FELSZOLGÁLÓ

Aki az étteremben szolgálja fel az ételt és rendben tartja az asztalokat.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:


Mi lesz a feladatom felszolgálóként?

Felszolgálóként fontos kiemelni azt, hogy all-inclusive és svédasztalos rendszerben dolgozol majd, ami igen nagy különbséget jelent a mindenki által ismert „klasszikus” á-la-carte felszolgáláshoz képest. Ennél a módszernél étlapból kell ajánlanod, fejből tudnod mindent, és betartani egyes etikett szabályokat, amik valljuk be, nagyszámú vendég esetében nehezen működne.

Erre kínál megoldást a svédasztal, amivel te is dolgozni fogsz. Ekkor minden alapja az, hogy a vendég saját magát szolgálja ki az étellel, és neked csak ezt követően kell a színre lépned. Lássuk, hogy hogyan megy ez a gyakorlatban:

 • Az érkező vendégek összeszedik a megkívánt ételt a svédasztalról, majd elfoglalják a helyüket az asztaluknál.
 • Leggyakrabban ekkor kell odamenned hozzájuk és felvenni az italrendelésüket, ami nem nagy feladat – MIÉRT? Ilyenkor csak alapitalokból tudnak választani, ami üdítő, 1-2 féle sör, valamint borok. Ennek az előnye az, hogy nem kell ismeretekkel rendelkezned az italok terén, nem kell tudnod, hogy mihez mi passzol. Amit kérnek, egyszerűen kiviszed nekik és ezzel ez a feladat lezárult.
 • Ameddig ők étkezned, neked nincs más tennivalód, mint figyelni a rád kiosztott asztalokat, hogy elfogytak-e az italok és nincs-e valakinek szüksége valamire. Megfordulhat a fejedben, hogy ezt mi alapján döntöd majd el, de ez egy olyan dolog, amibe beletanulsz ügyesen.
 • A vendégek távozása után rendbe kell tenned az asztalt, hogy azt később más ismét elfoglalhassa. Ekkor csak egy kiskocsira fel kell pakolnod a tányérokat, elvinni őket hátra, majd egy új szettet készíteni fel az asztalra (legtöbbször ezek a poharak/evőeszközök csak, mivel a tányért ők veszik fel a svédasztalnál).

Az is megeshet, hogy a svédasztalhoz osztanak be. Erről lentebb olvashatsz bővebb leírást, de dióhéjban annyi a feladatod, hogy annak fogyását pótold (ételek/tányérok) és ügyelj az általános tisztaságra.

Mik a felszolgáló pozíció elvárásai általánosságban?

Az általános, adott program elvárásain felül az alábbiaknak kell megfelelnie a sikeres jelentkezőknek:

 • Precizitás - hiszen minél precízebben végzed a munkádat, annál könnyebb, és a vendégek visszajelzése is jobb.
 • Nyitott, tanulni akaró személyiség - Még akkor is, ha nem ezen a pályán dolgozol a jövőben, kelleni fog a képesség, hogy könnyedén tanulj meg új dolgokat és fogásokat. Ez itt kiemelten fontos, hiszen az első napokban, amikor megismerkedsz a későbbi munkáddal, rengeteg aprócska fogást kell elsajátítanod.
 • Kitartás - Lesznek könnyebb és nehezebb napok a vendégszámtól függően. Amikor a szezon eléri a csúcsát, akkor rád is több munka és feladat hárul majd, de mindenkinek aki nem adja fel félúton, eljön a szezon vége, amikor élvezheted az extra pihenőidőt is.

Jelentkezhetek, ha csak a végzettségem van meg?

Igen, hisz a gyakorlat megszerzése a cél!
Nagyon sokan küzdenek ezzel a csapdával  - legyen az frissen végzett, vagy csak munkakört váltani kényszerülő - hogy ameddig nincs gyakorlat nincs munka, ameddig nincs munka nincs gyakorlat. Az Internship és Work Experience program pont ennek a körnek a megtörését célozza, esélyt adva mindenkinek, aki ki akar lépni a szélmalomharcból.

Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Igen, hiszen pont ez a Internship és Work Experience program fő alappillére.
Nem kell meglévő gyakorlattal, vagy szaktudással rendelkezned, hisz kint megtanulsz minden olyan ismeretet, amire szükséged lesz. Ezen felül sosem kell étlapról ajánlatot tenned, vagy á-la-carte módon dolgoznod, hisz minden hotel svédasztalos rendszerrel oldja meg az étkeztetéseket.
Ismerteket és gyakorlatot szerzel a hotel több területén is, legyen az az étterem, kinti büfék/létesítmények és ha bizonyítasz, akkor a bárokban is nagy eséllyel kapsz majd lehetőséget.

Mennyire megterhelő ez a munkakör?

Semennyivel sem megterhelőbb, mint bármilyen olyan munka, ahol állnod kell a munkaidő nagy részében. Persze az elején érezni fogod, hogy fárad a lábad és lesz izomlázad a fel/le toporgástól, de ezek mind olyan dolgok, amik 1-2 hét alatt teljesen eltűnnek majd.
Ennek a pár napnak a megkönnyítéséhez kell majd a jó cipő, és maximum egy egyszerű kenőcs. Tipp: Ha tudod, hogy mondjuk a könyököd/csuklód hajlamos fájni, ha ugyanolyan mozdulatokat ismételsz, akkor egy párszáz forintos szorító/bandázs csodafegyver lehet.

Kiknek javasolt a felszolgáló pozíció?

Szinte mindenkinek, hiszen egy olyan munkakörről van szó, aminek minden titka könnyedén megtanulható bárki számára. Előnyök:

 • Meglévő végzettség és gyakorlat nem kell.
 • Minden fogás könnyedén megtanulható, plusz csapatmunka, így minden segítség adott a teljesen kezdők számára is.
 • Kitűnő lehetőség akkor, ha csak középfokú nyelvtudással rendelkezel, hiszen komoly kommunikációt nem igényel (az animátorral szemben) és a kifejezések megtanulásával igen nagy előnyre lehet szert tenni már a kezdés előtt.
 • A leggyakoribb all-inclusive/svédasztalos munkamód nem várja el, hogy fejből tudd az étlapot, ajánlj italt/borokat és egyéb á-la-carte rendszerhez hasonló tudást.

A fenti pár dolgot alapul véve nem csoda, hogy a jelentkezők közel 80%-a ebben a munkakörben tervez és talál fogadóhotelt.

Milyen esetben nem nekem való ez a pozíció?

A felszolgálás alapvetően egy könnyedén megtanulható munkakör, ahol az aprócska trükkök elsajátításával válhatsz igazán profivá. Igaz, hiába ez a fajta egyszerűség, mégis vannak olyan esetek, amikor valóban nem neked való ez a munkakör.

Elsősorban nézzük át, hogy mi tesz valakit jó felszolgálóvá:

 • Kedvesség: Egy felszolgálónak mindig kedvesnek kell lennie, még akkor is, ha rossz napja van (hisz te sem szereted, ha a sarki gyroszos bunkó, igaz?)
 • Precizitás szeretete: Ez egy kicsit művészi dolog, de sok olyan aprócska mozzanat van, amire ha figyelsz, igazán kedvelni fognak a vendégek. Ilyen például, ha tudod az érkezők nevét, megismered őket következő alkalommal is és még arra is emlékszel, hogy mondjuk mi volt a múltkori kedvenc étel. Sok olyan kis aprócska gesztus, ami barátivá teszi a hangulatot közted és a vendég közt, ami mindkettőtök számára sokkal lazább hangulatot eredményez.
 • Fókuszáltság: Hiába a kedvesség, ha elfelejted a rendelést a konyhába érve, vagy nem tudod, hogy melyik asztalnál nem voltál még. Aprócska trükkök, amikre a többiek megtanítanak majd.
 • Munkabírás: A felszolgálás egy olyan munkakör, ahol egy műszak alatt többet cikázol az étteremben, mint két bokszoló a ringben. Az elején ez fárasztó lesz, de gyorsan megszokod majd a tempót és később észre sem veszed majd. Bár egy olyan pro és kontra, mint a hátfájdalom a gép előtt üléstől, amit az asztalnál dolgozók szenvednek el.

Lehet, hogy most a frász kerülget, mivel nem feltétlen ismertél magadra a fenti sorokban. Emiatt viszont nem kell elkeseredned, hiszen ezek olyan dolgok, amikkel nem születik az ember, hanem idővel tanulja meg őket. Az első napokon még nem, de ahogyan egyre több időt töltesz az étteremben, egyre jobban átérzed majd a fenti elgondolást és természetessé válik majd. Ne feledd, hogy senki sem születik tökéletesnek.

Persze van pár olyan sarkalatos dolog, ami miatt tán nem a legideálisabb ez a munkakör. Ezek nem fizikai dolgok - pl, hogy lábfájós vagy - hanem attitűdbeli kérdések:

 • Nincs türelmed az emberekhez, utálod, ha hülyeséget kérdeznek - hidd el, itt fognak
 • Borzasztóan félsz az emberektől - itt nem arra gondolunk, hogy szégyenlős vagy halk vagy, hanem ha mondjuk leblokkolsz vagy pánikolsz, ha kicsit bonyolultabbat kérdeznek.
 • Ha nem bírod türtőztetni magad - célzunk itt olyan attitűdökre, hogy grimaszolsz, forgatod a szemed, visszaszólsz gondolkodás nélkül, vagy felhergeled magad a kis hülyeségeken. Tehát magyarán megmondva úgy viselkedsz, mint egy kiskamasz, akit anyu nem enged el bulizni.

Végül egy olyan dolog, amire azt hinnéd, hogy kizáró ok, de valójában nem feltétlen az:

 • Szerencsétlen/ügyetlen vagy - tuti van olyan ismerősöd (netán te) aki elejt mindent, elpuskáz mindent, kínos helyzetekbe keveri magát. Gondolhatnád, hogy ez kizáró ok, de ha az lenne, akkor soha az életben nem dolgoznál sehol. Ha magadra ismertél, akkor se aggódj, mivel pár tányér, rosszul kivitt ital vagy hasonló bakik miatt nem veszik a fejed - lényeg, hogy lássák rajtad, hogy jól akarod csinálni.

Milyen viselkedést várnak majd tőlem felszolgálóként?

Ezt egy mondatban lehet összefoglalni – Olyan viselkedés az elvárt, amit te is elvárnál egy felszolgálótól, ha vendég vagy – és szerintünk te sem díjaznád, ha valaki illetlen lenne, szemet forgatna és foghelyről válaszolva, száját húzva teljesítené a rendelést.
Persze a fenti példa szélsőséges, de igen jó képet ad arról, hogy mit kell elkerülnöd. Ezt kell fejben tartanod, hogy a munkád során a hotelt képviseled, így azt a viselkedési normát kell követned amit, elmondanak az elején.

 • Munkafogások: Mit hogyan csinálsz, hova raksz, milyen sorrendben és minden, ami előírás arra, hogy hogyan végezd a munkád – ezeknek mind megvan az oka, így követned kell őket (hogy nézne ki egy étterem, ahol annyi terítés ahány pincér - hülyén nemde?)
 • Viselkedés: Olyan alapvető dolgok, amiket nem írnak elő leírásban, mivel maguktól értetődőek. Bízunk benne, hogy ezt nem kell megtanulnod, hiszen már tudod, hogyan ne légy bunkó, illetlen vagy kerülj el olyan szituációkat, amik nem elfogadhatóak.

Lesz előrelépési lehetőségem?

Mivel gyakornokként dolgozol majd kint, így az első szerződés alatt nem szabad előrelépési lehetőségre számítani - nyilván 3 hónap alatt ez nem is lenne reális.

Anglia esetében más a helyzet, mivel ott gyakorlattal, főállásban kezd mindenki, határozatlan idejű szerződéssel, így teljesen más alapokról indul a feljebbjutás.


Kell tudnom több tányérral zsonglőrködni?

Szerencsére nem, mivel a hotelek nagy része svédasztalos, all-inclusive rendszerekkel dolgozik.

Ez azt jelenti, hogy nem kell asztalonként/emberenként egyéni ételrendeléseket felvenned, hanem mindenki kiszolgálja magát. Az étterembe érkező vendégek a svédasztalról válogatnak mindent össze, amit csak kívánnak, limit nélkül. Ez megkönnyíti a munkádat, hiszen nem kell fejből tudni az étlapot, vagy egyéni ajánlatokat tenned és rengeteg kérdést megválaszolnod.

Az ételek hiányában csak az italok rendelését kell majd felvenned, ami nem nagy feladat. Gyakorlatban úgy néz ki, hogy amikor látod, hogy a területedre érkezett egy társaság, akkor megkérded, hogy mit szeretnének, ők pedig csak pár alapitalból tudnak választani (tényleg alap dolgok, 2-3 féle üdítő, tea, kávé, vörös/fehérbor/sör) . Ezekből mindig csak egy-egy fajta van, és fizetniük sem kell érte.

Összességében, alapfeladatokat kell ellátnod józan ésszel, így a profi gyakorlat hiánya nem érint majd hátrányosan. Időközben pedig ahogy tanulsz, megszerzed azt a tudást és apróságokat, amik a későbbi á-la-carte munkához, vagy a bárban történő kiszolgáláshoz kellenek.
Figyelmedbe ajánljuk ismét a blogot és az élménybeszámolókat, ahol volt résztvevők írásait olvashatod a témában.

Mit jelent a svédasztalos étkeztetés?

Gyakorlatilag nem más, mint egy büfé, ahol mindenki azt szed amit csak szeretne, és olyan mennyiségben, ami csak belefér. Miért előnyös ez neked? Azért mert nem kell egyesével az étlapról rendelt ételeket felszolgálnod, és minden mást, amit csak egy á-la-carte rendszerben igen.

Lássuk, hogy miből áll egy jellemző svédasztal:
Tipikus, hogy előételekre, főételekre, levesekre, köretekre és desszertekre bontják a felépítést. Ezek mindegyikéért lehetsz felelős, de lehet, hogy csak egy külön részét kell felügyelet alatt tartanod. Ezen felül általában hozzátartozik még az ital automaták és a tányérok/evőeszközök rendben tartása is.

Mit kell mindenképp megtanulnod?
Tudnod kell a felrakott ételek helyes sorrendjét, hisz nem töltheted az asztalt össze vissza, valamint az említett mennyiségeket. Ha ezeket gyorsan bemagolod és pontosan tudod, mit honnan kell hoznod, nem érhet semmi nehézség. Ezen felül praktikus megjegyezned az ételeket is, hogy mi micsoda.
Garantált, hogy megkérdezik az emberek, hogy mi ez-az. Minél többet tudsz mondani nekik az ételekről, annál boldogabb lesz mindenki.

Mi a svédasztal előnye és hátránya?
Az előny millió. Nem kell fejből vágni a menüt és profi lenni a kiszolgálásnál. Nem kell tányérokkal zsonglőrködni és megjegyezni millió rendelést.
Mi a hátránya? Kicsit magányosabb munkafeladat és nem használod a nyelvtudásod annyira.
Összességében ezek azok a dolgok, amik ideálissá teszik mindenkinek, akinek nincs semmilyen gyakorlata.

Számolhatok borravalóra?

Mivel az all-inclusive rendszer magában foglalja azt, hogy a vendégek nem fizetnek semmiért szinte, úgy az általad bonyolított pénzmozgás is igen minimális lesz. Ebből következik az, hogy a borravalóra sem tudsz fixen számolni, mivel azt akkor kapod csak, ha egy vendég kifejezetten borravalóként adja a kezedbe.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

A műszakbeosztások a hotel belső döntéseinek sorába tartoznak, így előre nem ismerhetjük meg azokat a jelentkezéskor. Ettől eltekintve egy általános elgondolást mégis el tudsz olvasni, ami a legjellemzőbb felosztást tartalmazza:

A felszolgálók esetében az étterem nyitva tartás az, ami mérvadó. Jellemzően két blokkra van osztva a munkaidejük, attól függően, hogy reggeliztetéssel, vagy az ebéd/vacsorával dolgoznak.

A reggeliztetésnél, korán kezdetek (7 körül) hogy ügyesen tudjatok nyitni a reggelihez, majd maradtok az ebéd végéig (12-13). Ekkor 4-5 óra szünetetek van, ami alatt a délutános csoport veszi át az éttermet, teszi azt rendbe. Hozzájuk 5-6 felé csatlakoztok, majd maradtok az étterem zárásáig, ami olyan 9 óra. Az éttermet a délutánosok teszik rendbe, ami eltart 10-11 óráig.

Egy műszakban fogok dolgozni a barátommal/párommal?

Ezt mindig a hotel lehetőségei szabják meg. Az első napokban arra kell számolnotok, hogy külön munkaidőben dolgoztok majd, de a későbbiekben amikor már kiismeritek magatokat meg lehet oldani a kérdést. Nyilván először le kell tennetek valamit az asztalra (első napon nem szokás rögtön szívességgel indítani) de azt követően csak szólni kell a főnöknek és kis szervezéssel megoldható - hasonlóképpen mondjuk a szabadnapok összevonásához.

Ha külön munkakörben dolgoztok akkor teljesen más a helyzet, hiszen a departmentek időbeosztása és műszakjai teljesen más dolgokon alapulnak.

Ki lesz a főnököm?

Mind mindenhol, úgy az étteremben is megvan a hierarchia ami alapján szerveződik minden. Persze ennek megvannak a pontos fokozatai, de a gyakorlatban hotelenként változó a felépítés. A rád váró esetben inkább szét kell választani utasítás és tanácsadás dologra a kérdést:

Ki utasíthat?
Főpincér, étteremvezető, Maitre'd vagy ezek helyettese - A műszakod során és a legtöbb hotelben a főpincér az, aki mindig az étteremben van és irányítja a csapatot. Egyben ő az a személy is aki felelősséggel tartozik az étteremért/műszakért is, így amit mond azt be kell tartanod haladéktalanul. Figyeli a performanszod, az étterem működését általánosságban, így pontosan tud irányítani a tennivalóid során. Őt kell hívnod, ha valamilyen problémába futsz bele, és ő segít majd, ha bármi gond van.

Ki adhat tanácsot?
Ha hivatalosan nem is állít rangsort az éttermed, úgy a pincérek közt is megvan a tapasztalat tisztelete. Észre fogod venni, hogy ki az aki a legjobb, ki az aki összefogja a csapatot és kihez fordulnak ha nincs a közelben a főnök. Itt a szabály az, hogyha egy nálad tapasztaltabb kollégád mond valamit, hogy mit hogy kellene csinálni, akkor azt célszerű úgy tenned. Persze gondolhatnád azt, hogy nem szabad hagyni magad ugráltatni, de ez egy más dolog. Lesz aki ugráltatni akar, de azt hamar fel fogod ismerni, ellenben ha megfogadod a tanácsokat abból te is profitálhatsz. Összesítve mondhatjuk azt, hogy az első pillanatban tudni fogod, hogy ki a hivatalos főnök, a rangsort pedig fel fogod ismerni az első napokban.

Hogyan profitálhatsz mindebből?
Mindig lesz valaki, aki kevésbé tapasztalt nálad. Ha őket segíted és tisztelettel bánsz velük (nem ugráltatod ugye) akkor a többiek is hamar felismerik a jó hozzáállásod ami csak előnyöket szül majd.

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

Felszolgálóként, mint ahogyan más munkakörben is biztosított számodra a munkaruha.

Amit neked kell vinned:
Egy kényelmes cipő (jobb is a saját, hisz tudjuk milyen lehet egy kényelmetlen). Magas elvárásokat nem szoktak támasztani ezekkel szemben, csak annyit, hogy teljesen feketének kell lennie és zártnak (lányoknál főleg, az orr nem lehet nyitott). Azt, hogy pontosan milyen jellegűre lesz szükséged nem határozzák meg nagyon, de célszerű egy elegánsabb darabot vinned. A volt résztvevőktől rengeteg külön tippet hallottunk, hogy ki milyenre esküszik a kényelem szempontjából, így azt rátok bízzuk - Ami fontos, hogy ne az utolsó pillanatban vedd meg, hogy kint kelljen betörni, és a lehető legjobb legyen a talpa kényelmi és csúszási szempontból is.

Amit adnak:
Szinte minden hotelben alapegyenruha a fekete nadrág (lányoknak is) és a fehér felső, ami ing, vagy blúz. Ezen felül a hotel igényei szerint lesz nyakkendő, mellény és egyéb kiegészítők, amiket szintúgy biztosítanak nektek. Az alap fekete dolgokat néha ki lehet váltani sajáttal, de ezt a hotel dönti majd el. Persze ettől függetlenül van amit érdemes bepakolni:

Amit célszerű vinned:
A fenti kombinációból egy saját szett - Ez akkor célszerű, ha lehet cserélni és a kapott darab kényelmetlen vagy nem pont jó méret. Ilyenkor a sajátod kincset érhet. Ezen felül hasznos lehet egy pár teljesen fehér szűk póló kivitele is, mivel az is nagyot tud javítani a kényelmen az ing alatt.

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Igen, mivel teljes mértékben meg kell felelned a hotel előírásainak. Az egyenruhát csak a megszabott módon viselheted, variálásra, csereberélésre nincs lehetőség csak ritkán. Ugyan ez a szabály a hajviselettel/ékszerekkel és hasonlókkal kapcsolatban is. Erről a a munkahelyi elvárások részben találhatsz bővebb infót.

Mi történik, ha nem vagyok elég jó?

Mint ahogyan említettük, a hotelnek nem az az érdeke, hogy megszabaduljon tőled, hanem az, hogy megszerezd a kellő tudást - persze ez rajtad is múlik.

A kulcs a hozzáállás, hiszen ha azt látják, hogy akarod csinálni és lelkes vagy akkor a legtöbb esetben átraknak egy olyan munkakörbe, ahol megoldódik a probléma. Ilyen eset például ha nem elég jó a nyelvismereted, vagy egyszerűen nem értesz szót a vendégekkel.

Ekkor első körben mindig megpróbálnak más műszakba, munkaterületre áttenni. Ha végképp nem megy a dolog, akkor pedig a konyha csapatához tudsz legtöbbször csatlakozni.Miért? - hisz egy lelkes gyakornok mindig értékesebb még más munkakörben is, mint az, aki tesz a munkára - utóbbit hazaküldik akkor is, ha 8 nyelven beszél.

Mitől függ, hogy mik lesznek a feladataim?

Leggyakrabban a beosztásodtól és attól, hogy melyik az a terület ahol a legjobban teljesítesz. Bár nagy különbségek nincsenek a departmenten belül, hiszen mind ugyan azokat a feladatokat végzitek mindig.

  Vissza az elejére