Az én kalandom 2016 októberében kezdődött el Cipruson. Legelőször 2015 nyarán hallottam az egyik kedves ismerősömtől a Del Rey Internationalről. Ő Görögországban töltött el 3 hónapot, és akkor megfogadtam, hogy én is szeretnék egyszer eljutni egy csodás szigetre. Bennem volt a kalandvágy és a határaim feszegetése valamint átlépése. Végre életemben először látni szerettem volna a Földközi-tengert. Az angol nyelv fejlesztése is cél volt. Egyedül vágtam bele ebbe a kalandba, és nem bántam meg egy percét sem.

2016 szeptember közepén végre elhatároztam, hogy jelentkezek, és pár napon belül válaszoltak is nekem, mert nagyon közeli indulási dátumot adtam meg a rendszerben. Több ajánlat is volt, amiből választhattam, és végül Ciprus mellett döntöttem. Mindig figyelni kell az ajánlatokat, és nekem már így a szezon végén még programdíjat sem kellett fizetnem. Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a Del Rey koordinátoraival, és sikerült munkaajánlatot kapnom. Nagyon megörültem neki, de egyúttal meg is ijedtem, hogy ilyen nagy döntés előtt állok az életemben, hogy belevágjak-e. Aludtam rá egy napot, és szerencsére megnyugtattak a Del Rey-től. Elfogadtam a szerződést, szobalány pozícióra Limassol városába.

Pár napom volt az indulásig, és nagyon kapkodnom kellett a papír ügyek intézésével. Ajánlom mindenkinek, hogy azért ne utolsó pillanatra hagyja a dolgokat, mert adódtak apró nehézségek a többnyelvű anyakönyvi kivonat, erkölcsi bizonyítvány igénylésével és egyéb kötelező papírok kitöltésével. De ezeket az akadályokat leküzdve elérkezett az indulás napja.

Repültem már életemben más országba ezelőtt, azzal nem volt semmi gond. Amikor Cipruson a Larnakai repülőtérre értem egy nagyon kedves taxisofőr várt a helyszínen, akit a hotel küldött számomra névtáblával ellátva. Olyan jó hangulatban telt az utazásom a hotelig Limassolba, ahol dolgoztam, hogy megnyugodtam tényleg nem lesz semmi bajom. A hotelben tudták, hogy érkezem, és csak bemondtam a nevem a recepción, hogy dolgozni jöttem. Pár percet várnom kellett, és jött értem a hotel egyik hölgy menedzsere, és elvitt a szállásomra, ami kb. 2 km-re volt a hoteltől.  Kaptam enni és inni is a menedzsertől az érkezésemkor.

A másnap pihenő nappal kezdődött számomra, és be kellett mennem a hotelbe az adminisztrációs papírokat kitölteni valamint az egyenruha és szekrény intézése zajlott. A személyzet konyháján ebédeltem és vacsoráztam is természetesen. Ezen a napon élvezhettem először a tenger csodás vizét. Utána pedig indulhatott a betanulás időszaka. A főnökasszony elég szigorú szabályokat vezetett be, és nem lehetett feltűnő ékszer, erős smink, telefon nálunk a munka közben. A cipőt azt magunknak kellett intézni, ami kizárólag fekete és lapos lehetett, és semmi más szín nem lehetett benne. Az első napokban szerencsére 2 olyan román nő tanított be engem, akik ügyesen beszéltek angolul, így könnyebb volt a munkafolyamat megértése. De természetesen így is nagyon figyelnem kellett, és azért mutogatások is zajlottak a betanulás során bőven.

Amikor már egyedül dolgozhattam, napról napra emelték a szobák számát, és sokat ellenőrizték a munkámat. Az elején nagyon keménynek éreztem a munkát, és mindig folyt rólam a víz a sok fizikai mozgás miatt. De amint kinéztem a hotel szobáiból a tengerre nagyon megnyugodtam, és jobban éreztem magam. Idővel minden jobban ment. Nem mindegy, hogy milyen környezetben dolgozik az ember.

Heti 6 napot kellett dolgozni. 9 órát voltam a hotelben, amiből 8 órát dolgoztunk, és 2x 30 perc szünet volt reggelivel és ebéddel együtt. Minden reggel 1 órás közös munka volt a feladat a hotelben, majd a szobák kiosztása, és a kocsik felpakolása. Az első hónapban mindig vasárnap volt a pihenőm, mert akkor nagyon sok elmenős szoba volt. A főnökasszony még kímélni akart engem az elején. Utána sajnos volt olyan időszak mikor 10 napot is kellett egy huzamban dolgozni, mert kevés alkalmazott volt, de utána közel volt egymáshoz 2 pihenőnapom is.

A legelső héten egy román és egy szlovák lánnyal laktam együtt, de nem igazán jöttünk ki egymással. Mindig felkeltettük egymást, mert más beosztásunk volt. Második héten már sikerült elintézni, hogy elkerülhessek egy másik apartmanba, ahol 2 magyar lakott. Szerencsére, ha bármi bajunk volt, mindig fordulhattunk segítségért a főnökasszonyhoz.

Nagyon jóba lettem a lakótársaimmal, mert az egyikük a munkatársam is volt, ő segített nekem végig mindenben. Amikor közös pihenő napjaink voltak mindig mentünk valamilyen városba kirándulni busszal. Jártunk Larnakában, Páfoszon és persze egész Limassolt bejártuk a déli oldalon. Sokszor volt mikor beültünk a part mellett meginni valamit, és kikapcsolódni munka után, mindig jól estek a koktélozások. Októberben még végig pancsoltunk a tengerben, és napoztunk, amit nagyon élveztem.

Az ételek közül mindig találtam magamnak valami finomat, mert svédasztalos rendszerű volt a személyzeti konyha. Napi 3x volt ennivaló. Rengeteg saláta és gyümölcs volt nap, mint nap. Na és persze finomabbnál finomabb édességek és torták. Sok volt a bab és hús, mint pl. hal, tintahal, polip, kagyló, csirke, disznó és marha is. A leves az nagyon hiányzott nekem odakinn, mert nem volt. Kávé és víz egész nap biztosítva volt a személyzetnek.

A munka során lehetett számítani jattokra is egy-egy szobában, nagyon sok kedves vendég volt, akik örültek, hogy megyünk hozzájuk. Természetesen nekünk is kedveskedtek, akár csokival és pár Euróval. Rengeteg német, angol és orosz vendég volt a hotelben. Sok jó pillanat volt a munka során a vendégekkel, és sokat nevettünk néhány kínos szituáción a munkatársakkal is.

Internetünk volt a szálláson, de kicsit gyenge volt a jel. A lakás nem volt teljes mértékben felszerelt, de volt mosógépünk, hűtőnk, vízforralónk. Amit lehetett mindent a hotelből hoztunk el, hogy ne kelljen költeni pluszban. A fizetést a hotel által kibocsátott csekken kaptuk meg, és a helyi bankban válthattuk ki minden hónap 10.-e körül Euróra. Aki ügyes az majdnem minden kinn kapott fizetését meg tudja tartani. Ki milyen lábakon él, az a saját döntése. Nem kell sok ruhát vinni magaddal, mert én is kb. a bőröndöm felét nem is hordtam, de azért felkészültem a hűvösebb napokra is. A helyi boltokban szinte minden szokványos dolog kapható, ha valamit muszáj vásárolni. És ha tényleg inkább hazai dolgok kellenek, akkor vannak nemzetközi kis élelmiszer boltok is.

Ha valóban érdeklődsz egy kaland után, és félsz bele vágni ne tedd, mert egyszer élünk. Én is mertem elindulni, és nem bántam meg. Örök élmény marad számomra. 2017-ben már a Kanári-szigetekre utazom, és alig várom. Felfedezni a világot felbecsülhetetlen élmény.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

 •   Szeretnél hotelekben dolgozni, de eddig nem volt lehetőséged a gyakorlat hiánya miatt?
 •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és szívesen dolgoznál külföldön?
 •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel Cipruson a nyári szünet ideje alatt?

A Work Experience Cyprus program a tökéletes megoldás, ha szeretnél eltölteni egy felejthetetlen nyarat Ciprus szigetén! A hotelek ingyenesen garantálják a szállásodat és az ellátásodat, így nem kell a nyári munka időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem görög nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a szállodaipar világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott egy távoli sziget? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 •  Szükséges kezdőtőke: kb.150.000 Ft
 •  Programdíj: 250 GBP
 •  Fizetés: 450-500 EUR/hó
 •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, recepciós, konyhai kisegítő, medencefelügyelő, lifeguard
 •  Szállás: ingyenesen biztosított
 •  Ellátás: ingyenesen biztosított
 •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
 •  Szerződés hossza: 10-24 hét között szabadon választható (április & október között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Szabó Bence élménybeszámolója

Mindig is szerettem volna kipróbálni külföldön magam. Évek óta követem facebookon a del Rey oldalát, folyamatosan láttam a különféle állásajánlatokat és idén februárban úgy döntöttem, hogy májustól októberig kiutazok Ciprusra. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...