MÁLTA 

Avagy minden, amit tudnod kell erről az izgalmas kis szigetről.

ORSZÁGOK
további témakörei:

Vannak nyelvi korlátok?

Nincsenek. Máltán hivatalos nyelv az angol és az máltai (siculo-arabic), ami a szicíliai olasz és az arab keveréke.

Megfelelő angol vagy olasz nyelvtudással biztosan nem ütközöl majd nyelvi akadályokba a szigeten. Gyakran előfordul, hogy egymás között angolul kezdenek el mondatot, és máltaiul fejezik be. Sajátos, de könnyen megérthető dialektussal beszélik az angolt.

Máltán belül milyen célterületek vannak?

Az ország három szigetből áll: Málta, Gozo és a lakatlan Comino.

Az üzleti élet és a szórakozás Máltára jellemző, ezért a szakmai gyakorlatos program is a főszigetet célozza. A fogadócégek szinte kivétel nélkül a sziget északi partján és a közepén működnek.

Tengerparti elhelyezkedésük miatt legkedveltebb városok közé tartozik Valletta, Sliema, Msida, St. Julians, Buġibba, Mellieħa. A sziget belseje felé elhelyezkedő Birkirkara és Attard, Qormi, Viktoria, Mosta is kedvelt városok a könnyű elérhetőség és a kedvezőbb árak miatt.

Mik a máltai mentalitás jellemzői?

Más mediterrán népekhez hasonlóan rugalmas és vendégszerető nép a máltai. Rengeteg külföldi dolgozik a szigeten, erősen multikulti környezetté vált, és a cégek hosszú évek óta folyamatosan fogadnak gyakornokokat, tehát nem kell aggódni a nehézkes integráció miatt. Jó néven veszik, ha néhány – általuk is angol mondatokba szőtt - máltai szót használ az ember.

Mi lesz nagyon furcsa először Máltában?

Az első percekben a brit közlekedési rendszer, majd a stresszmentes környezet. A kisebb üzletek sziesztát tartanak, illetve a három villás konnektor is furcsa lehet a magyaroknak.

Mire kell figyelnem a munkahelyemen?

Hogy mindig legyen nálad a strandcucc, hiszen a munkaidő után egyenesen oda vezet az út! Általában reggel 8-kor kezdődik a 8 órás munkaidő, de sok helyen már hamarabb elengednek. A szombat és vasárnap mindig szabad, és szerződés szerint havi egy szabadnap is jár.

A fogadócégek menedzserei, munkatársai rugalmasak, sokszor több gyakornok is dolgozik egy időben egy helyen. Teljesíteni természetesen kell, egy társalgási szintű angol nyelvtudás jó alapja a további fejlődésnek. Az ebédszünetből sem csinálnak problémát, csak a multiknál szokott előfordulni, hogy adott rendszer, időbeosztás van erre.

Ha mást pozícióba kerülsz, mint ami a szerződésedben foglalt, nyugodtan említsd meg a menedzserednek, illetve a kinti partnerünk irodáját is felkeresheted. Málta nem Németország, a legtöbben pont ezért szeretik… nem vesznek el a részletekben, és neked sem szabad, fel kell venni a déli a mentalitást és teljes lelki nyugalommal kezelni az esetleges pontatlanságokat.

Amit viszont nem hagyhatsz annyiban: a szakmai gyakorlatod végén az igazolások beszerzése (Training Agreement – After Mobility Part). Ne hagyd az utolsó munkanapodra, és ne hidd el, hogy majd szkennelve utánad küldik, mert az Erasmus+ ösztöndíjad egy része bánhatja.

Milyen egy tipikus város?

A városok sokszor egybeépülnek, és csak a helyiek tudják a pontos határokat. Szinte minden épület a helyi homokkőből épül, így elsőre minden épület ugyanúgy néz ki. Sportolási lehetőségek szinte mindenhol adattok, a szórakoztatóipar főként a tengerparti városokban van jelen. Az éjszakai élet Sliemában és St.Julinasban, annak is Paceville részén összpontosul. A legtöbb busz áthalad ezeken a városokon, tehát a sziget északnyugati részén élők is könnyen elérik. Málta elitjének törzshelyét Buġibba híres Cafe del Mar medencés bárja jelenti.

A szigetet sokszor csak úgy említik: „a szikla”. Viszonylag kevés a termőtalaj, a vidéki részeken a kerítéseket is a földből kiszedett kövekből építik. A sziget közepén elhelyezkedő Ta' Qali nemzeti park a legnagyobb zöldövezete, ahova sokan járnak sportolás és kirándulás vagy BBQ céljából. A városok kisebb parkjaiban az esetek többségében igyenes wifi szolgáltatás is elérhető.

Mi a legjobb kiutazási útvonal Máltára?

A Wizzair járatai egész évben közlekednek, sőt szezonban a Ryanair is.

Átszállással nem érdemes bajlódni, hiszen a fapados járatokra külön-külön meg kell vásárolni a feladandó poggyászt, ez jelentős többletköltségekhez is vezet. Máltán egy repülőtér van, onnan pedig az X jelzésű buszokkal minden nagyobb város direkt módon elérhető.

Éjszakai érkezés esetén már csak taxival lehet közlekedni, azonban ezzel csak az egyéni utazásaid során kell számolnod, hiszen az első napodon a partnerünk sofőrje fog várni a reptéren. Egyenesen az apartmanhoz visz és a kulcsokkal együtt a welcome pak-ot is megkapod a szükséges információkkal és a helyi bérletteddel, amivel föltöltés után a tömegközlekedést igénybe veheted.

MiIyen a közlekedési rendszer?

Máltán az brit közlekedési rendszer, azaz a balos forgalom van érvényben. A távolságok kicsik, azonban a forgalmi dugók az utazással töltött időt jelentősen megnövelhetik. A többi mediterrán szigettel ellentétben a buszhálózat teljes egészében lefedi a városokat, falvakat, viszont a menetrend betartásával gyakran vannak gondok. Ezzel mindenki tisztában van, ezért elnézik a kisebb késéseket. Mindig rá kell számolni az utazási időre.

A helyi buszok az ún. tallinja kártyával kedvezményesen vehetők igényben, amit online és automatákon keresztül is fel lehet tölteni. Ezek Comino szigetén használhatóak, ahova a Cirkewwa Ferry Terminal-ból indulnak a kompok. A kevesebb, mint 100km-re lévő Szicília is könnyen és gyorsan megközelíthető komppal és repülővel is. (A Ryanair járataival sokszor már néhány eurótól)

Milyen időjárásra készüljek Máltán?

Szinte mindig süt a nap, a téli hónapokban előfordulnak heves esőzések. A nyári főszezonban általában csak néhány percet esik az eső, és még Szaharából érkező szél is forró.A buszok szerencsére kivétel nélkül légkondicionáltak.

A téli hónapokban sem megy 2-5 fok alá az éjszakai hőmérséklet, viszont a tengeri szél és a pára nem túl kellemes ilyenkor. Ahogy a többi mediterrán szigeten is, a lakásokban csak elektromos fűtőtesteket használnak. Nap közben nem ritka a 16-18 fok sem.

Milyenek az árak Máltán?

A területi adottságok miatt Málta élelmiszerimportra szorul, ezért a Magyarországnál természetesen drágább, de a More és a Lidl üzletek segítséget jelentenek, ahol kedvezőbbek az árak. A sziget nyugati fele, Buġibba környéke valamivel olcsóbb. Rengeteg szolgáltatás esetében elérhető a 3 hónapos bérlet, ill. előfizetés kedvezménye, amivel a 3. hónap szinte ingyenes, pl.: edzőterem 3 hónapra kb. 70 euro. A szórakozóhelyekre nincs belépő, kivételt képeznek a Cafe del Már exkluzív bulijai, valamint a boatpartyk.

Telefonálással kapcsolatosan mire számíthatok?

Három szolgáltatónál is lehet SIM kártyát vásárolni, a helyiek többsége a Vodafone-t használja a teljes 3G/4G lefedettség miatt a szigeten. Kb. 10 euróba kerül, és szinte minden kisboltban, márkaboltban könnyen feltölthető.

Mit csinálhatok szabadidőmban Máltán?

Felfedezheted a sziget strandjait, nemzeti parkjait és közkedvelt túraútvonalait, vagy történelmi nevezetességeit. Máltán nem lehet eltévedni, így akármerre indulsz, mindig könnyen visszatalálsz a nagyobb városok egyikébe. A vízi sportok kedvelői is könnyen megtalálják  a helyi sárkányhajó és kajak klubokat, gyorstalpaló búvárkurzusokat, és még tonhalrajjal is lehet úszni, ami egész Európában egyedülálló.

St. Julians, Slima és Bugibba bárjai és szórakozóhelyei szinte szüntelenül várják vendégeiket, ahol Te is biztosan megtalálod az ízlésednek megfelelőt.

Mi az amit nem tudok kint megvenni?

Minden elérhető Máltán, Sliemában még magyar étterem is található, egyes hiányzó tejtermékek pedig beszerezhetőek St.Julians-ban az orosz-lengyel boltban.

Kell bármilyen oltással készülnöm?

Nem szükséges.