KONYHAI KISEGÍTŐ

Aki a konyhán a szakácsok keze alá dolgozik.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:

Mi lesz a feladatom konyhai kisegítőként?

A legfontosabb feladatod a konyhai személyzet keze alá dolgozás. Ez nem főzési feladatokat rejt, hanem főleg előkészítést, darabolást, pucolást és minden ilyen feladatot, ami időigényes, de nem kell hozzá szaktudás.
Ezen felül, ha fejlődsz a területeden, akkor számíthatsz arra, hogy összeállítasz szendvicseket, hidegtálakat, gyümölcstálakat, de ezeket mind megmutatják, hogy hogyan kell.

Mik a konyhai kisegítő pozíció elvárásai általánosságban?

A program alapvető elvárásain felül (alap angol/spanyol) az alábbi tulajdonságok tesznek ideális jelentkezővé:

 • Érdekel a főzés/konyhák világa.
 • Szeretsz új trükköket és fogásokat megtanulni ezen a téren.
 • Gyorsan tanulsz, tudsz koncentrálni - mivel itt azért más keze alá kell dolgozni.


Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Igen, hisz a program elsődleges célja pont az alapvető gyakorlat megszerzése. Kint a munkakezdéskor megtanítanak mindenre, így gyorsan fel tudod venni a tempót akkor is, ha nulla gyakorlattal érsz ki.

Kell tudnom főzni?

Nem feltétel, de célszerű képben lenned a főzés terén. Ennek nem az az oka, hogy aktívan részt kell főzési/sütési feladatokban, hanem az, hogy így sokkal jobban kiismered magad a konyhában és jobban átlátod, hogy ki/mit/miért csinál.
Olyan főzési feladatokkal találkozhatsz, mint mondjuk reggelizős büfék működtetése, azaz amikor a vendégeknek omlettet, szendvicseket és hasonló alapdolgot készítesz. Persze ezekre megtanítanak előtte mindig.

Mosogatnom is kell?

Előfordulhat, de akkor is a főzés során keletkező edényekre kell gondolnod (nem férnek a gépekbe). Bár erre a feladatra is külön dolgozó van a legtöbb hotelben.
A normál tányérok/poharak/evőeszközök mindig gépekben kerülnek elmosásra a tisztasági szabályok miatt, de legfőképpen azért, mert nincs az a csapat, aki ekkora mennyiségű mosatlannal el tud boldogulni.

Mennyire megterhelő fizikailag a konyhai kisegítők munkája?

Hasonlóképpen itt is állni fogsz a műszak alatt, így kelleni fog a jó cipő. Ettől eltekintve nem nehezebb, mint a többi munkakör, hiszen csapatban vagytok, így ha valami nehéz kerül az asztalra, akkor abban a többiek segítenek.

Milyen esetben nekem való ez a munkakör?

Gyakorlati szemmel azoknak ideális ez a munkakör, akik:

 • Nem idegenkednek a konyhai feladatoktól - nyilván, hiszen ebben dolgozol majd. Ha nem bírod a tojást, vagy a nyers húst akkor nem célszerű ezt a területet választanod.
 • Hajlandóak tanulni és precízen végezni a munkájukat - hisz a szakácsok keze alá kell dolgoznod, és ha valamit nem jól csinálsz, akkor az később okoz bonyodalmat. Persze meglévő ismeretekkel nem kell rendelkezned, hiszen betanítanak és az elején kevésbé fontos feladatokat végzel (hámozás, darabolás) de a figyelem elengedhetetlen.
 • Legfőképpen azoknak, akik nem magabiztosak a nyelvismeretük terén. Akárcsak a szobalányoknál, itt sem kell kommunikálnod, hanem megtanult feladatokat végezned. Ennek az a nagyon nagy előnye, hogy csak át kell látnod a rendszert, ki/mit/miért csinál é egy szó nélkül el tudod tökéletesen végezni a feladatod.

Kinek tökéletes ez a munkakör?

Akit igazán érdekel a főzés, vagy netán van valamilyen tanulmánya is ezen a téren, hiszen így komolyabb feladatokkal is elbánsz majd és gyorsan emelkedhetsz a ranglétrán. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen munkakör milyen gyakorlati tapasztalatot rejt magában.

Lányoknak is érdemes jelentkezni?

Minden gond nélkül, mivel nem igazán megterhelőbb ez a munkakör sem, mint a felszolgálás vagy a szobalánykodás. Plusz ne feledd, hogy nem egyedül leszel a konyhán, így ha valami igazán nehéz, akkor azt úgysem egyedül csináljátok.

Milyen esetben nem nekem való ez a pozíció?

E leginkább a hozzáállásodon múlik:

 • Ha lusta vagy - hisz itt nem tudsz a saját tempódban dolgozni.
 • Ha idegenkedsz dolgoktól - gondolunk itt olyanra, mint a nyers hús, tojás halak és társai.
 • Ha borzasztóan ügyetlen vagy - nem az a baj, ha eltörsz valamit, hanem hogy késsel és forró dolgokkal körülvéve dolgozol.

Nyilván senki sem tökéletes, mégis igen sokan sikeresen állnak helyt ebben a pozícióban. A legfőbb szempont az, hogy akard jól csinálni és egy kis odafigyeléssel sikert fogsz aratni.

Milyen viselkedést várnak majd tőlem a konyhán?

Elsősorban gyorsaságot és alaposságot. Mivel nem a vendégek közt vagy, így az udvariasság és hasonló szempontok annyira nem kiemeltek. Ami a legfontosabb, hogy pontosan tedd a feladatod (hisz később ez hozzáadódik a végeredményhez), úgy csináld, ahogy a tapasztaltabbak tanácsolják (így könnyebb) és legfőképpen légy körültekintő, hiszen könnyebben tudsz magadnak vagy másnak sérülést okozni (forró dolgok, kések, stb…)

Csak a konyhában, vagy a vendégek közt is kell dolgoznom?

A legtöbb időt a konyhában töltöd majd, de jellemző az az eset, hogy egy reggeliztetésben is részt veszel. Persze  itt nem pincérkedésre kell gondolni, hanem mondjuk a nyílt büféknél készítesz szendvicseket, rántottát, tükörtojást és teljesen alap dolgokat, amire megtanítanak előtte. Ehhez nem kell nyelvtudás sem, hiszen csak adagolni kell az ételeket az alapján, amit kérnek. Ha bármilyen gyorsétteremben, vagy otthon egy reggeli elkészítésénél megállod a helyed, akkor itt sem lesz baj.

Hazavihetem a megmaradt ételt?

Ez nagyon változó minden hotelben és főnök esetében. Többször halljuk azt, hogy lehet kihozni ételt, de ezzel nagyon óvatosan kell bánnotok (elküldhetnek érte). Plusz ne feledd, hogyha ételt viszel a szállásra, akkor abból kupi van (mivel sokszor nincs mosogatási lehetőség) és az a kártevőknek csak meghívó a bulira.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

A műszakbeosztások a hotel belső döntéseinek sorába tartoznak, így előre nem ismerhetjük meg azokat és nem tudunk rajtuk változtatni!
Ettől eltekintve egy általánosan az alábbi időbeosztást kell elképzelned: A Konyhai dolgozók beosztása szintén az étteremhez kapcsolódik, azzal a különbséggel, hogy egy műszakban vagytok a legtöbbször. Ekkor az ebéd előtt kezdtek, majd a vacsora végig maradtok kis szünettel, egészen addig, meddig szüksége van a szakácsoknak a segítségetekre.

Egy műszakban fogok dolgozni a barátaimmal/párommal?

Ha mind ebben a munkakörben vagytok, akkor igen nagy eséllyel. Ugye alapvetően ugyan ott és ugyan abban az időben dolgozik mindenki a konyhások közül, így valószínű egy csapatban lesztek.

Ki lesz a főnököm?

Legtöbbször a szakácsok, akik kiadják számodra a feladatot, hiszen ők felelősek mindenért, ami a konyháról kikerül. Persze előfordulhat, hogy van egy kiemelt illető, aki nem szakács, de összefogja a kisegítőket, így ő lesz az, akire hallgatnod kell.
Azt kell szem előtt tartanod, hogy a munkátok egymásra épül (amit felaprítasz, azt más megsüti és így tovább), így nem egyénileg dolgozol majd.

Mitől függ, hogy mik lesznek a feladataim?

Hoteltől és a konyha szabályaitól. Itt sok számít azon, hogy mi az aznapi menü, mivel ez alapján dől el, hogy mivel kell kezdenetek a munkát.

Lesz előrelépési lehetőségem?

Ha teljesen ismeretlen számodra ez a világ gyakorlat/tanulmányok szintjén, akkor kevés a lehetőség előrelépni (hisz a 3 hónap alatt nem tanulsz eleget hozzá legtöbbször). Ha van gyakorlatod, vagy ilyen képzettséged, akkor viszont egyre komolyabb feladatokat bízhatnak majd rád, így szépen tudsz feljebb jutni.

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

A munkaruha legtöbbször a szakácsokéra hajazó kabát/zárt felsőruha, vagy köpeny (hotelfüggő)
Mind minden munkakörben, úgy itt is vinned kell majd a cipőt, amiben dolgozol. Ennek a legfőbb elvárása három szempont:

 • jó legyen a talpa, mivel vizes helyen dolgozol majd és egy csúszós cipő veszélyes
 • kényelmes legyen, hisz állva dolgozol majd
 • zárt legyen, gondolva arra, hogy ha leöntöd magad valamivel

Ezen felül érdemes bepakolnod fehér pólókat a szakácskabát/köpeny alá, valamint vászonnadrágot, hogy legyen cseredarab.

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Itt annyira nem fontos a kinézeted, mivel a háttérben dolgozol. Inkább az a fő, hogy a higiéniai előírások meglegyenek, így ha sapka/hajháló/kesztyű kell, akkor azt minden esetben viselned kell. Ugyan ilyen a munkaruha is, hisz a legtöbbször ez a vastag szövet védelmet is nyújt, a karodat szabadon hagyó pólóval szemben.

Mi történik, ha nem vagyok elég jó?

Mint ahogyan a többi munkakör esetében, így itt sem akarnak elküldeni majd. Először megpróbálnak más feladatkört találni a számodra, ha pedig végképp nem megy, akkor a lehetőségekhez mérten más munkakörbe helyeznek át (mondjuk a konyhára). Ilyenkor minden esete gyedi, így sok minden függ a történésektől - mindenképpen értesítened kell minket.