Mit tehetek honvágy ellen?

Erre a legjobb választ a blogok közt találhatod.

Hogyan tudok hazatelefonálni?

Két lehetőséged lesz:

  • Engedélyezed a roamingot a telefonodon és simán használod, mint otthon. A számla sajnos így borsos lesz.
    Ha feltöltőkártyás a mobilod, akkor kalkuláld bele, hogy hívásfogadás is pénzbe kerül és egy minimális összegnek mindig kell lennie a kártyán, hogy egyáltalán működjön a roaming.
  • Kártyafüggetlen telefont viszel ki és kint veszel egy helyi SIM kártyát, amivel nagyon olcsón tudsz telefonálni (pl. Spanyolországban Orange SIM)

Hogyan tudok internetezni?

Megoldott lesz az internetezés, de lehetőségeidhez mérten korlátozottan.

Három lehetőség fordulhat elő a kintléted alatt:

  • A szállásodon is van wifi, vagy be tudsz fogni ingyenes jelet a közelben. Ez azt jelenti, hogy egy kávézó vagy étterem jelén keresztül meg tudod oldani mobilról a netezést. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a szállás rendelkezne saját internet elérhetőséggel.
  • Csak a szállodában tudsz netezni. Itt ugyanazokra a kondíciókra kell számolnod, ami a vendégeknek is van. Vagyis ha nekik fizetős a net, akkor neked is fizetned kell érte. A legtöbb helyen azonban a recepció halljában ingyenes a wifi, bár számolj arra, hogy gyenge szokott lenni a jel.
  • Okos leszel és felkészülsz: független telefont viszel ki (ha nem, akkor 4-5 ezer forintért kiütik neked) és veszel helyi SIM kártyát, amivel pár euróért havi 1-2G adatforgalmat is fogsz kapni. Ilyen SIM kártyákat mindenhol árulnak, kérdezd meg a recepciósokat, hová érdemes fordulnod. Ők általában minden titok tudói..

Tehát fel kell készülnöd, hogy nem lesz az első pillanatban megoldott a skype-ozás a szülőkkel. Egy-három nap alatt viszont stabil netet tudsz magadnak varázsolni.

Azonban, ha szigeten fogsz dolgozni, számolnod kell arra, hogy a hálózat nem mindig erős, vannak helyek ahol nincs térerő, és viharos időben bizony megállhat az egész mobilhálózat is.

A kulcsszó: kártyafüggetlen telefon & helyi prepaid SIM kártya!

Mit tanácsoltok a kommunikáció megkönnyítésére?

Kártyafüggetlen telefont vigyél ki, amivel tudsz netezni is.

Ha Telenoros, Vodafone-os vagy T-Mobilos vagy, akkor függetlenítsd a telefonodat. Ezt a legtöbb mobiltelefon szervízben pár ezer forintért megcsinálják.

Ha nem megoldható, vegyél egy független okostelefont kiutazás előtt.

Kiérkezés után vegyél helyi SIM kártyát, ami feltöltős, és 1-2G adatforgalommal már vígan meg tudsz oldani bármit a telefonodról is.

Enélkül várhatóan nehézkes lesz a kommunikáció.

Nagyon rosszul érzem magam, hazamehetek?

A végső esetben természetesen haza, mivel nem vagy a hotelhez láncolva. Persze ilyenkor nyilván megszeged a szerződésed, ami következményekkel jár. Ezekről más GYIK kérdésekben tudsz tájékozódni.

Pont ezzel a témakörrel és az elkerülésével olvashatsz több cikket is a blogok közt.

NE FELEDD: A kint eltöltött idő igen sokszor nem is a körülményeken múlik, hanem azon, hogy a te fejedben mik játszódnak le. A cikkek közt van jópár ezzel foglalkozó, ami előre felkészíthet arra, hogy ne indulj el a lejtőn lefelé.

Kijöhetnek hozzám a szüleim/barátaim látogatóba pár napra?

A legtöbb hotelnél van erre lehetőség csúcsszezonon kívül, amikor vannak üres szobák.

Mindenképp időben egyeztesd a tervet a feletteseddel és kérdezz rá, hogy egyáltalán engedélyezik-e.
Arra azonban számolnod kell, hogy attól még neked ugyanúgy dolgoznod kell és munka közben nem tölthetsz időt a rokonokkal/barátokkal, vagy fegyelmi vétség miatt bajba kerülhetsz.

Hazajöhetek hosszabb szabadnapokra?

A szabadnapjaidon azt csinálsz, amit akarsz, de akárhol is fogsz dolgozni, pár napra hazaszaladni elég költséges móka lehet..
Plusz számolj arra, hogy ha valami miatt nem érkezel vissza időben, akkor ki is rúghatnak - jogosan.

Ér bármi hátrány azzal, hogy külföldi/gyakornok vagyok?

Hátrányos megkülönböztetésre egyáltalán nem kell számolnod az alábbi okok miatt:

  • A szállodaipar alapvetően egy kevert iparág, hiszen a szezonalitása miatt mindig is a nemzetközi munkavállalók igazi mekkájának számított, így nem lógsz ki a sorból.
  • A rengeteg külön nemzetiségű munkavállaló valójában jobbá is teszi a rendszert, hisz a külön nyelvtudások, szokásbeli különbségek nagyban tudják emelni egy hotel színvonalát. Egy ilyen csapatba csatlakozol be hamarosan, ahol igen is nagy szükség van a magyar munkavállalók átlagnál jobb nyelvismeretére és tudására.
  • A fentiektől eltekintve sem kell több kellemetlenségre számolnod, mintha itthon kezdenél egy hasonló kvalitású hotelben. Mint ahogy ott, úgy itt sem lennél profi az első alkalommal, nem találnád a dolgokat és meg kellene találnod a helyed a csapatban is.

Aggódnod nem kell, sőt inkább a hazajöveteled után látod csak a különbséget, az itthoni jóval kirekesztőbb környezettel szemben.

Akivel jöttem, úgy döntött, hogy hazamegy. Elmehetek én is?

Attól még hogy valaki, aki egy hotelben dolgozik veled, úgy dönt, hogy felrúgja a szerződését, te nem mentesülsz a saját szerződésed alól.

Vagyis, ha a barátod után akarsz menni, megteheted, de szerződésszegésnek minősül és számolnod kell a következményeivel.