Túl monoton a munka, nincs fejlődési lehetőség.

A művészek, szabadúszók és pár szerencsés kivételével szinte mindenki ugyan azokat a folyamatokat ismétli a munkában (legyen az bankár, orvos, taxis, gépkezelő…) napról napra. Ezt sajnos te sem tudod majd elkerülni később sem, így most arra kell fókuszálnod, hogy letudd a napi feladatot és irány a kikapcs – itt viszont sokkal jobb helyzetben vagy, mint bárki más itthon, hiszen neked bulik és gyönyörű partok jutnak, míg másnak a dugó, BKK majd a Barátok Közt este.

Fejetlenség van.

Ez előfordulhat. Akkor lesz a legzavaróbb, ha tökéletesen szeretnéd végezni a munkád. Még ha bosszankodsz is emiatt, gondolj arra, hogy ez nem a te hibád és nem is tartozol felelősséggel érte. Ameddig a kezed közül kikerülő munka a lehető legjobb, nincs mitől tartanod, a hibákon pedig nem szabad felbosszantanod magad, hisz az csak energiapocsékolás.

Utálom a többieket, akikkel közös a szállásom.

Sajnos nem mindenki hajlandó alkalmazkodni a többiekhez, de ezeket a személyeket a közösség is ki szokta rekeszteni. Ha 1-2 emberrel van a baj, akkor ne zavartasd magad miattuk (hisz előbb/utóbb a hotel is szétcsap közöttük). Ha a közvetlen szobatársadat nem tudod okkal elviselni (itt azért mérlegelned kell a te hozzáállásodat is), akkor pedig szinte mindig megoldható egy szobacsere, hogy helyreálljon a rend.

NE FELEDD, ha megalapozott az indokod, akkor a hotel is segít a megoldásban, hisz nekik se jó, ha egyesek megosztják a közösséget.

Csótányok, már megint.

Itthon északon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az éghajlat miatt nem jellemzőek az ilyen kártevők. Sajnos ez más a mediterrán térségben, ahol nem csak a turisták érzik jól magukat, így elkerülhetetlen, hogy találkozz csótányokkal. Ez nem azért van, mert koszos és igénytelen a hely, hanem azért, mert ez a terület velejárója. Persze ilyenkor sem kell osztozni velük, hiszen folyamatosan irtják őket és téged is ellát majd a főnököd eszközökkel, ha a szálláson belefutsz egybe (ráadásul ezek az anyagok olyanok, hogy megmaradnak ahova fújtad őket, így 1-2 nap alatt szinte mindet el lehet űzni örökre).

Rossz a dolgozói kaja.

Rengeteg a külön nemzet, akiknek mind más elképzelésük van a finom ételekről. Nyilván nem lehet mindenkinek a kedvére tenni egyesével, így a szakácsok is arra fókuszálnak, hogy olyan étel kerüljön az asztalra, ami a legtöbbeteknek elfogadható. Még ha ez nem is ízlik, akkor sem jött el a világvége, hiszen a legtöbb hotelben a vacsora megegyezik azzal a kínálattal, amit a vendégek étlapján szerepel.

Más többet keres, mint én.

Ezzel az esettel találkozhatsz, de sosem szabad figyelmen kívül hagyni a másik hátterét is. Gondolj bele, hogy aki főállásban dolgozik, az szinte biztosan saját maga fizeti a szállását, rendezi az adóját és hasonló kiadások, ami végén ugyan annyi marad a zsebében, mint neked, aki helyett mindezt rendezi a hotel. Azt számold össze, hogy mennyit kellene keresned itthon ahhoz, hogy az albérlet, rezsi, élelem, utazás után annyi megtakarításod legyen egy hónap végén, mint amennyit most kikapsz. : )

Nem engedik, hogy beszélgessünk műszakban.

Ezt a legtöbb nagy munkahely így követeli meg. Miért? – hisz lehet, hogy ti csak pár szót váltotok egymással, de az feljogosít mindenkit ugyan erre és az étteremből fonóegylet lesz, ahol senki sem halad semmivel. A csicsergésre ott van a szünet, akkor mehet a pletyizés. : D

Nem mutatkozhatok együtt a párommal a szállodában.

Erre ugyan olyan megkötések vonatkoznak, mint arra, hogy hogyan kell a hotel területén belül viselkedned. Alapvetően azt javasoljuk, hogy ha lehet, ne is akarjátok összekeverni a magánéleteteket a hotelével, hiszen az mindig pletykák, kibeszélés és ellenségeskedés alapjaivá válhatnak. Egyszerűen csak lépjetek ki a műszak végén a kapun és indulhat is a romantika.

Ocsmány a munkaruha.

Ez sajnos előfordulhat, hiszen nem adatik meg minden menedzsernek/hoteltulajdonosnak az ízlés kényes képessége. Ellenben megváltoztatni nem tudod majd, plusz inkább az egyenruhád legyen koszos vagy sérült, ne a kedvenc darabod.

Beleszólnak a kinézetembe.

A munkában ez természetes, hiszen azért van az egyenruha, hogy mindenki megfelelően képviselje a hotelt. Egy másik dolog az, hogy mi van, ha nem dolgozol éppen – a szálláson/odakint legtöbbször mindegy, hogy mit viselsz addig, ameddig nem mész olyan területre, ahol vendégekkel találkozhatsz. Egy ilyen eset pl az, ha a partra menet a hotelen kell végigslattyognod. Lehet kockahasad, amire büszke vagy, ha a főnökség nem tolerálja, akkor bizony fel kell öltöznöd rendesen.

Nem tölthetem a szabadidőmet a saját hotelemben.

Itt a kérdés inkább az, hogy miért akarnád egyáltalán itt tölteni? Ne feledd, hogy hiába vagy műszakon kívül, úgy még be kell tartanod a hotel szabályait, amihez garantáltan nem lesz kedved a munka után. Ez az oka mindig annak, hogy a legtöbben a hotelen kívül kapcsolódnak ki, legyen az bár, part, étterem vagy hasonló, hiszen ott lehetsz igazán szabad.

A főnököm tegnap velem bulizott, ma meg bunkó.

Mivel a mediterrán emberek könnyen barátkoznak, így garantált, hogy legurítasz pár sört majd a főnökkel is. Ekkor arra kell emlékezned, hogy hiába nevetgéltetek valamin egész este, attól ő még a főnököd marad, és nem kivételezhet veled másnap a munkában (hisz akkor mindenki túl akarná licitálni ezzel a másikat). Ha tiszteled a két helyzet közti határvonalat és tudod, mikor mik a szabályok úgy semmi gondod nem adódhat.

Elkéstem. Megint.

A pontosság egy olyan alapvető dolog, amihez hozzá kell szokni az életben, hiszen mindegyik későbbi munkahelyeden elvárják majd. Ha 1-2 alkalommal késel, akkor az még belefér, hiszen meglehet a maga oka (pláne az elején). Abban az esetben viszont, ha rendszert csinálsz belőle, már nem lesz az a kifogás, vagy kreált sztori, ami megment majd a kirúgástól – Miért? Hiszen így te leszel a gyenge láncszem a csapatban, aki több munkát hárít a többiekre, amit sem ők, sem a hotel nem tolerál majd.

Fáj mindenem, mozdulni sem tudok.

Bármilyen munkakört is válassz, vagy légy bármennyire edzett, ha nem csináltál még hasonló munkát, akkor bizony érezni fogod az első pár napon. Ez egy természetes dolog, amin mindenki keresztülmegy (ugyan az, mint az ülésnél a hátfájás), és elmúlik az első héten. Ami fontos az az, hogy hiába vagy rokkant az izomláztól, ne feledd, hogy nem lesz ilyen az egész szerződés