ANGLIA

Ködös Albion és a nyüzsgő világ, ami az esős idő mögött rejtőzik.

ORSZÁGOK
további témakörei:

Az Egyesült Királyságon belül milyen célterületek vannak?

Az Egyesült Királyságon belül Angliában, Walesben, és Skóciában van lehetőség munkát kapni.  Főképpen Angliába keresünk jelentkezőket, folyamatosan, egész év folyamán. Vidéki, hangulatos kis városokban találhatók a fogadóhotelek. London és egyéb nagyvárosokkal nem foglalkozunk a horribilis összegű lakásbérleti díjak miatt. Ezért azoknak ideális Angliába menni, akik sok-sok pénzt szeretnének keresni, amiből nem kell egy vagyon elkölteni a lakásbérlésre és a kaucióra, miután a szállodák biztosítják a szállást ingyenesen vagy nagyon kedvezményesen.

Mik az angol mentalitás jellemzői?

Sokaknak az ugrik be először, hogy „hidegek” az angolok. Hát ez végül is nézőpont kérdése. Van, akiknek nagyon szimpatikus az angolok kicsit visszafogottabb stílusa (a visszafogott stílus a fiatalokra nem jellemző), viszont van, aki nem tud érvényesülni vele. Viszont a precizitás és pontosság tényleg a jellemzőjük. Ez egyébként a munkahelyeken a fizetés utalásánál is látható, mert Angliában olyan nincs, hogy akár egy napot is késsenek a bérrel. A fiatalok meg nagyon szeretnek iszogatni, bulizni (külföldön főképpen:))

Mi lesz nagyon furcsa először Angliában?

Az időjárás….miután Angliában nagyon sokat esik az eső, ez lehet elsőre furcsa lehet, de hozzá lehet szokni persze. Sosincs az a nagyon meleg, úgyhogy aki a mediterrán környezetre vágyik, annak nem ajánlott Anglia! Másik a brit közlekedési rendszer, magyarul a jobboldali kormány baloldali közlekedéssel. Ha valaki hosszabb távra szeretne kimenni, és autóvásárlásra szánja el magát, akkor érdemes órákat venni tanártól, és gyakorolni a vezetést.

Milyen munkák elérhetők Angliában?

A vendéglátáson belül tulajdonképpen minden munkára lehet pályázni a kellő nyelvtudás és szakmai gyakorlat fejében: felszolgáló, báros, general assistant, szakács, segédszakács, portás, mosogató,szobalány stb. A mosogató és szobalány munkakörökhöz elég az alap nyelvtudás (de erős!), a többi pozícióhoz viszont mindenképpen szükséges a társalgási erős angol. Gyakorlat legalább egy fél éves majdnem mindenhova szükséges viszont! Főállású, hosszú távú munkákat kínálnak, ezért komolyabbak az elvárások, mint pl. Spanyolországban vagy Cipruson, ahol nagyrészt szakmai gyakorlatos munkákat hirdetnek, ahova nem szükséges ugyebár az előzetes gyakorlat.

Mire kell figyelnem a munkahelyemen?

Természetesen, mint minden munkahelyen, itt is elvárják, hogy jól teljesítsenek az alkalmazottak. Szorgos és kemény munkának mindig beérik a gyümölcse. Sok helyen lehetőség van a túlórázásra, ami persze plusz pénz. A felszolgálók esetében reggeli és esti műszak van, ergo a reggeliztetést kell megcsinálni, majd van egy pár órás szünet, és utána jön a vacsoráztatás.

Persze bármilyen probléma van, a managerrel kell beszélni. Például, ha a szerződésed szerint felszolgálónak vettek fel, de helyette be akarnak rakni konyhára, akkor mindenképpen szólni kell az igazgatónak.

Ami fontos még, hogy a szerződésed végén nehogy elfelejtsd kikérni a referencia leveled. Ezt ugye fel tudod használni a későbbiek során, tehát nagyon hasznos lesz számodra.

Milyen egy tipikus város?

Ahogy már fent is említettük, vidéki kis városokban vannak a 4-5 csillagos akár luxus hotelek. Ha szereted a csendet, a friss levegőt, a kis patakokat, akár a gyönyörű tengerpartokat, a kis vidéki pubokat, akkor biztos, hogy tetszeni fog neked Anglia. Viszont érdemes megemlítenünk, hogy aki olyan helyre számít, ahol a discok, bevásárlóközpontok tömkelege várja majd, azt el kell, hogy keserítsük, mert NEM ez lesz kint! :) Angliába a pénzgyűjtés és a nyelvtanulás miatt érdemes kimenni! A bulizásra ott van Ciprus, Görögország és Spanyolország! :)

Mi a legjobb kiutazási útvonal Angliába?

A Wizzair és a Ryanair járatai egész évben közlekednek. Csak Londonban 6 repülőtér van, általában az eddigi tapasztalatok alapján mindig Londonból jutottak el ügyfeleink az adott városba busz vagy vonatjárattal. Angliában a közlekedési rendszer nagyon kiépített, mindenhova el lehet könnyedén és kényelmesen jutni.

A reptereket ezen az oldalon lehet lecsekkolni:

https://www.skyscanner.hu/repuloterek/lond/london-repuloterek.html

Átszállással nem érdemes bajlódni, hiszen a fapados járatokra külön-külön meg kell vásárolni a feladandó poggyászt, ez jelentős többletköltségekhez is vezet. A vonat és buszok árai nem drágák.

Milyenek az árak Angliában?

Angliában az árak hasonlóak, mint nálunk. Najó azért egy kicsit magasabbak, de az Angliai fizetésekhez képest viszont nem számítanak drágának! Mindenhol megtalálható szükséges élelmiszeripari egységek, vendéglők, konditermek. Persze a kis városkákban nem olyan sok, de van :)

Mit csinálhatok a szabadidőmben, Angliában?

Érdemes bejárni az egész környéket, nagyokat sétálni esetleg túrázni, hegyet mászni. Ha olyan helyre kerülsz, ami Londontól vonattal kb. 1 órára van, akkor érdemes oda is ellátogatni és megnézni a nevezetességeket.

Milyen fizetésre számíthatok?

A fizetés nagyrészt 7.20GBP/óra szokott lenni, persze ha több éves gyakorlatod van az adott szakmában, akkor ez lehet magasabb is. Túlórát megfizetik illetve az ünnepnapokon való munkát.

Ezen az oldalon remekül lehet tájékozódni:

http://evlaltd.co.uk/elet_angliaban/alkalmazottaknak/minimalber.html