Kezdetek

Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy valahol külföldön próbáljam ki magam, de iskola miatt nem tudtam belevágni. Iskola mellett is volt két munkahelyem is, az egyik egy utazási iroda így mindig is foglalkoztatott külföldi utazás, a másik pedig a vendéglátóiparban volt. Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmem a Del Rey-re de eleinte mindig csak nézegettem az ajánlatokat, fontolgattam milyen jó is lenne belevágni amint vége az iskolának. Végül elküldtem a jelentkezésem, és szinte azonnal felvették velem a kapcsolatot, és minden lényeges információval elláttak, és minden kérdésemre egyből kaptam választ. Végül az ő segítségükkel sikerült Ciprus mellett döntenem, amit abszolút nem bántam meg.

A legnagyobb segítség talán mégis Márkus Gergő volt, akit még kiutazásom előtt ismertem meg, egy ismerősömön keresztül, így volt lehetőségem személyesen is leülni vele és segítséget kérni tőle, mégis miket vigyek magammal, hogyan készüljek fel az utazásra és a kint töltött időre, ugyanis ő ugyan ott volt előző évben ahova én mentem.

A szálloda Limassolban volt, ami Cyprus legnagyobb városa, és ahol a legnagyobb a turizmus, így aztán volt mit felfedezni, megnézni. A hotel nem a városközpontban volt, hanem a nyaralóövezetben, de busszal könnyen meglehetett közelíteni a belvárost is, ha pedig nem akartál messzire menni a környéken is meg található volt minden.

Szórakozási lehetőségek: Persze hogy munka után fáradt volt az ember legtöbbször, de mégis csak nyár volt és a tengerparti beach bárokat lehetetlen volt kihagyni. A legnagyobb kedvenc a Guaba Beach bar volt, ami 10 perc sétára volt a szállástól, arról nem is beszélve, hogy a belépés ingyenes volt és minden kedden R&B buli. Ha este nem volt energiád elmenni napközben is nyitva volt így pihenhettél a tengerparton zenét hallgatva. Ezen kívül persze rengeteg club volt a környéken ahova el tudtál menni. De ha szimplán csak kikapcsolódni vágytál az erkélyen való ivászatok és utána egy éjszakai fürdőzés a tengerbe minden napos volt.

Vásárlási lehetőségek: Minden sarkon található legalább 3 kisbolt, főként a turisták miatt, így ezek kicsit drágábbak, bár mondjuk itt minden drágább volt, mint Magyarországon. A hotelhez közel volt egy Metro ahol bármit meg tudtál venni, amire szükséged volt. A környéken kávézóktól kezdve a szuvenír boltokig minden megtalálható volt. A belvárosba pedig végképp. A városba pláza is található ahol a 40 fok ellenére is, amikor kedved tartja, jégkorcsolyázhatsz.

A kint töltött idő

Amikor megérkeztünk a hotel taxi szolgálata névtáblával a reptéren várt a megbeszéltek szerint. Megkaptuk a szállást, ami először egy 4 szobás apartman volt, két ágyas szobákkal, fürdőszobával, konyhával és terasszal. A lakásban volt internet, hűtő egyedül a mosógép hiányzott az első egy hónapban, de megoldottuk a mosást a többieknél, amíg be nem szerették a miénket. Nos, az együtt lakás ismeretlen emberekkel az elején nyögvenyelősen ment- különböző nemzetiségű emberek különböző szokások. Én laktam együtt, román, görög, magyar, moldáv nemzetiségű emberekkel. A legnagyobb probléma a takarítással volt. Véleményem szerint csak a magyarok szeretik a rendet.

A munka

Én személy szerint az étteremben dolgoztam, ami hát valljuk be a vártnál keményebb volt. A munkaidő nekünk kik szezonra jöttek ki dolgozni szinte mindig 8:00-14:00 és 18:30-21:30, volt, azaz ott voltál reggelizetni, ebédeltetni és vacsoráztatni is. Az elején mindenki szeretett splitbe dolgozni, mert ebéd és vacsora között mindig volt 4 óta szüneted, amikor elmehettél csavarogni, vagy a partra. Az utolsó hónapokba pedig alig vártad, hogy hazamenj és aludj a szünetbe. A feladat reggelinél az üres tányérok eltakarítása volt és az asztalok újra terítése volt, ami főszezonba 1200 vendégnél elég mozgalmas volt. Mi, akik még májusba mentem, azaz előszezonban már ott voltak könnyebb volt mert volt időnk betanulni mindent, így hatékonyan együtt tudtunk dolgozni a már ott dolgozókkal. Mindenki nagyon kedves volt, de minden igaz, ami a görög vérmérsékletet illeti.

Volt, hogy egyik pillanatba te voltál a legjobb, két perccel később pedig már üvöltöttek veled, vagy épp fordítva. Nem könnyű megszokni, de ha nem veszed magadra a dolgokat nem olyan vészes összességében. Azt tudni kell, hogy ők nem igen szeretnek dolgozni, így persze mindent tőled várnak el, és téged ugráltatnak, mert te vagy az új (ezért mindig örültünk, ha jöttek újabbak).  Ebédnél és vacsoránál pedig volt hogy takarítani kellett az asztalokat, volt hogy italt kellett felszolgálni. Voltak nehéz napok, be kell vallani, mikor azt hitted sose lesz vége az estének, de ennek ellenére én szerettem ott dolgozni.

Az utolsó két és fél hónapban, emberhiány miatt felszolgálóból hostess lettem, így egy másik „szakmát” is volt lehetőségem kipróbálni. Őszintén szólva, az elején könnyebb volt, és sokkal közelebb kerültél a vendégekhez, ami mindenesetben pozitív. Azonban az utolsó egy hónapban emberhiány miatt egyszerre voltam hostess és felszolgáló, ami nagyon nehéz volt, dupla munka. Majdnem minden hétvégén a főszezonon kívül hétvégén esküvőket szervezett a hotel, ahol az étteremben dolgozó emberek mentek dolgozni. Imádtam, sosem bántam, ha esküvő miatt kellett túlórázni, még ha hulla fáradt voltam is.  

Mindenesetre a kollégák nagyon kedvesek voltak, egytől egyik mindenki segítőkész volt, nagyon jóba lettem szinte mindenkivel. Egy görög lánnyal, aki később a szobatársam is lett, különösen erős barátság született, megígértük egymásnak, hogy újra találkozunk.

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Meg tanultam együtt élni különböző nemzetiségű emberekkel, tanultam a szokásaikból, a nyelvükből.

Ciprus nagyon szép hely, és a fél év alatt rengeteg hely maradt, amit nem volt időm felfedezni. Mindenesetre jövőnyáron nekem tervben van visszatérni ide, és újra eltölteni legalább egy szezont.  Nehéz volt, tényleg meg kellett dolgozni a pénzedért, de így visszagondolva a negatív dolgokra semmit nem bánok. Mindenkinek tanácsolom, aki csak kicsit is gondolkozik rajta, hogy belevágjon egy ilyen kalandba, mindenképpen tegye meg, mert egy életre szóló élmény, nagyon sokat tanulhatsz, nekem személy szerint megváltoztatta az életem pozitív irányba, szóval hajrá!

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnél hotelekben dolgozni, de eddig nem volt lehetőséged a gyakorlat hiánya miatt?
  •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és szívesen dolgoznál külföldön?
  •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel Cipruson a nyári szünet ideje alatt?

A Work Experience Cyprus program a tökéletes megoldás, ha szeretnél eltölteni egy felejthetetlen nyarat Ciprus szigetén! A hotelek ingyenesen garantálják a szállásodat és az ellátásodat, így nem kell a nyári munka időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem görög nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a szállodaipar világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott egy távoli sziget? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

  •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
  •  Programdíj: 250 GBP
  •  Fizetés: 450-500 EUR/hó
  •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, medencefelügyelő, lifeguard
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Ellátás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
  •  Szerződés hossza: 10-24 hét között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Szabó Bence élménybeszámolója

Mindig is szerettem volna kipróbálni külföldön magam. Évek óta követem facebookon a del Rey oldalát, folyamatosan láttam a különféle állásajánlatokat és idén februárban úgy döntöttem, hogy májustól októberig kiutazok Ciprusra. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...

Martini Viktória élménybeszámolója

1 hónap után is akadtak nehezebb napok a munkában, de már sokkal jobban bírtam és jobban álltam hozzá, mint az előtt. Imádtam a munkatársaim, egyfolytában szórakoztattak és tartották bennem a lelket. Tovább...