SZAKÁCS & SZAKÁCSSEGÉD

Aki a konyhán a séf vezetésével ételeket készít az étteremnek.

Pozícióleírás letöltése
  Kérdés beküldése 

Más pozíciók:

Mit csinál a szakács és a szakácssegéd?

Szakács és szakácssegéd pozícióink nagyrészt az Egyesült Királyság területein vannak. Ezek mind előzetes gyakorlatot igénylő, hosszú távú munkák magas kereseti lehetőséggel.

Szakmai gyakorlatos diákként, aki szeretne belekóstolni a konyhaművészet világába, annak érdemes a „Konyhai kisegítő” pozíciókra megpályáznia Spanyolország, Ciprus és Görögország területein, ugyanis ehhez a pozícióhoz nem kell előzetes szakmai gyakorlat, csupán az angol nyelvtudás, abból is elég az alap szint! (Lásd: Pozíciók: Konyhai kisegítő)

Jelentkezhetek gyakorlat nélkül is?

Sajnos az előzőekben leírtak alapján gyakorlat nélkül sajnos nem tudjuk fogadni a jelentkezőket. Mindenképpen legalább egy fél – de inkább 1 éves előzetes gyakorlat szükséges a munkák elnyeréséhez. Ezenkívül a magasabb beosztású szakácsok esetében végzettséget igazoló bizonyítványt is bekérhetnek a munkáltatók, ezenkívül angol nyelvű referenciákat az előzetes munkáltatóktól.

A szakácssegéd pozícióknál ennyire nem szigorúak, de ott is elvárnak egy fél éves előzetes gyakorlatot.

Mennyire megterhelő ez a munkakör?

Ha valaki a konyhán szeretne dolgozni, annak számolnia kell azzal, hogy nem egyszerű munkákról van szó, fizikailag is megterhelő lehet. Persze a sok munka meghozza a gyümölcsét, ugyanis a szakácsok-szakácssegédek az egyesült Királyságban nagyon-nagyon keresettek és nagyon magas a keresetük is.

Mivel Magyarország gasztronómiája világszerte híres, ezért a magyar szakácsokra dupla akkora igény van az UK-ban.

Elég az alap angol nyelvtudás?

A szakácsok esetében mindenhol egy középszint feletti, de már inkább felsőfokú angol nyelvtudást szükséges. Miért is? Azért, mert a szakács keze alá nagyon sok ember dolgozik (szakácssegédek pl.), náluk a kommunikáció gördülékeny menése elengedhetetlen.

A szakácssegédeknél a középszintű angol nyelvtudás elegendő.

Lesz előre lepési lehetőségem?

Igen, van! Angliában nagyon becsülik azt, aki keményen, szorgalmasan dolgozik. Ha ehhez még társul egy kemény motiváltság és előre jutási szándék, azt ők is látni fogják. Persze ehhez idő kell, nem egyik napra a másikra történik.

Milyen munkaruhám lesz? Vigyek valamit?

Az uniformot (szakács kabát, kukta sapka stb.) minden szállodában biztosítanak, azonban 1-2 fekete nadrágot és kényelmes cipőt mindenkinek érdemes kivinnie magával.

Beleszólnak a kinézetembe? Kell figyelem valamire?

Miután a szakácsok/szakácssegédek közvetlen kapcsolatba a vendégekkel nem lépnek, ezért a kinézettel kapcsolatban sincsenek akkora elvárások. Tetoválás, fülbevaló nem kizáró tényező. Viszont az ápoltság és igényesség fontos része a munkának ebben az esetben is.

Hány fajta szakács/segéd pozíció létezik és mit csinálnak ők pontosan?

Executive Chef: Ő tulajdonképpen egy olyan funkciót lát el, ami nem kell a mindennapos jelenléthez. A főszakáccsal együtt tervezik meg hétről-hétre a menüsort, változtatják meg szükség esetén az étlapot. gyakorlatilag egy konzultáns séf, aki tanácsokat, ötleteket ad a konyha és az étterem még jobbá tétele érdekében.

Head Chef (főszakács): ahogy előbb említettük, ő az legfőképpen, aki felelős az étlapért, az ételekért, a rendelésekért és a személyzetért. Röviden: a konyháért és mindenért, ami ott történik. Neki van ezáltal a legnagyobb beleszólása a dolgokban, és a legnagyobb felelőssége is. Angliában egy főszakács megkereshet akár évi £25.000-ot. Legalább egy 5, de inkább 10 éves előzetes szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie.

Sous Chef (főszakács helyettes): ha a főszakács valamilyen oknál fogva nincsen bent a konyhában, akkor ő irányítja az egész konyhát. Természetesen ez a pozíció is nagy felelősséggel jár, és ide is legalább 3-4 éves szakmai gyakorlat szükséges.

Junior Sous Chef (junior főszakács helyettes): ez a pozíció főleg nagy konyhákon fordul elő. Összefogja a csapatot, a részlegeket, irányítása alatt van a csapat, magyarul egy kisfőnök.

Senior Chef De Partie: Több pályára van rálátása és új dolgoknál figyelembe szokták venni a véleményét. Felelőssége van a részlegek iránt.

Chef De Partie: talán ez a pozíció az, ami a legkeresettebb az Egyesült Királyságban is. Tulajdonképpen az a szakács, akinek van egy saját részlege, amit önállóan csinál és a működéséért teljes mértékben felelősséget is vállal. Általában a különböző „chef de partie”-k meg vannak különböztetve részleg alapján: szószos, húsos, zöldséges, előételes, halas stb.

Demi Chef De Partie: még nem elég erős önálló chef de partie-nak, viszont ugyanúgy a chef de partie munkáját végzi, de még nem teljes körűen valami okból kifolyólag. Pl.: utolsó éves tanuló az iskolában például, aki szeretné kitanulni a Chef de partie teljes körű munkáját, hogy utána feljebb léphessen.

Commis Chef: ő is a chef de partie alatt dolgozik, főleg tanulja a szakmát, újonc a konyhán, aki az előkészítést és bizonyos esetekben a mosogatást is végzi. Ez a legjobb ugródeszka azoknak, akik chef de partiek szeretnének majd lenni. Ide általában elég egy iskolai végzettség, vagy pár hónapos gyakorlat.

PASTRY chef:  Ő az, aki teljes mértékben a desszertekért felelős. A desszertek az angliai nagy éttermekben mindig külön vannak véve a konyha többi részétől, és ezt  nem is sorolják a konyhához. Egyszerűen csak „Pastry”-nek hívják. Külön szakácsok dolgoznak rajta, akik kifejezetten „Pastry Chef”-ek, azaz cukrászok.

Head Pastry Chef (desszert főszakács): Míg a főszakács az egész konyháért vállal felelősséget (a desszerteket is beleértve), ő csak a desszertekért. Szakmai körökben a híres desszert főszakácsok igen ismertek. Általában nagy konyhákon, vagy olyan helyeken ahol az ételek meglehetősen bonyolultak, lehet a két részt ennyire elkülöníteni.

Chef De Partie Pastry: az a cukrász, aki desszert pályán dolgozik nap, mint nap.

Sztázsoló: hasonló a Commis Chef és a Demi Chef De Partie pozíciókhoz. Szakmai gyakorlatos szakácsnak mondhatnánk, akinek már megvan a végzettsége, de ingyen dolgozik rövidebb- hosszabb ideig a konyhán, hogy kitanulja a szakácsművészet minden csínját-bínját.

Hány órát kell dolgoznom egy nap?

Általában a szakácsoknak heti 50 -55 órát kell dolgozniuk, de ez teljes mértékben hotele válogattja. Függ a személyzet számától és a vendégek létszámától is. Ha kisebb hotelről van szó, akkor több a munka persze, illetve, ha lebetegedés van, akkor helyettesíteni kell egymást, nem mondhatjuk azt, ha az egyik szakács lebetegszik, hogy szabadnap miatt nem megyünk be helyette, mert akkor a hotel ott állna, hogy nem tudna enni adni az éhes szájaknak :)