Egyetemi tanulmányaim során már megismerkedtem a szálloda működésével, de a szállodai animációba még nem volt alkalmam betekinteni. A külföldi tapasztalatszerzést fontosnak tartom, hiszen a turizmus terültén elengedhetetlen. Spanyolország kultúrája is vonzott. Ezek a főbb tényezők motiváltak ténylegesen arra, hogy külföldön teljesítsem a 12 hetes szakmai gyakorlatomat.

    A Debreceni Egyetemen minden évben megrendezésre kerülő Külügyi Börzén találtam a DelRey standjára. Készségesen tájékoztattak azzal kapcsolatban, hogy milyen szakmai gyakorlati helyeket ajánlanak számomra, hogyan zajlik az ügyintézés. Egyből felkeltette az érdeklődésemet és izgatottan kutattunk további infók után. Akkor még nem tudtam, hogy melyik lesz a saját célországom.

A honlapjuk áttekintése után kaptam fel a fejemet arra, hogy páros elhelyezést is tudnak biztosítani és innentől nyilvánvaló volt számomra, hogy a legjobb barátnőmmel fogok jelentkezni. Ez határozta meg a döntésemet, abban, hogy részt vegyek a Work Experience programba, ami kitűnő lehetőség szakmai gyakorlatunk eltöltésére. Emellett igénybe vehettem az Erasmus+ ösztöndíjat. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az ügyintézőkkel, akik figyelemmel követtek minket az utazás elejétől a hazaérkezésünkig. Tudtuk, hogy bármi történik rájuk számíthatunk.

2-3 héten belül megérkezett az első ajánlatunk, amit közösen átbeszéltünk és elfogadtunk. Kanári-szigetek. Lanzarote. Puerto del Carmen. Egy 4 csillagos all inclusive szállodában, a Hotel Lanzarote Village-ben töltöttük, bátran megoszthatom, életünk legszebb nyarát gyermek animátorként.

A havi fizetés mellett (400 EUR) ingyenes szállás és ellátás volt biztosítva. Aki ínyenc, nem válogatós és szereti a tengeri herkentyűket, itt mennyei ellátásban fog részesülni, ami nálam tökéletesen passzolt. Igaz kéthetente itt ismétlődnek az ételek nemzetközi napok szerint (kanári, kínai,mexikói,olasz), viszont mindenki talál az ízlésvilágának megfelelő ételválasztékot.

Ami a munkaruhát illeti, az egyik a nappali öltözék, ami egy világos, neon zöld színű póló és rövidnadrágot takar és egy éjszakai öltözék, ami ennek a sötét, a fekete verziója szoknyanadrággal kiegészülve.Ezeket az animátoroknak a vendégtérbe lépve mindennap kötelező volt hordani. A lábbeli viseletre a zárt és kényelmes sportcipő használata volt alkalmas. Én személy szerint imádtam, mivel egyébként is közel áll hozzám a sportos ruhaviselet. Különösen tetszett, hogy csapatban dolgoztunk. A szálloda igénye szerint egy főanimátor mellett két fő dolgozhatott. Mindenkinek megvolt a saját feladata, programja, amit szervez és vezet.

A Hotel  Mini Clubjában 4 és 12 éves kor közötti gyerekekkel foglalkozhattam meghatározott nyitva tartás (11-13 és 15-17) szerint hétfőtől szombatig.

A hotel felszereltsége lehetővé tett olyan sportesemények lezajlását, mint például a foci, darts, boccia vagy petanque, strandröplabda, vízilabda, kosárlabda stb. A délelőtt általában kézműves foglalkozásokkal telt. A kiskorú vendégek készíthettek koronát, tésztanyakláncot, különböző papírfigurákat, festhettek köveket vagy kagylókat stb.

A délutáni órákat a gyakori kánikulák miatt a gyermekmedencéhez kitelepülve töltöttük el mini vízi olimpiákat szervezve. Ha a Mini Club helyszínén maradtunk, inkább az aktívabb foglalkozásé volt a szerep. Ilyenkor a logikai játékok, labdajátékok kerültek előtérbe. Minden este az éjszakai bárban (koktélbár) mini diszkó zárja a napot külön a gyerekek számára. A színpad előtt elhelyezkedő tánctéren különböző gyermekdalokra együtt táncoltunk.

A mini diszkó után kezdődnek az esti szórakoztató különleges show-műsorok. A jó hangulat teljes mértékben garantált. Olyan esti programok színesítették a palettát, mint a látványos tánc show-k, bűvész show-k, élőzenés estek, interaktív játék show-k, ahol a vendég a főszereplő. Az előadás a legnagyobb élmény mind a gyerekek, mind a szüleik számára. Segítettem az előadók színpadi előkészületeiben, ezután az esti műsor előtt a gyerekekkel közösen elfoglaltuk a helyünket és együtt élveztük a színvonalas előadásokat, mialatt a mi feladatunk kontrollálni őket, hogy zavarmentesen folyhasson le egy-egy előadás. Az esti show végezetével annak a feladatnak a végrehajtása maradt hátra, hogy a programokat hirdető plakátokat az aktuális nap szerint kellett elrendezni.

    A légkör mindig felszabadult volt. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy nekem ez megterhelő munkát jelentett volna, inkább élvezhettem minden pillanatát annak, hogy gyerekekkel és mini felnőttek társaságában lehettem minden nap a vasárnap, az egyedüli szabadnapunk kivételével. Néha előfordult egy-egy nap, hogy néhány rosszcsont felborította a rendet, ami igénybe tudja venni az idegszálakat, de ez így van rendjén, meg kell találni velük is a kompromisszumot.

Ezen kívül új barátságok alakultak ki, beutaztuk a szigetet, szinte minden nap a parton süttettük magunkat, barnultunk és az izgalmas, felhőtlen szórakozás sem maradhatott ki. Az animációs programok lebonyolítása ugyanúgy kitartást, pontosságot, türelmet és lelkesedést igényel, mint más munkakörök. Ha valakinek élete során egyszer sikerül kipróbálnia, rengeteg élménnyel fog gazdagodni. Remek ugródeszka a karrierépítéshez.

A jövőre nézve csak profitálhattam mindebből, az ott kialakult szituációkból. Olyan előnyökhöz juthattam, mint például a kialakult szakmai ismertségek, kapcsolatok a szakmai gyakorlati helyen, melyeket a későbbiekben hasznosítani tudok a szakmai életben, a program bekerült az önéletrajzomba, és nem utolsó sorban jelentős fejlődési lehetőséget biztosított számomra a 12 hét tapasztalatszerzés. A szakmai gyakorlat megismertette a valós helyzetekben a szakmai feladatok vezetését, menedzselését az animáció területén.

Összességében elmondhatom, hogy több szempontból is megérte a szakmai gyakorlat, felejthetetlen élményekkel gazdagodhattam, elmélyíthettem nyelvtudásomat, szakmai tapasztalatot szereztem, új barátokat, új kultúrát, sok embert ismerhettem meg, valamint a személyiségem fejlődéséhez is hozzájárult a külföldön eltöltött három hónap. Ebben az évben közvetlen repülőjáratot is indítottak Budapesten a csodálatos vulkánszigetre, Lanzarotera. (A barátnőm között csak úgy használjuk: Lanzi/Lanza.) A hely egyedisége magával ragadó. Feledhetetlen. Csak bíztatni tudom azokat, aki motiváltnak érzi magát, hogy kipróbálja magát külföldön. Nagyon hasznos és tanulságos időszak lehet és csakis életre szóló személyes élményt nyújt. Vágj bele és válaszd a DelRey-t! :)

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...