Dóri vagyok, 2015 nyarán töltöttem három hónapot Görögországban felszolgálóként, egy Parga melletti öbölben, a tenger mellett. Az egyik unokatestvérem tanácsára választottam a del Rey-t, aki maga is az ő segítségükkel utazott ki Görögországba. A jelentkezésem hamar megtörtént, minden rendben volt ahhoz, hogy tudjam, biztosan mehetek, és rám már csak a kiutazás megszervezése maradt.

A célom elsősorban az volt, hogy megtapasztaljam, milyen egy idegen környezetben dolgozni, először idegen emberekkel együtt - akik természetesen rövid időn belül már nem voltak azok, hogy gyakoroljam az angolt, illetve, hogy milyen egyáltalán maga az a munka, amit addig korábban még sosem csináltam. Ezek voltak a legfőbb motivációim, de persze szerettem volna egy szép, tenger melletti helyen eltölteni a nyaramat, új emberek társaságában, és megtapasztalni minden olyan új élményt, amit itthon nem tudtam volna átélni.

Elmondhatom, hogy talán közhelyszerűen fog hangzani, de ez a három hónap teljesen megváltoztatta az életemet; máshogy látom az embereket, a munkát, az elhívatást, a kihívásokat, stb. Ez a nyár kinyitotta a szemem a világra, megtudhattam, milyen egyedül élni, kicsit távol az otthontól, milyen érzés az, amikor magamra vagyok utalva, illetve ez elindított engem egy olyan úton, hogy kezdjek kicsit magabiztosabban élni, és nyitottabbnak lenni mások felé.

Az utazásra teljesen egyedül mentem, amit nem bántam, azonban igazság szerint kicsit abban reménykedtem, hogy ott majd találkozok magyar emberekkel. Azonban hamar kiderült a számomra, hogy én voltam ott az egyedüli személy, aki Magyarországról jött. Akik hozzám hasonlóan még ebben a pozícióban dolgoztak, ők mindannyian cseh fiatalok voltak. Továbbá természetesen voltak görögök, albánok, szerb, román, bolgár nemzetiségű munkatársaim is. Tehát a teljes nyár alatt végig angolul beszéltem velük, illetve a vendégekkel is, ami ha talán egy kicsit az elején nehézkes is volt, a végére nem jelentett akadályt.

A szállásunk a hoteltől pár méterre volt, gyakorlatilag a hotel területén belül, így 3 perces sétával már bent is lehettem az étteremben. Egy nyári helynek tökéletesen megfelelt, de azt kell tudni, hogy ezek a szállások általában a legalapvetőbb berendezésekkel vannak felszerelve, így javaslok olyan dolgokat is magatokkal vinni, amiket egy rendes háztartásban egyébként is beszereznétek. Például:

 • szappan
 • takarítóeszközök
 • szemetes zsák
 • mosópor
 • hajszárító, stb.

Azért mondom el ezeket, mert például amikor én először mentem, nem tudtam, hogy milyen szállásra kell számítanom, így volt, amit hiányolnom kellett. Hasznos dolog lehet még a vállfa, mert azzal még egyszerűbben száríthatók a ruhák, ha esetleg arról lenne szó, hogy egy könnyen gyűrődő anyagot hamar szépre megszárítsunk a napon. Ezek mellett nekünk volt konyha is, de azt nem használtuk, mivel kaptunk ellátást.

A beosztásom az elején még változóan alakult, azonban pár hét után már minden nap reggel kezdtem és délután fejeztem be, így 4 óra után már szabadok voltak a napjaim, és azt csinálhattam, amit csak akartam: lementem a tengerpartra fürödni a tengerben, napozni, vagy bementem Parga-ba, nézelődni, stb, vagy egyszerűen csak pihenni a szobában a munka után.

A feladataim többek között asztal terítés, letakarítás, eszközök, tányérok bevitele a konyhába, italok előkészítése, kivitele a vendégeknek, takarítás, söprögetés, törölgetés, stb. voltak, egyszóval a pincérek keze alá dolgoztunk, nekik segítettünk. A fizetésünk mellé minden héten kaptunk borravalót, elosztva igazságosan a többiekkel együtt.

Azt javasolnám azoknak, akik ezt a pozíciót választják, hogy megéri jobb cipőt vinni, ami kényelmes, és nem töri fel a lábat, illetve nem teszi tönkre a gerincet, mert bizony sokszor előfordul, hogy a nap folyamán rohangálni kell az asztalok és a konyha között, aminek távolsága persze hoteltől függően eltérhet, azonban akár több kilométer is összejöhet a lábunk alatt a napokban, ha számolnánk azokat.

A munkával kapcsolatban még azt mondanám, hogy természetesen sokszor előfordultak olyan váratlan helyzetek, mint például még több munkát kértek, sok talpalást, vagy túl rossz, vagy éppen túl meleg időjárás jött. Fel kell készülni, és helyt kell állni, mert ezek fognak megtanítani Téged arra, hogy alkalmazkodni tudj a váratlan szituációkhoz.

És szerintem nagyon fontos, hogy pozitívan álljunk hozzá a munkához, és csak a mosolyt lássák a vendégek az arcunkon, történjen akár bármi rossz élmény is, hiszen ez is hozzá fog járulni ahhoz, hogy jó megítéléssel legyenek a vendégek a hotelről.

Összességében azt mondanám, hogy sosem fogom megbánni, hogy ezt a munkát választottam, távol az otthontól, belevágva az ismeretlenbe, mert egy életre szóló élményt kaptam cserébe. Olyan embereket ismerhettem meg, akik egészen egyszerűen egytől egyig mind fantasztikusak, az ő társaságukat élvezhettem három hónapig, és mondhatom, hogy szoros barátságba kerültünk egymással, és hozzá tenném, hogy a barátomat is ott ismertem meg.

Szerintem nem utolsó dolog egy ilyen társaság részének lenni; beszélgetni, együtt bulizni menni, várost nézni, napozni a tengerparton velük. Ezek mellett olyan helyszíneken járhattam, amelyeket álmomban sem gondoltam volna, hogy láthatok.

 

Parga egy csodaszép, hangulatos kisváros a tenger mellett, tetején egy várral. A munka pedig változó, minden nap történik valami új, amit el kell sajátítani, de tényleg megéri megtanulni a legapróbb dolgokat is, amik ahhoz kellenek, hogy ezek által előrébb juss, és fejleszd önmagadat. Az én élményeim teljesen pozitívak, nagyon megszerettem azt a helyet, azokat az embereket, ezért idén nyáron is tervezem, hogy visszamegyek oda, és így néhányukat újra láthatom, illetve újabb emberekkel ismerkedhetek meg. Számomra az a legnagyobb elismerés, hogy idén nyáron is visszamehetek.

Azt tanácsolom mindannak, aki még nem biztos abban, hogy bele vágjon-e ebbe a külföldi munkavállalásba, mert akár fél az ismeretlentől, hogy mi fog odakint történni vele, viszont azt biztosan tudja, hogy szeretne új dolgokat kipróbálni, és szép helyeket látni, az vágjon nyugodtan bele, hiszen összességében nincs mit veszítenie.

Biztosan mondhatom, örök élményekkel fog hazatérni, és könnyes szemekkel fog búcsút inteni a helynek és a többieknek, amikor eljön az ideje, hogy mennie kell. Ezekért a pillanatokért szerintem érdemes belevágni, és megtapasztalni mindazt, amit csak az a hely tud nyújtani neki.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Nincs gyakorlatod a hotelmunkák / vendéglátás terén, de szeretnél belekóstolni ebbe a világba?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és érdekel a szállodák világa?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel vagy pont jól jönne egy nyári diákmunka Görögországban?

A Work Experience Greece program az ideális választás, ha régóta szíved csücske Görögország és szívesen vállalnál valamelyik gyönyörű tengerparton nyári / szezonális munkát! A szállodák ingyenesen gondoskodnak a szállásodról és az ellátásodról, így nem kell a kintléted alatt költened semmire. A részvételhez nem kell diáknak lenned, nem kell tudod görögül, és ami a legjobb: előzetes gyakorlat sem szükséges. Csak vágj bele!

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyekről? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott Görögország? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.180.000 Ft
 •  Programdíj:  300 GBP
 •  Fizetés:  nettó €640-730/hó (munkanapok számától függően)
 •  Bónusz: nettó €150 a szerződés végén
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, bellboy, recepciós, hostess, konyhai kisegítő, szakácssegéd, mosogató, medencefelügyelő, lifeguard
 •  Lokációk: Rodosz, Korfu, Kréta, Kos, Zakynthos, Santorini, Naxos, Chalkidiki
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy német nyelvtudás (bizonyos pozikhoz alapfok is elég)
 •  Szerződés hossza:  2.5-6 hónap között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...

Martini Viktória élménybeszámolója

1 hónap után is akadtak nehezebb napok a munkában, de már sokkal jobban bírtam és jobban álltam hozzá, mint az előtt. Imádtam a munkatársaim, egyfolytában szórakoztattak és tartották bennem a lelket. Tovább...