ANIMÁTOR

Aki a vendégek és gyerekek programjait találja ki és szervezi meg.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:

Mi lesz a feladatom animátorként?

Az animátorok legfőbb feladata a szállodai vendégek "megóvása az unalomtól" - sajnos a "szórakoztatása" szót nem használhatjuk, mivel egyesek és azok szülei azt igen félreértették korábban. De a történelemórát félretéve animátorként az alábbi feladatokat végzed majd:

 • Délelőtt/délután - főleg sport jellegű tevékenységek, vetélkedők és szabadidős programok. Ezekben játékosként, bíróként, kvízmesterként veszel részt. Lehet ilyen egy focimeccs a vendégek közt, vizilabda, víziaerobic és bármilyen hasonló tevékenység
 • Este - szinte minden hotel tart esti műsorokat, amik egy poénos színházra hasonlítanak. Ezek előre megkomponált műsorok, amiket a csapattal együtt adtok elő. Szerencsére minél kevesebb színészi képességgel rendelkezel, annál jobb lehet a performansz.
 • Ezektől függetlenül - van ahol a kinti utakra is elkíséritek a vendégeket, de ez mindig hotelfüggő

Érdemes szót ejteni a gyerekanimátorokról, akik ettől független dolgoznak. Az ő első feladatuk a gyerekklubok felügyelete, ami korosztályok szerint van felosztva. Itt a fő kihívás a figyelmük lekötése, így bármilyen tánc/ének/játékismeret előnyödre válik majd.

Ahhoz, hogy egy jobb képet kaphass egy animátor feladatairól csak olvass el pár beszámolót vagy cikket és máris kialakul a szemed előtt egy mindennapjuk

Mik az animátor pozíció elvárásai általánosságban?

A legjobb animátor jelentkező az, aki nem tart az emberektől, nyughatatlan, folyton pörög. Az elvárások emiatt nem igazán meghatározhatóak, de ha az a fajta ember vagy aki,

 • bárkivel szóba elegyedik, legyen a téma hülyeség akár
 • mindenkivel megtalálja a közös hangot
 • aki mindenen tud nevetni
 • aki mindig a társaság közepe szeret lenni és hajszolja figyelmet
 • és aki nem aggódik, ha olyan feladatot kap ahol improvizálni kell

.. az lesz az igaz animátor.

Persze a megfelelő nyelvismeret is szempont, hiszen kommunikálni kell velük, de mégsem olyan fontos mint a fenti "mindset" megléte.

Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Igen, minden gond nélkül, hiszen kint úgyis megtanítanak minden műsorral/elfoglaltságra. Nagy előnyt jelent majd az, ha van bármilyen játék/sport/műsorismereted, hiszen akkor ezeken a területeken is magabiztosan mozogsz majd.

Vannak speciális területek is?

Igen lehet, de a legtöbb esetben (táncos, sport főleg) meg kell lennie a gyakorlatodnak, vagy képességednek az adott témában. Persze ez nem azt jelenti, hogy szeretsz táncolni mondjuk, hanem hogy tanultál is. A sportnál a játék szabályainak ismerete ami szempont, vagy edzői/oktatói végzettség.

Teljesen más eset a gyerekanimátor, amit nem kötnek végzettséghez, hiszen ezt az óvónői/tanári terület sem fedi le igazán. Itt a hozzáállás az ami számít, hiszen a gyerekekhez a türelem számít igazán és a képesség, hogy le tudd őket foglalni.

Lesz képzés a munkakezdés előtt?

Erre két külön gyakorlat van:

 • A Hotelanimation program keretében a legtöbb helyen (főleg Ciprus) biztosítanak több napos tréningetek a munkakezdés előtt, melyet követően kerülsz a végleges hoteledbe. Ennek az a nagy előnye, hogy mindennel rendelkezel majd mér az első napodon is, de fix időben kell kiutaznod.
 • A Work Experience/Internship program esetében a rendszer más, mivel itt (főleg Spanyolországban) egy már működő csapatba csatlakozol egyéni időben. Ennek az a nehézsége, hogy ekkor kell felvenned velük a ritmust (ami nem nagy kihívás, ha animátor típus vagy, hiszen nem tudsz semmit elrontani) de előnyös, hogy egyedi időben utazol ki és haza (főleg, ha sulihoz kell igazodnod)

Mikor ideális ez a munkakör a számomra?

Nem a nyelvtudás, hanem a "mindset" az ami sikeressé vagy sikertelenné tesz ebben a munkakörben. Ha megfelelő a hozzáállásod akkor a vendégek szeretni fognak és nem lesz előtted akadály. Mivel ez egy körülírhatatlan terület így javasolt, hogy olvasd el az idevágó beszámolókat és blogcikkeket az oldalon, és tudni fogod, hogy a volt résztvevők helyébe tudod e képzelni magad.
Milyen esetben nem nekem való ez a pozíció?

Mi történik, ha az előadásokban nem vagyok magabiztos, vagy nem akarok bennük részt venni?

Ez a tulajdonság egy alapja a sikerednek, így arra kérünk, hogy már az indulás előtt őszintén mérlegeld, és ne a pozíció jellege motiváljon.

Ha minden másban magabiztos vagy, csak az előadások nem mennek, akkor ott csak a "mindsettel" van a baj. Csak meg kell találni a módját annak, hogy ezt is olyan sikeresen tudd csinálni mint a többi műsort.

Ha semmiben sem vagy magabiztos, akkor ott már komoly dolgok vannak a fenti értékeléseddel. Ebben az esetben nem tudunk majd megmenteni, hiszen nem lehetsz hatékony tagja a csapatnak és te sem érzed magad jól. Ilyenkor nincs más lehetőség mint átkérned magad egy másik munkakörbe, vagy hotelbe, de animátorként ott sem dolgozhatsz majd.

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Hiába, hogy ez egy bulis munkakör, azért itt is megvannak a szabályok amiknek meg kell felelni, de erről informálnak majd.

Milyen viselkedést várnak majd tőlem animátorként?

A hotelt képviseled akár egy recepciós, de nem profizmussal, hanem a vendégekkel való barátkozással. Ennek fényében nyíltnak kell lenned, beszélgetned velük érdeklődni és megpróbálni bevonódni a napi programjaikba. Mindezt úgy képzeld el, mintha rendeznél egy nagy házibulit, ahol biztos akarsz benne lenni, hogy mindenki jól érzi magát.

Mennyire megterhelő ez a munkakör?

Fizikailag nem nehéz, hiszen a munkád egész napra oszlik szét és változatos is. Ami inkább megterhelő az a tény, hogy mindig jókedvűnek kell lenned, sosem mutathatod magadat rosszkedvvel, letörten vagy olyan viselkedéssel, ami taszítja az embereket. Ha kell, műmosolyt kell felvenned, ami fárasztó lehet, de hozzá tudsz szokni az idő előrehaladtával.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

Az animátorok esetében minden a hotel program szervezésétől függ, így igazság szerint nem beszélhetünk klasszikus "beosztásról".

Arra kell készülnöd, hogy egész nap dolgozol majd több részre felbontva. Ezt úgy képzeld el, hogy mondjuk van egy program 10 órától reggel, majd 2 óra szünet és azt követően egy vetélkedő ami 45 perces. Ezekhez az "órarendekhez" igazodik majd az időd, persze a szabadnapok ugyan úgy meglesznek.

AMI FONTOS, hogy még ha műszakon kívül is vagy akkor sem ignorálhatod a vendégeket. Tehát ha belebotlasz egybe, akkor sem fordíthatod el a fejed mondván, hogy "nem vagy műszakban". Ennek az az oka, hogy a munkád révén téged ismernek meg a vendégek nem csak egy "dolgozót" így nem engedheted meg magadnak az ilyen váltásokat.

Egy műszakban fogok dolgozni a barátommal/párommal?

Ketten animátorként igen, de ha más munkakörben dolgoztok, akkor nem tudtok nap közben sokat kommunikálni.

Ki lesz a főnököm?

Mindig van egy csapatvezető, aki összefogja a munkát, szervezi a feladatokat és felügyel mindenre ami történik. Ez a személy lehet kinevezett szerződésileg (görög/ciprus területen pl), vagy a csapat legtapasztaltabb tagja, ami Spanyolországban jellemző inkább.

Mitől függ, hogy mik lesznek a feladataim?

A kialakított műsoroktól és aktivitásoktól függ mindig. Itt ugye számít az is, hogy melyik passzol a legjobban a tudásodhoz, hiszen minden csapattagot oda osztanak be, ahol a legjobban szükség van rá.

Lesz előrelépési lehetőségem?

Változó. Ciprus, Görögország esetében nem, mivel itt fixen egy idényre szerződtetnek. Spanyolországban már más lehet a helyzet, mivel itt a kint töltött idő és tapasztalat számít, így kaphatsz felelősségteljesebb unkákat is (ne feledd, hogy ez nem mutatkozik meg anyagilag viszonylatban)

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

Nagyon változó, és vannak olyan hotelek ahogy munkaruha sincs igazából.

Amire készülnöd kell, hogy a sportcipőt és rövidnadrágot neked kell vinned, és ezt egészítik ki a hotel egyenpólójával. Persze itt is van pár dolog amit érdemes vinned magaddal:

 • Sapka - hisz kint lesztek a napon
 • Egy normális, nem divatnapszemüveg, ami valóban védi a szemed - ismételten a nap miatt
 • Ha könnyen leégő típus vagy akkor pedig extra napvédő, vagy a karra húzható karvédők ami megvéd az égés ellen.

Mi történik, ha nem vagyok elég jó?

A lehetőség legtöbbször itt is megvan arra, hogy átkerülj másik munkakörbe, de ezt a hotel dönti el.

Mivel az animációnál nagyon sok minden függ a hozzáállásodtól, így fontos az önértékelésed is. Ennek fényében olvass át minden leírást és beszámolót a munkakörről, mivel benned kell kialakulnia a pontos képnek arról, hogy ez a munkakör és a vele járó kihívás elfogadható e a számodra.

Miért van program fee a spanyol animátor programban?

Mivel az egész spanyol terület a Work Experience/Internship program alá tartozik, így az annál érvényes szabályok a mérvadóak mindenre (díjak, szállás/ellátás, juttatások és hasonlók)
Ha animátorként dolgozol Spanyolországban, akkor a szálloda lesz a munkáltatód, nem egy animátorcég, ezért Work Experience/Intrernhip program.

Ezt olyan szempontból kell mérlegelned, hogy míg a Hotelanimation keretében fix időben kell sokszor kiutazni, úgy a spanyol területen a ki és hazautazás teljesen egyéni. Az első nehezen tudod összehozni, ha iskolai tennivalóid vannak, míg az egyéni dátumok pont a megoldást jelentik.