ÍRORSZÁG 

Minden, amit a kis zöld szigetországról tudnod érdemes.

ORSZÁGOK
további témakörei:

Hol is helyezkedik el Írország?

Írország az Ír-szigeten található, a sziget területének öthatodát foglalja el. A sziget észak-keleti részén Észak-Írország fekszik, amely az Egyesült Királyság része. Írország hosszú partszakasszal rendelkezik: nyugatról az Atlanti-óceán, délről a Kelta-tenger, keletről pedig az Ír-tenger veszi körbe, és ez utóbbi választja el Nagy-Britanniától.

Milyen éghajlatra lehet számolni?

Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4,5 – +7 °C, ami 14 fokkal magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C. Az év bármely szakában legyünk felkészülve esőre, mert a terület rendkívül csapadékos, a csapadék mértéke: 1500–2500 mm.

Milyen ruhákat érdemes kivinni?

Célszerű, hogy az idelátogatóknál még nyáron is olyan öltözék álljon rendelkezésre, mellyel kivédhetik az időjárás változékonyságát.

Télen-nyáron nélkülözhetetlen az esőkabát, (az ernyő az erős szél miatt gyakorlatilag semmit sem ér), lehetőleg belegombolható vagy zippzározható béléssel. Legyen nálunk egy pár valóban vízálló cipő, bakancs (a túrázóknál ez utóbbi elengedhetetlen). Réteges öltözködés: pólók, ing vagy vékony pulcsi, vastagabb pulóver.

A téli hónapokban (de néha már ősszel) szükség lehet sapkára, sálra, kesztyűre. Ha van termo-alsóruházatunk, télen aranyat ér. Aki túrázni indul, annál feltétlenül legyen sapka, váltás ruha-cipő. Mindig számítsunk rossz időre, a legtöbb hegyen a köd bármikor ellepheti a környéket.

Milyen az ír konyha?

Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj. Nagyon ízletes a hagyományos ír kenyér. A hagyományos ételekben bacon szalonna és sok káposzta van. A nap fő étkezése az ebéd. Híres italaik a fekete arany, a Guinness és a whiskey. Az ír kávé nem hagyományos ital, főként csak szállodákban és éttermekben kínálják, viszont sok teát isznak.

Milyen nyelveket beszélnek Írországban?

Az országnak két hivatalos nyelve van: az ír és az angol. Ezért tökéletes környezet azok számára, akik az angol nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben szeretnék tökéletesre fejleszteni! Viszont ahhoz, hogy munkát tudjunk vállalni, főleg a vendéglátás területén, már rendelkeznünk kell egy középszintű angol nyelvtudással ahhoz, hogy elnyerjük a megpályázott pozíciót.

Természetesen a szállodák nagyrésze értékeli, ha valaki az angol mellett egyéb nyelvet is beszél, mert a hotelekben megosztott a vendégek nemzetisége.

Hogyan tudok Írországba eljutni?

Jóformán mindenki Anglián keresztül érkezik Írországba. Dublinba London négy nemzeti repülőteréről indulnak járatok. Ezen kívül néhány európai nagyvárosból is indulnak közvetlen járatok. Hajók közlekednek Walesből, Skóciából és Franciaországból. Autóval a legjobb körbeutazni az országot, főként azért, mert sok látnivalóhoz nem jutunk el tömegközlekedési eszközökkel.

Csak arról ne feledkezzünk meg, hogy, mint Angliában, az írek is a bal oldalon vezetnek. A vonatjegyek meglehetősen drágák. A természet szerelmesei csodás kerékpártúrákat tehetnek a zöld dombok között.

Milyen a közlekedés?

Írországban bal oldali közlekedés van. A távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Külön jelzés nélkül a megengedett sebesség lakott területen 50 km/óra, országúton 80 km/óra autópályán pedig 120 km/óra. Az autópályák és gyorsforgalmi utak használata ingyenes, kivéve egy-egy fizetőkaput az autópályán, ahol - a gépjármű méretének függvényében - néhány eurós úthasználati díjat kell fizetni. Vezetés közben a kihangosítás nélküli mobiltelefon használata tilos. A kijelölt buszsávok szabadon hagyását motoros rendőrök sűrűn ellenőrzik, a szabálysértőt komoly büntetés sújtja. Érvényes parkolójegy hiányában a gépkocsira a kijelölt parkolóhelyen is tehetnek kerékbilincset. A bilincs eltávolítása akár 140 euróba is kerülhet.

Repterek, busz és vasútvonalak Íroszágban

Írországban Dublinban, Kerryben, Corkban, Shannonban található nemzetközi reptér.

A nemzeti busztársaság a Bus Eireann. Ez a társaság szállítja az ország különböző pontjaihoz az utasokat.

 • Közutak hossza: 92 500 km
 • Vasútvonalak hossza: 3314 km
 • Repülőterek száma: 16
 • Kikötők száma: 9

Mi Írország pénzneme?

Írország pénzneme: €

Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Szükséges- e a vízum?

Vízum nem szükséges. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás ideje alatt érvényesnek kell lennie.

Milyenek a fizetések és keresetek?

Írországban havi bruttó 2800 euró, vagyis 700 ezer forint a bruttó átlagkereset. Ez körülbelül 560 ezer forint nettót jelent, tekintve, hogy az átlag alatt 20 százalék, fölötte viszont már 42 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. A vendéglátóiparban, egy recepciós vagy pincér átlagosan 15-16 ezer eurót, azaz 4,5-4,8 millió forintot keres évente, egy szakács vagy konyhafőnök már 20 ezer eurót, 6 millió forintot is megkereshet.

A minimálbér havi bruttó 1499 euró, azaz 449 700 forint. Ezzel az írek a második legjobbak Európában, ennél csak Luxemburgban magasabb a minimális kereset. Munkát azonban nem könnyű találni, és Írországban drága a megélhetés is. Jelenleg pár ezer magyar dolgozik Írországban, első sorban az építőipar és vendéglátóipar területén. Emellett külföldi ápolókra, orvosokra, húsipari munkásokra, autószerelőkre, esztergályosokra, pékekre nagy a kereslet, de ugyanazért a munkáért némileg kevesebbet kapnak, mint az írek, akármilyen területen is dolgoznak a magyarok.

Milyen ünnepek és rendezvények vannak Írországban?

Rengeteg fesztivál zajlik országszerte. Februárban van a Dublini Nemzetközi Film Fesztivál. Húsvét után kezdődik északon a felvonulások és ünnepségek időszaka. Júniusban Listowelben az Írók Hete irodalmi fesztivál, Belfastban Jazz és Blues Fesztivál kerül megrendezésre.

Augusztus a lóversenyek hónapja például Dublinban és Traleeben. E hónap első hétvégéjén rendezik meg a rockfesztivált is Thurlesben. Szeptemberben Corkban részt vehetünk a Film Fesztiválon. Októberben Színházi Fesztivált tartanak Dublinban, novemberben pedig Wexfordban Opera Fesztivált. A Karácsony itt is családi ünnep.

Milyen sportolási lehetőségek vannak?

Hangulatos sétákhoz, túrákhoz - kerékpárral vagy anélkül - kitűnőek a hely adottságai. Bőven találunk itt ösvényeket, túraútvonalakat. Aki a kihívásokat szereti, és a hegymászáshoz támad kedve, annak is lesz itt erre lehetősége. Írország halászatáról is híres. A vízi sportok kedvelői is jól fogják érezni magukat, hiszen lehet itt szörfözni, búvárkodni, vitorlázni.

Milyenek az Írországi árak és vásárlás?

Vásárlás terén Írország nem sokban különbözik Magyarországtól. Itt is megtalálhatók a hard-diszkontok (pl. Aldi, Lidl), a hiper- illetve szupermarketek (pl. Tesco, Supervalu, Dunnes Stores, Spar), a valamilyen területre specializált áruházak (pl. Penneys – textil, Heatons – lakásfelszerelés+textil, Argos – nem-élelmiszer), valamint a helyi kisboltok. Ár szempontjából a legalacsonyabb árszínvonalat a Tesco-Aldi-Lidl-Dunnes Stores képviseli legjobb áras saját márkáival, utána jön a Supervalu és a Spar, és a legdrágábbak a helyi kisboltok.

Nagyon sokat lehet spórolni, ha tudatosan a "reduced to clear" szekciót keresed, ahol élelmiszerek esetében a lejárókat, nem-élelmiszernél meg a divatból kifutó, illetve túlkészleten lévő termékeket lehet az eredeti ár alatt, sokszor harmad-féláron megvásárolni.

Milyen helyszíneken lehet dolgozni?

Partner szállodáink 4-5 csillagos besorolással rendelkeznek és Írország vidéki részein találhatók. A dublini munkáltatókkal a magas megélhetési költségek és a még magasabb albérletárak miatt nem foglalkozunk. Vannak éttermi partnereink is, elszórva Írország szerte.

Mit kell tudni a munkaidőről és a szabadidőről?

A heti munkaórák száma 40-48 szokott lenni, a napi munkaidő általában 8 óra. A beosztást a menedzserek készítik el. A szerződés szerint mindenkinek minimum heti 1 szabadnap jár, és 35-48 ledolgozandó órával kell kalkulálni. Ha több munkaórád van, mint ami a szerződésben szerepel, az már túlóra, így a fizetésed is több lesz. A napi műszak a legtöbb helyen két blokkra van felosztva. A szobalányok pedig a legtöbb helyen szobaszám szerint dolgoznak – vagyis minél rutinosabb valaki, annál korábban végez a napi teendőivel.

Mit kell tudni a biztosításról?

A programban résztvevők után a munkáltató ír TB-t fizet, így a magyar TB fizetését fel lehet függeszteni. Baleset, betegség esetén a szükséges hivatali ügyintézés után (TB szám kikérése, orvoshoz bejelentkezés) az orvosi ellátás ingyenes.

Mik a fő látnivalók?

 • A keleti parton lévő hangulatos Dublin
 • A kulturális téren tartalmas Cork
 • A fiatalok körében roppant népszerű, bulis Gallway
 • A középkori műemlékekben gazdag Kilkenny
 • A nyugati parton (Shannontól nyugatra) a Moher-i sziklák
 • Connemara, érdekes vidék az ország nyugati részén
 • A Ring of Kerry, egy kb. 200 kilométeres országút csodálatos kilátásokkal