendben a szezon első napján, még nem jelenti azt, hogy az a hotel nem lesz profi 2 héten belül.

Dohányozhatok a szálláson?

Hotelszabályzattól függ, de még ha lehet, akkor is igen körültekintően tedd. Nem is amiatt, hogy mást zavarsz, hanem főleg a tűzveszély miatt. A legtöbb helyen megvannak a kijelölt helyek.

Lehet kisállatot kivinni?

Nem és ennek is logikus oka van:

  • Nem tudja ellátni senki
  • Nem tartja rendben senki
  • Nem biztos, hogy a szobatársad örülne neki
  • Ha belső szálláson vagytok, akkor pedig ütközhet egészségügyi szabályokkal.

Zárhatóak a szobák rendesen?

Igen, a legtöbb belülről és kulccsal is zárható. Persze, ettől eltekintve feleslegesen nagy értékű dolgokat ne vigyél, hisz az ördög sosem alszik. Ha a szobát egyáltalán nem tudod zárni, akkor azt jelezd a főnöknek.

Tipp: Vigyél egy kisméretű lakatot, amivel le tudod zárni a bőröndöt. Miért? Hisz a legtöbb esetben alkalom szüli a tolvajt, és az tűnik el, ami szem előtt van – viszont, ha feszítgetni kell valamit, az már nem éri meg.

Van mosási/vasalási lehetőség?

Mosási minden esetben van az alábbi módok egyikén:

A szálláson belül van egy egyszerű mosógép, amit szabadon tudtok használni. Ekkor nyilván vinned kell magadnak a mosószert+öblítőt, de ezeket kint is meg tudod venni.

A mosodában levő gépeket tudjátok használni. Ekkor arra kell készülni, hogy csak megadott időben tudtok majd mosni, hiszen nem lehettek útban, amikor nagyüzemben megy a munka. Ezért is célszerű egy szett munkaruha bepakolása is.

Tipp: amikor pakolsz, próbálj meg egyszínűeket, vagy olyan darabokat vinni, amiket együtt tudsz mosni, hisz ezzel sok időt spórolsz meg.

Vasalás: Változó. Ha szezonnyitó vagy, akkor egy kis vasalót célszerű vinned, ha pedig időközben érkezel, akkor alapozhatsz arra, hogy másnak is lesz.

Hogyan tudok internetezni?

Megoldott lesz az internetezés, de lehetőségeidhez mérten korlátozottan.

Három lehetőség fordulhat elő a kintléted alatt:

A szállásodon is van wifi, vagy be tudsz fogni ingyenes jelet a közelben. Ez azt jelenti, hogy egy kávézó vagy étterem jelén keresztül meg tudod oldani mobilról a netezést. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a szállás rendelkezne saját internet elérhetőséggel.

Csak a szállodában tudsz netezni. Itt ugyanazokra a kondíciókra kell számolnod, ami a vendégeknek is van. Vagyis, ha nekik fizetős a net, akkor neked is fizetned kell érte. A legtöbb helyen azonban a Recepció halljában ingyenes a wifi, bár számolj arra, hogy gyenge szokott lenni a jel.

Okos leszel és felkészülsz: független telefont viszel ki (ha nem az akkor 4-5 ezer forintért kiütik neked) és veszel helyi SIM kártyát, amivel pár euróért havi 1-2G adatforgalmat is fogsz kapni. Ilyen SIM kártyákat mindenhol árulnak, kérdezd meg a recepciósokat, hová érdemes fordulnod. Ők általában minden titok tudói..

Tehát fel kell készülnöd, hogy nem lesz az első pillanatban megoldott a skype-ozás a szülőkkel. Egy-három nap alatt viszont stabil netet tudsz magadnak varázsolni.
Azonban, ha szigeten fogsz dolgozni, számolnod kell arra, hogy a hálózat nem mindig erős, vannak helyek, ahol nincs térerő és viharos időben bizony megállhat az egész mobilhálózat is.

A kulcsszó: kártyafüggetlen telefon & helyi prepaid SIM kártya!

Tudok majd magamra főzni?

A szállások jellegéből adódóan nem, de erre nem is lesz szükséged. Teljes ellátásban részesül minden jelentkező, ami nagyban megkönnyíti a napjaidat odakint.

Mi történik, ha elromlik valami vagy átvételkor sincs jó állapotban a szállás?

Ha elromlik valami, egyszerűen jelezzétek a hotelnek és a karbantartók megoldják.

Ha szezonnyitó vagy és úgy véled végképp nem tudsz rendet teremteni, akkor azt jelezd a főnöknek – hisz lehet, hogy ők sincsenek pontosan tisztában azzal, hogy milyen az állapot.

Ha más probléma van időközben/nyitáskor, mondjuk erősen penészesek a falak, törött a mosdó, nem megy le a víz és hasonlók, amik egészséget veszélyeztetnek, azt azonnal jelezd, és megoldják, vagy másik szállásra raknak, amíg megoldódik a helyzet..