Küldetés helyszíne: Mallorca, Can Pastilla
Küldetés kezdete: 2012.09.06.
Küldetés vége: 2012.12.07.


Béci (12037) vagyok, 26éves, challenger.

Rutinos vagyok már e szakmákban és kirándulásokban, 3 nyarat az USA-ban dolgoztam konyhai kisegítőként. 2012 nyarán végeztem a sulimmal, próbáltam szakmában elhelyezkedni rögtön, de nem sikerült. Így ősszel azaz augusztus végén felcsaptam a Google-t beírtam, hogy külföldi konyhai meló, 1-2 link után döntöttem Spanyolországnál és a del REY International-nál, miután lecsekkoltam, hogy nem-e kamu cég. 1-2hét papírügyek és gondolkodás után már repültem is kifele Mallorcara, mint konyhai kisegítő. ;)

Amit tudni kell rólam:

 • minimális angol, de jobb mint azelőtt :D
 • szeretem a hasam, így más posztra nem is jelentkeztem (nyelvi aggályok miatt is...)
 • kitartó, precíz
 • alázatos, készséges
 • probléma megoldásból kiváló
 • ektivitiből ugyan csak perfect:D


A szállodám Can Pastilla üdülővároskában volt, Palma mellett, a hotel neve tabu, 3 csillagos. 

A reptértől kb 5percre voltunk kocsival. Taxival mentem, mert a szálloda fizette. Amikor beültem a taxiba, mondta h kicsit drága taxival az a rövid táv, jobban megéri csoportosan... mondom köszi, majd leállok kérdezősködni h ki merre megy, mi?:D Továbbá, mondtam hogy no para a szálloda fizeti, te csak vigyél el;)

A szállodában a recepciónál bemutatkozok, először csak pislog, aztán még egyszer neki futok, h kivagyok, mit akarok, aztán elmegy egy kis irodába kijönnek 3-an, aztán bemutatkoznak, örvendeznek stb;) én is örülök hogy sikeresen megérkeztem. ;) Kapok egy szobát, meg egy kajabérletet v mit. Hmm mondom ez aztán a kiszolgálás és az élet;) Be is rendezkedtem a szobába.
Viszont ez nem tartott soká... a szállodai szobában 3estét tölthettem... amikor megkaptam az eligazítást és a munkaruhát, le kellett költöznöm az alagsorba. (a blogomban részletesen le van írva a borzongások és az élet odalenn;) )

A munkáról


1 hónapot melóztam végül konyhai kisegítőként, ez mint kiderül nem mosogatós munka, nagyon megörültem neki;) A munkaköröm mint konyhai segédként az volt, h az ételeket szervírozzam a pultokba, étkezések előtt és után pakolgatni, gyümölcsöket aprítani, meg önként ha belefért az időmben segítettem másoknak is. Kellett egy kis idő mire belerázódok, de ment hamar;) . Először a meleg kaja felügyelését bízták rám... de mivel angolul nem nagyon tudtak, én meg a spanyol kiejtést nem vágtam így salátás lettem, ezt nagyon élveztem, kb 10-12 féle salátát és vagy 10 másik féle mártást és savanyúságot kellett csekkolnom és cserélnem;) ezt nagyon jól végeztem;) Itt a gyorsaság volt a lényeg;) viszont itt nem lehetett csenni semmit pl, 1-1 körben csipegetni valami sült krumplit vagy húst... továbbá nem vagyok zöldség zabáló így az se fogyott a kezem alatt. Viszont a sajttal ki voltam békülve így azt csipegettem;)

A kollégákat nagyon szerettem, a fő chief nagyon jó ember, nagyon sajnálom, h nem tudtunk beszélni, se a többiekkel.

A nagy szezon után egyszer csak beraktak pincérnek... engem... Nagyot pislogtam, az angolt nyögöm, de a vendégek se tudnak angolul, csak spanyol és német a divat erre... nah itt kaptam egy kis eligazítást, spanyol nyelvleckét. :D Sör-víz-bor spanyolul ennyi.. :D Ezt 1 napig és egy fél reggelig csináltam, a szálloda direktora elhívott interjúztatni a nagyfőnökhöz (ő a bizonyos szállodalánc tulajdonosa ahol dolgoztam, őt még az se látta, aki 30 éve itt dolgozik, én 1 hónap után már láthatom is. :D). Mit sem sejtve elvitt a direktor a főnökhöz, a kocsiban mondta h én leszek az új személyi sofőr. Beajánl neki, mert van jogsim, nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom (fű és egyéb dolgok). Az előző sofőr füvezett mint kiderült. Szóval bemutat a nagyfőnöknek és pár kérdés után fel is vett.

 

King of the Road

Csak pislogtam, hogy most mi is történik velem:D Konyhai segédből egy hónap alatt személyi sofőrré léptettek elő. :D


Megkaptam a szolgálati kocsit meg egy mobilt;)
A nagyfőnök első este mondja, hogy csak ez lesz a munkám, h őt fuvarozzam ide-oda akkor amikor mondja;) Ez mind szép és jó, csak azt nem kérdezték meg tőlem, h mennyire szeretek vezetni... hát nem vagyok sofőr típus:) sőt elalszok 20km után:D Nah de élvezzük az előléptetést és a vezetést egy idegen országban. ;)

Mallorca 3/4ét bejártam, 1 hónap alatt ~5000 km, nekem ez élet rekord és rengeteg szép tájakon járhattam, kirándulhattam így ingyen;) Továbbá, a hoteljeiben ingyen kaja és inni valót kaptam, meg amit kívántam, mint személyi sofőr. ;) mint kiderült igen nagy pozíció volt ez, ahogy kiejtettem a főnököm nevét és hogy én a sofőrje vagyok sürögtek forogtak körülöttem;) Volt egy hely, ahol nem hitte el az embörke, hogy én a sofőrje vagyok, azt hitte poénkodom. :D Ez egy büfé volt kint a medence mellett, kértem egy hambit, meg érdeklődtem h kell e fizetnem érte v sem. Telefonon lecsekkolt, amikor megtudta, hogy én a főnök sofőrje vagyok, bocsánatot kért mosolygott aztán egyből kérdi: kólát, sajtot krumplit, békönt kérek e a hambihoz, minden ingyen van:D Mondom ebben a sorrendben jó lesz;) békönt nem kértem. Hmm ekkor ettem először hambit, meg egy jót a sok monoton szállodai kaja után. :)


Idővel beosztottak újra a szállodába mint konyhai kisegítő aztán amikor úgy volt pincérkedtem is kellett és ez sokszor volt úgy. :D Párhuzamosan meg persze vezetni. November vége fele meg már mindenes lettem...

Kb. egy hetet más hotelekben bútort pakolgattunk és hoztuk a mi hotelünkbe, ablakokat festettem (11db-ot), 9szobát (itt csak apró kopásokat a falon kellett lefesteni), ha esett az eső segítettem önként a vizet eltakarítani az alagsorból. Szóval így összejött, hogy naponta 10-16 órát melóztam... volt 16 órás vezetésem is ahol kb 2-3 óra szabadidőm volt. :S (ennek meg volt a mellékhatása, blogban részletesen).

Nos, összegezve megérte kimenni, 360 €/hó volt a fizum és hét 40óra meló LETT volna... a szerződést semmisnek vették. Több fizut kaptam cserébe viszont több meló is volt. De így nem volt monoton;) 1 hónap konyhai rohangálás, 2 hónap vezetés és pincérkedés, és egyéb melók. ;)

"Honvágyam nékem nem volt, csak a szokásos magyar kaja hiányléte, meg persze egy lány akire mindennap gondoltam és gondolok."


Összegezve a kollegákat, vegyes érzelem fűződik... a konyhásokat nagyon kamáltam. ;) Csak sajna a 10ből 2-3 tudott angolul. A pincérek kedvesek és aranyosak voltak, bár velük már nem nagyon volt traccsolás. A fiatal gyakornoki emberkék mint én, hááát mivel 6hónap után érkeztem utánuk, nem nagyon volt közös téma, meg feszt az anyanyelvükön trécseltek... csehek, szlovákok és franciák voltak... egyedüli magyar voltam.. :S Nem lepődtem meg h az angolomat itt se tudtam fejleszteni.. :S 1 hónap után az érkezésemkor ketten maradtunk, rá egy hónapra jött egy új srác, de ő is felvidéki volt...


Szabad időmben írtam a blogomat, meg barangoltam fel s alá, rengeteg kilométert raktam a lábamba is.. ;)

3 csodálatos hónapot dolgoztam itt végül, a végére már nagyon elfáradtam, fizikailag és lelkileg is. Rengeteget tanultam mind a munkáról, fegyelemről, kitartásból, továbbá milyen vezető legyek, mi mindenre kell figyelni, türelmet, hűséget. Ezek tudatában és birtoklásában, remélem jó vezetőként fogok helytállni a szakmámban. Mert ugyebár, aki nem szolgált még soha, abból soha nem lesz jó vezető.


Levezetésként, 3 éjszakát töltöttem Barcelonában, egy mexikói volt kollégámmal az államokból. Mindenképpen komppal és repülővel mentem volna haza, de így pont jól jött ki. Olcsóbb volt és hamarabb is hazaérhettem volna így mint Mallorcáról repcsivel, mert az csak átszállós lett volna és 1-2 napi terminálban való várakozással telt volna...

Szóval mindenkinek ajánlom, hogy míg fiatal az ember, lásson világot, munkát később is fog tudni keresni, de kirándulni és egy kicsit pihenni, már nem fog.

Üdvözlettel, egy kalandor egyik rövid élménybeszámolójából, Ősz Béla (12037)

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szívesen dolgoznál Spanyolországban spanyol nyelvtudás nélkül?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel, akár gyakorlat nélkül?
 • Nem szeretnéd itthon tölteni a telet, hanem inkább a tengerparton múlatnád az időt?

A Work Experience Spain program az ideális választás, ha meleg helyen szeretnéd tölteni a telet vagy az álmaid között szerepel egy élményekkel teli időszak a spanyol szigetek vagy partok valamelyikén - anélkül, hogy beszélnél spanyolul! A szállást és ellátást ingyen biztosítják a spanyol hotelek is, így nem kell a szerződésed időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem spanyol nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a hotelmunkák világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat és megtanulni spanyolul? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos spanyol szállodától? Inkább töltöd a telet egy napfényes szigeten, mint Magyarországon? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 200-300 GBP
 •  Fizetés: 300-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, kertész
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol vagy német nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 3-6 hónap között, szabadon választott kezdődátumokkal
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...