CIPRUS

Tudnivalók Afrodité szigetéről, miért érdemes Ciprust választanod.

ORSZÁGOK
további témakörei:
 

Kell görögül tudnom, ha Cipruson szeretnék dolgozni?

Nem kell görögül beszélned ahhoz, hogy munkát vállalhass Cipruson.
A programokon résztvevőktől magabiztos angol nyelvtudást várnak el a szállodák.Természetesen, ha beszélsz görögül, az minden esetben előnyt jelent számodra.

Mivel Cipruson a vendégeknek a 80-90 % orosz, ezért aki beszéli az orosz nyelvet, akár alapszinten, az nagy előnyökkel indul, és hamar lecsapnak rá a szállodák!
Az angol nyelvtudásod is sokat fog fejlődni, mert a munkatársaid általában más országokból lesznek, tehát a kommunikációs nyelv az angol lesz!

Ezen kívül sok a német, svéd illetve svájci turista is, úgyhogy ha tudsz németül, azt is remekül tudod majd hasznosítani!

Cipruson belül milyen célterületek vannak?

Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, és (a szigethez hasonlóan) kettéosztja a déli, szabad és főként görögök, illetve az északi, Törökország által megszállt területeket.

Mi csak a görögök által lakott területekre közvetítünk munkát, ezen belül is a következő városokban: Kapparis, Penera, Protaras, Limassol, Paphosz és Ayia Napa.
Ezek mindegyike közkedvelt turistacélpont, mely rengeteg lehetőséget nyújt számodra is a nyári időszakban.

Mikor vannak nyitva a hotelek és meddig lehet kint tartózkodni?

Cipruson a szállodák többsége áprilisban nyit és október 31-én vagy november 1-én zár be.

Az Hotelanimation Cyprus programunknál az a legfontosabb feltétel a munka elnyeréséhez, hogy a jelentkezők minél előbbi ki tudjanak menni, illetve szezon végéig tudjanak maradni.
A Work Experience Cyprus programunkon belül 3-6 hónapos időszakra lehet munkát vállalni. Szakmai gyakorlatosoknak is remek lehetőség, ha a kötelező gyakorlatukat szeretnék elvégezni egy gyönyörű környezetben.

Folyamatosan, egész évben várjuk a jelentkezéseket, tehát aki szeretné a szezon kezdésre bebiztosítani a helyét, az akár a téli időszakban is regisztrálhat. :)

Milyenek a ciprus emberek?

Ciprus is a mediterrán országok közé tartozik, a mediterrán habitus jellemző a ciprusi lakosokra is!
Szeretnek napközben, ebéd után sziesztázni, hangosak, mutogatnak a kezükkel. :)

Viszont, ahogyan a spanyolok is, a ciprusiak is nagyon barátságosak és közvetlenek, szeretnek beszélgetni, mesélni. Az idősebb férfiakra jellemző, hogy heti egyszer-kétszer összegyűlnek, és beülnek valahova, ami se kocsmának, se kávézónak nem mondható igazából, inkább csak egy „közös helység”-nek nevezhető kis club  Ott vannak késő estig, iszogatnak, eszegetnek különböző snackeket és régi történeteket mesélnek egymásnak.

Ha elhalad egy csinos hölgy a kis club előtt, persze összenéznek és megvizslatják, de sosem udvariatlanok vagy tolakodóak.

Egyébként ez is egy érdekes dolog, hogy a ciprusiak, ha isznak is akár minden nap alkoholt, csakis mértékkel.
Se a szórakozóhelyeken, se sehol nem lehet látni részeg ciprusit. Tudják, hogy hol a határ, és ezt nem lépik át, vagy csak szimplán semmitől nem tudnak berúgni. :)

A ciprusi idősebb hölgyek is nagyon kedvesek, otthon vannak, főznek, mosnak, vasalnak férjuraikra, várják őket meleg vacsorával haza. Ha például egy turista elhalad a kerítésük előtt, jellemző, hogy -még ha teljesen idegen is számukra- barátságosan beinvitálják őket egy kis teázásra vagy fügeevésre. (Cipruson nagyon sok füge terem, és mézédes a termése)

Mondhatni azt a ciprusi emberekre, hogy hirtelen haragúak, de általában ez el is száll egy 5 perc után.

Az emberek nagyrésze beszéli szerencsére az angol nyelvet, miután Ciprus angol gyarmat volt régen, és általában mindenkinek vagy a nagyszüleinek egyik tagja- vagy a szülőnek a másik tagja angol nemzetiségű, ezért számukra ez a természetesen, hogy tudnak angolul (még ha nem is folyékonyan :)

Mire kell figyelnem, ha Ciprusra készülök dolgozni, mik a ciprusi hotelekben a jellemző dolgok?

A ciprusi hotel managerek/tulajdonosok szeretik, ha magyarok mennek ki hozzájuk dolgozni, jellemzően Cipruson a hotelek 80 %-ban dolgozik is magyar.
Tudják, és tapasztalták is, hogy a magyarok hogyan dolgoznak, milyen a mentalitásuk, mennyire oda teszik magukat minden pozícióban.

Cipruson egyébként jellemző az, hogy egy szálloda manager ha meg van elégedve nagyon egy dolgozójával, akkor hamar elő is lépteti, még ha ez nem is jár akkora anyagi plusszal, de még is egy megbecsülés az iránt, hogy éreztesse, értékeli a keményen bele fektetett munkát!

Egy dolgot nem szeretnek, ami a magyar emberekre jellemző, az állandó elégedetlenséget minden miatt. :D
A lényeg az, hogy valaki ne legyen lusta és flegma, dolgozzon keményen, ami az erejéből telik, és akkor ennek biztosan meglesz a gyümölcse!

Milyenek a ciprusi ételek?

A ciprusi konyha egy kicsit hasonló abban a magyarhoz, hogy eléggé fűszeres és ízletes.

Ha el szeretnénk menni enni este, akkor biztosan ezer és egy tavernát fogunk találni a city centerben vagy a kikötőkben, ahol egy kellemes görög zene mellett el tudjuk fogyasztani a vacsoránkat.
Amit mindenkinek meg kell kóstolnia kint, az a kecske és juhtejből készült Hallumi sajt grillezve! Isteni finom, salátával vagy tzatzikivel és nyársra tűzött kebabbal érdemes fogyasztani.

A leghíresebb ételük a „meze”, ami tulajdonképpen nem egy specialitás, annyi a lényege, hogy 15 különböző ételt hoznak ki egymás után a pincérek (húsok, mártások, szószok, humusz például, ami csicseriborsóból készült és nagyon egészséges, saláták stb.) Ez kb. egy 3-4 órás folyamat, úgyhogy aki mezézni készül, az készüljön rá, hogy sokáig ott lesz az étteremben, és nagyon teli hassal fog távozni!

Egyéb különlegesség a mousaka, ami kicsit hasonló a nálunk sima darálthúsos rakott ételekhez, csak itt besamelt szósz van még pluszban illetve padlizsán. A nagyon finom kefte, ami nálunk a fasírtnak felel meg, még is a fűszerek miatt teljesen más az íze. Valamint a dolmades, ahol szőlőlevélbe van tekerve a rizs vagy darált hús, vagy annak a keveréke (hasonló a töltött paprikához)

Édességnek a legfinomabb a kitrolemon, melynél a grépfruit vagy citrom héja van cukorban megpirítva (kandírozva cukorban), valamint minden étkezés után ajándékba kihoznak egy nagyon édes gyümölcs likőrt, ami nagyon jól esik a sok- sok étel után.

Vannak különleges ciprusi borok, de annyira nem híresek azért. Viszont az ízük az nagyon finom. Az ouzo (mentholos ital) görögök speciális itala, de a ciprusiak is szeretettel fogyasztják. :)

Milyen időjárásra készüljek?

Cipruson az idő a nyári szezonban nagyon meleg, 33-45 fok között mozog, ezerrel süt a nap.

Ha valaki tengerparti szállodában kap munkát, annak mindenképpen érdemes naptejjel kenni magát minden munkakezdés előtt, különben szép kis leégés várható már az első pár nap után A tenger hőmérséklete kellemes, pont még hűsítő! Nagyon sok strandja van a tengerparti városoknak, ami turisták által látogatott, de sok kis eldugott partszakasz is van, ahova lehet menni pancsolni és napozni.

Az estékre egyébként érdekes módon jellemző a lehűlés, ezért mindenképpen érdemes hosszú ujjú kardigánt vagy pulcsit is bekészíteni, biztonság kedvéért. :)

Október közepe az, amikor kezd lehűlni már kicsit a levegő napközben is, de még nem lehet rá azt mondani azért, hogy hideg. Rövidujjú pólóban sincsen hűvös. Az eső nagyon ritka, a 6 hónapos nyári szezon alatt ha egyszer esik, az már nagy durranásnak számít.

Novembertől áprilisig kb. 20 fok az átlag hőmérséklet.

Milyenek az árak Cipruson?

Miután a ciprusi üdülőövezetekben igen sok helyi lakos is él, ezért az árak nem érik el a csillagos eget, bár nem mondható így sem olcsónak. A szállodáktól kicsit távolabb eső boltokban hasonló árak vannak, mint nálunk, viszont ahogy beljebb megyünk a tengerparti szállodák felé, ott már azért igencsak elkérik az árát mindennek.

De egyébként mindent be lehet szerezni a boltokban, ha valaki nagy bevásárlást szeretne, ( pl: vizeket kartonnal, mivel nagyon -nagyon meleg van Cipruson, ezért tanácsos is otthon rengeteg vizet tartani) akkor a külvárosban mindenhol megtalálható ciprusi nagy bevásárló létesítmény. Persze érdemes ehhez kérnünk valaki segítségét, akinek van autója. :)

Ha szórakozni megyünk, akkor is igencsak a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, a koktélok, borok, pezsgők, sörök bent magában a pubokban, discokban elég drága. Érdemes előtte kint megvenni a kisboltokban mindent. :)

Ami még fontos, hogy sok-sok naptejjel kell készülni/számolni, ami kint nagyon drága. Érdemes itthonról beraktározni pár flakonnal!

Van cipruson valami, ami eltérő, mint nálunk?

Igen, a konnektorok szabványa! Míg nálunk ugye a kétágú csatlakozó van, Cipruson háromágú. Ezért aki kimegy, annak mindenképpen be kell szereznie átalakító konnektort (kint transformer-nek hívják), aminek annyi a lényege, hogy bel kell dugni, és abba meg bele lehet dugni a saját kis hajszárítóinkat, töltőnket. Felesleges azzal tölteni az időt, hogy itthon keresgéljük a boltokat, és egy vagyonért megvesszük, mert Cipruson az első boltba bemegy az ember, és meg tudja venni 1.5-3 euróért. Minden boltban megtalálható!!!

Másik, ami eltérő, mint otthon, az a baloldali vezetés. Úgyhogy, ha valaki autót szeretne bérelni, gyakoroljon mindenképpen előtte valahol, mert nem olyan egyszerű azért az! :)

Ha elkezdünk dolgozni Cipruson, rögtön elmondják nekünk, hogy lehetőleg ne a csapból igyunk, ha szomjasak vagyunk. Ezt érdemes is betartani, mert a helyiek biztosan jobban tudják, mint mi. Pláne azoknak érdemes inkább nem kockáztatnia, akiknek alapból nagyon érzékeny a gyomra. Nem lenne jó a munkánkat egy jó kis hasmenéssel kezdeni ;)

A csatornarendszer Cipruson nagyon érdekesen lett kialakítva, ezen már próbáltak a sok-sok évtized alatt változtatni, de egyelőre nem sikerült, mert nagyon bonyolult lenne az egész ciprusi csatornahálózatot kicserélni. Magyarul ez annyit jelent, hogy nagyon szűkek a csatornák, ezért a papírt nem szabad beledobni a wc-be. :)

Agia Napa város tényleg hasonló, mint Ibiza?
Igen, ezt a várost kis Ibizának is szokták hívni. Agia Napának nagyon sok gyönyörű és világhírű tengerpartján kívül a szórakozó negyede is nagyon híres. Van egy nagyon hosszú utca, ahol telis-tele van szórakozóhelyekkel, pubokkal, discokkal, clubbokkal. Aki szeret bulizni, itt biztosan meg fogja találni számára a megfelelő partyhelyet!

Sok látni való van Cipruson?

Nagyon sok, és erre egy magyar nyelvű idegen vezető is segítségül szolgál, ha meg akarunk nézni sok mindent. Ő kint él Cipruson 20 éve, és mindent tud a szigetről. Rengeteg látni való van, mindegyik városban, ezeket mind érdemes felkeresni Afrodité sziklájától és fürdőjétől kezdve, gyönyörű kolostorok, mecsetek, hajóroncs a tenger mélyén, templomok, erődök és még hosszasan lehetne sorolni.

Mi a legjobb kiutazási útvonal a ciprusra?

A repülőtér a fővárosban, Larnacán található, könnyen megközelíthető (Cipruson gyönyörűen kiépített autópályák vannak), és gyakori buszjáratok indulnak onnan olcsón a különböző városokba.

Budapestről indul közvetlen fapados járat, a Wizz Air légitársasággal lehet kijutni, és kb. 3 órás az út.

Ha a repjegyet minél előbb foglaljuk, annál olcsóbban meg lehet úszni ár ügyileg. Ezen kívül még Bécsből is indulnak járatok, úgyhogy ha valaki szeretne picit olcsóbb lehetőséget találni, annak érdemes ezeket a járatokat is nyomon követnie és keresgélnie. (Bécsbe busszal lehet eljutni a Népligetből Volánbusszal)

A városokban egyébként a helyi buszok nagyon megbízhatóak, pontosak, betartják a menetrendet, és gyakran jönnek. A buszsofőrnél lehet venni jegyet, ami városon belül € 1-1.5 szokott lenni járatonként. Autóbérlés is minden városban könnyedén megoldható, bár elég borsos áron.

Taxit is bármikor és bárhol tudunk fogni, mert minden sarkon áll egy-kettő. :)

www.wizzair.com
www.volanbusz.hu/hu

Szeretnek napközben, ebéd után sziesztázni, hangosak, mutogatnak a kezükkel.. :D