A tavalyi nyár jórészét Spanyolországban, Málaga-ban töltöttem egy Torremolinos nevezetű part menti városkában. Egy három csillagos hotelben dolgoztam ‘técnico’-ként, ami azt jelentette, hogy a karbantartók keze alá dolgoztam, kisebb feladatokat láttam el, segítve ezzel a munkájukat.

A munkára a Del Rey International csapata révén tettem szert, akik egy angol cégen keresztül szerződtetnek le Magyarországon élő fiatalokat külföldi (görög, spanyol, illetve ciprusi) szállodákba időszakos munkára, illetve szakmai gyakorlatra.

Egyetemi tanulmányaim miatt a jelentkezéskor általam megadott időtartam - melyet a munkára tudtam szánni - csupán két és fél hónap volt (július közepétől szeptember elejéig), ami nem fedte le a teljes nyári szezont, de ennek ellenére meglepetésszerűen ajánlatot kaptam a hoteltől.

A Del Rey központi figurája, Pásztor Gábor telefonon keresztül igyekezett minden szükséges információt és segítséget megadni, ám így is sok kérdés tisztázatlan maradt: mi lesz pontosan a feladatom? Milyen lesz a szállás? Kikkel fogok együtt dolgozni? Az izgalmakat fokozta, hogy csupán egyetlen hetem volt minden szükséges iratot és dokumentumot beszerezni és repjegyet váltani, mielőtt repülőre szálltam Spanyolország felé.

Madridba érkezett a repülő, ahonnan a transzfer-busz közvetlenül a szálloda előtt tett le. Rövidesen már a szálloda igazgatónőjének irodájában voltam, és csak ott nyugodtam meg véglegesen azt illetően, hogy jó helyen járok, és hogy valóban tudtak az érkezésemről.

Nagyon kedves asszonynak tűnt, és egész spanyolországi tartózkodásom alatt ő volt az egyetlen, aki folyékonyan beszélte az angolt - ugyanakkor figyelmeztetett, hogy alapszintű spanyoltudás feltétlenül szükséges lesz a munkám során - melyről még mindig nem sokat tudtam. Ez meglepetésként ért, hiszen a jelentkezéskor csak az angol volt követelményként megadva, de közel sem okozott ez a későbbiekben akkora problémát, mint gondoltam.

Négy évig tanultam régebben spanyolt, és önálló tanulás nélkül is nagyon hamar belejöttem, abszolút beigazolódott, amit mondani szoktak: nyelvet tanulni legjobban anyanyelvi környezetben lehet.

A szállásra egy ott dolgozó fiatal portugál lány, az egyik lakótársam kísért el. A szállás óriási előnye az volt, hogy csupán fél perc sétára volt a szálloda személyzeti bejáratától. Hátránya pedig, hogy nagyon kicsinek bizonyult annak a sok fiatalnak, akik ott laktak. Emberek jöttek-mentek, de voltak olyanok is, akik végig ott voltak a kintlétem alatt.

A társaság alapvetően jó volt, leginkább három csapatra oszlott (a magyar dolgozók alkották az egyiket), de tulajdonképpen mindenki jóban volt mindenkivel.

Az eltérő beosztások miatt sajnos a közös programok megszervezését elég nehéz volt megoldani.

A munka maga változatos volt és nem túlzottan nehéz. Sokat kellett festegetni (ajtófélfákat, falakat), olykor takarítani, vagy besegíteni ebben-abban a karbantartóknak. A rendszeres (mindennapos) feladatom a medence környékén volt, ki kellett minden reggel pakolni a nyugágyakat és napernyőket.

Esténként ezeket a helyükre kellett vinni, valamint az esti programhoz előhozni az asztalokat és székeket, illetve asszisztálni a medence karbantartásához.

Ami a legnagyobb pozitívum volt a munkával kapcsolatban, hogy borzasztóan kedves és barátságos ‘főnökeim’ voltak, akik egyenlőként kezeltek, viccesek és türelmesek voltak. A velük való társalgás nagyban előrelendítette a nyelv gyakorlását, és néhány szállodai dolgozóval még munkaidőn kívül is találkozhattunk.

Az étel, amit a személyzet kapott - így mi is - bőséges és finom volt, bár kevésbé változatos.

A beosztás heti két szabadnapot engedett, és a napi 8 óra munka egy reggeli és egy délután 4 órás műszakból állt, így a kettő közt volt lehetőség pihenni. A szálláshoz közel volt a városka ‘központja’: üzletek, éttermek, bárok, és egy nagy tér. Munkaidőn kívül a legtöbb időt ezen a téren, illetve a környéken való sétálgatással töltöttem.

A szabadnapokon kisebb kiruccanásokat, kirándulásokat lehetett szervezni, amit párszor meg is tettünk.

Malaga-ban (a főváros) többször is voltam, hiszen ez volt a legkönnyebben megközelíthető - metróval. Egy-két alkalommal - mikor éppen a többségnek megfelelt a megbeszélt időpont - sikerült összehozni a társaságot, vagyis a szállás lakóit és a szállodai dolgozókat. Ilyenkor elmentünk egy közeli bárba koktélozni, táncolni. Több alkalommal volt azonban példa arra, hogy páran lementünk a strandra, vagy a part mentén sétálni.

Gyönyörű és élettel teli helyen voltunk, szóval egy egyszerűbb program is nagyon kellemes tudott lenni .

Az egyetlen probléma csak az volt, hogy a város kicsi mérete és a szabadidő korlátozottsága miatt a program-lehetőségek hamar kimeríthetők voltak.

Amire mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet az az, hogy a munkavállalás szerződésben rögzített időtartamát át kell gondolni, és be kell tartani. Az iskolakezdés miatt a szerződéshez képest két héttel korábban utaztam haza, így a kauciót (mely a havi ötszáz eurós fizetésből került minden hónapban levonásra, száz euró értékben) nem kaphattam vissza.

A másik fontos dolog, hogy rugalmasnak kell lenni, és fel kell készülni kisebb meglepetésekre, változásokra az elvárásokhoz képest.

Alapvetően izgalmas és hasznos tapasztalat mindenféle környezetváltozás, de ha az ember ezt munkát vállalva, külföldön, gyönyörű helyen, új társaságban teszi (ahol még a nyelvet is gyakorolja, és többféle nemzetiségű emberrel is megismerkedhet), az mindenképpen életre szóló és értékes tapasztalat.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...