"Régóta terveztem, hogy kijövök Spanyolországba, megtanulni a nyelvet.Szerencsére össze tudtam kötni a kellemest a hasznossal, mivel szakmai gyakorlatot mindenképp kell csinálnom, amit otthon nem igazán szerettem volna elvégezni, de a del REY International cégnek köszönhetőleg most itt élvezem a nyarat Mallorcán."

 

A Hotel

Három csillagos hotelben dolgoztam, ami egy híres hotellánchoz tartozik.. Mallorcán kívül még a hotelek megtalálhatóak Menorcán, Ibizán.

Körübelül nyolc percre van a tengertől gyalog, úgyhogy szerencsére nem kell sokat sétálniuk se a turistáknak innen, se nekem, hogy elém táruljon a csodálatos kilátás. Hat emeleten keresztül hatszáz vendéget képes e hotel fogadni, 318 szobában. Átlagban 45 euro egy éjszaka félpanzióra, de persze az all inclusive az 7O euro is lehet, melyben korlátlan ital, étel fogyasztás foglaltatik, illetve természetesen szezontól függően változnak az árak.

Szobák szépek, tiszták, minden rendben van velük, csak nyár közepén egy kicsit zajosak, mivel többnyire német fiatal turisták célozzák meg e hotelt, akik néha nem tudják szabályozni a hangsúlyukat, illetve az italfogyasztásukat. Recepció szép, előkelő pont olyan amilyennek lennie kell.

Onnan pedig egyenes út vezet az étteremhez, ami csodálatosan rendezett, ráadásul minden második nap valamely nemzetiség ételeit találhatják a vendégek asztalukon, természetesen ugyen annak az országnak a dalaival.

A Bár..? Én ott dolgozok, majd később kifejtem!

Véleményem szerint azt leszámítva, hogy valaki magasabb valaki alacsonyabb ’’rangsorba’’ van beosztva, senkit sem érdekel, mivel ugyanúgy beszélgetek, viccelődök akár a menedzserrel is mint a munkatársammal a bárból, ami számomra teljesen normális, mivel minden ember egyenlő.

                                               

S’Arenal, Mallorca a hely ahol éltem

Mivel ez a hotel a ’’német negyedbe’’ van Mallorcán, ahol nyáron tényleg szinte csak német emberekkel lehet találkozni, még az utcán a promóterek is, a vendéglátókban is a felszolgálók először németül szólalnak meg hozzád, ezért természetesen a mi hotelünk is a németekre specializálódott. Júniustól augusztus végéig a vendégek több mint 90 %-a német 18 és 3O év közötti fiatal turista.Többnyire azért jönnek ők ide hogy eleresszék a hajukat és mulassanak egy héten keresztül.Eleinte fura volt, ennyi ittas embert egy hotelben látni, de meg lehet szokni, és nem utolsó sorban fejlődik a tűréshatár is.

Most szeptemberben már egyre több francia és angol vendég fordul meg. A korosztály szintje is növekedik, többnyire idős nénik és bácsik bérelnek szobákat, akik legtöbbje nem all-inclusive tehát több borravalót is kapunk, mivel ők külön fizetnek. Például legutóbbi héten 42 euró került a zsebembe.

 

Feladatköröm

Bárrészlegen dolgoztam, ami meglátásom szerint az összes hoteles munkakör közül a legjobb, kivéve a menedzser posztot. Szeretem, mert laza, lehet beszélgetni a vendégekkel, nem úgy mint az éttermi pincéreknek. Néhányszor beosztottak oda is, de az tényleg nem nekem való. Ott komolynak kell lenni, beszélgetni egyáltalán nem lehet, és nem éppen egy izgalmas feladat leszedni a tányérokat, evőeszközöket illetve újra megteríteni.

Természetesen a bárba is össze kell szedni a poharakat, mivel műanyagok, és berakni a mosogatógépbe, kiszedni, helyére pakolni, ami a munka legkevésbé izgalmas része.Vendégek kiszolgálásával nem volt gond, akik all inslusivak őket öt féle alkohollal illetve üdítökkel szolgálhatjuk ki, kávé tea, koktélok, amik egy gombnyomásra készen vannak.Akiknek fizetniük kellett ő nekik természetesen jobb minőségű italt kínáltunk. A koktélokat magunk kevertük, minőségi alkoholból, kávé normális főzött, és nem gépi.

Szeptemberben többnyire félpanzió vendégek jöttek akik fizetnek, így persze több a munka több idő szükséges egy ember kiszolgálására mint amikor all inslusiveosak jöttek.

Persze a legfontosabb, hogy a pincér vagy pincérnő mindig mosolyogjon. Általában ez így van az életben is, egy mosollyal már majdnem meggyőzted az illetékes partnert, legyen az akár egy vendég, akár egy főnök.Talán ez az oka annak, hogy az itteni Bár Főnökömmel is nagyon jóba voltam. Többnyire mindig mosolygok, a hotelbe kérdezték is állandóan, hogyan csinálom, hogy mindig jókedvem van, semmi problémám nincs..

Még amikor a főnökömön látszik, hogy ideges másokkal nagyon mogorva, akkor is csak nyugodtan és viccesen szólaltam hozzá, és tényleg semmi baj nem volt, tehát szerintem bárhol is vagyok, bármit is dolgozok, a lényeg mindig az, hogy nyugodtak legyünk és kedvesek, mosolygósak még a legrosszabb helyzetbe is, akár még ha leszakad a bár terasza a huszadik emeletről, akkor is.

Az utolsó hetekbe állandóan délután háromtól délután ötig, majd este héttől hajnal egyig dolgoztam. Bár mindig eljöhettem előbb, valamikor már éjfélkor végeztem.Az első öt órában, többnyire kiszolgáltam a vendégeket, az utolsó egy-kettő órában, pedig az asztalokat töröltem le, illetve napközben is.

Szeptemberben sokkal-sokkal lazább volt a munka, mivel nincsen olyan sok vendég mint nyár közepén, tehát sok időm volt minden másra. Ilyenkor tanultam a spanyol szavakat, vagy beszélgettem a spanyol munkatársaimmal, illetve ha kettőnél többen állunk a bárba, akkor bementem a hallba a többi gyakornokhoz, akik ott interneteztek, vagy esetleg ha tényleg nincs semmi dolgom néha felmentem a szobámba öt, tíz percre

Avagy ha nincs ott a főnököcske akkor kóstolgattam az alkohol italokat a többi pincérrel.Sokszor előfordult, hogy az esti bulira a munkahelyen melegítettem be, főleg amikor volt még egy gyakornok lányka Katlin Észt országból, és mindig elment a főnök 1O, 2O percekre, Katlin azzal kezdte, Na milyen shot-ot kérsz? Hűűha, az biztos, hogy ilyenkor jobban ment a spanyol, amikor túl voltam egy két italon. =D

Szállás, hotelszoba

Szállásom, ellátásom mondhatni igényeimnek nagyszerűen megfelelt.Szobám a hotelen belül található volt, egyágyas, saját kis fürdőszobával, káddal, illetve erkéllyel, ami sajnos nem a tengerre nézett, hanem az erdőre. Emellett napi háromszori étkezésben részesültem, ami az itt dolgozóknak egy külön kis kantinban található.Habár éjszaka le tudtam menni az étterembe, ahol olyankor szendvicseket készíthettem magamnak, joghurtot illetve sütiket ehettem. A fizetés is pont elég volt egy hónapra, mivel nem kell költeni a legfontosabb dolgokra, ami háromszáz euró.

 

Legjobb dolgok

A legjobb számomra ebben a munkában, hogy sokan voltunk gyakornokok, többek közt mexikóiak, costa ricaiak, magyarok, egy szlovák fiú, és két észt lány.

Első hónapban szinte minden éjszaka lementünk a strandra munka után egy sörre beszélgetni.Illetve mindig szerveztünk kirándulásokat, többnyire Mallorcán, bár például Én augusztusban egyik magyar illetve mexicói fiúval elutaztam Barcelónába, illetve szeptemberben Valenciát látogattam meg egyedül. Csodálatos mindkét város, nagyon jó hangulata van mindkettőnek, a legjobban ami megfogott, azok a kis, szűk, sötét utcák, sok sok galériával.

Azt hiszem a következő hely Barcelona lesz, ahol dolgozni fogok.

Az emberek is nagyon közvetlenek, barátságosak szinte mindenhol.Kivéve egy érdekes de inkább vicces esetet, amikor elmentünk Barcelonába egy pubba és utána sétáltunk a szűk utcákon, kissé hangosan. Egyszer csak fentről valaki leöntött, ezután mondták, hogy, ne hangoskodjunk mert sokszor akik ugye az ottani apartmanokba élnek minden oda hallatszik és valamikor fentről pisilnek le a hangos emberekre.Egy kicsit engem is ért az a ’pisi’ vagy víz, reménykedem abban, hogy csak egy pohár víz volt, és nem más. Bár most már mindegy mert túl éltem.

 

Összefoglalva nagyszerű három és fél hónapot töltöttem Mallorcán ilyen gyakorlatra bármikor szívesen elmegyek máskor is. Úgyhogy köszönöm del REY International!

Nagyszerű életre szóló barátokat szereztem, például Sannet akihez két hét múlva megyek látogatóba Hollandiába és nála találkozunk a costa ricai srácokkal szintén a hotelből.
Illetve a spanyol nyelvet a semmiről társalgási szintre fejlesztettem amire a legbüszkébb vagyok, mivel első hetekbe még egy szót is alig nyögtem, most meg már eldumálgatok a jó kis spanyolokkal, vagy dél amerikaiakkal spanyolul.

 Eddigi legjobb hónapjaim, éveim külföldön életem át, és életem legjobb barátaimat külföldön ismertem meg, akik olyan igazi ’életbarátok’.

 

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat egy jól fizető munkahelyen, Spanyolországban tölteni?
  •   Értékes referenciát szeretnél szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
  •   Erasmus/Pannónia ösztöndíjat szeretnél igényelni?
  •   Mindig is vonzott a Kanári-szigetek vagy a Baleár-szigetvilág - és tetszik az ötlet, hogy nem kell spanyolul tudnod?

Ha fizetett külföldi szakmai gyakorlat érdekel Spanyolországban, akkor az Internship Spain program  keretében több helyszín ajánlatai közül válogathatsz - spanyol nyelvtudás nélkül is! A gyakorlati idő alatt a szállás és ellátás ingyen biztosított, valamint min. €300-400/hó zsebpénzre is számolhatsz. Ezt az összeget tovább növelheti az iskoládtól igényelhető Erasmus/Pannónia ösztöndíj is

A szakmai gyakorlatos helyet hónapokkal előre tudjuk neked biztosítani, így időben és kényelmesen le tudsz adni az iskoládnak minden iratot. És ami a legjobb: mivel a Kanári-szigeteken örökké nyár van, így ha az Internship programot választod, akár télen is élvezheted a meleget és az óceán közelségét (míg itthon másoknak csak a vacogás jut).

  •  Szükséges kezdőtőke: kb. 180.000 Ft
  •  Programdíj: 300 GBP
  •   Juttatás: nettó €300-400/hó
  •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány/takarító, recepciós, konyhai kisegítő, animátor, hostess, szakácssegéd
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Ellátás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: magabiztos angol vagy spanyol nyelvtudás & hallgatói jogviszony
  •  Szerződés hossza: 2-6 hónap között szabadon választható
tovább...

Bodnár Réka élménybeszámolója

Mindig is vágytam Spanyolországba, mert gyönyörű városai, tengerpartjai vannak. Emellett a spanyol nyelv rendkívül hangzatos, dallamos, szeretem a spanyol zenéket is, és mivel még sosem volt lehetőségem a spanyol életérzést megtapasztalni, úgy gondoltam, a szakmai gyakorlatom tökéletes helyszíne lesz az ország. Tovább...

Krupinszki Anita élménybeszámolója

Amint hazajöttem, egyből eldöntöttem, hogyha lesz lehetőségem ismét nekivágok a programnak, de ezúttal más helyen. Mindig élmény új emberekkel találkozni, új helyeket felfedezni, új barátságokat kötni, mindeközben azt a munkát végezni, amiben örömömet lelem, hiszen szeretek emberekkel foglalkozni, így számomra egyértelmű az ismétlés animátorként. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Drahanovszki Vilmos élménybeszámolója

Visszagondoltam, hogy mennyi újat tanultam itt, és hogy mennyit fejlődött a spanyol, és az angol tudásom, illetve mennyi új kultúrát megismertem, és mennyi barátom lett Európa különböző részeiről... Mindenkinek csak ajánlani tudom! Tovább...

Ledzényi Viktória élménybeszámolója

A legtöbb hétvégi bulit a Heineken nevezetű szórakozóhelyen töltöttük , itt hamar megszereti mindenki a spanyol zenéket. A szép lányokat mindig wellcome drink-kel köszöntik.. Tovább...

Kátai Anikó élménybeszámolója

A kommunikációt én igazán élveztem, sokszor elég volt, ha csak egy sííí-t mondtál, aztán ha csúnyán néztek rád, akkor egy jól hangsúlyozott nooo is megoldott mindent. :D A munkanapok általában jó hangulatban teltek, a munkatársak segítőkészek, kedvesek és humorosak voltak. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Németh Fanni élménybeszámolója

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Tovább...

Réder Brigitta élménybeszámolója

Mivel svédasztalos az étkezés, igy még az én finnyás, diétás igényeimet is kielégitette a menü, de elárulom sütikből sincs hiány. A reggelinél még azt is megválaszthatod hány perces főtt tojást kivánsz, 6 netán 10 perceset Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...