KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEK

Különbségek, melyekkel te is szembesülni fogsz, ha külföldön dolgozol.

ORSZÁGOK
további témakörei:
 

Ér bármi hátrány azzal, hogy külföldi/gyakornok vagyok?

Hátrányos megkülönböztetésre egyáltalán nem kell számolnod az alábbi okok miatt:

  • A szállodaipar alapvetően egy kevert iparág, hiszen a szezonalitása miatt mindig is a nemzetközi munkavállalók igazi mekkájának számított, így nem lógsz ki a sorból.
  • A rengeteg külön nemzetiségű munkavállaló valójában jobbá is teszi a rendszert, hisz a külön nyelvtudások, szokásbeli különbségek nagyban tudják emelni egy hotel színvonalát. Egy ilyen csapatba csatlakozol be hamarosan, ahol igen is nagy szükség van a magyar munkavállalók átlagnál jobb nyelvismeretére és tudására.
  • A fentiektől eltekintve sem kell több kellemetlenségre számolnod, mintha itthon kezdenél egy hasonló kvalitású hotelben. Mint ahogy ott, úgy itt sem lennél profi az első alkalommal, nem találnád a dolgokat és meg kellene találnod a helyed a csapatban is.

Aggódnod nem kell, sőt inkább a hazajöveteled után látod csak a különbséget, az itthoni jóval kirekesztőbb környezettel szemben.

Mik spanyol mentalitás jellemzői?

Mint minden mediterrán népnek, úgy a spanyoloknak is megvannak a jellemző szokásai, amik egy kelet-európainak igen furcsák lehetnek. 

Ezekkel garantáltan találkozol majd te is, így az alábbi leírás segíthet felkészülni ezekre:

Mindenki túlságosan barátságos!
A magyar sajnos egy savanyú nép hozzájuk képest, így nem szoktunk hozzá, hogy az üzletbe lépve mosolyogva köszönnek, kedvesen szolgálnak ki és ami a legfurcsább, hogy barátkozni próbálnak. Tán a legutolsó a legmegrendítőbb, hiszen itthon még a „small talk” sem elfogadott idegenek közt, nemhogy egy véletlen kialakult beszélgetés egy ismeretlennel a boltban.

Ez a mentalitás tükröződik majd a munkád során is, hisz a kollégák/főnökök sem úgy állnak hozzád mint egy idegenhez, hanem inkább barátot/ismerőst idézve kezelnek majd. Ez valójában egy remek dolog, hiszen segít megszokni a környezetet és a csapatot, valamint észrevétlenül sokkal jobb kedvűvé tesz téged is, ha nem a negatívumokra fókuszálsz.

Mindenki lusta!
Egy gyakori szó amit hallasz majd a „Manana – manana” azaz „majd holnap”. Ettől olyan érzésed támad majd, mintha nem törődne senki semmivel, nem haladna semmi egyről a kettőre. Nyilván ez idegesítő egy dolog, de valójában csak a nézőpontbeli különbségről van szó – Annyi az egész titka, hogy valójában mi élünk borzasztóan felfokozott és rohanó életet hozzájuk képest (náluk is működik minden, néha jobban is), amiből belecsöppenünk egy ilyen relaxáltabb ritmusba. Minden ugyan annyi idő alatt lesz kész, csak ők „mananáznak” míg mi idegesen toporgunk és nézzük az órát.

Mindenki borzasztóan hangos!
Nem, nem süketek, hanem nekik ez a normál hangerő. Ez egy olyan apróság, ami az elején zavar majd, de később hozzászoksz (és majd hangosan, ritmusosan beszélsz, mint ők. : ) Nincs semmi baj ezzel, csak az elején kell magadat emlékeztetni, hogy nem azért kiabál mert utál, hanem neki ez a normális – ugye sajnos ez a számunkra szinte mindig zavaró az elején, képzelheted milyen lehet egy németnek.

Mi lesz nagyon furcsa először Spanyolországban?

Amivel számolnod kell: "lustaság" + szieszta + fordított napi ritmus

Van három dolog ami gyorsan szemet szúr majd, de szerencsére ugyan ilyen gyorsan hozzá is tudsz szokni te is:

"Lustaság"
Egy gyakori szó amit hallasz majd a „Manana – manana” azaz „majd holnap”. Ettől olyan érzésed támad majd, mintha nem törődne senki semmivel, nem haladna semmi egyről a kettőre. Nyilván ez idegesítő egy dolog, de valójában csak a nézőpontbeli különbségről van szó – Annyi az egész titka, hogy valójában mi élünk borzasztóan felfokozott és rohanó életet hozzájuk képest (amitől náluk is működik minden, néha jobban is), amiből belecsöppenünk egy ilyen relaxáltabb ritmusba. Minden ugyan annyi idő alatt lesz kész, csak ők „mananáznak” míg mi idegesen toporgunk és nézzük az órát.

Szieszta
Egy csodálatos mediterrán dolga a világnak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb (főleg helyieknek szóló) létesítmény totálisan zárva tart 12-től egészen 4-igy. Ez persze egy rejtett kis dolog, csak akkor tűnik fel amikor felkenődsz a zárt üzletajtóra amikor még „éppen időben” kora délután 3 kor. Persze gondolhatnád, hogy akkor mikor van bármi nyitva:

Jellemzően estefelé aktívak az emberek
Nagy különbségként fogod érzékelni, hogy az emberek igenis aktívak este 11 kor, akkor, amikor az itthoni lakosok már rég otthon gubbasztanak a TV előtt. Szépen lassan megszokod, hogy az este 9 nem estét jelent, hanem azt az időt, mikor mindenki elindul otthonról a kikapcsolódni szórakozni a hétköznapokon is. Persze megtévesztő lehet az, hogy ez nem vonatkozik a turistákra, hiszen ők össze vissza, a saját idejük szerint, majd később a buli/másnap ritmusa szerint lézengenek.

Mik a francia mentalitás jellemzői?

A francia mentalitás érdekes keveréke a germán, angolszász és a latin népeknek. Természetükben inkább az északi szomszédaikhoz, nyelvben viszont a déli szomszédaikhoz állnak közelebb. Az ország, mint egy híd, összeköti Európa északi régióját a déli részekkel, két tenger és egy óceán mossa a partjait így méltán rendelkeznek nagy büszkeséggel, ami kihat a nyelvük szeretetére és hirdetésére, csak úgy, mint a természetükre, ami magas szintű vendégszeretettel párosul.

Milyenek a ciprus emberek?

Ciprus is a mediterrán országok közé tartozik, a mediterrán habitus jellemző a ciprusi lakosokra is!
Szeretnek napközben, ebéd után sziesztázni, hangosak, mutogatnak a kezükkel. :)

Viszont, ahogyan a spanyolok is, a ciprusiak is nagyon barátságosak és közvetlenek, szeretnek beszélgetni, mesélni. Az idősebb férfiakra jellemző, hogy heti egyszer-kétszer összegyűlnek, és beülnek valahova, ami se kocsmának, se kávézónak nem mondható igazából, inkább csak egy „közös helység”-nek nevezhető kis club  Ott vannak késő estig, iszogatnak, eszegetnek különböző snackeket és régi történeteket mesélnek egymásnak.

Ha elhalad egy csinos hölgy a kis club előtt, persze összenéznek és megvizslatják, de sosem udvariatlanok vagy tolakodóak.

Egyébként ez is egy érdekes dolog, hogy a ciprusiak, ha isznak is akár minden nap alkoholt, csakis mértékkel.
Se a szórakozóhelyeken, se sehol nem lehet látni részeg ciprusit. Tudják, hogy hol a határ, és ezt nem lépik át, vagy csak szimplán semmitől nem tudnak berúgni. :)

A ciprusi idősebb hölgyek is nagyon kedvesek, otthon vannak, főznek, mosnak, vasalnak férjuraikra, várják őket meleg vacsorával haza. Ha például egy turista elhalad a kerítésük előtt, jellemző, hogy -még ha teljesen idegen is számukra- barátságosan beinvitálják őket egy kis teázásra vagy fügeevésre. (Cipruson nagyon sok füge terem, és mézédes a termése)

Mondhatni azt a ciprusi emberekre, hogy hirtelen haragúak, de általában ez el is száll egy 5 perc után.

Az emberek nagyrésze beszéli szerencsére az angol nyelvet, miután Ciprus angol gyarmat volt régen, és általában mindenkinek vagy a nagyszüleinek egyik tagja- vagy a szülőnek a másik tagja angol nemzetiségű, ezért számukra ez a természetesen, hogy tudnak angolul (még ha nem is folyékonyan :)

Milyenek a görög emberek?

Görögországot nem csak a gyönyörű tájak, hanem az emberek kedvessége és figyelmessége teszi vonzóvá. Ha egy görög ember meghív valamire, akkor lehetőleg ne utasítsd el mert azzal könnyen megsértheted. A görög emberek, mint minden más mediterrán nép hangosan beszélnek hadonásznak, nevetnek, jókat esznek és isznak, és nagyon szeretnek mulatni. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy tombolnak, ha meghallanak egy görög muzsikát, inkább látványosan kihúzzák magukat és átadják magukat a zene élvezetének még ha nem is perdülnek táncra azon nyomban. Ha táncolnak is, azt inkább lassan, érzelmes és nagy karlendítések közepette teszik érzékeltetve a dal érzelmi mélységét.

Görögország lakosságának nagy része ortodox görög keresztény. Minden településnek van saját temploma, vagy egy-egy utcasarkon található egy mini kápolna. A templomok belseje nagyon díszes, rengeteg freskó és szín keveredik.

Hallottál már a frappéról? Ha nem, ekkor kint tartózkodásod alatt meg fogod tanulni, hogy a görög kávénak, legyen az freddo-cappuccino vagy frappé, annak nincsen párja. A görög emberek élete nem kezdődhet el kávé nélkül.

Számolj azzal, hogy a görög emberek nagyon büszkék népükre, nyelvükre, kultúrájukra, történelmükre és természeti kincseikre. Tisztelik az idősebb rokonaikat és ha tanácsra van szükségük, akkor kikérik az ö véleményüket. A családi összetartás talán a legfontosabb fundamentuma a görög társadalomnak.

Mik a máltai mentalitás jellemzői?

Más mediterrán népekhez hasonlóan rugalmas és vendégszerető nép a máltai. Rengeteg külföldi dolgozik a szigeten, erősen multikulti környezetté vált, és a cégek hosszú évek óta folyamatosan fogadnak gyakornokokat, tehát nem kell aggódni a nehézkes integráció miatt. Jó néven veszik, ha néhány – általuk is angol mondatokba szőtt - máltai szót használ az ember.