Amióta az eszemet tudom, mindig is utazni szerettem volna. Világot látni, új embereket és kultúrákat megismerni.  Mikor kisiskolás voltam, nagyon szerettem a földrajz órákat.  Bevallom őszintén, nem pont és csak a tanulás miatt…:) Valójában odavoltam a sok-sok képért a nagyvilágból a tankönyvekben. Mikor néztem őket, mindig elképzeltem, hogy éppen ott vagyok.Ez a tulajdonságom mai napig sem veszett el. Gimnázium után idegenvezető lettem, talán nem is véletlenül…

Tavaly nyáron egy balatoni hotelben dolgoztam, ahol láttam a bárból az animátorokat. Teljesen magával ragadott az érzés, hogy én is egy szeretnék lenni közülük.

El is határoztam, hogy jövő nyáron (azaz idén) én is animátorként fogok dolgozni. Ennek okán, május elején leültem otthon a laptopom elé, és animátor munkák után kutattam külföldön. Ekkor találtam rá erre a cégre. Elküldtem nekik az önéletrajzom, és már másnap vissza is hívtak. Az első perctől kezdve nagyon segítőkész volt a csapat, mindenről tájékoztattak. Éreztem, hogy ők is szeretnének nekem munkát találni és ez nem csak az én célom. Ezután ez már egy közös céllá vált. Pár nappal később egy telefonhívás fogadott eddigi életem legnagyobb hírével: Cipruson fogok dolgozni hotel animátorként május végétől. Egy héten belül a repülőjegyem is megvolt. A papírjaimat is elintéztem. Készen álltam az indulásra. Lélekben még nem teljesen, de tudtam, hogy mennem kell, megéri. Tudtam, hogy életem legnagyobb kalandja vár rám.

Ciprus volt az első utam a del REY-en keresztül. Úgy gondolom, hogy első tapasztalatnak tökéletes volt. Minden a legnagyobb rendben alakult, így csak pozitív élményekkel vágok neki a második utamnak a Kanári-szigetekre. Egyetlen dolog, ami kicsit nehezíti a lelkem, hogy életemben először nem otthon fogom tölteni a Karácsonyt, az Újévet… és a szülinapom is kint fogom ünnepelni. Viszont úgy érzem nem lesz túl vészes a napsütéses tengerparton ünnepelni ezeket,az új barátaimmal… ;) Remélem, hogy ez az utam is ugyanolyan lesz mint az előző, vagy akár jobb. Kicsit már bátrabb leszek, hisz tudom, hogy fognak menni a dolgok. Ám a kis gombóc a gyomromban még mindig ott lapul… :) de azt hiszem, ez normális.

Este 9 óra fele landolt a gépem Cipruson. Mikor kiszálltam a gépből sötét volt és senkit nem ismertem. Körbe néztem, és éreztem: egyedül vagyok. Rengeteg kérdés volt bennem, de megválaszolni egyiket sem tudtam. Majd egy nagyon kedves úriember odajött hozzám, hogy segítsen-e a bőröndömmel. Egymásra mosolyogtunk. Ez a pillanat mindent megváltoztatott bennem.

Vettem egy nagy levegőt, elindultam, s egy mondatot mondtam: jó lesz ez. 

Később mikor kiértem a terminálból egy kedves animátor kolléga jött értem, és vitt el kocsival a szállásomra, ahol lakni fogok. Beszélgettünk az autóban az úton, hangosan hallgattuk a zenét, s éreztem, hogy egyre nyugodtabb és felszabadultabb vagyok. Tehát az első élményeim az új ideiglenes hazámban csak pozitívak voltak.

A szállásom tökéletes volt. Egy átlagos méretű apartmanban laktam egy lett nemzetiségű kollégámmal. Két lánynak tökéletesen elég volt. Felszerelt, tiszta és jó elosztású. Nagyon szerencsések voltunk. Nem csak a szállással, egymással is. Életre szóló barátságot kötöttünk, és ezt már senki nem veheti el tőlünk.

A munka nem volt meglepetés. Minden úgy történt, ahogy előtte tájékoztattak arról. Imádtam minden egyes műszakot, minden napot. A hotel animációs programját mi találtuk ki és szerveztük meg, így mindenki el tudta mondani a véleményét, és mindenkinek tudtunk kedvezni.  

Eleinte hárman voltunk animátorok a szállodában. Egy ciprusi lány, aki mindig a Kids Club-ban volt a gyerekekkel, a lett kollégám és én. Egy idő után a ciprusi lánynak el kellett utaznia, így ketten maradtunk animátorok. Ám ez nem rontott a helyzeten. Újra csináltuk a programot, és átszerveztünk mindent. Én felnőtt-és sport animátor voltam, a kollégám pedig a gyerekekkel volt többnyire. Bátran mondhatom, hogy nagyon sikeresek voltunk. Rengeteg visszajelzést kaptunk mind a managerektől, a vendégektől, a személyzettől, sőt még más hotel vendégeitől is. Volt, aki miattunk járt át a saját hoteléből...:)

Két féle műszakunk volt. Egy reggeli, és egy egész napos. Vagy reggel 9:30-tól 17:30-ig dolgoztunk és este mentünk vissza a mini discora ami 20:30-kor kezdődött, vagy reggel 8:00-tól 16:00-ig, és este szintén vissza a mini discora. Úgy gondolom, ezek teljesen rendben voltak, hiszen volt szabadidőnk magunkra is, és nem kellett nagyon korán kelnünk.

Így néha még egy kis sport is belefért műszak előtt, vagy után. Na meg persze 1-2 buli is hét közben, ha nagyon nem bírtuk leplezni a buli hangulatot...:) A day offunkat mi választhattuk, ami általában külön volt, hiszen az animáció nem állhat le. Ám a mi managerünk nagyon rendes volt, és néha kérhettünk együtt a szabadnapunkat, hogy utazhassunk, felfedezhessünk mindent, és tölthessünk több időt mind egymással, mind az itteni barátainkkal.

Pár szó a hotelen kívüli életről: A hotelünkhöz és az apartmanunkhoz közeli tengerpartok gyönyörűek voltak. Na jó, igazából az összes tengerpart gyönyörű Cipruson. Rengeteg beach bar található ezeken a környékeken, jó zenével és sok vidám emberrel. Amikor időm volt, mindig lementem a tengerpartra és ittam egy finom frappét, vagy éppen egy zamatos koktélt. Az éttermek is jó ár-érték arányban voltak, és az ételek isteniek arrafele. Mind a helyi különlegességek, mind a nemzetközi konyha. Bulizni is bőven volt lehetőségünk. A méltán híres Ayia Napa csak 20 perc volt busszal. Néha ez pont elég volt a mini disco utáni feltöltődésre az esti bulihoz…:) Én csak kis Ibizának hívom ezt a helyet. Rengeteg turista, rengeteg bár, nyüzsgés és hatalmas bulik.

Aki Ciprusra kap ajánlatot, hamar meg fogja tudni, hogy miről beszélek. A buli és a pihenés mellett mással is el tudtuk tölteni az időt. Meglátogattuk a helyi nevezetességeket, s kipróbálhattunk új dolgokat. Személyes kedvenceim az igazi Görög bulik voltak zorbával, bouzukival  és egyéb tipikus szimbólumokkal, és egy „Bazi nagy Görög lagzin” is részt vehettem…:)

Beszéljünk kicsit „komolyabb” dolgokról is. Mindenki tudja, hogy külföldön dolgozni szuper és az animátorok élete irigylésre méltó. Ez mind igaz. Viszont néha lemondással is jár. Párszor fájt a szívem, például mikor a testvéremnek diplomaosztója volt, vagy a legjobb barátnőmnek a 20. születésnapja. Ám mindezek mellett továbbra is azt mondom, hogy megéri. Minden megéri. Az ember ettől is csak erősebb lesz. Plusz ma már kilométerek ezrei is leküzdhetők az internet segítségével!

Ciprus mindent megadott számomra, amit csak kívántam: megismertem rengeteg új embert, nemzetközi barátságokat kötöttem, új helyeket fedezhettem fel.

A nyelvi fejlődésről csak annyit, hogy mikor kiutaztam, azt hittem beszélek angolul. 5 hónap után mondhatom nyugodtan, hogy na most már tényleg beszélek angolul! Hihetetlenül fejlődik az ember, ha minden nap használja és rá van kényszerülve. Pár hét után már fel sem tűnik, hogy nem az anyanyelveden beszélsz. A személyiségem is fejlődött, erősödött, s még boldogabb vagyok mint mielőtt kiutaztam.

A görög mentalitás rengeteg dologra megtanított, de én kettőt emelnék ki: nem éri meg idegeskedni semmin (ahogy ők mondják: „just Halara”), és egyszer mindenki megtalálja a „kefit”, ami annyit jelent: a tűz ami benned van. Hálás vagyok mindenért, ami ezen a csodás szigeten történt velem, s ezeket már senki nem veheti el tőlem.

Egy szó mindenkinek: MEGÉRI! :)

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  Szívesen töltenéd a nyarad egy különleges nyári munkával?
  Örömmel dolgoznál olyan munkahelyen, ahol programokat kell szervezned és lebonyolítanod?
  Szívesen szerepelnél az esti show műsorokban vagy tartanál sportfoglalkozásokat?
  Esetleg kifejezetten szeretsz gyerekekkel lenni és egész nap velük játszani?

Ha szeretsz csapatban dolgozni és programokat szervezni, és nem okoz gondot, ha idegen nyelven kell kommunikálnod, játszanod, gyere és csatlakozz animátorként a del REY International ciprusi csapatához! Ennél a programnál csak a kiutazásodra kell költened, tehát pár tízezer forintból nekivághatsz egy ciprusi nyári kalandnak!

A szállodai animáció fő célja, hogy a vendégeket arra lelkesítse, hogy aktív pihenéssel töltsék nyaralásukat. Részükre az animátorok programokat találnak ki, szerveznek meg és vezetnek le. Ezek a programok általában játékos sportesemények, vicces vetélkedők a nap folyamán és szórakoztató show műsorok esténként. Az animátorok általában csapatban dolgoznak, amelyben mindenkinek meg van a saját feladata, programjai, amit szervez és vezet. Egy ilyen csapatban 2 főtől kezdve akár 15-20 fő is dolgozhat a szálloda igényei szerint.

  •  Szükséges kezdőtőke: kb. 50.000 Ft
  •  Programdíj: NINCS
  •  Fizetés: nettó 600 EUR/hó
  •  Pozíciók: kezdőknek "all-round" animátor, visszatérőknek szakosodás lehetséges
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Ellátás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: magabiztos angol vagy német vagy orosz nyelvtudás
  •  Szerződés hossza: áprilisi/májusi kezdéssel október végéig
tovább...

Krizsán Regina élménybeszámolója

Összességében ez a kint töltött fél év volt életem legjobb fél éve, rengeteget tanultam magamról, mivel egyedül voltam, ha beteg voltam, mindent egyedül kellett megoldani. Meg tanultam hogyan kell keményen dolgozni, és hogy nem szabad mindent magunkra venni, így könnyebben áthidalhatóak a nehézségek. Tovább...

Szabó Bence élménybeszámolója

Mindig is szerettem volna kipróbálni külföldön magam. Évek óta követem facebookon a del Rey oldalát, folyamatosan láttam a különféle állásajánlatokat és idén februárban úgy döntöttem, hogy májustól októberig kiutazok Ciprusra. Tovább...

Unoka Lívia Katalin élménybeszámolója

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Tovább...

Adorján Zsuzsanna élménybeszámolója

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Tovább...

K. Katalin élménybeszámolója

Nagyon sok emberrel megismerkedtem a hotelen kívül is. Lettek ciprusi barátnőim. Nekik köszönhetően a latin tánc lett az új hobbim. Hetente latin bulikba mentem velük és csodálatos élményekkel gazdagodtam. Tovább...

Csikós Andrea élménybeszámolója

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Tovább...

Gódor Marietta élménybeszámolója

Amikor Cipruson a Larnakai repülőtérre értem egy nagyon kedves taxisofőr várt a helyszínen, akit a hotel küldött számomra névtáblával ellátva. Olyan jó hangulatban telt az utazásom a hotelig Limassolba, ahol dolgoztam, hogy megnyugodtam tényleg nem lesz semmi bajom. Tovább...

Haviarová Emese élménybeszámolója

A 6 hónap úgy elrepült, mintha csak egy hét lett volna. Mindenkit arra biztatok, hogy merjen belevágni, rengeteg tapasztalattal és élménnyel fog haza térni. Természetesen a nyelvtanuláshoz is rengeteg segít. Tovább...

Farkas Daniella élménybeszámolója

Azt tudom mondani, hogy ha valaki tényleg változást akar az életében és egy gyönyörű helyen élni és dolgozni, akkor válassza mindenképpen Ciprust! Tovább...

Márkus Gergő élménybeszámolója

Busszal mentünk el Aphrodité fürdőjéig, ahonnan gyalog folytattuk utunkat egy lélegzetelállító partszakaszon. Amikor kellőképp elfáradtunk, lemásztunk egy öbölbe és fürödtünk a kristálytiszta tenger vizében.. Tovább...