RECEPCIÓS

Aki fogadja a vendégeket és kezeli az összes panaszt, amíg a nyaralásuk tart.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:

Kinek javasolt a recepciós munkakör?

Ha az előző kérdésben foglalt feltételeknek megfelelsz, akkor lássuk mi az amit nyerhetsz a munkakörrel:

  • Ha szeretnél élőben nyelvet gyakorolni - hisz nincs az a nyelviskola, ami annyit tanítana mint az élő és változatos kommunikáció
  • Felbecsülhetetlen Customer Service skills - A munkád során megtanulod, hogy hogyan bánj a különböző emberekkel, hogyan ismerd fel a problémáikat, mozgatórúgójukat és kommunikálj velük úgy, hogy észrevétlenül magad mellé állítod őket. Ez a fajta tudás végigkísér egész életeden keresztül, hiszen önkéntelenül is így viszonyulsz majd a hotelen kívüli emberekhez is.
  • Tudattalan precizitás - mivel hozzászoksz, hogy mindent rendben tartasz és dokumentálsz, így később bármilyen irodai jellegű munkánál nagy előnnyel indulsz azzal szemben, aki elássa magát a tennivalói és papírjai alá.

ÖSSZESÍTVE: Ez egy olyan munkakör, ami betekintést és néha belépőt is jelent minden komolyabb irodai munkába úgy, hogy lépéselőnyben leszel mindazokkal szemben, akik éppen csak kigurultak az iskola kapuin és még el kell hitetniük a HR-essel, hogy megállják majd a helyüket.

Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Igen, mivel a programban pont a gyakorlat megszerzése a cél. Ellenben itt mindig komolyabb elvárásokat támaszt a hotel a jelentkezőkkel szemben, mint más munkaköröknél, így ha semmilyen gyakorlatod/kapcsolódó tudásod nincs, akkor hátrányban leszel majd a folyamat során (célszerű ilyenkor a többi preferencia, mint a terület, vagy vállalható időszak módosítása, hogy előnyben légy)

Mennyire kell erős nyelvtudás?

Mivel a kommunikáció a munkaeszközöd, így a nyelvtudás megléte alapvető feltétel. Ha csak egy középfokú nyelvtudásod van, akkor sajnos hiába kergetsz recepciós munkáról szőtt álmokat.

  • Spanyolországban: Felsőfokú angol+középnél erősebb spanyol kell. Bármilyen más tipikus nyelvismeret előny, de a spanyolt nem váltja majd ki (mivel a belső kommunikációt is értened kell)
  • Görögországban: Felső angol + valamely más nyelv szintúgy középnél erősebb ismerete a limit.

Az extra nyelvtudásoknál a német/francia/olasz/orosz az, ami a legfőbb, hiszen innen érkezik a legtöbb vendég. A szeparáltabb nyelvek, mint például román, cseh, szlovák sajnos komoly előnyt nem jelentenek.

Többször kell interjúznom a felvétel során?

A felvételi folyamat hotelfüggő, de egy alkalommal garantáltan interjúzol majd a hotel vezetőségével. Ennek nem a felvétel megnehezítése a célja, hanem az, hogy garantáltan megbizonyosodjanak arról (és te is egyben) hogy a nyelvtudásod megfelel majd a munkakör elvárásainak.

Miért? Hiszen mindent megtanítanak majd, de ebbe az egybe nem lesz mód belejönni.

Mennyire megterhelő fizikailag/lelkileg ez a munkakör?

Fizikailag egyáltalán nem, inkább mentális terhelésre kell számolnod. Ugye itt nem betanult/végrehajtott/letudott feladatokat kell végezned, mint a felszolgálásnál, hanem az esetek nagy része egyedi. Ez problémamegoldó képességet és stresszt jelent, így inkább mentálisan leszel fáradt a nap végére.

Milyen esetben nem nekem való ez a pozíció?

  • Ha nem bírod a stresszt – Van egy problémás vendég, aki ott áll veled szemben, miközben próbálod rejteni, hogy nem tudod, mi lenne a megoldás.
  • Találékonyság hiánya – Ha nem vagy az a fajta ember, akit egy felbukkanó probléma megoldása ösztönöz.
  • Leblokkolás – bár ez szinte mindenkivel előfordulhat, de ha te vagy az a személy, akit egy keresztkérdéssel könnyű dadogásra bírni, akkor nem neked való a munkakör.
  • Nyelvtudás bizonytalansága – Hiába lehet egy felsőfok nyelvvizsgád, ha nem használtad még élőben, akkor az csak egy középfokú. Hiába háborodsz fel ezen, az, amit az iskolában tanítanak, messze van a gyakorlattól, ahol stressz alatt vagy, anyanyelvi emberrel beszélsz egy zajos környezetben, és nincs helye félreértésnek, vagy a visszakérdezésnek.

Milyen viselkedést várnak majd tőlem a recepción?

Profizmus – Profizmus - Profizmus!

Mivel te vagy az első személy, akivel az érkező találkoznak, úgy megfelelően kell képviselned a hotelt. Illedelmesnek kell lenned, sugároznod azt, hogy pontosan tudod mi a feladatod, de legfőképpen, hogy tudod azt, amit a vendég szeretne.

Előfordulhat, hogy egyedül leszek egy műszakban?

Igen, de már csak akkor, ha teljesen biztos vagy a feladataidban. Gyakorlatlanul nyilván nem hagynak magadra, hiszen a munkád több felelősséggel jár, mint egy éttermi, vagy konyhai gyakornoké.

Kell tudnom számítógépet kezelni?

Mindenképpen, hiszen napi szinten használod majd, és a foglalások is ezen keresztül érkeznek be - bár ez a feltétel a mostani 35 évnél fiatalabb korosztálynál nem is kérdés.

Ha Angliában, vagy Görögországban szeretnél dolgozni, akkor foglalási hotelszoftvereket ismerned kell (pl. Opera, Protel, Fidelio, stb.)

Számolhatok borravalóra?

Mivel nem a kiszolgálással dolgozol, vagy olyan munkakörben, ami egy vendéghez kapcsolódik (pl. mint a szobalányok, hogy szobához vannak kötve) így erre nem szabad számolnod.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

A műszakbeosztások a hotel belső döntéseinek sorába tartoznak, így előre nem ismerhetjük meg azokat és nem tudunk rajtuk változtatni!

A recepciósok független beosztásokban dolgoznak, egyes hotelekben 4-6 órás blokkokban bontottan, míg máshol 8 órás egyhuzamban. Mindenki közül az ő beosztásuk a legpontosabban kiszámítható, de cserébe vannak éjszakai beosztások is.

Kell esti műszakot vállalnom?

Sok hotelben igen, de ennek megvan a maga előnye is:

Ekkor a legkevesebb a munka és a problémás feladat, így egy pörgős nappali műszak után felüdülés lesz a nyugis éjszakai beosztás. Persze ilyenkor sem maradsz magadra, hiszen vagy lesz ott valaki, vagy lesz egy felügyelőd, akit el tudsz érni bármikor, ha valamit nem tudsz.

Egy műszakban fogok dolgozni a barátaimmal/párommal?

Ha ugyan abban a munkakörben dolgozik, mint te, akkor minimális eséllyel, mivel egyszerre két gyakornok ritka egy műszakban. Ha más munkakörben van akkor pedig soha, hiszen recepciósként mindentől független munkaidőd van.

Ki lesz a főnököm?

Elsődlegesen a recepció menedzsere, de bármelyik főállású/gyakorlott recepciós utasíthat és adhat feladatokat a számodra.

Mitől függ, hogy mik lesznek a feladataim?

Teljes mértékben hoteltől függő. Számít itt az, hogy mekkora a szálloda, milyen a szezon, hányan vagytok beosztva, milyenek a műszakok és az is, hogy milyen feladatokat bíznak a gyakornokokra.

Lesz előrelépési lehetőségem?

Nem, mivel a többi hasonló munkakörhöz hasonlóan a kint töltött nyár/3 hónap kevés ahhoz, hogy elérd ezt a szintet (felháborodni nem szabad, csak kövesd a logikát: kiérkezel, tanulsz 2 hónapig, majd a fennmaradó 24- hétre léptetnének elő?). Erre akkor kell számolnod, ha jóval több időt tudsz kint töltened.

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

Formális egyenruhát viselsz majd, amihez szintúgy vinned kell a cipőt. a legtöbb hotel mindent biztosít, de lányoknál érdemes egy kosztümöt, fiúknál pedig egy öltönyt bepakolni

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Abszolút, hiszen mindennek tökéletesnek kell lennie. Akár csak egy utaskísérőnél, úgy itt is meglehetnek a hotel szabályai a hajviseletre, sminkre, ápoltságra (szakáll a fiúknál pl).

Mi történik, ha nem vagyok elég jó?

Hazaküldhetnek a végső esetben, de itt sem motivált arra a hotel, hogy rögtön elküldjenek. Első lépésként próbálják majd megoldani a dolgot, aztán ha végképpen nem megy, akkor más munkakörre helyeznek majd át. Persze ezek az esetek mindig egyediek, nagyban függenek attól, hogy milyen a hozzáállásod.

NE FELEDD az aranyszabályt: Még ha nem is megy jól, akkor is tedd meg a lehető legtöbbet.