GÖRÖGORSZÁG

Az égszínkék tengerpartok világa: avagy infótár Görögországról.

ORSZÁGOK
további témakörei:
 

Kell görögül tudnom, ha Görögországban szeretnék dolgozni?

Nem kell görögül beszélned ahhoz, hogy munkát vállalhass Görögországban.
A programokon résztvevőktől magabiztos angol nyelvtudást várnak el a szállodák.Természetesen, ha beszélsz görögül, az minden esetben előnyt jelent számodra.

Görögországban nem csak angol, de nagyon sok orosz, és olasz vendég fordul meg. Szóval az nagy előnnyel indul, és hamar lecsapnak rá a szállodák, ha valaki legalább alapszinten beszéli a fent sorolt nyelvek egyikét! Az angol nyelvtudásod is sokat fog fejlődni, mert a munkatársaid általában más országokból lesznek, tehát a kommunikációs nyelv az angol lesz!

Görögországon belül milyen célterületek vannak?

Az ország fővárosa Athén, ám amint eljön a szezon kezdete, április, a kontinentális Görögország lakóinak többsége leköltözik valamely sziget városába, hogy ott dolgozzon.

Íme azoknak a szigeteknek a tenger szerinti csoportosítása, ezek közül számos csodálatos helyre ki tudtok kerülni általunk.

Jón-szigetek: Korfu, Lefkáda, Kefalóniá, Zákinthosz.

Szporádok: Alóniszosz, Szkiáthosz, Szkópelosz, Szkírosz

Északkelet-égei szigetek (part menti szigetek): Évia, Szalamína, Thászosz, Szamothráki, Límnosz, Lézvosz, Khíosz, Számosz

Szaróni-szigetek: Éjina, Ídra, Pórosz, Szpécesz

Kükládok: Míkonosz, Délosz, Párosz, Szantorini, Szífnosz

Dodekanéz szigetek: Ródosz, Kos, Pátmosz, Asztipálea, Kálimnosz, Kárpathosz, Kászosz, Lérosz, Níszirosz, Szími, Tílosz, Kasztelórizo

Kréta

Ezek mindegyike közkedvelt turistacélpont, mely rengeteg lehetőséget nyújt számodra is a nyári időszakban.

Mikor vannak nyitva a hotelek és meddig lehet kint tartózkodni?

A görög szigeteken a szállodák többsége áprilisban nyit és október 31-én vagy november 1-én zár be.

Az Hotelanimation Greece programunknál az a legfontosabb feltétel a munka elnyeréséhez, hogy a jelentkezők minél előbbi ki tudjanak menni, illetve szezon végéig tudjanak maradni.
Work Experience Greece programunkon belül 3-6 hónapos időszakra lehet munkát vállalni. Szakmai gyakorlatosoknak is remek lehetőség, ha a kötelező gyakorlatukat szeretnék elvégezni egy gyönyörű környezetben.

Folyamatosan, egész évben várjuk a jelentkezéseket, tehát aki szeretné a szezon kezdésre bebiztosítani a helyét, az akár a téli időszakban is regisztrálhat. :)

Milyenek a görög emberek?

Görögországot nem csak a gyönyörű tájak, hanem az emberek kedvessége és figyelmessége teszi vonzóvá. Ha egy görög ember meghív valamire, akkor lehetőleg ne utasítsd el mert azzal könnyen megsértheted. A görög emberek, mint minden más mediterrán nép hangosan beszélnek hadonásznak, nevetnek, jókat esznek és isznak, és nagyon szeretnek mulatni. Persze ezt ne úgy képzeld el, hogy tombolnak, ha meghallanak egy görög muzsikát, inkább látványosan kihúzzák magukat és átadják magukat a zene élvezetének még ha nem is perdülnek táncra azon nyomban. Ha táncolnak is, azt inkább lassan, érzelmes és nagy karlendítések közepette teszik érzékeltetve a dal érzelmi mélységét.

Görögország lakosságának nagy része ortodox görög keresztény. Minden településnek van saját temploma, vagy egy-egy utcasarkon található egy mini kápolna. A templomok belseje nagyon díszes, rengeteg freskó és szín keveredik.

Hallottál már a frappéról? Ha nem, ekkor kint tartózkodásod alatt meg fogod tanulni, hogy a görög kávénak, legyen az freddo-cappuccino vagy frappé, annak nincsen párja. A görög emberek élete nem kezdődhet el kávé nélkül.

Számolj azzal, hogy a görög emberek nagyon büszkék népükre, nyelvükre, kultúrájukra, történelmükre és természeti kincseikre. Tisztelik az idősebb rokonaikat és ha tanácsra van szükségük, akkor kikérik az ö véleményüket. A családi összetartás talán a legfontosabb fundamentuma a görög társadalomnak.

Mire kell figyelnem, ha a görög szigetekre készülök dolgozni, mik a hotelekben a jellemző dolgok?

A görög hotel managerek/tulajdonosok szeretik, ha magyarok mennek ki hozzájuk dolgozni, jellemzően a görög hotelek 80%-ban dolgozik is magyar.
Tudják, és tapasztalták is, hogy a magyarok hogyan dolgoznak, milyen a mentalitásuk, mennyire oda teszik magukat minden pozícióban.

Egy dolgot nem szeretnek, ami a magyar emberekre jellemző, az állandó elégedetlenséget minden miatt. :D
A lényeg az, hogy valaki ne legyen lusta és flegma, dolgozzon keményen, ami az erejéből telik, és akkor ennek biztosan meglesz a gyümölcse!

Milyen a görög konyha?

Európa egyik, vagy talán legösszetettebb gasztronómiája. Kellemesen fűszeres egészséges, teli van zöldséggel, halételekkel, különleges húsokkal.

A görög szigetvilág lakóinak konyhaművészete egyike a sokféle ízvilágnak, amely megtalálható Görögországban. Hatással voltak rá a különböző tengeri kereskedelmi útvonalak. A Földközi-tenger szigetein és Jón-tenger szigetein európai, legfőképpen az olasz ízek dominálnak, Krétán, és cipruson az arab és észak afrikai fűszerezés jellemző.

A gyrost vagy a görögsalátát a hazai éttermek kínálatából sem hiányozhat, de csak akkor tudhatod meg, hogy milyen is az autentikus görög étel, ha egy helyi készíti.

Görögországban is rengeteg oliva terem, amelyből értékes olajat állítanak el. Nekik is meg van, az olaszokhoz és a franciákhoz hasonlóan, saját sajtjuk. A feta sajt miden salátának az alapja. Kint tartózkodásod alatt feltétlenül kóstold meg a spanako pitat, a muszakát vagy a pszáriszoupa-t.

Jellegzetes görög ital az ouzo (ánizs pálinka), amit jéggel és egy pohár vizzel szolgálnak fel, a Metaxa nevű konyak és a görög borok. A borkészítés hagyománya egész az ókorig visszavezethető, tartósítás gyantát használtak, ami különleges aromát kölcsönzött a könnyű mediterrán boroknak. A palackozott gyantás borok ma már meg sem közelítik az igazit, ha valaki ilyet szeretne kóstolni, kis falvakban helyi gazdáktól érdemes beszerezni.

Milyen időjárásra készüljek?

Görögországban a nyári szezonban nagyon meleg az időjárás, 33-45 fok között mozog, ezerrel süt a nap.

Ha valaki tengerparti szállodában kap munkát, annak mindenképpen érdemes naptejjel kenni magát minden munkakezdés előtt, különben szép kis leégés várható már az első pár nap után. A tenger hőmérséklete kellemes, pont még hűsítő! Nagyon sok strandja van a tengerparti városoknak, ami turisták által látogatott, de sok kis eldugott partszakasz is van, ahova lehet menni pancsolni és napozni.

Az estékre egyébként érdekes módon jellemző a lehűlés, ezért mindenképpen érdemes hosszú ujjú kardigánt vagy pulcsit is bekészíteni, a biztonság kedvéért. :)

Október közepe az, amikor kezd lehűlni már kicsit a levegő napközben is, de még nem lehet rá azt mondani azért, hogy hideg. Rövidujjú pólóban sincsen hűvös. Az eső nagyon ritka, a 6 hónapos nyári szezon alatt ha egyszer esik, az már nagy durranásnak számít. Novembertől áprilisig kb. 20 fok az átlag hőmérséklet.

Milyenek az árak Görögországban?

Miután a görög üdülőövezetekben igen sok helyi lakos is él, ezért az árak nem érik el a csillagos eget, bár nem mondható így sem olcsónak. A szállodáktól kicsit távolabb eső boltokban hasonló árak vannak, mint nálunk, viszont ahogy beljebb megyünk a tengerparti szállodák felé, ott már azért igencsak elkérik az árát mindennek.

De egyébként mindent be lehet szerezni a boltokban, ha valaki nagy bevásárlást szeretne, (pl: vizeket kartonnal, mivel nagyon - nagyon meleg van Görögországban, ezért tanácsos is otthon rengeteg vizet tartani). Persze érdemes ehhez kérnünk valaki segítségét, akinek van autója. :) Nem beszélve arról, hogy ezeken a szigeteken a csapvíz nem iható.

Ha szórakozni megyünk, akkor is igencsak a pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, a koktélok, borok, pezsgők, sörök bent magában a pubokban, discokban elég drága. Érdemes előtte kint megvenni a kisboltokban mindent. :) Ami még fontos, hogy sok-sok naptejjel kell készülni/számolni, ami kint nagyon drága. Érdemes itthonról beraktározni pár flakonnal!

Mik azok a dolgok, amik kiérkezés után furcsa lehetnek?

Kiérkezésünkkor egyértelműen a nagy meleg lehet meghökkentő, de idővel mindenki hozzászokik, főképp mert a tenger folyamatosan hűs szellővel borítja a partmenti részeket.

Ha elkezdünk dolgozni Görögországban, rögtön elmondják nekünk, hogy lehetőleg ne a csapból igyunk, ha szomjasak vagyunk. Ezt érdemes is betartani, mert a helyiek biztosan jobban tudják, mint mi. Pláne azoknak érdemes inkább nem kockáztatnia, akiknek alapból nagyon érzékeny a gyomra. Nem lenne jó a munkánkat egy jó kis hasmenéssel kezdeni ;)

A csatornarendszer a görög szigeteken nagyon érdekesen lett kialakítva, ezen már próbáltak a sok-sok évtized alatt változtatni, de egyelőre nem sikerült, mert nagyon bonyolult lenne az egész csatornahálózatot kicserélni. Magyarul ez annyit jelent, hogy nagyon szűkek a csatornák, ezért a papírt nem szabad beledobni a wc-be.

Éjszaka minden feléled, hiszen akkor csökken egy picit a hőmérséklet. A sétáinkat ilyenkorra érdemes időzíteni, máskülönben napközben csak a standon tud az ember megmaradni. Természetesen ilyenkor nyitnak a szórakozóhelyek. Készüljetek fel arra, hogy a legtöbb szórakozóhely az aktuális európai és amerikai toplistás zenéket játsza, ám a szombat este mindig a görögöké. Ekkor lehet azokat a zenéket és slágereket hallani a különböző szórakozóhelyeken, amelyeket a rádióban is játszanak. Érdemes a helyiekkel is kimozdulni néha, akár napközben, akár este, hiszen ők tisztában vannak azokkal a strandokkal vagy szórakozóhelyekkel, ahova szinte csak a helyiek járnak.

Mi a legjobb kiutazási útvonal a ciprusra?

A Ryanair és a Wizzair is indít járatokat közvetlen járatokat Budapestről Görögország különböző pontjaira. Repülővel könnyedén eljuthatunk Athénba, Korfure, Zakythos-ra, Tesszalonikibe, Rodoszra és Heraklionba (Kréta). Sok utazási iroda indít járatot a különböző görög szigetekre.

Ha a repjegyet minél előbb foglaljuk, annál olcsóbban meg lehet úszni ár ügyileg.

A szigeteken is van helyi buszjárat, viszont nem éppen a legpontosabbak, szóval érdemes alaposan átnézni a menetrendet és kitapasztalni, hogy milyen időközönként járnak a buszok. Általában kis robogóval vagy autóval közlekedik mindenki. A buszjegy ára átlagosan belül € 1-1.5 szokott lenni.

Taxit is bármikor és bárhol tudunk fogni, mert minden sarkon áll egy-kettő. :)