TERÜLETI KÉPVISELŐ VAGYOK, KERESS BÁTRAN! :)

FATIMA JELENLEG KÜLFÖLDÖN TARTÓZKODIK, ÍGY LEHETSÉGES, HOGY VÁLASZÁRA VÁRNOD KELL KICSIT!

Ne várj senkire, merj egyedül is belevágni!

Minden nyári szünetemet egyetemi gyakorlattal töltöttem. Tavaly végzősként úgy éreztem tennem kell valamit, valami mást, hiszen már nem fog lekötni a kötelező gyakorlat, szabad leszek, talán utoljára még szabadon rendelkezhetek a nyári szünetemmel. Környezetváltozásra vágytam, tengerre, kalandra és szerettem volna fejleszteni nyelvtudásomat. Az interneten keresgélve találtam rá a del Rey International-re. Egyből megtetszett a program, mert nem kér gyakorlatot, ingyenes szállást és ellátást biztosít, s még csak diáknak sem kell lenni.

Mivel az angol mellett a választott nyelvem a spanyol volt, így Spanyolország lett a fő célpont. 2015 nyarán azonban az államvizsga és a nyár végi beiratkozás miatt mégsem tudtam kiutazni. Ez évben újra jelentkeztem, de már nem csak Spanyolországot jelöltem meg úti célként, Görögországot is, hiszen mindenképp ki szerettem volna jutni valahova.

Nagy örömömre május elején néhány napon belül két ajánlat is érkezett. Az egyik Rodosz szigetére szólt szobalány pozícióba, a másik ajánlat Krétáról érkezett, felszolgálót kerestek. Végül úgy döntöttem, bár Rodoszra egy nagyobb fős magyar társaság indult volna ki, Krétát választom. Így töltöttem végül 2,5 hónapot Kréta gyönyörű szigetén egyedüli magyarként egy 4 csillagos szállodában.

Ezek után elindult a papírmunka, minden iratot beszerezni, kifizetni a programdíjat, repülőjegyet venni. Június elején, a vizsgaidőszakot gyorsan letudva, az utolsó vizsgám után másnap már indultam is Görögországba. Az egyik fapados légitársaság járatát választottam, ami azt jelentette, hogy életem első repülős élménye egyből egy átszállással kezdődött. Így érkeztem meg teljesen egyedül az athéni reptérre egy szerda este. Az éjszakát a városban töltöttem, majd reggel indult a járatom tovább Krétára. A chaniai repülőtéren a hotel egyik alkalmazottja várt.

A hotel Kréta északi részén, Chaniatól 40 percre, Rethymnotól 15 perc utazásra található, Kavros nevű kis falu külterületén. Közvetlen szomszédságában csupán a legelésző bárányokkal találkozhattunk. 5 perc sétára azonban van egy kisebb hotel, Mari beach, ami törzshelyünkké vált. Szabadidőnkben oda mentünk le strandolni. Ingyenesen lehetett használni a napágyakat, a medencét, van nyílt wifi elérhetőség és poolbar.

Minden szerda és szombat este beach partykat szerveztek, ahova bárki elmehetett. Nem is kell mondani, szinte az összes estén ott voltunk.  

Kavros kb. 2 km távolságra van a hoteltől, ahol hotelek, tavernák, utazási irodák, boltok váltják egymást. Minden tavernában és kávézóban van wifi elérhetőség. Ez azért jó hír, mert a hotelben a gyakornokok az alagsorban vannak elszállásolva, ahol se térerő, se internet. Lent egyedül az iroda sarkán lehetett használni a wifit. A közös területeket, így a lobby-t is csak este 11 óra után látogathattuk, azonban ha jó kapcsolatot tudsz kialakítani az ott dolgozókkal, előnyökben részesülhetsz. Így történhetett, hogy csak a mi szobánkba vezették be az internetet, persze titokban.

Kavrosban majdnem mindent megtalálsz, amit szeretnél. Ha csak egy jó kávéra vágysz, szeretnél enni valami finomat vagy este kapcsolódnál ki a barátokkal. Személyes kedvencünkké vált például a Romantika nevű taverna, ahova levest enni jártunk, az Eagle cafe, ahol esténként vízipipáztunk vagy Pirates, ahol mindig jó zenék mellett lehetett beszélgetni, iszogatni vagy táncolni.

Kréta tele van szebbnél szebb tengerpartokkal, amiket saját magad is felkereshetsz, ha autót bérelsz vagy felülsz a buszra, vagy választhatod az utazási irodák szervezett kirándulásait is.  A tömegközlekedés jónak mondható. Előfordul, hogy a buszok késnek 10-15 perceket, de majdnem minden sarkon van egy buszmegálló, minden órában van járat és bárhová el tudsz jutni egy két átszállással.

Az étteremben a munkatársak mind nagyon kedvesek, segítő készek voltak. Négyen voltunk gyakornokok, három lengyel lány és én, akikkel egy szobában is laktunk. Rajtunk kívül még 4 fiú dolgozott asszisztensként, a többiek főpincérként. 3 munkabeosztásunk volt az étkezésekhez igazodva. Volt olyan, hogy reggel kezdtünk és az ebédet követően szabadok voltunk, volt, hogy az ebéddel indítottuk a napot, de olyan beosztás is volt, hogy reggel héttől 11-ig, majd este 6-tól 10-ig dolgoztunk.  

Minden nap az evőeszközök válogatásával, polírozásával kezdődött, majd ezt követte az izgalmasabb, pörgősebb rész, fent az étteremben.  Feladatunk csupán annyi volt, hogy az adott poszton, ahova be voltunk osztva segítsük a főpincér munkáját. Leszedtük az üres tányérokat, poharakat, a vendégek távozása után megterítettük az asztalt. Ugyan egyszerűen hangzik, fizikailag megterhelő. Azonban ami a nehéz benne, az is teszi széppé, a pörgésben nincs időd unatkozni, az idő gyorsan telik és minden étkezés más. Új embereket ismerhetsz meg minden nap, új kifejezéseket tanulhatsz több különböző nyelven.

Számomra nagyon érdekes volt, hogy milyen baráti kapcsolat van a vendégek és az étteremben dolgozók között. Személyes élményem egy francia úrhoz fűződik, aki minden étkezésnél oda jött hozzám beszélgetni. Ő franciául, én angolul, mégis úgy tűnt jól megértettük egymást.  :)

Néhány alkalommal főpincérként is dolgozhattam, „alfaként”, ami azt jelentette, hogy én vettem fel az italrendeléseket és vittem ki az asztalokhoz. Ha étteremben dolgozol, hamar meg kell, tanulj néhány kifejezést több különböző nyelven, hogy sikeresen feltudd venni a rendeléseket. Az elején kicsit nehéz volt megérteni a francia vendégeket, de aztán megtanultuk, mi mit jelent.

A hotel vendégei jobbára franciák, németek vagy oroszok voltak, de ott létem alatt 3 magyar családdal is találkoztam. Az alkalmazottak között többségben voltak a görögök és az albánok, de az étteremben volt lengyel, bolgár, román és kazahsztáni munkatársam is. Az esti közös vacsorák mindig jó hangulatban teltek, sokszor maradtunk ott az étkezőben, hogy egy pohár sör vagy bor mellett tovább beszélgessünk.

Szabadidőnkben, amikor csak tehettük kirándulni mentünk.

Sajnos kevés alkalommal kaptunk közösen szabadnapot, de azokat mindig kihasználtuk és szerveztünk valami közös programot. Volt, hogy a lányokkal mindannyian reggelire és vacsorára voltunk beosztva, így napközben volt időnk beutazni Chaniaba egy jó kis shoppingolásra. Rethymno 15 perc buszos utazásra volt, így oda bármelyik nap könnyen átugorhattunk. A kis utcáival, a Fortezzával és a velencei kikötővel belopta magát a szívünkbe, no meg a pezsgő éjszakai élettel. Krétán számos gyönyörű és különböző strand található. Ha valaki a szigeten jár meg kell látogatnia Balos partját, délen Elaffonissit, Prevelit és Plakiast. Mind lélegzetelállító.

Mikor a bőröndömet pakoltam, nem tudtam mire számíthatok, mire lesz szükségem, mire nem. Itt van néhány hasznos információ:

 • Hajszárítót ne pakolj, teljesen fölösleges.
 • Augusztus végén az esték már hűvösebbek, ezért egy pulóver vagy kisebb kabát nem árt, ha van nálad.
 • Esernyőt ne vigyél, nem fogod használni. Kint létem alatt egyszer esett csupán.
 • A boltban mindent meg tudsz venni, amire szükséged lehet, azonban számolj azzal, hogy kint a szupermarketben minden drágább. (Itt gondolok főleg a tisztasági csomagra.)
 • Vigyél itthonról láz, fájdalom csillapítót, egyéb gyógyszereket!
 • Pakolj be legalább három fehér inget! Ugyan kapsz a hotelben, nem árt, ha több van.
 • Fontos hogy kényelmes és strapabíró cipőt pakolj, ha felszolgálóként dolgozol, sokat fogsz állni.
 • Legyen egy karórád, jó, ha rá tudsz pillantani, mennyi idő van vissza az étkezésből, várható- e még vendég.

A del Rey-nek köszönhetően életem eddigi legjobb nyarát tölthettem Krétán. Egy gyönyörű szigeten dolgoztam 2,5 hónapot, ahol megtapasztalhattam, milyen egy idegen környezetben egyedüli magyarként megtalálni a helyed. Sokat tanulhattam a szakmáról, ami után jobban értékelem a saját hivatásomat. Kréta új barátokat, rengeteg tapasztalatot adott munkáról és önmagamról, no meg felejthetetlen élményeket.

Ha belevágsz egy ilyen programba, sokkal magabiztosabbá válsz utazást vagy nyelvhasználatot illetően. Megtanulsz alkalmazkodni a változó körülményekhez és nyitottabbá válsz az ’új’ befogadására. Gyönyörű környezetben dolgozhatsz, rengeteg új élményben lehet részed és új barátokra találhatsz.  Ne félj belevágni, lépd meg és tölts el néhány hónapot valahol a program segítségével! Hidd el, amint hazajössz már a következő utazásod fogod tervezni. :)


Írj nekem!

Sikeres üzenetküldés!
Hiba történt az üzenet küldése közben, próbáld újra később!

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Nincs gyakorlatod a hotelmunkák / vendéglátás terén, de szeretnél belekóstolni ebbe a világba?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és érdekel a szállodák világa?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel vagy pont jól jönne egy nyári diákmunka Görögországban?

A Work Experience Greece program az ideális választás, ha régóta szíved csücske Görögország és szívesen vállalnál valamelyik gyönyörű tengerparton nyári / szezonális munkát! A szállodák ingyenesen gondoskodnak a szállásodról és az ellátásodról, így nem kell a kintléted alatt költened semmire. A részvételhez nem kell diáknak lenned, nem kell tudod görögül, és ami a legjobb: előzetes gyakorlat sem szükséges. Csak vágj bele!

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyekről? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott Görögország? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 250 GBP
 •  Fizetés: nettó 450-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, medencefelügyelő, lifeguard, hostess
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 10-24 hét között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...

Martini Viktória élménybeszámolója

1 hónap után is akadtak nehezebb napok a munkában, de már sokkal jobban bírtam és jobban álltam hozzá, mint az előtt. Imádtam a munkatársaim, egyfolytában szórakoztattak és tartották bennem a lelket. Tovább...