Első utam a del REY-el 2016 nyarán kezdődött. Mivel előtte már rengeteg helyen jártam, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy huzamosabb időre is kipróbáljam a külföldi életet. Bár mindig és vonzott a napfény és a tenger, de konkrét célországom és kritériumom nem volt, rábíztam magam a sors kezére. Talán ennek is köszönhető, hogy mintegy 20 perc elteltével érkezett meg az első munkaajánlatom Ciprusról, a szépség és szerelem istennőjének szigetéről. 

3 héttel később Lárnakába repültem, ahonnan transzferrel vittek át lakhelyemre, Paphosba, amely egykor még az ország fővárosa is volt.

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól, és 10 perc autóútra a hoteltől, ahová minden nap kisbusszal szállítottak minket. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre.

A vágyott nemzetközi ismereteket csakhamar megkaptam. Az első napokban, mikor még azt sem tudod hová kerültél, hirtelen azon kapod magad, hogy a világ különböző területeiről érkezett populáció vesz körül,  egy tucat idegen nyelven beszélnek, eltérő habitusban. Én szlovákokkal, románokkal és görögökkel dolgoztam együtt. Kisebb bonyodalom adódott abból, hogy itt az angol nyelvet minden nemzetiség kézzel-lábbal próbálta beszélni, magyar pedig egyedül voltam ezen a részen. Tehát nem ártott nagyon hamar beleszoknom a különböző akcentusokba.

A munka két részben történt. Reggelinél 8-12-ig dolgoztunk, ez terítés, tányérleszedés, és egyéb előkészületi jellegű munkák voltak. Vacsoránál 18-22-ig voltunk, ahol az italrendeléseket szolgáltuk fel a vendégeknek.

Heti egy nap szabadnap járt, amit azzal töltöttem, hogy módszeresen felderítettem az egész szigetet. Ciprus egyébként a maga 240 km hosszúságával, és 100 km szélességével olyannyira kicsinek bizonyult, hogy nincs olyan hely, ahová ne lehetne eljutni a 3 hónap alatt.

Paphoson is rengeteg látnivaló, múzeum van, gazdag kultúráját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017-ben az európai kultúra városának jelölték. (A legenda szerint Paphos, Pygmalion és Aphrodité gyermeke volt…)

Szinte kötelező elmennünk Afrodité sziklájához (Petra tou Romiou), ahol a szépség és a szerelem istennője kiemelkedett a tengerből, s amit a vállalkozó szelleműek az örök fiatalság reményében 3-szor körbe is úszhatnak..

Bejárhatjuk a Tombs of the Kings-et, és az archeológiai múzeum területét. (ahol megtalálhatjuk többek között  ‘Dionüszosz vagy éppen Orpheusz házát’ is) Olyan érzés, mintha az ember visszacsöppent volna az ókorba..

De rengeteg hajóronccsal találkozhatunk a partok mentén, vadszamárfarmmal, vagy éppen teknősök tojáslerakó helyével, tengerbe vájt sziklabarlangokkal,de akár különböző hajótúrákra, szafarira is indulhatunk, ezekkel eljuthatunk Aphrodité vagy Adonisz fürdőjébe is. Szóval mindenki megtalálja itt a kedvére való időtöltést. Viszonylag olcsón bármelyik utazási irodával eljuthatunk, vagy akár autóbérlésre is adódik lehetőség. 

 • Jártam a Lazarus templomban, Lárnakában. (aminek a hagyomány szerint még a neve is az ógörög szarkofág szóból származik, utalva rá, hogy feltámasztása után Lázár ide menekült.) Sírját megnézhetjük a templom aulájában
 • Jártam Salamisban: Homérosz és Szent Barnabás szülővárosában. (itt található Shakespeare Othello tornya is)
 • Limmassolba (a limmasoli erőd kápolnájában házasodott össze oroszlánszívű Richárd és Berengaria)
 • Érdemes ellátogatnunk a hűvösebb hegyi területekre is,Troodosra és Kykkosba, ahová anno az angol kormányhivatalnokok települtek a forróbb területekről. Omodosba, ahol Makarios elnök volt papnövendék, és monostorából irányította a britek elleni felszabadító mozgalmat, és Lefkarába is, ahonnan maga Leonardó da Vinci vásárolt vászont műveihez.
 • És természetesen Nicosiában, –európa utolsó kettéosztott városába is.

És minthogy Ciprus multikultúrális populációnak ad otthont, ennek köszönhetően rövid kitérővel megismerkedhetünk a török kultúra oldalával is. (Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területeire egy útlevél segítségével átjuthatunk az ellenőrzőpontokon.)

 • Nekem legjobban Bellapais és Kyrenia tetszett. (miközben Szt. Hillarion fellegvárában sétáltam, a szomszédos utca mecsetéből egy müezin imája adta a misztikus aláfestést..)
 • Érdemes körülnéznünk Famagustába és Varoshába is, ami elnéptelenedett épületeivel, kihalt utcáival nyújt kísérteties hangulatot, a sziget 1974-es kettéosztottságát követően.

És ha már itt járunk, kötelező felkeresnünk egy tradicionális helyi kis éttermet, ahol miközben török kávét iszunk, és görög zenét hallgatunk, lehetőségünk nyílik belekóstólni a helyi gasztronómia ízeibe is. Az biztos, hogy amivel mindenhol fogunk találkozni: feta sajt, tzatziki,  görög saláta, humusz, olajbogyó, óriás bab és lencsével, valamint aszalt gyümölcsökkel. Édességeket illetően Loukoumi és baklava minden mennyiségben. (mindezek többsége a személyzeti étkezőnkben is többször elérhető volt)

Az alkoholos italok közül pedig specalizációjuk az ouzo, a zivana (szőlőtörkölyből készült helyi pálinka) és a Kommandaria, ami egy édes csemegebor. (úgy tartják, hogy Szelim Szultán bódult állapotban ettől csúszott meg a török fürdőben, ami a halálát okozta..)

Gyenge pontok:

 • Nekem őszintén szólva a görög munkamorál kissé keletiesnek, szervezetlennek tűnik. (Egyébkénta szerződésed lejártával a menedzsered általában felajánlja a hosszabbítást. Ez velem is megtörtént, de nekem ekkor már tervbe volt a következő utam.)
 • Internet az apartmanban sajnos nincs, tehát a munkahelyeden vagy kávézóknál kell vadászni rá, de a szolgáltatással kapcsolatban is voltak gondok. Beszélgetéshez már túlságosan gyenge volt a jel, de akadt, hogy emaileket 2 nap elteltével kaptam meg. (Ez egyébként sms-el is előfordult..) Ha van független telefonod, aranyáron persze vásárolhatsz mobilnetet.
 • A munkatársakkal kapcsolatban is el kell fogadni, hogy nem lehet mindenki mindenkinek a legjobb barátja. (Én egyébként valami rejtélyes oknál fogva a magyarokkal és a görögökkel jöttem ki a legjobban.)

Jótanácsok:

 • Nem árt ha van direktneted, mert bármi is közbejöhet (mint pl. nálam a következő angliai út.. J) és akkor jó, ha van hozzáférésed a bankszámládhoz.
 • Érdemes körülnézni, mielőtt átmész az úton. Az angol uralmi rendszernek köszönhetően ugyanis itt is baloldali közlekedés van érvényben, ami okozhat kisebb zavarokat.. (és akkor a vezetési morált nem is említem..)
 • Elektromos csatlakozóban szintén a brit típusú háromágút fogod tudni használni, amit egyébként megvehetsz bármelyik kiosk-ban.
 • És soha sem árt valamivel otthonosabbá tenni az új helyedet. A tengerben nem fogsz este kilenc után fürdeni, és valószínűleg lesznek olyan szabad estéid, amikor szívesen olvasol könyvet, vagy nézel Dvd-t, minthogy a bar-street nyüzsgésébe vesd magad.
 • És mivel itt a macskáknak külön figyelmet szentelnek, (a legenda szerint ők ölték meg a kígyókat) ezért nem árt neked is megbarátkozni a gondolattal, hogy csapatostól rohangáló hiúzméretű macskákkal fogsz találkozni az utcákon, a tengerparton, az étteremben….

Sok szerencsét!

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szeretnél hotelekben dolgozni, de eddig nem volt lehetőséged a gyakorlat hiánya miatt?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és szívesen dolgoznál külföldön?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel Cipruson a nyári szünet ideje alatt?

A Work Experience Cyprus program a tökéletes megoldás, ha szeretnél eltölteni egy felejthetetlen nyarat Ciprus szigetén! A hotelek ingyenesen garantálják a szállásodat és az ellátásodat, így nem kell a nyári munka időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem görög nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a szállodaipar világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott egy távoli sziget? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 250 GBP
 •  Fizetés: 450-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, medencefelügyelő, lifeguard
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 10-24 hét között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Szabó Bence élménybeszámolója

Mindig is szerettem volna kipróbálni külföldön magam. Évek óta követem facebookon a del Rey oldalát, folyamatosan láttam a különféle állásajánlatokat és idén februárban úgy döntöttem, hogy májustól októberig kiutazok Ciprusra. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...

Martini Viktória élménybeszámolója

1 hónap után is akadtak nehezebb napok a munkában, de már sokkal jobban bírtam és jobban álltam hozzá, mint az előtt. Imádtam a munkatársaim, egyfolytában szórakoztattak és tartották bennem a lelket. Tovább...