Mi volt a legfőbb motivációd arra, hogy belevágj a programba?

Nagyon sok minden történt abban az időszakban, amik elől szerettem volna úgymond menekülni és szabadulni. Arról nem is beszélve, hogy az itthoni munkám, amit csináltam, egyáltalán nem kötött le. Arról már nem is beszélve, hogy anyagilag sem adott nekem túl sokat. Úgy éreztem, hogy elég az itthoni dolgokból, és váltani kell. Gyökeres változás kellett az életemben, ezért elhatároztam, hogy kimegyek külföldre. Kipróbálok valami újat, ami eddig még nem volt.

A családommal minden évben mentünk nyaralni Horvátországba, ahol én imádtam lenni, mert szeretem a meleget, a tengert, a napsütést. A végzettségem (közgazdász) tudtam, hogy nem fogok tudni, és nem is akartam volna elhelyezkedni, ezért úgy gondoltam, hogy a vendéglátás az, ami érdekes és kihívás lehet a  számomra. Persze mondanom sem kell, hogy semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztem ezen a területen :) Még is az volt benne, hogy ki kell ezt is próbálni.

Hogyan keveredtél a del REY-hez?

Mindenképpen egy szép kis szigetre szerettem volna menni. Málta, Mallorca, Kréta, Ciprus szigetek voltak azok, amik lehetőségek voltak. Először egy másik ügynökséggel kerültem kapcsolatba. Ott meg lett beszélve egy skypos interjú, ahol a nyelvtudásomat akarták lecsekkolni. Ez meg is történt. Én egyébként előtte pár hónappal csináltam meg a nyelvvizsgát, szóval jól ment az angol. A skypos interjún azonban elég alpári stílusban le lett húzva a nyelvtudásom. Úgy éreztem, hogy nem becsülnek meg és még ők tesznek nekem szívességet. Ez nem tetszett, ezért el is álltam ettől.

Utána találtam meg a del REY International ügynökséget, a facebookon láttam a munka hirdetéseiket, és rögtön szimpatikussá vált a dolog. Rögtön írtam is Juditnak, akkor nagyon kedves volt velem, rögtön visszaírt, majd fel is hívott engem telefonon, hogy egyeztessük a terveimet.

Utána megkaptam emailben a tájékoztatókat többféle helyről. Persze nekem Ciprus volt a befutó, mert régi álmom volt oda eljutni.  Nem volt skypos interjú, mindent emailben intéztünk szépen a maga módján. Elküldték a pályázati anyagomat Ciprusra, és én lelkesen vártam a fejleményekre.

Kb. 3 nap telt el, amikor hívtak, hogy egy szálloda szeretne engem szerződtetni fél évre. Nagyon boldog voltam, alig hittem el. Gyakorlat, végzettség és tapasztalat nélkül sikerült elnyernem egy felszolgálói pozíciót?? Hihetetlen érzés volt!

Az egész ügyintézés teljesen gördülékenyen zajlott, az ügynökség küldte nekem a szerződéseket, adta az instrukciókat, én meg küldtem nekik a szükséges dokumentumokat. Egyszerű volt az egész.

Nem mondom amúgy, egy kicsit izgultam azért a dolog miatt. Jól fogok teljesíteni, így hogy sosem dolgoztam még ilyen munkakörben? Milyenek lesznek a kollégák? Milyen lesz a főnököm? Ezek a dolgok kavarogtak a fejemben. Szüleim és testvéreim támogatását kaptam folyamatosan, hogy minden rendben lesz, ne izguljak, jól fogok teljesíteni!

Aztán eljött az utazás ideje! Könnyes búcsút vettem mindenkitől, majd elindultam, hogy belevágjak életem kalandjába!

Milyen volt a kiutazás?

A reptérre kijöttek elém, szerencsére nem nekem kellett megszerveznem a transzferem, pláne este nagy bőrönddel. Ennek nagyon örültem. Nagyon -nagyon izgultam, amikor mentünk a kocsihoz, remegett kezem-lábam. Annyira meleg volt, hogy megcsapott a meleg tényleg, arcon ütött :)

Elvittek a szállodához, ahova szerződtettek Agia Napa városába. Mondták, hogy mivel a szálloda majd csak pár nap múlva nyit (május 1-én, és ez április 27-én volt), és a szállást még éppen festik, ezért pár napig a szállodában fogok lakni.

Vendégek még nem voltak ugye, ezért üres volt az egész szálloda. Csak én voltam ott, nagyon szépek voltak a szobák. Ez egy nem túl nagy hotel volt egyébként, összesen 48 szobája volt.

Én voltam akkor még az egyetlen pincér, ezért is izgultam kicsit, hogy mi meg hogy lesz. Következő nap már munkába is kellett állnom, hát nem mondom, hogy könnyű volt. Akkor már ott volt egy báros lengyel lány is majd felvettek egy bolgár pincér fiút.

A kint töltött idő

Az első hetem kicsit parás volt, de utána teljesen más lett az egész, amikor belejöttem a dolgokba. Megmutattak nekem mindent, hogy mit hogyan kell csinálni, és én is folyamatosan tanultam-tanulmányoztam a rendszert. A bárba is be kellett segítenem, ezért a kávé gépet is használtam, valamint megtanultam kívülről az összes koktél elkészítési módját.

Annyira megtetszett nekem ez az egész munkakör.

Hihetetlen érzés az, amikor a vendégek tudják a nevedet, és téged szólítanak, bíznak benned, és hozzád jönnek. Egy álom volt nekem ez az egész. Arról nem is beszélve, hogy a szálloda a tengerparton volt.

Ilyen munkahelyen dolgozni, ahol szereted azt, amit csinálsz, és minden nap a gyönyörű partot és tengert is csodálhatod. Ah imádtam!!!

Erről a városról amúgy tudni kell, hogy eléggé nyüzsgő, nagyon sok bulizós hely van. Én inkább a kirándulásokat részesítem előnyben, ezért sokat keresgéltem az interneten már otthonról is, hogy a szabadnapokon hova érdemes elmenni.

A kint tartózkodásom 3. hetében két magyar csajszi jött a szállodába, mert kellettek még a pincérek. Én ennek nagyon örültem, mert jó volt azért magyarokkal találkozni. Velük laktam utána végülis egy szálláson. A manager nagyon jófej volt, sokszor úgy osztotta be a munkaidőnket, hogy egy napon legyen a szabadnapunk.

Utazások

Ilyenkor elmentünk pl.Paphosra, Limmasolba, Nicosiába. Láttuk Afrodité szikláit, melyek a tengerből emelkednek ki, Afrodité fürdőjét, amibe állítólag ha belemártod valamelyik testrészed, az utána gyönyörű lesz. Hát én a kezemet fürdőztettem meg benne, reméljük szép marad öreg koromra is hihi.

Tényleg ezer millió helyre el lehet menni, kicsi a sziget, de nagyon sok a gyönyörű látnivaló.

Az emberek is nagyon barátságosak, befogadják készségesen a külföldieket. Általában beszélnek angolul. Nálunk a hotelben például egy félig-angol félig-ciprusi felszolgáló lány-nő dolgozott, és nekem az angolom miatta lett tökéletes, mert direkt sokat beszélgettem vele, hogy fejlődjön az angolom.

A munka nem volt számomra tényleg megterhelő, csináltam, amit kellett, próbáltam még kreatívkodni is hozzá, ami nekem nagyon tetszett, hogy sokszor szabad kezet kaptunk. Csináltam Happy Hourst napokat, amikor a koktélok féláron voltak, illetve volt olyan hét, amikor minden este már nemzet ételét szolgáltuk fel, illetve volt a svédasztalos büfében.

A szállással kapcsolatban azt tudom mondani, hogy nekem megfelelő volt. Volt mindenkinek ágya, meg szekrénye. Nem vártam ezzel kapcsolatban túl sokat, mert nem is szabad. A személyzet szállás mindenhol ilyen Cipruson, kis átlagos apartmanok, 2-3 ágyas szobákkal.

Az étkezés a szállodán belül volt biztosítva, amikor a vendégek már megvacsoráztak, akkor bezártuk az ajtót, és mi is ehettünk ugyanabból a választékból. Imádtam azokat az ételek, de komolyan!

A hely tele volt éttermekkel, bárokkal. Egy egész utcányi étteremsor volt, külön fajta nemzeti ételekkel.

Internetezni mindig beültünk egy fagyizóba, ahol, ha vettél egy gombóc fagyit, használhattad az internetet. ( A szálláson nem igazán volt Wi-fi kapcsolat, de én erre nem is számítottam, egyébként sem internetezni mentem ki)

A vendégek nagyon változó, hogy milyen nemzetiségűek, rengeteg az orosz, svéd, angol, svájci. Hozzáteszem emiatt az orosz nyelvtudásom is javult :)

Amit tanultál belőle

Tényleg minden elfogultság nélkül mondhatom azt, hogy ez volt a legjobb évem. Ahhoz képest, hogy előtte eszembe sem jutott volna az, hogy én valaha a vendéglátásban fogok dolgozni, koktélokat fogok készíteni….onnantól nekem ez volt az életcél, még egy vendéglátás-turismus szakos fősulira is beiratkoztam, és lediplomáztam, ennyire komolyan gondoltam a jövőmet ezen a területen!

Rengeteg barátot szereztem, sok ciprusi ismerősöm lett, a vendégekkel emailben tartom a kapcsolatot!

Itthon egyébként nagyon sokat lógtam az interneten….Kint ez Cipruson nagyon más volt. Egyszerűen nem is gondoltam rá. Jó, persze szüleimmel, barátaimmal tartottam a kapcsolatot, de amúgy meg annyi minden más dolgot lehet Cipruson csinálni, hogy nem is hiányzik az internetezés.

A tengerpartok gyönyörűek, imádtam őket. Szabadnapokon vagy oda mentünk, vagy valamelyik másik hotel medencéjében fürdőztünk meg napoztunk a csajokkal, koktélozgattunk is kicsit J

Az ételeket még meg sem említettem, én nagyon szeretem a görög ízeket. A salátákat, a sajtokat, a húsos ételeket, mindent!!!

Tanácsok

Azt tudom mondani, hogy ha valaki tényleg változást akar az életében és egy gyönyörű helyen élni és dolgozni, akkor válassza mindenképpen Ciprust! Nekem nagyon tetszett, hogy gyakorlat nélkül felvettek egy ilyen szuper kis szállodába, ahol ki tudtam tanulni egy csomó mindent!

Most sajnos haza kellett jönnöm, mert meg szeretnék csinálni egy barmixer tanfolyamot, de utána irány vissza Ciprusra! ;)

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnél hotelekben dolgozni, de eddig nem volt lehetőséged a gyakorlat hiánya miatt?
  •   Jól beszélsz egy vagy több idegen nyelvet és szívesen dolgoznál külföldön?
  •   Csak pár hónapos munkavállalást tervezel Cipruson a nyári szünet ideje alatt?

A Work Experience Cyprus program a tökéletes megoldás, ha szeretnél eltölteni egy felejthetetlen nyarat Ciprus szigetén! A hotelek ingyenesen garantálják a szállásodat és az ellátásodat, így nem kell a nyári munka időszaka alatt költened semmire. A részvételhez nem szükséges hallgatói jogviszony, sem görög nyelvtudás, sem előzetes gyakorlat a szállodaipar világából.

Nem tudsz elhelyezkedni, mert nincs gyakorlatod, vagy rendelkezel tapasztalattal, de nem elég nívós helyeken? Szeretnéd erősíteni az idegen nyelvtudásodat? Mindig is vonzott egy távoli sziget? Referenciát szeretnél szerezni egy 4-5 csillagos külföldi szállodától? Ha bármelyik kérdésre IGEN a válasz, akkor ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

  •  Szükséges kezdőtőke: kb 180.000 Ft
  •  Programdíj:300 GBP
  •  Fizetés:€600-700 EUR/hó (heti munkanapok számától függően)
  •  Bónusz: nettó €150 a szerződés végén
  •  Pozíciók: felszolgáló, bartender, szobalány, bellboy, recepciós, hostess, szakácssegéd, konyhai kisegítő, mosogató, medencefelügyelő, lifeguard
  •  Lokációk: Paphos, Limassol, Ayia Napa
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Ellátás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
  •  Szerződés hossza:4-6 hónap között szabadon választható (március & november között)
tovább...

Beszédes Dárió élménybeszámolója

A legelején szeretném tudatni kedves olvasókkal, hogy ez nem az első kint végzett munkám. Görögország előtt Spanyolországban töltöttem fél évet. Azután eldöntöttem, hogy újra bele vágok. Immáron Görögországi kis Rodosz szigetén. Tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Szabó Bence élménybeszámolója

Mindig is szerettem volna kipróbálni külföldön magam. Évek óta követem facebookon a del Rey oldalát, folyamatosan láttam a különféle állásajánlatokat és idén februárban úgy döntöttem, hogy májustól októberig kiutazok Ciprusra. Tovább...

Túri Dóra élménybeszámolója

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és annyira beleszerettem a szigetbe, hogy még le sem járt az első szerződésem, de már a másodikra jelentkezek. Nagyon sok új dolgot tanultam, fejlődött az angol és a spanyol nyelvtudásom is, sőt még németül is megtanultam egy-két kifejezést. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Az étterem főnöke nagyon tisztelettudó volt és kedves velünk, a kollégák is nagyon segítőkészek voltak mindig. Azt éreztem, hogy szeretek ott dolgozni. Az ottani emberek is mindig vidámak voltak, és azt sugározták feléd, hogy milyen boldogok. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Körtvélyes Zsolt élménybeszámolója

Engem szerencsére teljesen egyenrangú félként kezeltek a kollégák és a főnökség is, így minden feladatból kivettem a részem: check-in, check-out, valutaváltás, kirándulások értékesítése, taxirendelés, panaszkezelés, stb. Tovább...