A del REY International csapattal 2013 tavaszán találkoztam Gyöngyösön, és rögtön tudtam, hogy egyszer én is ki akarok menni velük a Kanári-szigetekre. A tervem akkor nyáron keresztülhúzta a szakdolgozat, valamint a kötelező szakmai gyakorlat, de amikor decemberben leállamvizsgáztam első dolgom volt újra jelentkezni.

A pozíciók közül a „szajré” gondolata miatt a szobalány volt a legvonzóbb, másra nem is jelentkeztem. Szűk két hét alatt jött is az ajánlat, hogy Fuerteventura szigetére mehetnék azonnali kezdéssel. :) A hotel gyönyörű volt, én pedig külön örültem annak, hogy hárman már voltak kinn magyarok.

Maga a sziget - éghajlatából adódóan - többnyire sivatagos, gyér növényzettel, a kiépített városok viszont gyönyörűen festettek a mesébe illő pálmafákkal, virágsorokkal. Közel egy napos utazás után érkeztem meg a szállásomra, ahol a recepciós nagyon kedvesen fogadott. A csajok még kaját is hoztak nekem ebédről, gyorsan össze is barátkoztunk.


A szobánkban kezdetben négyen laktunk, majd egy hónap múlva már csak ketten maradtunk. Az alagsorban helyeztek el minket, ami először nem tűnt rossznak, mégis volt néhány hiányosság. Ablak híján, csak a meleg vizes medencétől jött némi fény, ami a szobánk túloldalán volt. Emiatt a szobánkban mindig nagyon magas volt a páratartalom, egy kis nátha is két hétig húzódott.
Szintén nem működött az internet a szobában, a recepcióra mentünk fel mindig, esetleg az étkezőkbe, ha épp nem volt reggeli/ vacsora.

Megérkezésem másnapján kezdtem el dolgozni:

 • A munkaidő fél 8-tól fél 4-ig tartott, erősebb napokon néha előfordult, hogy túlórázni kellett.
 • Reggel a közös helyiségek feltakarításával kezdtük, ha valaki hamarabb kész lett besegített a mosodában a törülközők hajtogatásánál is.
 • 9 órakor volt a reggelink, ami pékárukból állt, több féle felvágottal, vajjal és lekvárral.
 • 15 perces reggeli után ellenőriztük a listát, hogy mennyi munkát kaptunk az adott napra, ez alapján töltöttük fel a kocsikat ágyneművel, törölközővel.        

Egy nap általában 8-10 szoba jutott egy emberre, fél órát tartott egy szoba kitakarítása. Egy vendégszobánál a terasszal kezdtük, ahol a bútorok letörlése és a falevelek összesöprése volt a feladat. Ezután ágyak megigazítása – „cambio” esetén teljes ágyneműcsere -, portörlés (örök kedvenc a kávéfőzős vendégek) , fürdőszoba takarítása (másik kedvenc a jakuzzi, amibe előző este óta szépen beleszáradt a homok :) porszívózás, valamint feltörlés. Bejövő szoba esetén ez a sorrend picit változott, ilyenkor általában 2 órát is eltöltöttünk egy szobával.

A munka nem volt fárasztó, két hetes betanulási időszak után engedtek minket, diákokat is egyedül dolgozni. 6 állandós kolleganőm volt, valamint hárman voltunk úgynevezett „estudianték”. A hotelben 51 szoba található, ezekben mindben ki volt rakva egy kártya a hozzá tartozó szobalány nevével, így gyakran meglepődtek a vendégek, ha nem a megszokott személy takarította a szobájukat. : )

Ezek a „személyre szóló” szobák kicsit csökkentették is a borravaló esélyét, így mi diákok igyekeztünk még szebben dolgozni, valamint szinte mindig hajtogattunk a vendégeknek törölköző állatokat. : )

Az ügyfelek többnyire idősebb német házaspárok voltak, a második leggyakoribb nemzetiség az angol volt, de elvétve jöttek spanyolok, olaszok, franciák is.

Bár a szerződésben angol nyelvet kértek, csak 1-1 ember beszélte jól a hotelben, a munkatársaim közül például senki. De ez nem jelentett problémát, a spanyol munkanyelv csak úgy ragad kinn az emberre. Én még itthon tanultam, és a nyelvtan nagy részét el is felejtettem kinn, annyira alap igeidőket használnak, így érdemes inkább a szókincsre koncentrálni.

A magyarokon kívül volt még 3 román és egy bolgár diák is, különböző pozíciókba. A munkanapokon kívül heti két szabadnap mindenkinek garantálva volt, a főnökkel is meg lehetett beszélni, ha el akartunk menni valamerre. Maga a sziget nem a legbulisabb, a turisták zöme is idősebb. A part viszont nagyon szép, a bátrabbak a szörfözést is kipróbálhatták.

Ha helyben akartunk bulizni három disco és még néhány bár közül választhattunk, ahol mindig italakciók, karaoke- estek vártak minket. A buli helyeken lehetőségünk volt spanyol táncokra, amik még hangulatosabbá tették a szórakozást. :)

Szabadnapon érdemes volt pár euróért átmenni a szomszéd városba, Jandiába, ami Costa Calmánál nyüzsgőbb, és ott eltölteni a délutánt. (Külön érdekesség, hogy a buszra annyi ember szállhatott fel, amennyi szabad szék volt. Így fértünk fel hárman a harmadik buszra, mert a többin nem volt elég ülőhely. )

Na de ami számomra a leges legjobb volt: az ételek.

Az első két hónapban úgynevezett „habzsidőzsi” volt. Az ebéd általában az előző napi vacsora volt, ha maradt belőle, esetleg kicsit alakítva rajta. De előfordult, hogy csak elénk raktak kb. 50 tükörtojást sült krumplival. Így az ebéd helyett a vacsora volt a leg íncsiklandozóbb:

Krumplinak az összes létező felhasználási módja, halak – néha lazac, rákok-, sültek, néha még pörkölteket is főztek. Spanyol omlett, rákkal töltött avokádó, tésztás ételek, minden, amit csak el lehet képzelni. A vacsora bár este fél 10-kor volt, 10-ig vártuk körülbelül a ’postret’, vagyis desszertet. Fagylaltok, pisztáciás krémek, tálnyi méretű Mousse krémek, apró sütemények tömkelege.

Beszámolómban igyekeztem realistán leírni a mindennapokat Costa Calmán. Bár néhány dolog lehet nem a legbiztatóbb, mégis SOHA egy pillanatra se gondoltam azt, hogy rossz lenne kinn, és haza akarok jönni.

A munkatársak közül mindenki nagyon kedves volt, és mivel naponta találkoztam velük, szinte ők is családtagok lettek erre a néhány hónapra.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 3-4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Életkori limit: 18 -30 év között
 •  Szükséges kezdőtőke: kb.180.000 Ft
 •  Programdíj: 300 GBP
 •  Juttatás: nettó €300/hó 
 •  Bónuszok: nettó €100/hó a szerződés végén egy összegben
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, hostess, konyhai kisegítő, szakácssegéd, animátor
 •  Lokációk: Baleár-szigetek (Mallorca, Menorca, Ibiza), Katalónia (Costa Barcelona, Costa Brava), Andalúzia (Almería, Costa del Sol)
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 2-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...