Torremolinos – 2015

A főiskola befejezése után pályakezdőként nem szerettem volna Magyarországon munkát keresni. Mivel 3 évvel ezelőtt vettem már részt Del Rey International által szervezett gyakorlaton a Kanári-szigeteken, gondoltam megyek még egyszer, hátha ki tudom alakítani a jövőmet Spanyolországban, indulásnak egy szakmai gyakorlat pedig tökéletes.

Az utazás

Teljesen egyedül vágtam neki az útnak, és nem is tudtam előre, hogy lesznek-e még kint rajtam kívül magyarok, de ez egyáltalán nem rettentett el.

A repülő délután 16:55-kor indult. Anyáékkal előtte a reptéren kicsit elbeszélgettük az időt a poggyász feladása után. A jegyre rá volt írva, hogy kapuzárás 16:25-kor. Oké, de hogy melyik kapu, az nem volt világos. Elbúcsúzkodtunk, átmentem az első kapun, átnézték a kézipoggyászom, még integettem, aztán bementem a terminálra.

A hangosban már mondták, hogy a malagai gépre utolsó hívás van, szíveskedjek a kapuhoz menni. Keresztülsprinteltem az egész terminálon, épphogy beengedtek még. Majdnem összeestem, a táskám nem futáshoz van méretezve :D De elértem. Felszálltam.

3 óra alatt oda is értünk, a poggyászom az elsők között jött ki (ja, mivel utolsónak adtam fel..) és kimentem a reptérről. A bőröndöm kereke eltörött, úgyhogy kézben kellett cipelnem. 24 kg, egy idő után inkább csak vonszoltam magam után.

Megkerestem a vasútállomást (nem volt bonyolult, ott van rögtön a kijárattal szemben), vettem egy jegyet Torremolinosra az automatából és feltuszkoltam magam a vonatra. Nagyon modern, olyan, mint nálunk az új piros vonat, bár ez nagyrészt a föld alatt megy, szóval mondhatjuk, hogy metró. A pesti metróval viszont nem igazán összehasonlítható.

4 megálló után erőt vettem magamon és leszálltam. A hotelben a recepciós nő mondta, hogy az egyik leendő lakótársam mindjárt végez, várjam meg. Egy francia fiú jött, segített felcipelni a csomagom a lakásba, és körbevezetett.

A város és a hotelem

Torremolinos Malaga alatt az első város a Costa del Sol-on. Csendes, kisvárosias jellegű. A szállás egy 3 szobás lakás, konyha, nappali-étkező, 2 fürdőszoba, mosókonyha tartozik hozzá.

Amikor én megérkeztem, egy francia lány és egy francia fiú lakott ott. Nyárra már 11-en lettünk a lakásban. 2 lány szoba, egy fiú szoba, szobánként 3 vagy 4 fő. Elég szűkös volt így a hely, még az emeletes ágy sem segített a helyzeten. Viszont pozitívumként említve sok új embert ismertem meg, főleg, hogy 7-en magyarok voltunk. Egy francia lány, a francia fiú, egy portugál lány és egy spanyol lány lakott még velünk. A láncnak 3 szállodája van Torremolinoson, ebből 2 hotel gyakornokai laktak itt. A harmadik hotelben is voltak heten magyarok, sokszor szerveztünk velük is programokat.

A munka

Munkába állás előtt mindenkinek kötelező elintézni a NIE papírját. Ehhez a rendőrségre kell elmenni regisztrálni, és díj ellenében kapunk egy NIE számot, amivel külföldi dolgozóként nyilvántartásba vesznek. Hotelfüggő, hogy amíg ez nincs kész, elkezdhetünk-e dolgozni, ennél a láncnál meg kellett várni, míg a papírt kézhez kapjuk. (Ez nagyjából egy hetet vesz igénybe.) Ezen felül már a szám birtokában bankszámlát kell nyitni, arra utalják minden hónapban a fizetést, ami minden alkalommal időben és pontosan jött. A hivatalokban nem nagyon beszélnek angolul, ezért aki nem tud spanyolul annak kicsit nehézkes az ügyintézés, de így is mindenki meg tudta oldani.

Az én szállodám (egy 4*-os hotel) a szállástól gyalog 25 percre volt, rögtön a tengerparton. A szálloda éttermében dolgoztam felszolgálóként. Heti 5 napon dolgoztunk, 8 órát.

Három műszak volt:

  • reggeles (9:00-13:00)
  • ebédes (12:00-16:00)
  • esti (18:30-22:30).

Beosztástól függően vagy reggeles és ebédes voltam, vagy reggeles és estés, így mindig volt nap közben szabadidőm. A nyári hónapokban esténként gyakran kellett túlórázni (volt hogy éjfélkor jöttünk el), de tavasszal és ősszel viszont általában korábban befejeztük.

Mindenki nagyon segítőkész volt és kedves. Senki sem beszélt igazán angolul az ott dolgozók közül, de szerencsére a Kanári-szigeteken ragadt rám egy kis spanyol tudás is. A vendégek túlnyomó része holland, német és angol volt, spanyolok csak a nyári hónapokban jöttek, így az angol vagy német tudás sokkal hasznosabbnak bizonyult. A feladatok: asztalt terítettünk, összeszedtük a koszos tányérokat, újraterítettük az asztalokat, törölgettünk, italokat töltöttünk a vendégeknek, takarítottunk.  Az ellátás félpanziós vagy teljes panziós vagy all inclusive volt. A félpanziós és teljes panziós vendégeknek fizetniük kell az italokért, ezért nekik csekket kellett írni. Az esti műszakban rendszerint az étterem ajtajában álltam a vendégek listájával, és minden érkezőnek elkértem a szobaszámát és ellenőriztem a listán, távozásukkor pedig kezeltem a kasszát.

Ebben a szállodában öten voltunk magyarok, úgyhogy senki sem érezhette elveszettnek magát, sőt, sokszor szórakoztattuk egymást a nyugodtabb órákban vagy ebédszünetben. Hárman voltak a konyhán, egy szobalány, és én voltam az étteremben egy francia gyakornok lánnyal.

Az ebédes és estés műszak közötti pár órában nem volt érdemes hazamennem, ezért minden alkalommal a strandon töltöttem vagy töltöttük azt a pár órát rögtön a hotellel szemben.

Személyzeti étkezés reggel és délben volt. Ebédre főztek külön, vacsorára viszont a büféről szedtünk a vendégek vacsorája előtt.  Minden étkezés végén a vendégeknek főzött ételből is szedhettünk.


A feladatok: asztalt terítettünk, összeszedtük a koszos tányérokat, újraterítettük az asztalokat, törölgettünk, italokat töltöttünk a vendégeknek, takarítottunk. Az ellátás félpanziós vagy teljes panziós vagy all inclusive volt.

A félpanziós és teljes panziós vendégeknek fizetniük kell az italokért, ezért nekik csekket kellett írni. Az esti műszakban rendszerint az étterem ajtajában álltam a vendégek listájával, és minden érkezőnek elkértem a szobaszámát és ellenőriztem a listán, távozásukkor pedig kezeltem a kasszát.

Személyzeti étkezés reggel és délben volt. Ebédre főztek külön, vacsorára viszont a büféről szedtünk a vendégek vacsorája előtt. Minden étkezés végén a vendégeknek főzött ételből is szedhettünk.

Szabadidő

Én február végén érkeztem, ennek ellenére este még kellemes idő volt, bár éjjel a szálláson még fáztunk. Nap közben 25 fok körül volt, úgyhogy én már akkor elkezdtem strandolni.  A szállás elég közel volt a városközponttól és a strandtól is, gyalog kb 10 perc alatt már lent voltam a parton. Közben érkeztek többen is magyarok a szállásra, úgyhogy nem voltam soha egyedül, mindig kitaláltunk valami programot, ha volt közös szabadidőnk. Szerveztünk egész napos kirándulásokat is, elmentünk közeli városokba városnézni, nemzeti parkba kirándulni. A környéken rengeteg látnivaló van, csak bírjuk pénzzel és idővel.

Városok és látnivalók, amiket nem érdemes kihagyni: Granada, Ronda, Córdoba, Sevilla, El Chorro nemzeti park, illetve a parti városok a Costa del Sol-on (Benalmadena, Fuengirola, Marbella, Estepona). Ezek között Világörökségi listán szereplő helyeket is találunk, mindenképp érdemes ellátogatni, ráadásul mindegyik belefér egy-egy egész napos kirándulásba. Aki pedig szeretne delfin show-t látni, vagy delfint simogatni, annak ajánlom figyelmébe a Selwo Marina-t Benalmadenaban ;)

Szórakozási lehetőség rengeteg van a városban, a part mentén bárok és disco-k sorakoznak. Mivel mi sokan laktunk a szálláson együtt, ezért a legtöbbször inkább házibulikat és grill partykat szerveztünk.


Ami a leginkább tetszett ebben a 8 hónapban, hogy sosem voltam egyedül. Nem összehasonlítható egy pesti panel lakással. A munkahelyen, a szálláson, a bulikban is mindig olyan emberek vettek körül, akiket nagyon örülök, hogy megismertem, és sosem fogom őket és ezt az élményt elfelejteni.

A munka persze nem mindig könnyű, sokszor kell rohanni, sok stresszel jár, de a nap végére a tengerparton ez már eszembe se jutott. Nagyon örülök, hogy újra eljöttem, úgyhogy idén nem is megyek haza, hanem rögtön megyek is tovább újra a Kanári-szigetekre telelni :D

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
  •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
  •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
  • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 3-4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

  •  Szükséges kezdőtőke: kb.180.000 Ft
  •  Programdíj: 300 GBP
  •  Juttatás: nettó €300-400/hó
  •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, hostess, szakácssegéd
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Ellátás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
  •  Szerződés hossza: 2-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...