SPANYOLORSZÁG

A szieszta világa: avagy minden, amit tudnod kell Spanyolországról.

ORSZÁGOK
további témakörei:

Kell spanyolul tudnom, ha Spanyolországban szeretnék dolgozni?

Nem kell spanyolul beszélned ahhoz, hogy munkát vállalhass.

A programokon résztvevőktől magabiztos angol vagy német nyelvtudást várnak el a szállodák.
Természetesen ha beszélsz spanyolul, az minden esetben előnyt jelent számodra.

Nagyon sokat fogsz tanulni, amíg kint vagy, mivel a legtöbb munkatársad anyanyelvi spanyol lesz. :)

Spanyolországon belül milyen célterületek vannak?

Balár-szigetvilág (Mallorca, Menorca, Ibiza)
Közkedvelt turistacélpont, mely rengeteg lehetőséget nyújt a számodra is a nyári időszakban. Jellemzően tavasszal tudsz ide jelentkezni, ugyan olyan 3-6 hónapos időszakra mint megszokhattad. Fontos kiemelni, hogy az itteni hotelek október végén zárnak, így a nyár végével számolnod kell arra, hogy hosszú szerződést nem tudsz ezen a területen tölteni már ekkor. A terület másik nagy jellemzője az, hogy igen nagyarányban vannak német vendégek, így az akár alap némettudásod is kincset érhet majd.

Déli partvidék, azaz Andaluzia és Almeria (Malaga, Torremolinos, Benidorm, Alicante).
A terület csúcsszezonja szintúgy a nyár, de a délebbi régiókban (Malaga például) a tél folyamán is le tudsz szerződni. A másik két területhez képest egy nagyvárosiasabb környezetbe kerülsz majd, ahol főleg a spanyoltudásúak érzik igazán elemükben magukat.

Kanári-szigetek
Az egyenlítőhöz közeli fekvése teszi a Kanári-szigeteket az igazi non stop paradicsommá. Az itteni, télen is remek időjárásnak hála egész évben folyamatosan jelentkezhetsz a térségbe, évezve annak csodálatos szépségét. Adottságai révén ideális azoknak akik szeretik az utazást, hiszen ahány sziget, annyi sajátos környezettel találkozol majd. A nyelvismeretet nézve is kitűnő lehetőség, hisz Lanzarote nagyarányú angol, és Fuerteventura olasz vendégeivel könnyedén értesz majd szót.

Mik spanyol mentalitás jellemzői?

Mint minden mediterrán népnek, úgy a spanyoloknak is megvannak a jellemző szokásai, amik egy kelet-európainak igen furcsák lehetnek. 

Ezekkel garantáltan találkozol majd te is, így az alábbi leírás segíthet felkészülni ezekre:

Mindenki túlságosan barátságos!
A magyar sajnos egy savanyú nép hozzájuk képest, így nem szoktunk hozzá, hogy az üzletbe lépve mosolyogva köszönnek, kedvesen szolgálnak ki és ami a legfurcsább, hogy barátkozni próbálnak. Tán a legutolsó a legmegrendítőbb, hiszen itthon még a „small talk” sem elfogadott idegenek közt, nemhogy egy véletlen kialakult beszélgetés egy ismeretlennel a boltban.

Ez a mentalitás tükröződik majd a munkád során is, hisz a kollégák/főnökök sem úgy állnak hozzád mint egy idegenhez, hanem inkább barátot/ismerőst idézve kezelnek majd. Ez valójában egy remek dolog, hiszen segít megszokni a környezetet és a csapatot, valamint észrevétlenül sokkal jobb kedvűvé tesz téged is, ha nem a negatívumokra fókuszálsz.

Mindenki lusta!
Egy gyakori szó amit hallasz majd a „Manana – manana” azaz „majd holnap”. Ettől olyan érzésed támad majd, mintha nem törődne senki semmivel, nem haladna semmi egyről a kettőre. Nyilván ez idegesítő egy dolog, de valójában csak a nézőpontbeli különbségről van szó – Annyi az egész titka, hogy valójában mi élünk borzasztóan felfokozott és rohanó életet hozzájuk képest (náluk is működik minden, néha jobban is), amiből belecsöppenünk egy ilyen relaxáltabb ritmusba. Minden ugyan annyi idő alatt lesz kész, csak ők „mananáznak” míg mi idegesen toporgunk és nézzük az órát.

Mindenki borzasztóan hangos!
Nem, nem süketek, hanem nekik ez a normál hangerő. Ez egy olyan apróság, ami az elején zavar majd, de később hozzászoksz (és majd hangosan, ritmusosan beszélsz, mint ők. : ) Nincs semmi baj ezzel, csak az elején kell magadat emlékeztetni, hogy nem azért kiabál mert utál, hanem neki ez a normális – ugye sajnos ez a számunkra szinte mindig zavaró az elején, képzelheted milyen lehet egy németnek.

Mi lesz nagyon furcsa először Spanyolországban?

Amivel számolnod kell: "lustaság" + szieszta + fordított napi ritmus

Van három dolog ami gyorsan szemet szúr majd, de szerencsére ugyan ilyen gyorsan hozzá is tudsz szokni te is:

"Lustaság"
Egy gyakori szó amit hallasz majd a „Manana – manana” azaz „majd holnap”. Ettől olyan érzésed támad majd, mintha nem törődne senki semmivel, nem haladna semmi egyről a kettőre. Nyilván ez idegesítő egy dolog, de valójában csak a nézőpontbeli különbségről van szó – Annyi az egész titka, hogy valójában mi élünk borzasztóan felfokozott és rohanó életet hozzájuk képest (amitől náluk is működik minden, néha jobban is), amiből belecsöppenünk egy ilyen relaxáltabb ritmusba. Minden ugyan annyi idő alatt lesz kész, csak ők „mananáznak” míg mi idegesen toporgunk és nézzük az órát.

Szieszta
Egy csodálatos mediterrán dolga a világnak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb (főleg helyieknek szóló) létesítmény totálisan zárva tart 12-től egészen 4-igy. Ez persze egy rejtett kis dolog, csak akkor tűnik fel amikor felkenődsz a zárt üzletajtóra amikor még „éppen időben” kora délután 3 kor. Persze gondolhatnád, hogy akkor mikor van bármi nyitva:

Jellemzően estefelé aktívak az emberek
Nagy különbségként fogod érzékelni, hogy az emberek igenis aktívak este 11 kor, akkor, amikor az itthoni lakosok már rég otthon gubbasztanak a TV előtt. Szépen lassan megszokod, hogy az este 9 nem estét jelent, hanem azt az időt, mikor mindenki elindul otthonról a kikapcsolódni szórakozni a hétköznapokon is. Persze megtévesztő lehet az, hogy ez nem vonatkozik a turistákra, hiszen ők össze vissza, a saját idejük szerint, majd később a buli/másnap ritmusa szerint lézengenek.

Mire kell figyelnem, ha Spanyolországba készülök dolgozni?

Az egyik legfontosabb dolog amire figyelned kell: az itteni emberekhez (és főleg a főnökökhöz) való viszonyod.

Mint ahogyan számodra furcsa az ő közvetlen hozzáállásuk, úgy az ő számukra te inkább zárkózottnak és különcnek tűnhetsz. Ezt persze gyorsan tudod ellensúlyozni egy kis odafigyeléssel, de ha nem szentelsz energiát a dolognak, akkor az gyorsan (és észrevétlenül) visszaüthet és akár bajba is sodorhat.

Lássuk egy kicsit gyakorlatiasabban az esetet:
Itthon elfogadott, hogy csendesen, akár komoly arckifejezéssel dolgozz, úgy, hogy remek munkát adsz ki a kezed közül. Ezzel csak az a bökkenő, hogy az ő szempontjukból tűnhetsz teljesen zárkózottnak, mogorvának és különcnek, egy olyan környezetben, ahol mindenki kedvesen mosolyog. Nem kell sok idő ehhez, és magadra fogod vonni a főnök figyelmét, majd értetlenül állsz előtte, amikor ezt szóvá teszi (miközben arra gondolsz, hogy nem is vagy ideges és mogorva – a saját szempontodból persze).

Elégedetlenkedés:
Sajnos (bár nem mindenki látja) a magyar ember hajlamos megkeresni a negatívumot mindenben és arra fókuszálni önkéntelenül is. Ez nem a mi hibánk egyénileg, ez az amit tanultunk a környezettől. Ez ott üthet vissza keményen, amikor szembekerül a „manana” mentalitás lazaságával, és úgy érzed, hogy semmi sem működik és mindenki tesz mindenre. Persze ebből következik az, hogy szépen lassan semmi sem működik majd, mindenhol a problémát látod és duzzogva, vagy másnak panaszkodva telnek a napjaid. Persze ez szíved joga, de az garantált, hogy ennek a híre, vagy a látványa jut el a főnöködhöz, aki hamar pontot tesz majd az „I” re. Erről olvashattok egy érdekes és személyes tapasztalaton alapuló cikket itt.

Akkor mi is a megoldás, rossznak születtünk?
Nem, ezt nem kell ilyen drasztikusan felfogni. Az a lényeg, hogy ne feszülj bele a mindennapokba és az apró hülyeségekbe, amikkel találkozhatsz majd. Légy laza, olyan, mint a többiek, figyelj arra amire ők, tégy arra amire ők, bulizz és érezd jól magad mint ők. Így leszel a csapat igazi tagja. Ha pedig egy jegyet szeretnél haza, akkor ragaszkodj mindenhez, ami nem tetszik.

És bár elcsépelt, de itt tökéletesen igaz: „If life gives you lemons…ask for Martini...or eat it by itself!”

Milyen egy tipikus hotelkörnyezet/város?

A szigeteken
Jellemzően minden szigetnek megvan a fővárosa (Palma, Arrecife, Puerto del Rosario, stb.), ami nagyvárosnak számít, plázákkal, kulturális létesítményekkel, szórakozóhelyekkel. Ezek a városok iparosabbak, több a helyi lakosság kevesebb hotellel és turistával. Ha komoly dolgokra van szükségetek akkor itt bármit megtalálhattok, de a legtöbbje rendelkezik látnivalóval is bőven (Palma de Mallorca kifejezetten).

A szigetek többi városa sem mondható falunak, hiszen ezekben is megtalálhatóak a mindennapi dolgok kellékei (2-5000 lakos) plusz a nagy hotelek amik turisták ezreit kötik ide. Jellemzően itt vár rád a legtöbb szórakozóhely, bár és étterem, azaz minden ami izgalmassá teszi a kintlétedet odakint, valamint a kényelmedet szolgálja.

A kontinens déli partvidékén
A legjelentősebb város Malaga közel egymillió lakossal, valamint ennek peremkerületei. Itt a városon belül találhatóak a hoteleitek, így egy igazi kozmopolita és nyüzsgő környezetben találhatjátok magatokat. Említenünk sem kell, hogy megtalálhattok mindent amire szükségetek lehet, és ez igaz a partmenti további városokra is melyek példaképpen Alcante vagy Benidorm. Ennek a térségnek nagy előnye az, hogy vonattal könnyedén érhettek el nagyvárosokat is mint mondjuk Valencia.

Mi a legjobb kiutazási útvonal a spanyol területekre?

A kiutat igen sok szempont befolyásolja, de a gyakorlatban messze nem olyan bonyolult, mint egy vidéki (Pesten sosem volt) embernek felutaznia a fővárosba, átvergődni BKK-val mindenen, majd továbbutazni. Miért?

  • Nem tudsz rossz gépre felszállni (nem engedi a jegyed)
  • Ha késik a járatod a társaság megoldja
  • Nem tudsz rossz helyen leszállni
  • A reptéren pedig mindenki segít ha elkeveredsz (nem úgy mint az utcán)(erről egy blogbejegyzést is olvashattok)

A céljához szinte mindenki egy átszállással jut el, hiszen ez a leggyakoribb és a legolcsóbb megoldás sokszor. Ez az átszállás lehet London, Madrid vagy Barcelona akár, a szempontjaid szerint mindegy. Ami fontos az az, hogy a megfelelő átszállási időt válasszátok ki, a jó jegyár mellett – Nade hogy lehet ez?

Mielőtt foglaltok körültekintően nézzétek át a járatokat több portálon is, hisz nem biztos, hogy a legolcsóbbat találjátok meg egyen.

Egyeztessetek a koordinátorokkal, hogy pontosan mikorra érhettek ki, hisz nagy különbséget jelent (és a legtöbbször el is térhettek az érkezéssel)

Milyen egy útvonal itthonról?

  • Budapest – Köztes város (2-7 óra várakozással ideális, hiszen lesz időd mindenre) – Célreptér
  • Budapest – Malaga (legtöbbször közvetlen járat is van)
  • Bécs – Kanári szigetek (sok a közvetlen járat nyáron és olcsóbb is, és maga a kiút sem kerül annyival többe, mint amekkora a távolság)


Apropó olcsóság:
Célszerű minden foglalási portát és társasági portált végignézni, hiszen sok lehet a különbség az árakban. A legideálisabb, ha az alábbiakat le is csekkolod majd:

MiIyen a közlekedési rendszer?

A szigetek úthálózata jó minőségű és kiépített, hasonlóan a déli partvidék útjaihoz. A kinti vezetés nem stresszes (pláne a szigeteken), de jópár szabályban más elgondolás érvényesül, így az autóbérlésnél célszerű a legmagabiztosabbra hagyni a feladatot (körforgalmak, furcsa táblázottság, és jellemzően az útfelületre festett információk, amik mások).

Persze nem ér hátrány benneteket a tömegközlekedéssel sem, hiszen a szigetek minden desztinációjába találhattok megfelelő járatokat, melyek ára is kedvező, valamint a pontos menetrendeket is tudjátok jóval előtte csekkolni az interneten. Kedvező a helyzet a déli partszakasszal is, hiszen itt a nagyvárosok felé már a vasútvonalakat is igénybe tudjátok venni.

Általános transzfer minden reptérről: http://shuttledirect.com

Milyen időjárásra készüljek a spanyoloknál?

A nyári időszakban nyilván valóan kánikulához hasonló időre kell számolnod (28-35C), de ez teljesen más érzeted ad majd odakint. A tenger jóvoltából folyamatosan mozog a levegő, így nem érzed annyira fullasztónak a meleget mint itthon, valamint az esti órákban (főképpen a szigeteken) lehűl a levegő annyira, hogy egy vékony kabát kelleni fog (20-25C).

Ha a téli időszakban vállalsz munkát a Kanári-szigeteken (november és március között), akkor is nyugodtan számolj melegre (minimum 24 fok), de az éjszakák már hidegek lehetnek. Kabátot, farmert, zárt cipőt vigyél magaddal. Fuerteventura szigetén a tél hidegebbnek hathat az erős szél miatt, így könnyen megeshet, hogy megégsz egy séta alatt, de közben fázik a fejed a széltől. :)

Milyenek az árak Spanyolországban?

Spanyolország üdülőövezetei azzal a nagy előnnyel rendelkeznek, hogy relatíve magas a helyi lakosság száma is. Ebből következik, hogy a mindennapi dolgok beszerzése szinte az itthoni árakkal azonos (néha olcsóbb) így nem kell vagyonokat kiadnotok egy kis nasiért, ételért vagy üveges italokért. A gyakorlatban az alábbi szupermarketek várnak benneteket, ugyan olyan kínálattal mint itthon (SPAR, Lidl, Mercadona, Hiperdino, Carrefour).

Amiben magasabb árfekvésre kell számolnotok az a szórakozóhelyek kínálata és olyan létesítményeké amik főleg a turistákat célozzák. Persze itt is megtalálhatjátok a szerencsét, hiszen szinte mindegyik promotál italakciókat minden egyes este.

Mi az amit nem tudok kint megvenni?

Hála a spanyol városok kiépítettségének, szinte minden hétköznapi dolgot be tudsz szerezni odakint is (persze nemzetibb dolgokat nem). Amikhez nehezebben juthatsz hozzá azok a gyógyszerek és egészségügyi termékek, így azokat mindenképpen itthonról célszerű kivinned.

Kell bármilyen oltással készülnöm?

Nem szükséges, hiszen Spanyolország minden térsége ugyan annyira, hanem jobban fejlett mint itthon. Ami előnyt jelenthet az egy HEPA oltás mint amit itthon is sok helyen követelnek meg az étellel dolgozók közt.

Egy valamire viszont figyelj nagyon: a szigeteken nem szabad inni csapvizet!!