Hogyan kapom meg a fizetésem?

A kifizetés történhet készpénzben vagy utalással.

Ha Angliába vagy Tengerentúli területekre mész munkát vállalni, akkor biztosan utalással fogják a béredet rendezni, így arra kérünk, hogy kiérkezés után azonnal gondoskodj számla nyitásáról. A helyi kollégáid értékes tanácsokkal tudnak ellátni arról, hogy melyik bankba érdemes menned.

Ha a mediterrán térségben fogsz dolgozni, akkor valószínűbb, hogy készpénzben kapod a fizetésed.
Ilyen esetben is azt javasoljuk, hogy nyiss számlát és helyezd el azon a pénzt - nem jó ötlet a párnád alatt gyűjtögetni több száz eurót..

Számlát minden országban tudsz nyitni könnyedén, útlevél kell hozzá, és maximum a munkaszerződésed. Helyi kollégákat vagy a felettesed kérdezd meg a lehetőségekről.

Nagyon fontos, hogy nem fog egyik munkahely sem magyar számlára utalni a magas utalási költségek miatt, úgyhogy ebben ne is reménykedj - erre a számlára max hazautalni tudsz majd.

Kell nyitnom kinti bankszámlát?

Sok helyen készpénzben fizetnek a hotelek, míg mások köteleznek benneteket a bankszámla nyitásra és csak utalással fizetnek bért.

Mi azt javasoljuk, mindenképp nyiss számlát!

  • Nem kell aggódnod a párna alá dugdosott több száz euró miatt. Sajnos lopás előfordulhat. Ne adj esélyt a tolvajoknak. Fizetésnapon szépen befizeted a bankban a pénzt és biztonságban van.
  • A turistaövezetekben mindenhol tudsz fizetni kártyával is. Nem tudod elhagyni a pénzed.
  • Hazautazás előtt egy összegben haza tudod magadnak utalni a pénzt.

Azt a havi pár eurót megéri, hogy a pénzed mindig biztonságban van!
Résztvevőnk jó tanácsa:

Mondjuk áprilisban kezded a munkát és október végéig maradsz. Havonta 450 Eurót keresel, amiből 350 Eurót félreteszel. Októberben már több, mint 2.100 Eurót (több mint fél millió forintot) dugdosnál a bőröndben zoknikban.. Elég hülye ötlet.. Tuti hogy az utolsó nap fogja valaki lenyúlni..

Utalnak magyar számlára?

Egyetlen munkáltató sem utal magyar folyószámlára. Ennek a magas utalási költségek és a hosszú átfutási idő az oka.

Levonhatnak a fizetésemből? Ha igen, miért?

Minden célország törvényei lehetővé teszik, hogy ha kárt okozol, akkor azt levonják a fizetésedből.

Mikor kell számolnod levonásra?

  • Ha kárt teszel a szállásban.
  • Ha kárt okozol a munkahelyeden (eltűnnek tisztítószerek, étel, tányérokat törsz).
  • Megszeged a szerződésed és az abban szereplő tételek érvénybe lépnek. (pl. előbb jössz el, mint a szerződésed lejárta, így a hotel X összeget visszatarthat az utolsó béredből - ha egy hotel ilyen részt tesz a szerződésedbe, azt mi is jelezzük neked külön, hogy biztosan tudd mit írsz alá).

A szerződésekben szereplő összegek nettó összegek?

A szerződésben szereplő összegek nettó, kézhez kapott összegek.

Ha spanyol vagy görög területre szerződsz, akkor a kapott iratokban nettó összegek fognak szerepelni, vagyis azokból már TB és adólevonás nem várható. Ha mégis bruttó összegek szerepelnek az iratban (egy-két hotel ragaszkodik csak ehhez a gyakorlathoz) akkor arra külön felhívjuk a figyelmed!

Ha Angliába vagy északi területekre mész főállásba dolgozni, akkor a szerződésben szereplő összegek bruttó összegek lesznek és az adott országban lévő adósávok szerint fogsz adózni utánuk, illetve TB-t fizetni.

Mikor kapom meg az első fizetésem?

Minden hotelben megvannak a fix fizetésnapok, amikor lezárják a havi jelenlétiket és bérszámfejtik a béreket.
Ez azt jelenti, hogy kb. ötödike és tizenötödike között számolhatsz fizetésre. Ilyenkor az előző havi bért fizetik ki, vagyis ha hetedikén érkeztél, akkor csak a következő hónapban fogsz bért kapni.

FONTOS: első fizetés a kiutazásod UTÁNI hónapban lesz esedékes, így megfelelő mennyiségű költőpénzzel számolj addig!

Tehát kiérkezel április 7-én, akkor május 5-15. közötti fizetésnapon az április 7-30. közé eső béredet fogják kifizetni (ami nyilván kevesebb, mint egy havi béred, mivel kevesebbet is dolgoztál).
A június 5-15. közötti fizetésnapon pedig a május 1-31. közötti munkaóráid után járó bért fogják elszámolni.

Mi történik, ha csúszik a fizetésem?

Ez olyankor szokott előfordulni, ha csúcsszezon van egy adott hotelben (jellemzően június-július-augusztus) és a back office részlegek is túlterheltek. A legtöbb esetben ez maximum pár napot jelent - arra kérünk, hogy erre számolj és legyél együttműködő.

Ha egy hétnél többet csúszik a fizetésed, akkor azonnal jelezd a dolgot nekünk!

Ha szeptemberben, itthonról jelzel nekünk, hogy június óta nem kaptál fizetést, akkor nemcsak hogy hülyén fogunk egymásra pislogni, hogy vajon miért nem szóltál korábban, hanem már segíteni sem tudunk majd..! A fizetéscsúszás SOHA NEM JELENTI AZT, hogy nem lesz kifizetve a béred!

"Mások nem kapnak két hónapja fizetést, akkor velem is ez lesz?"
Nem mindegy, hogy melyik ügynökséghez tartozol, vagy esetleg önállóan szerződtél egy hotelhez. Utóbbi esetben nem véd semmi. Ha román/bolgár/szlovák ügynökségen keresztül vállal munkát valaki, simán lehet hogy nem kap majd bért. A hotelek ilyenek. A del REY International ügyfelei mindig kapnak fizetést, akkor is, amikor a többiek esetleg nem. Ez öt éve mindig így van, ezentúl sem változtatunk rajta. :)

Mennyi borravalót fogok kapni?

Ez az amit még mi sem látunk előre, ugyanis a vendégektől függ, hogy adnak-e, a főnöködtől, hogy megtarthatod-e és a hotel szabályzatától, hogy szétosztjátok-e. Ez utóbbi a lejellemzőbb a legtöbb helyen. A borravaló nem szerepel a szerződésekben, tekints rá meglepiként, ha kapsz, de előre ne számolj vele!

Ha előlegre van szükséged, akkor beszélj a hotelmenedzserrel vagy a feletteseddel, ezt a legtöbb hotelben meg szokták tudni oldani.