Miért rúghatnak ki?

A legtöbb esetben ezt fegyelmi vétségekkel, vagy törvénysértéssel lehet elérni.

Törvénysértések

Hiába, hogy külföldi vagy, nem lesznek olyan elnézőek veled szemben a hotelek vagy rendőrök, mint némely esetben a turistákkal szemben. Ebből kiindulva el kell felejteni azt az elképzelést, hogy ami kint történik, az kint is marad, hiszen nem úszhatsz meg semmit. Ha törvényt sértesz, mi nem tudunk segíteni - és jogilag sem kötelességünk. Mind a del REY International, mind a munkahelyed el fog határolódni tőle! Példaképpen lássunk néhány esetet:

 • Ittasan vezetsz, netán balesetet okozol – Hiába, hogy az alkohollal toleránsabbak odakint, szondáztatás esetén ugyan úgy bevonják a jogsidat, ha pedig balesetet/kárt okoztál, annak jogi következményei is lesznek – ha sérülés történt, akkor pedig indulsz a börtönbe.
 • Ittasan balhéba, verekedésbe kerültél – Hiába, hogy a helyszínen megúszod a dolgot, mivel nem hazudhatod azt, hogy turista vagy, így a hotel garantáltan tudomást szerez az esetről a rendőrség által – és indulsz is haza.
 • Ha kárt okozol valakinek, azt térítened kell alapvetően, de szinte biztos, hogy haza is küldenek (lehet ez egy szórakozóhely ablaka vagy egy parkoló autó, mindegy)
 • Lopás és dolgok „kölcsönvétele” – ami miatt rögtön repülsz szintúgy, és szerencséd van, ha nem zárnak el miatta – hogy jobban értsétek, egy a parton felejtett csónak vagy hasonló „kipróbálása” is ennek számít, nem feltétlen kell hozzá pénzt, vagy komoly dolgot tulajdonítanod el.
 • Egy kritikus pont, a drogok – Mivel egy turistaparadicsomban dolgozol, ahol mindenki jól érzi magát, úgy elkerülhetetlen, hogy drogokkal is találkozz. Persze használni ettől nem leszel jogosult, hiszen ugyan úgy törvénysértésnek számít, ami miatt nem ejnye-bejnye, hanem BÖRTÖN járhat. NE LEGYETEK NAIVAK, nem tudhatjátok, hogy mit kaptok (lányok), ki adja és milyen célzattal, mint ahogyan azt sem, hogy ki buktat majd le, vagy mikor futsz egy rutin drogtesztbe. Bármilyen kapcsolatba kerülsz ezekkel, garantáltan repülsz, szerencsésebb esetben haza, rosszabban a börtönbe.

Hotelen belüli fegyelemsértések

Mint minden munkahelynek, úgy egy hotelnek is megvan a saját szabályzata, amit tetszik/nem tetszik, be kell tartanod, hisz nem otthon vagy és nem is az oviban, ahol duzzogva el lehet vonulni – ismételten felnőtt mentalitást várunk el. Persze itt rengeteg külön kategóriát tudnánk felsorolni, de egy rövidebb leírással jobban átláthatjátok a helyzetet:

 • A logika egyszerű, ha valamire azt mondják, hogy nem szabad, akkor azt NEM IS SZABAD. Biztosíthatlak, hogy minden mögött van egy indok (ami lehet biztonsági vagy törvényi is) amit nem kötnek az orrodra, hiszen ez nem a kötelességük. Ilyen lehet például, hogy hol cigizz, melyik folyosókat használd, miért nem flangálhatsz át a hotelen a vendégterekben és rengeteg apróság, amit igen is be kell tartani. Ha ezeket nem teszed, megúszhatod egy párszor, de garantált, hogy összeütközésbe kerülsz valakivel, aminek hazaküldés lesz a vége. Tanács – a szabályokat tartsd be és akkor nem lehet bajod – Miért? Azért!
 • Hasonló bajba keverhet, ha folyton visszaszólsz a főnöknek, vagy nem tartod be az utasításokat. Ez persze megint egy elcsépelt vita, hogy „minek ezt, minek azt, a főnök meg egy retard” – tökmindegy, ha mondanak valamit, akkor azt úgy kell véghezvinned, hiszen először figyelmeztetnek, aztán pedig csomagolsz.

Mint ahogyan a helyi törvényeket, úgy a hotel szabályait is megszegheted. Itt is ugyan úgy vonatkoznak a fent leírt dolgok, csak sokkal gyakorlatiasabban. Íme pár példa:

 • Ittasan mész be munkába, érsz vissza a hotelbe hajnalban, vagy vonulsz végig a szálláson üvöltve. Szerintünk ezt nem kell részletezni, hiszen logikusak.
 • Tönkreteszel valamit a szálláson/munka közben, ami egyértelműen a te hibádból/figyelmetlenségedből adódik. Példák: leszaggatod a polcokat a szálláson, vagy a nemtörődömséged miatt, törsz össze egy tálcányi porcelánt – ismételten logikusak dolgok.
 • Illetéktelenül fogyasztasz – mondjuk, talán a bárban töltesz magadnak egy-két-három italt anélkül, hogy erre engedélyt adott volna bárki is – pláne, ha erre büszke is leszel később, mivel volt ilyen.
 • Eltulajdonítasz valamit (lehet ez a szállodai törülköző is), vagy bárki más cucca, amiről nem tudod, hogy kié. A hotel kötelezhet a dolgaid kipakolására, és ha bármit találnak nálad, akkor baj van – ezt elkerülheted úgy, hogy nem teszel el semmit (logikus ismét) és minden talált dolgot azonnal viszel a recepcióra (Miért? Hisz hiába, hogy becsületes vagy és le akartad adni, ha azt a pillanatot látja valaki, amikor felveszed/elteszed már kellemetlen a helyzet).

Ha kirúgtak kaphatok áthelyezést?

A fenti esetre alapozva csak akkor, ha a gyenge teljesítmény az oka, amin szeretnél változtatni az igyekezettel (és nyilván ezt tanúsítják is). Minden más esetben haza kell jönnöd.


Elbocsátás jár érte, pedig nem is gondolnál rá..

 • Tudjuk, hogy felnőttek vagytok, és hogy nem állhat a vonzódás útjába senki és semmi. De van egy olyan dolog, ami miatt igen komoly bajba keverheted magad az örömök helyett. – Minden hotelnek megvan a politikája arról, hogy a személyzet milyen kapcsolatba kerülhet a vendégekkel. Ebből teljesen mellőzik az érzelmeket, így még a világmegváltó szerelem sem lehet ok a vendéggel való kapcsolatra.
 • Tipikus eset, hogy van egy vendég, akivel megtetszetek egymásnak és közeledtek egymáshoz (a vendégnek ezzel nem is lesz baja, hisz ő nem ütheti meg a bokáját), de amint ez a kapcsolat kiderül, úgy rögtön repülsz haza. Ez még egy egyszerűbb eset, hiszen előfordulhat az, hogy a kiválasztott 18 alatti (és a kamaszokat nem kell félteni ám), amikor a szülő is feljelenthet ott helyben, mint a huzat (és mindegy, hogy fiú vagy lány vagy). Legyetek óvatosak, hiszen egy más által látott és félreértett gesztus is lehet a baj forrása.
 • Ha te zaklatsz valakit, mindegy, hogy vendég, vagy dolgozó. Nyilván a vendégekkel nem, de a személyzeten belül nincs megkötés semmire. Persze a szabályokat itt is be kell tartani, hiszen ha üldözöl valakit a szerelmeddel (ne adja az ég más indíttatással), akkor azért is repülsz haza. És ehhez nem kell több, mint egyetlen egy panasz az illetőtől, vagy egy pletyka és viszlát.

Ha kirúgtak, kinek kell szólnom?

A jelszó a mindenkinek, de először nekünk!

Elsősorban minket kell értesítened, hiszen időben kell tisztázni a helyzetet ahhoz, hogy lássuk, tudunk-e helyet biztosítani valahol a számodra. Ezzel meg lehet menteni egyes helyzeteket, de ha napokkal később szólsz, hogy „már itthon vagyok egy hete, kérem vissza a pénzem” már nem tudunk és nem is áll módunkban segíteni.

Nyilván az otthoniakat is értesíted, de ettől függetlenül nekünk is jelezned kell az alábbi okok miatt:

 • Nem adhatunk ki a szüleidnek sem információt – hisz már elmúltál 18.
 • Egy kétségbeesett, vagy éppen feldühödött, fenyegetőző anyuka „csináljatok valamit vagy tönkreteszlek benneteket” jelszóval nem a legjobb módja annak, hogy pontosan átadja azokat az infókat, amiket neki mondtál. Plusz, amit egy harmadik fél mond a helyzetedről, azt nem tudjuk tényként kezelni.

Menthető a helyzet miután kirúgtak?

Ez igen kritikus helyzet, hiszen nagyban függ attól, hogy mi a hazaküldés oka. Ha fegyelemsértés vagy törvénysértés az indok, akkor nem lehet tenni semmit (örülj, hogy megúszod), haza kell jönnöd és feketelistára kerülsz – tehát soha többé nem tudsz újra kiutazni.

Ha a teljesítményeddel (performance) van a baj, amiről informálsz minket is amikor még csak rezeg a léc, akkor még megoldható egy áthelyezés. Nyilván nem mindenki tudja felvenni a tempót, ami érthető, de ha a hozzáállásoddal van a baj (amiről úgyis tudunk, hisz a hotel jelenti) akkor indulnod kell haza.

Ha kirúgnak, milyen gyorsan kell elhagynom a szobát? Lehet, hogy azonnal mennem kell?

Ez nem jellemző, hiszen a hotelt sem az motiválja, hogy minél jobban kitoljon veled.

Gyakori a módszer, hogy a felmondás után addig maradhatsz a szálláson, ameddig haza nem tudsz indulni. Ez egy olyan gesztus a hotel részéről, amit értékelned kell, hiszen szállásol/ellát még akkor is, ha már nem segítesz neki. Ezt figyelembe véve az időt sem húzhatod, a lehető legkorábban haza kell repülnöd, hiszen a türelem is véges, a helyre pedig előbb/utóbb szükség lesz.

Teljesen más eset persze, ha komoly törvénysértés miatt rúgnak ki, hiszen ilyenkor a rendőrség is játszik, akik már nem ilyen elnézőek.

Elbocsátás esetén fizetik a hazautamat?

Nem, elbocsájtás során minden esetben magadnak kell gondoskodnod a hazautad megszervezéséről, és annak anyagi vonzatáról.
Ha a hotel nem járul hozzá, hogy a személyzeti szálláson maradj egy napot is pluszba (ez csak indokolt esetben történik, törvényszegés esetében), akkor azonnal ki kell költöznöd.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz, az nagyon kellemetlen és az itthon maradóknak jelentős költségeket fogsz okozni, amíg hazakerülsz.
Nem a munkahelyeddel tolsz ki, nem a del REY International-lel, csak saját magaddal és a szüleiddel, akik a hazautadat kénytelenek lesznek fizetni.

Tehát a jótanácsok ismét: NE drogozz, NE dolgozz részegen, NE okozz balesetet, NE kezdj ki a vendégekkel, NE pofátlankodj a főnökkel, NE üss meg senkit és NE lopj.