A motivációm az utazás előtt:

Az első főiskolai év alatt tavasszal döntöttem el, hogy abban az évben vendéglátós tanulóként nem szeretném a nyarat semmiképp sem itthon tölteni.

Nem ismertem semmilyen külföldi gyakorlatokkal foglalkozó céget, így magamtól kezdtem el keresgélni az Interneten. Az első pár találat között rögtön ott volt a del REY International oldala, ami nagyon szimpatikus volt, rengeteg lehetőséget kínálva. Mindig is arról álmodoztam, hogy egyszer a tengerparton fogok élni, így nyár elején jelentkeztem is a spanyol és a görög programra is. A vizsgaidőszakot megpróbáltam gyorsan letudni, hogy minél hamarabb indulhassak. Egy héttel a kitűzött dátum előtt jött az e-mail a szerződésekkel, úgyhogy gyorsan összekaptam magam és június 8-án már kint is voltam a Kanári-szigetek gyönyörű tengerpartján. Előtte nem tudtam hol van pontosan Lanzarote, úgyhogy megnéztem gyorsan a térképen, hogy legalább azt tudjam, hova megyek. Hát, jó messzire… Annál jobb!!! J

Az utazás

Teljesen egyedül vágtam neki az útnak, bár a Facebook-nak köszönhetően tudtam előre, hogy vannak még kint rajtam kívül magyarok. Nem ismertem előre senkit, de ez egyáltalán nem rettentett el. Madridban éjszaka 11 órát kellett várnom az átszállásra. A rengeteg terminál között elég elveszettnek éreztem magam, a sok bolyongás után aztán inkább leültem egy fal mellett a kőre és elővettem anya rántott húsos szendvicsét, és megnyugodtam, tudtam hogy nagyon jól fogom magam érezni, aggodalomra semmi ok.

A reptéren egy kedves spanyol néni jött oda hozzám, és mivel akkor még egy szót sem értettem spanyolul, hosszas próbálkozás után megértettem, hogy mit szeretne mondani: aludjak nyugodtan, ő majd vigyáz a bőröndömre, majd mikor felébredek, vigyázzak én az övére. Nagyon meglepődtem, Magyarországon nem igazán tapasztaltam ilyesmit, nagyon pozitív első benyomással indult ez a kaland.

A város és a hotelem

Playa Blanca Lanzarote sziget legalján fekszik, rögtön az óceán partján. Ilyen strandot és pálmafákat még sosem láttam, a homok fehér, a víz gyönyörű kék. Mikor megérkeztem, már a reptéren várt egy leendő munkatársam, és kocsival elvitt a szállásomra, kb 30 perc alatt megérkeztünk. Egy gyönyörű kétszintes házban laktunk, először hárman, később négyen. Volt benne két fürdőszoba, amerikai konyha, két hálószoba, erkély, terasz. A hotelbe 5 perc alatt értem be gyalog, szóval nagyon közel volt.

A szobatársam egy bolgár lány volt, aki szintén az étteremben dolgozott felszolgálóként. Volt, hogy együtt dolgoztunk, volt, hogy váltottuk egymást. A másik szobában egy spanyol lány lakott, aki animátorkodott, és később érkezett egy lengyel lány, szintén animátornak. Nagyon jól kijöttünk egymással, nagyon élveztem, hogy egyedüli magyarként egész nap csak angolul beszéltem.

A munka

Egy apartman szálloda éttermében dolgoztam felszolgálóként. Heti 5 napon dolgoztunk, 8 órát. A munkaidőre mindig nagyon odafigyeltek, amint végeztem, szóltak, hogy menjek haza, sosem kellett túlórázni. Mindenki nagyon segítőkész volt és kedves. Kicsi szálloda volt, ezért maximum hárman dolgoztunk egy műszakban. Senki sem beszélt igazán angolul az ott dolgozók közül, ezért először mutogattunk, majd idővel megértettem a spanyolt is, bár nem is volt más választásom.(Egyébként nekem ekkor annyira megtetszett a spanyol nyelv, hogy miután hazajöttem be is iratkoztam egy spanyol nyelvtanfolyamra.)

A feladat nagyon egyszerű volt, asztalt terítettünk, összeszedtük a koszos tányérokat, újraterítettük az asztalokat, törölgettünk, italokat töltöttünk a vendégeknek, takarítottunk. Az ellátás all inclusive volt, ezért rendelésekkel nem kellett foglalkoznunk.

 • A fizetést minden hónap első hetében kaptuk meg készpénzben.
 • Enni naponta háromszor kaptunk. Főztek a személyzetnek külön ebédet és vacsorát, de az étkezések végén a vendégeknek főzött ételből is szedhettünk.

Szabadidő

Én júniusban érkeztem, ami ottani viszonylatban télnek számít, ezért esténként már elég hűvös volt és gyakran erős szél fújt, de ettől függetlenül minden nap lehetett strandolni. A hotel és a szállás elég messze volt a városközponttól és a strandtól is, gyalog kb 50 perc alatt értem be. Van busz is, ami pont a szállás elől indult és 5 perc alatt bevitt a városba, de legtöbbször inkább sétáltam, mert gyönyörű volt a kilátás mindvégig, mivel az óceán partján vezetett az út.

Megismerkedtem egy magyar csapattal is, akik szintén ebben a városban dolgoztak, csak kicsit távolabb az én hotelemtől, a legtöbb szabadidőmet velük töltöttem vagy a standon, vagy buliban.

A bulikat inkább nem fejteném ki nagyon részletesen, amúgy sem lehet szavakkal leírni, milyen érzés a dübörgő latin zenére táncolni majd hirtelen felindulásból kirohanni és belegázolni az óceánba.. Annyit azért elmondhatok, ennyi sangriát eddig életemben nem ittam :D

Szerveztünk egész napos kirándulásokat is a szigeten, bérelt autóval körbejártuk az összes nevezetességet. A sziget maga elég kopár, de a strandok és városok nagyon szépek.

Ami a leginkább tetszett ebben a 3 hónapban, hogy sosem voltam egyedül. Nem összehasonlítható egy pesti panel lakással. A munkahelyen, a szálláson, a bulikban is mindig olyan emberek vettek körül, akiket nagyon örülök, hogy megismertem, és sosem fogom őket és ezt az élményt elfelejteni. Szeptember közepén indultam haza. Előző este könnyes szemekkel elbúcsúztam mindenkitől, bár tudtam, hogy úgysem akkor látjuk egymást utoljára..

A munka persze nem mindig könnyű, sokszor kell rohanni, sok stresszel jár, de a nap végére a tengerparton ez már eszembe se jutott. Nagyon örülök, hogy akkor belevágtam, úgyhogy idén nekiindulok újra Spanyolországba, és biztos vagyok benne, hogy legalább ugyanannyira jó élményben lesz részem, mint 3 évvel ezelőtt.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...