Konyhai munka a 100 vulkán szigetén.

Első gondolat

Már nagyjából 7-8 éve annak, hogy a nappali tanulmányaimat befejeztem. Munkába álltam, és építettem, amit építeni kell. Közben levelezőn a főiskola is sikerrel zajlott. Gondoltam, na, majd most jön a roc'n'roll! De különösebben nem mozdított ki a hétköznapi megszokott életből. Közbe persze hallgattam mindenhol: irány London, Bécs, München. Megyünk mi is, menjél Te is! De valahogy nem motivált...

Aztán egyre több sztorit hallottam egy nagyon jó barátomtól, aki több mint három évet élet a 100 vulkán szigetén. Talán az elérhetetlennek tűnő világ fogott meg. (Mert akkor még nem tudtam, hogy egy magyar kisvárosba nehezebb lenne eljutnom és munkát kapni, mint ott..) Tehát rákerestem: Lanzarote.

Európa legdélebbi szigetcsoportjának legősibb tagja. A sziget az Atlanti óceánban fekszik, nyugati partjától 100 kilométerre az afrikai Nyugat Szahara kezdődik, kelet felől... Hát igen...  Valahol nagyon messze Amerika. Szóval földrajzilag nem egy London... Gyakran az Atlantiszról szóló kutatások kapcsán is megemlítik. Szóval érdemes utánanézni, egy kis kedvcsinálónak.

A döntés

Aztán a barátom tovább bizonygatta, hogy nem olyan bonyolult ez az egész kiutazás, csak írunk egy emailt a del REY Internationalnak, és kész is kb. Úgy gondoltam, nem ragaszkodok én a külföldhöz, érvényesülök itthon is, de azért egy ilyen helyre szívesen ellátogatnék. Megírtam az emailt, és vártam. Szinte postafordultával jött a válasz, amiben megkaptam a jelentkezéshez szükséges dolgok listáját: Önéletrajz, Igazolványok másolata, fotók. Továbbá be kellett fizetni 5000 forint regisztrációs díjat. Talán egy két hét telt el maximum, és jött is az ajánlat Playa Blancáról, egy négycsillagos hotelből. Azonnal el is fogadtuk, két nap múlva visszajött a hotel által is aláírt szerződés, amiben amúgy korrekten fel voltak tüntetve a lényegi dolgok: munkahely/munkakör, zsebpénz, munkaidő (heti 5x8 óra).

Ezután egyből foglaltuk is a repjegyeket. Budapest – Barcelona – Lanzarote poggyásszal kb. 45.000 forint. Összességében ennyiből áll egy kanári szigeteki gyakornoki munka megnyerése.

És belevágtam a munkába!

A repülőnk éjfél körül landolt a szigeten, ahol transzfer várt minket, bár ezt, ahogy hallottam nem minden szálloda kínálja fel. Nekünk szerencsénk volt. 20 perc kocsikázás után megérkeztünk a szálloda lánc központi szállodájába, ahol azonnal kaptunk egy szobát, valamint lemehettünk az étterembe, ahol a kollégák várva az érkezésünket egy bőséges hidegtálat hagytak nekünk.

Reggel az irodába kezdtünk, papírformák aláírása, munkaruhák kiosztása. Autóval felvittek minket a szállásunkra, ahol már jó pár magyar fiatal lakott. A szállás igen puritán volt, főleg a meleg vizet tekintve. Elég éles váltás volt a hotel apartmanjához képest, de az ott pezsgő élet, a pálmák, a napsütés, és az óceánra néző panoráma később űberelt mindent.

Én aznap délután egy órakor már munkára voltam fogva. Nagy szállodai konyha, mindenki sürgött forgott. Nekem sem hagyták, hogy egy percet is csodálkozzak az új dolgokon. Kettőkor már úgy pörögtem a papayákkal, meg a sült krumplikkal, mintha mindig ezt csináltam volna.

Este tízig dolgoztunk. A feladatok konyhai kisegítőként a következők voltak:

 • zöldség –gyümölcs darabolás
 • hidegtálak és desszertek utántöltése az étteremben
 • sült krumpli és egyéb pofonegyszerű fritőzös dolgok kisütése.

Az ebédet és a vacsit a vendégek svédasztaláról válogathattuk bőségesen, üdítő, sör, bor a csapból! Az utóbbi kettőt csak munka után tolerálták, mértékkel persze, de azért jólesett a sok finom húsok, halak, és sültek után egy pohár hideg Tropical sör.

Ami még a kaját illeti, minden taghotelben volt kantin, ahol reggeli/ebéd/vacsora volt nekünk, svédasztalosan egy két fogásra redukálva. Fagyi bőségesen mindig!

Egyszóval a teljes ellátás tényleg teljes volt. A pénzt óramű pontossággal adták, úgy ahogy a szerződésben szerepelt. Sőt! Sajnos én egy hétig igen betegen feküdtem otthon, ez alatt a szállodával szerződött magán rendelőben kaptam ellátást, ingyen. És ami a legszebb, hogy fizetett volt a betegállományom is! Korrekt!!!! A 300 eurós zsebpénzből ilyen ellátás mellett lehet félretenni, akár az egészet is, ha nagyon nem akarsz költeni.

A szabadnapokat valamilyen szinten rugalmasan kezelték, persze minimum egy héttel előre. Heti két szabadnap, de nem feltétlen egymást követően.

Tudni kell, hogy a spanyol temperamentum elsőre ijesztő lehet: azonnal kiabál egy sort. De ami a legjobb, hogy senki nem gondolja komolyan, tulajdonképpen elég laza emberek. Segítenek, és figyelembe veszik, hogy gyakornok vagy nem szakács. A HR irodában volt a kontaktunk, tőle vettük fel zsebpénzt, valamint ha problémánk, kérésünk/kérdésünk volt nála tudtuk jelezni. Többé kevésbé segítettek is, bár a melegvíz hiánya a szálláson egyáltalán nem zavart senkit az ott lakó gyakornokokon kívül.  ( Azért nem csont hideg vízre kell gondolni, de rendes melegvíz csak a lakók felének jutott, utána az éppen viselhető hőmérséklet volt csak elérhető.)

A legkellemetlenebb az volt, hogy a szállás 15-20perc sétára volt a munkahelytől, és 20-30 perc sétára a strandtól és az egyéb frekventált részektől. Miután vettem egy biciklit ez a probléma megoldódott. Én kb. 80 euróért vettem, de kisebb utánajárással vagy szerencsével lehet olcsóbban is szerintem, akár 40-ért is.    

Szabadidő:


Pezseg az élet az unalomban. Nagyjából így tudnám pár szóban leírni. A szálláson mindig volt élet. Kolesz feeling kanári módra! :D A városban, ami inkább egy falu szerintem, elég lassú az élet, senki nem siet sehová, mindenki nyugodt. A parton végig kávézók éttermek. Van egy disco a Jungel, egyből a Dorada beach felett a parton. Éjszaka leginkább ott megy a buli. Nappal meg a parton. Érdemes snorkelezni, bár a víz néha fájdalmasan hideg tud lenni! Gyönyörű élővilág van a víz alatt, én néha vacogásig úszkáltam a halrajokat követve.

Nagy parti a lanzarotei karnevál is, ami több településen is végigmegy a szigeten. Igényes délutántól hajnalig tartó partizás, kilométeres karnevál konvojjal.

Érdemes, ha tudtok összedobni autóbérlésre is, négy-öt főnél elenyésző összegből megvan, benzinnel együtt. Sőt, mi béreltünk két Honda Shadow 750-et is, és körbe choppereztük a szigetet. :D Ezen kívül lehet tevegelni, ami egyes helyeken egyáltalán nem nagy összeg, de azért érdemes utána nézni, mert néhol három – négyszeres lehet az árkülönbség, úgy pedig már elég borsos.

A hétköznapi szürke monoton szabadidők, pedig csak lazán telnek egymásután: hol egy óceánparti kávézóban, hol közvetlen az strandon, de néha érdemes a kikötő szikláinál is meginni egy kávét! :D

Hamar átérzed a feelinget. A stresszt meg felejtsd el.

Útravaló

Ha valaki úgy dönt, nekivág a nagy kalandnak, nem hinném, hogy megbánja!! De, azt viszont ne feledjétek, hogy a heti 40 óra munka az keményen munka! Alázattal, és szorgalommal kell csinálni, komolyan kell venni, de ha ezt megteszed, akkor biztos, hogy nem fogod magad rosszul érezni, és a főnökeid is méltányolni fogják!!!

Kezdő költőpénznek az első fizuig szerintem 100-150 Euro bőven elég biztos ami biztos alapon.

A hazatérésről még annyit végszónak, hogy egy teljes hetet ellébecoltunk a munka után még a szálláson ellátással, mert akkorra volt repülőgép és addig lakni kellett valahol. Korrektek voltak, kivittek a reptérre, és itt a vége fuss el véle! Eddig!!!!

  

Mert most, amikor ezeket a sorokat írom, már a zsebemben van a következő szerződés, Caleroba!

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...