A nevem Pierer Zsolt, és 2016 nyarán szereztem meg a diplomámat az ÓE-KVK karán, automatika szakon, programozható irányítások modulon, és szeretném bemutatni, hogy én hogyan éltem meg az Erasmus+ szakmai gyakorlatomat! 

A jelentkezési határidő vége előtt 1 egész nappal jutott el hozzám az infó, hogy még lehet jelentkezni Erasmus+-ra, és mivel még elkönyveltem magamban, hogy nem fogok már kijutni tanulmányi Erasmusra (többek között, mert az legalább egy fél év csúszással jár, és az nem fért bele), nagyon megörültem neki, hogy mégis csak lehetőségem van rá. Rögtön le is adtam a jelentkezést, és nem sokkal később jött az infó az egyetemtől, hogy a jelentkezésemet elfogadták, és hogy kezdhetek pakolni, mert megyek Máltára!

1 héttel később már jelentkezett is nálam a kinti munkaközvetítő cégtől egy illető, és a motivációs levelemet elolvasva ajánlott egy céget, ahol előző évben dolgozott 2 ember az egyetemről. Utánanéztem a cégnek, és mivel tetszett, így mondtam, hogy részemről jó lesz ez a cég. Nem sokkal később ugyancsak ez az illető közölte, hogy úgy néz ki, már tele vannak a nyitott állások a cégnél, de nem is baj, mert itt van egy másik, ami a „perhaps one of the best engineering companies in Malta” címkével futott, így végül a Methode Electronics Malta Ltd.-nél töltöttem a szakmai gyakorlatomat.

A repülőgépről leszállva egy ember várt a reptéren, és elvitt a lakhelyemre (legalábbis azt mondta, ha a kulcs kinyitja az ajtót, akkor az a lakhelyem). Szerencsére be tudtam menni, ahol az első ajtón bekopogva egy srác kidugta a fejét, akitől megkérdeztem, hogy hol találom a ház azon részét, ahol a programban részt vevők vannak, mire közölte, hogy mindenhol ők vannak, az egész házat külföldiek lakják. Ezen fellelkesedve, felmentem az emeletre, ahol egy tágas nappali és konyha fogadott. Ezen az emeleten volt található még a négyből három két fős szoba, valamint egy fürdőszoba, a földszinti szoba pedig saját fürdőszobával rendelkezett. Továbbá volt még egy emelet, ahol a mosógép volt megtalálható, valamint a terasz!

A képen nem látható, de ahol állok, ott volt még egy elég nagy terület, igaz, az nem volt fedett, valamint a tetőre is fel lehetett mászni, szóval remek volt a kilátás.

A szobámmal nem volt gond (sajnos nincs róla kép, mert egy nem-bővíthető telefonnal fotóztam, amikor kint voltam, ami 24 órával az után, hogy hazaértem, beadta a kulcsot, szóval elveszett minden képem), és a fürdőszoba is jól felszerelt volt. A legnagyobb probléma az az volt, hogy habár volt felszerelve mindenhol légkondi, azokat nem lehetett használni (értsd el volt vágva a vezeték), mert, hogy túl sokat fogyaszt, így dönthettél, hogy meleged lesz éjszaka, vagy szúnyogcsípéseid. Legalább hordozható ventilátor mindenhol volt.

Miután ott töltöttem két hónapot, azt tudom mondani, hogy a közlekedés annyira azért nem teljesen tragikus, és legalább meg tanulja az ember értékelni a BKV-t: a helyi Tallinja hétköznap jól, hétvégén nem annyira jól működik. Én nagyon szerencsés helyzetben voltam, mert 10 perc volt a buszút, amit meg kellett tennem a munkahelyemig, és nem kellett átszállnom se.

A közeli buszmegállóból 4 busz is oda ment ahova kellett, úgyhogy ha egyik még késett is, jött a következő hamar. Ellenben már az érkezés utáni első hétvégén megtapasztalhattam, hogy vannak rossz pillanatok is: 40 percet várni vasárnap délután a buszra nem túl jó. Továbbá, ha egy buszt úgy ítéli meg a sofőr, hogy az tele van, akkor nem áll meg, és alapvetően, ha nem int az ember a sofőrnek, akkor az nem fog megállni, és ha sötét van, és nincs kivilágítva a megálló, akkor hiába integet az ember neki, nem fogja látni, és ismét csak nem fog megállni. Továbbá hétvégente a legtöbb busz az óránként egyszer indul, és hétköznap 10-11 után már nehéz eljutni bárhova is, mert már csak az éjszakaik járnak. 

Én pénteken érkeztem, és hétfőn volt a „welcome meeting”-em a munkaközvetítő cégnél, ami nagyjából 20 perc volt. Ezen felül még a „closing meeting”-en töltöttem ott 10 percet, és többször nem igazán beszéltem velük, ami nem baj igazából, mert viszont amikor valami elromlott a házban, vagy épp a gázpalackot kellett kicserélni, jöttek 1-2 napon belül, és megoldották.

Kedd reggel 10-re kellett mennem első nap a céghez. A Methode egy nemzetközi cég, rengeteg mindennel foglalkoznak, de ahogy én tudtam megítélni, leginkább a járműipar számára gyártanak eszközöket, például műszerfal tartozékokat, különböző érzékelőket, stb. Első körben a HR és a H&S fejeivel leültem egy kis 10 perces fejtágításra, hogy hogy ne robbantsam fel a gyárat. Utána pedig felvittek a HR-re, hogy aláírjak egy-két papírt. Ezután a HR feje körbevezetett a „kampuszon”, ugyanis több épület található itt, mind mással foglalkozik. A MEM3-ban található az SMT és az MST (Methode Sensor Technology) részlegek, én az utóbbinál dolgoztam.

Itt bevittek az irodába, amitől egy ajtónyira találhatóak a gyárak, amelyeket az operátorok kezelnek. Az irodában pedig a fejlesztésért, és a hibák kiszűréséért felelő mérnökök voltak. Ezután egy mérnök körbevezetett a helyen, megnézhettem a gépeket, bemutattak a technikusoknak. Ebéd után pedig odavittek egy állomáshoz, ahol a részleg tesztelte az egyik termékét mielőtt az utolsó simításokat megtette volna rajta.

Az én feladatom ennek az állomásnak a fejlesztése volt: jelenlegi helyzetében az operátornak, aki kezelte, feleslegesen sok és túlbonyolított dolgot kellett csinálnia, és kérdezték, van-e valami ötletem, hogy lehetne egyszerűsíteni. Röviden és tömören, másnapra előálltam az ötlettel, amire rábólintottak, így a második hónap végére írtam egy C++ konzol applikációt, ami kezelt SQL-t, Excelt, egy USB-s eszközt, másolt a gépről a hálózatra, szóval volt benne kihívás, és tanultam belőle sokat.

A feladatot sikerült ugyan megcsinálnom, de sajnos tesztelni éles környezetben nem tudtam, mert ahhoz két napra szét kellett volna szedni a tesztállomást, és erre nem volt lehetőség.

Mindent összevetve, szerencsém volt, hogy ennél a cégnél dolgozhattam, mert két hónapig ugyanazon a projekten dolgozhattam, és sok ismerettel gazdagodott a programozói tudásom.

A házban 5 és 7 fő között mozgott a létszám ottlétem alatt: amikor megérkeztem, még volt ott egy portugál srác, akivel szerencsém volt még aznap este elmenni bulizni, de sajnos ő másnap távozott. Továbbá volt egy fiú és egy lány valamilyen francia gyarmatszigetről a Karib-tengerről, két olasz, angolok (akik trehányak!) valamint volt egy magyar gépész srác, aki 3 hét után hazajött.

Sajnos az elhelyezkedése Attardnak pont olyan, hogy minden tengerparttól annyira vagy messze, hogy nincs értelme hétköznap kimenni, mert legalább 45 perc, így hétköznap inkább pihengettünk délutánonként, míg péntek estétől vasárnapig strand és buli volt a program.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat Málta szigetén tölteni?
  •    Jól jönne egy kis tengerparti időszak, amíg más itthon punnyad a betonon?
  •   Értékes referenciát akarsz szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
  •   Erasmus ösztöndíjat szeretnél igényelni?

Ha tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlati helyet keresel, akkor az Erasmus+ Malta program keretében több munkáltató ajánlata közül válogathatsz. Business, irodai, műszaki területeken tudunk elsősorban elhelyezést nyújtani, míg a szállásaink fiatalosan berendezett, minden igényt kielégítő apartmanokban vannak. Takarítónőd is lesz! 

Fontos tudnod, hogy az Erasmus+ programban résztvevő munkáltatók fizetetlen szakmai gyakorlati helyeket nyújtanak, de a programot úgy találtuk ki, hogy az iskoládtól lehívható Erasmus támogatás fedezze költségeidet. A program lényege, hogy lásd a világot, élhess egy gyönyörű helyen rövidebb vagy hosszabb ideig, fejleszd a nyelvtudásod és szerezz egy értékes referenciát miközben kapcsolatokat építesz. 

  •  Szükséges kezdőtőke: Kb. 120.000 Ft
  •  Kereseti lehetőség: Erasmus ösztöndíj esetén 500 EUR/hó, a szakmai gyakorlat maga fizetetlen
  •  Szállás:   ügyfeleinknek kedvezményes áron biztosított (Erasmus fedezi)
  •  Kezdés:  egész évben, folyamatosan lehet kezdeni 
  •  Szerződés hossza: 2-12 hónap, vagy az iskola elvárásai alapján
tovább...

Kopcsjak Kitti élménybeszámolója

Málta gyönyörű hely, így a három hónap alatt az volt a fő célom, hogy minden helyet bejárjak a szigeten, ami sikerült is. A lakótársaimmal és magyarokkal sűrűn szerveztünk túrákat, szinte minden hétvégén. Tovább...

Mihály Péter élménybeszámolója

Külföldi munkatapasztalat és felsőfokú nyelvtudás került az önéletrajzomba. Ajánlatot kaptam teljes munkaidős állásra, mellette hasznos munkakapcsolatokat és rengeteg élményt, barátokat a világ minden tájáról. Tovább...

Kiss Alíz élménybeszámolója

Kollégáim nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Gyorsan sikerült betanulnom és már a második héten önálló feladatokat láttam el. Rengeteget tanultam, és jó volt látni dolgokat, amiket elméletben már ismertem. Tovább...

Kiss Attila élménybeszámolója

Az angoltudás szinten tartására, és fejlesztésére is nagyon jó ez a lehetőség, hiszen angolul tudsz kommunikálni hasonló diákokkal, akik teljesen más kultúrából jöttek, mások a szokások is. Ez pedig nagyon hasznos lehet a világszemlélet bővítésére egyaránt. Tovább...

Posta Brigitta élménybeszámolója

Málta egy olyan hely, ahol a természet csodái vesznek körbe, az épületek barátságosan kicsik, az emberek nagyon kedvesek. Részleteiben és mindent összevetve is azt gondolom, hogy a legjobb döntés volt itt tölteni a szakmai gyakorlatom. Tovább...

Nagy Norbert élménybeszámolója

Természetsen a dolgos órák a lehető legjobb hangulatban teltek és a néha a fizikailag megeröltető részek ellenére is elegendő idő jutott a pihenésre, baráti beszélgetésekre és más dolgokra, amit nem lenne illendő itt leírni. Tovább...