SZOBALÁNY

Aki a vendégek szobáit takarítja és tartja rendben.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:

Mi lesz a feladatom szobalányként?

Szobalányként a legfőbb feladatod a vendégszobák rendben tartása, ami egy csapatban végezhető munkakör. Gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy reggel kezdetek az előkészületekkel (kocsik feltöltése/rendberakása) majd ettől kezdve egy fix idő áll a rendelkezésetekre az X szoba rendbetételére (ugye ezt úgy hangolják össze a vendégek napirendjével, hogy a lehető legkevesebbszer találkozzatok velük).

A szobákon belül ágyazás, fürdőrendbetétel, porszívózás és a hotel által előírt szempontok szerinti eredmény elérése a cél.

FONTOS: hogy mindenre megvan a bevezetett munkamódszer, így nem kell arra számolnod, hogy saját főből kell kitalálni, hogy mivel töröld le a tükröt, hogy az ne legyen csíkos, vagy hogyan csináld meg az ágyat. ezeket egyezer megtanulod az elején és onnantól kezdve úgy megy majd, mint a karikacsapás.

A szobáktól független feladatot is kaphattok (hotelfüggő), mely a közös területek rendben tartását jelentheti. A kihívás itt sem nagy, egyszerűen megtanulható munkákról van szó.

Mik a szobalány pozíció elvárásai általánosságban?

Igazság szerint az elvárások szintje alacsony, főképpen az angoltudás az, ami számít. Leggyakrabban alap angollal kerül felvételre a legtöbb szobalány, de ha kevés spanyol vagy német nyelvtudásod van, azzal is gyorsan találunk számodra fogadó hotelt.

Fontosabb elvárás inkább az, hogy szeresd a rendet és igényes légy a kezeid közül kikerülő munka minőségére. Ha otthon is szeretsz pakolászni, akkor kint sem lesz nehézséged, deha sosem látod értelmét a rendrakásoknak, akkor kevésbé lesznek gördülékenyek a mindennapjaid.

Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Igen, minden nehézség nélkül, hisz itt is megtanulod az összes fogást, amire szükséged lesz majd, ugyanakkor nincs olyan intenzív munkatempó, mint az étteremben (persze azért végezni kell időre).

Mennyire megterhelő ez a munkakör?

Annyira, mint egy felszolgálás, vagy konyhai kisegítés. A különbség csak az, hogy míg ők tányérokkal/tálcákkal szaladgálnak és lépcsőznek, úgy neked főleg a hajlongás lesz a megterhelőbb mozdulat. Viszont ha összesítjük a nap végén, szinte minden munkakör hasonlóan fáraszt el.

Kiknek javasolt a szobalány munkakör?

  • Elsősorban azoknak javasolt a szobalányi munkakör aki:
  • Nem szeretne vendégekkel foglalkozni és non stop szem előtt lenni
  • Aki szeret igénye munkát kiadni a keze alól
  • Legfőképpen pedig annak, aki szeretne kiutazni, de csak alapszintű nyelvtudása van

Milyen esetben nem nekem való ez a pozíció?

Mivel itt nem kerülsz kapcsolatba a vendégekkel, nem velük dolgozol, így sokkal kevesebb buktatója lehet a munkakörnek. Ezt figyelembe vége a legnagyobb nehézséggel akkor kerülhetsz szembe, ha nem vagy igényes a kezeid közül kikerülő munkára. Míg ez az étteremben annyira nem számít (pl. hogy milyen módon teszel le egy poharat) úgy itt a hozzáértésed a végeredményen tükröződik majd.

Minél szebbek a felületek, minél szebben tudod megcsinálni az ágyat, annál jobban értékelnek majd. Ezek az apró részletek azok, amik feltűnnek a főnöködnek is (és ő tudja, mit nézzen, hisz gyakorlott a szeme), úgy a hibák is sikítani fognak. Persze az elején nem várnak el tökéletes munkát, de ha nincs meg benned a precizitás ahhoz, hogy szép legyen valami végeredménye, akkor ez a terület nem neked való.

Milyen viselkedést várnak majd tőlem szobalányként?

Minimálisan találkozol majd vendégekkel, de ekkor nyilván illedelmesnek kell lenned (nem lehetsz „az a takarítónő tipus” aki felszisszen haragosan, ha valaki végigmegy a felmosott padlón. Fontosabb szempont a precizitás, hiszen ez a mércéje a kezed közül kiadott munkának. Ha úgy teszed a dolgod, ahogyan azt megmutatták, nem lehet semmi nehézséged.

Hazavihetem a vendégek szobában felejtett dolgait?

Ez egy nagyon kényes kérdés. Jellemző, hogy a „szajré” azaz a szobában hagyott dolgok megmaradnak nálatok, de mindig mérlegelni kell a következőt: Olyan-e az a dolog, ami miatt esetleg visszajönne, vagy keresni fogják:

  • Ha igen, akkor le kell adnod a recepción - mielőbb szabadulsz meg tőle, annál nagyobb biztonságban vagy, hisz kellemetlen, ha a zsebedben hordasz egy talált telefont, amit esetleg keresnek (mindegy, hogy le akartad-e adni a nap végén).
  • Ha nem, azzal is kockázatot vállalsz, így meg kell gondolnod – bár a kozmetikumokért, napvédőért, kisebb dolgokért nem jellemző, hogy visszajönnek.

ÖSSZESÍTVE: Bármit is találsz, legyen az értékes/értéktelen a hotel szabályai szerint kell eljárnod. Ez azért fontos, mivel mindenhol mások a szabályok ebben a témában, és még egy kis dolog is okozhat nagy kellemetlenséget, vagy kirúgást. Gondolj arra, hogy mindegy, hogy egy 500Ft-os vacakról van szó, ha keresi a vendég és az közben nálad van az lopásnak számít – ugyan úgy, mintha a kisboltban egy 50Ft-os csokit ennél meg dugiban, fizetés nélkül.

Fiúként is lehetek szobalány?

Ritkán, és ilyenkor is inkább a takarítói feladatok azok, amik előkerülnek, vagy a mosodában dolgozol majd, ahol előnyödre válik a lányokénál nagyobb fizikai erő (ez főleg a mosógépek kezelésénél szempont)

Mi a különbség a szobalány és takarító közt?

Először tisztázzuk, hogy mi a két csoport feladata:

  • A szobalányok a vendégszobák takarításával foglalkoznak klasszikus esetben, ez tölti ki a munkaidejük nagy részét.
  • A takarítók a hotel szobákon kívül eső részeiért felelnek, a szobákhoz nem nyúlnak.

A két csoport ugyan azon részleghez, azaz a "housekeepinghez" tartozik. Legtöbbször a takarítást egy szeparált csoport végzi saját munkatervet követve, de előfordulhat, hogy szobalányként is lehettek közös területért felelősek, mint például a folyosók. Ez nem jelen nagy különbséget a végzett munka szempontjából, maximum annyit, hogy nyilván a szobán kívül dolgozol és amennyivel kevesebb az ágyazás annyival több a felmosás.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

Jellemzően minden hotelben egy műszakban dolgoznak a szobalányok. Tipikusan kora délelőtt kezdenek 7-8 közt a kocsik felpakolásával, majd ezt követően kezdik meg a szobák takarítását. A műszak vége tipikusan 4 óra magasságában jön el ami után teljesen szabad az egész délután.

Egy műszakban fogok dolgozni a barátnőmmel?

Ha ugyan abban a munkakörben dolgoztok, akkor nagy valószínűséggel igen, mivel a szobalányok csapatban dolgoznak. Akkor lehet csak különbség, ha egyikőtöket, több, a mosodával kapcsolatos (pakolás/hajtogatás), vagy más épületszárnyban való tennivalókra osztják be. Hiába, hogy egy helyen dolgoztok, csacsogásra nem lesz sok időtök :)

Ki lesz a főnököm?

Attól függően, hogy milyen módon szervezi meg a hotel a munkát, hogy változnak majd a főnökök is. Szinte biztos, hogy lesz egy általános főnök, aki az egész hotelért felel, és alá lehetnek beosztva azok akik csak egyes részekért, vagy csapatokért felelnek.

Bármilyen is legyen a rendszer, lesz valaki kiemelve, aki összefogja a többit és elmondja, hogy mi a terv a napra. Persze itt se felejtsük el a tapasztalati faktort, mint az étteremben, hogy a régóta ott dolgozók tanácsát is célszerű megfogadni.

Mitől függ, hogy mik lesznek a feladataim?

Legfőképpen a hotelben kidolgozott rendszertől, amit előre nem lehet megtudni. Bármilyen is lehet, az nem térhet el nagyban a többi hotelben alkalmazottól, hiszen mindenhol a hatékonyságra törekednek.

Lesz előrelépési lehetőségem?

Ugyanúgy, mint az étterem esetében, a szobalányi munkakörben sem szabad előrelépésre számolnod a gyakorlati idő alatt (ugye ennek a fő akadálya az időkeret, hogy csak hónapokat töltesz ott) Persze, hogyha tovább maradsz (mondjuk Spanyolországban) akkor már más a helyzet és szépen juthatsz feljebb a ranglétrán is.

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

Mint minden más munkakörbe, úgy itt is biztosítják a teljes ruházatot (saját pólóban, melegítőben sosem dolgozol majd, mint ahogy itthon látni gyakran) - persze a cipőről neked kell gondoskodni, de ezzel szemben szinte semmilyen általános megkötés nincs (célszerű azért az egyszínű). Amit érdemes bepakolni:

  • Rövidnadrág, ami akkor kincs, ha kötényszerű ruhát biztosít a hotel.
  • Fehér egyszerű pólók, amik szintúgy nyerők, ha fel tudod őket venni az egyenruha alá.

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Igen, mint ahogyan minden más munkakörben is. Itt is követned kell a hotel által előírt szabályokat, hogy minden a standardnak megfelelő legyen. Ez kitérhet a munkaruhára, sminkre, de példaképpen a hajviseletre is, hiszen az sem elfogadott, ha hosszú hajszálakat hagysz magad után, mert nem úgy viseled a hajad, ahogy előírják.

Mi történik, ha nem vagyok elég jó?

Mint ahogyan a többi munkakör esetében, így itt sem akarnak elküldeni majd. Először megpróbálnak más feladatkört találni a számodra, ha pedig végképp nem megy, akkor a lehetőségekhez mérten más munkakörbe helyeznek át (mondjuk a konyhára). Ilyenkor minden esete gyedi, így sok minden függ a történésektől - mindenképpen értesítened kell minket.