2013 augusztusában, hosszas vívódás után döntöttem úgy, hogy szeretnék külföldi munkatapasztalatot szerezni. Mielőtt Judittal és a del REY Internationallal felvettem a kapcsolatot, természetesen minden lehetőséget gondosan áttanulmányoztam, amit csak az interneten találtam.

Mivel rengeteg rémhírt hall az ember, én is nagyon aggódtam, hogy mibe vágok bele, de az ő hozzáállásuk már elsőre nagyon szimpatikus volt és azóta is csak azt tapasztalom, hogy rendkívül segítőkészek, és a munkájuk valóban nem ér véget csak a munkaközvetítéssel, az egész utunkat egyengetik, és személyre szabottan foglalkoznak velünk. Azt hiszem, tényleg nagyon hálás lehetek mindezért.

Tehát röpke pár hét leforgása alatt már a Kanári-szigeteken találtam magam. 6 hónapos szerződést vállaltam Lanzarote szigetén, egy 4 csillagos hotelban felszolgálóként, amiből jelenleg már csak 2 hét van hátra.
Szinte még mindig hihetetlen számomra hogy itt vagyok, pedig már hazafele készülődöm. Az idő olyan gyorsan eltelt, szinte észre sem vettem.

Sok magyar társammal beszélgettem már otthonról is, akiket ki tudtam kérdezni mindenről, ami érdekelt, és már akkor láttam, hogy itt tényleg egy nagyon jó kis csapat alakult ki. Amikor megérkeztem ők már a reptéren vártak – ami lássuk be nagyon sokat jelent, ha az ember lánya egyedül vág neki a nagyvilágnak. Este már az óceánban lubickoltunk.

A magyarokon kívül a spanyolok is nagyon nyitottak és befogadóak voltak egyből. Bár akadtak nyelvi nehézségek, hiszen spanyolul én soha nem tanultam előtte, de pont ezért, nyelvtanulás szempontjából is ez egy nagyon jó lehetőség. Esténként együtt megyünk bulizni, táncolni, amit nagyon szeretünk, mert sok helyen latin zene szól. Amikor megérkeztem, éppen akkor volt soron a felszolgálóknak szóló éves „céges buli”, amin mi, gyakornokok is részt vehettünk, majd később a karácsonyi parti, amin a hotel összes dolgozója ott volt.


A munka miatt nagyon izgultam – bár mindenki biztosított róla, hogy nincs rá okom – hiszen még sosem dolgoztam előtte felszolgálóként. A Work Experience program erről szól. Itt, ha látják rajtad, hogy tényleg akarod csinálni és szorgalmas vagy, akkor azt értékelik. Természetesen dolgozni kell, mégpedig keményen, de azt gondolom, hogy minden hozzáállás kérdése. Nem csak a kollégák, de a főnökök is nagyon kedvesek és közvetlenek.

A beosztásom báros / felszolgáló, tehát étteremben és bárban is dolgozom. Ez azért jó, mert minden munkafolyamatot megismerhettem, ami később elég jó referenciának bizonyulhat. A munkaidőnk napi nyolc óra, ami kétszer négy órára van bontva, heti két szabadnappal. Mivel ez mindig más napra esik, ezért bizony van olyan, hogy akár 10 napot is végig kell dolgoznunk egyhuzamban, máskor viszont úgy jön ki, hogy 4 napos „mini vakációt” kapunk, vagy például csak 2 napot dolgozunk.

Rendkívül korrekten kezelnek a hotelben mindent. A megadott munkaidőn túl soha nem kell többet dolgoznunk, és a fizetés is mindig pontos, minden „papírmunka” rendben van. Bármilyen problémánk van, mindenhez rugalmasan, segítőkészen állnak hozzá.


A szállásunk a hotelben van, két ágyas szobákban, amik közös teraszra nyílnak,
ahol esténként – vagy éppen napközben – összegyűlünk beszélgetni.


Ez a fél év kicsit számomra olyan is volt, mint egy hosszú nyaralás. Hiszen amikor nem dolgozunk, akkor irány az óceánpart vagy a sziget bármely felfedezésre váró része. Lanzarotét a „vulkánok szigetének” is nevezik, gyönyörű természeti adottságaival. Nemrég biciklit béreltünk és azzal indultunk túrázni. Rendszeresen járunk futni is, amit az óceánparton – érthető okokból - eléggé megszerettünk. :) Vannak homokos partok, és láva kőzettel borítottak is. Én elmondhatom, hogy január közepén is bikiniben napoztam. :)


Óriási élmény ennyi új embert és egy teljesen új kultúrát megismerni, amire egy tényleges nyaralás alkalmával nem lenne lehetőség. A világ minden tájáról vannak itt munkatársaim, de legtöbben talán Latin-Amerikából. Az utcákon járva azonban könnyen botlik az ember itt gyakorlatozó magyarokba is. :)


Bár nagyon hiányoznak a család és az otthoni barátok, jó társaságban ezt sokkal könnyebb megélni. A karácsonyt is közösen ünnepeltük, az összes gyakornok, munka után egy közös vacsorával, ami nagyon családias hangulatúra sikerült. Szilveszterkor a hotel disco-ban koccintottunk az újévre – vendégek, dolgozók és „nem dolgozók” együtt. Most éppen karneváli időszak van, ilyenkor az egész sziget lázban ég és mindenki jelmezben bulizik az utcákon, a színpadokon élő zene.


Két dolog biztos: rengeteg tapasztalattal és életre szóló élményekkel térek majd haza.

Szerintem ez a program egy nagyon jó ugródeszka azoknak, akik pozitívan állnak hozzá. Az én szakmám aerobik oktató, és hála a del REY International-nak, a nyári szezont Görögországban fogom tölteni animátorként. Már most ismerem két jövőbeni kollégámat, mert jelenleg ők is itt dolgoznak ezen a szigeten.


Már nagyon várom!!!
Köszönök mindent!

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...