Kandó Kálmán villamosmérnöki karán, energetika szakirányon tanulok harmadévesként. Máltára 2015 nyarán utaztam ki 2 emlékezetes hónapra, ahol a kiutazás előtti perspektívák és elvárások szinte tökéletesen teljesültek.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom a véleményem erről az igencsak bravúros 61 napról, akkor azt mondanám, hogy a kellemes és a hasznos tökéletes egyvelegét éltem meg kint.

De miért is volt szakmailag igazán számottevő:

Lévén hogy villamosmérnöki tanulmányaimon belül a legnagyobb kíváncsisággal a megújuló energiaforrások felé vagyok, mindenféleképpen ezen a területen szerettem volna tevékenykedni a szakmai gyakorlatomban.

Ha valamiben Málta bővelkedik, akkor az a napsütéses órák száma, kiváltképp a június közepétől augusztus közepéig terjedő időszakban. Ebből adódott, hogy a megújuló energiaforrások ezen ágazatával foglalkozó, egy, a nap energiáját hasznosító cégnél sikerült elhelyezkednem.

A cég alapvetően a napelemek kihelyezésével, üzembe állításával, felülvizsgálatával foglalkozik, ahol 3 fős csapatokban dolgoznak a leginkább fiatalokból álló helybeliek. Én is egy ilyen csapat tagjaként tevékenykedhettem a 2 hónap alatt.

Abszurd, de a nap nyújtotta energiából profitáló cég legnagyobb ellensége a nap. Ezalatt természetesen az eszméletlen magas hőmérsékletet értem, ami a délutáni órákban egy tetőn szinte elviselhetetlen, ezért a munka minden reggel igen korán kezdődött, de mint mindennek, ennek is meg volt az előnye, ugyanis a délutánok így teljesen szabadok voltak. A feladatkör változatos volt, de javarészt a napelemeket helyes irányba és szögbe állító tartószerkezet megépítésétől egészen az inverter bekötéséig és "felhasználókész" állapotba helyzéséig a mi feladatunk volt.

Kezdetben a kevesebb szakértelmet igénylő feladatokat kaptam meg, az idő múlásával pedig egyre inkább belevontak a bonyolultabb, komolyabb tudást ígénylő műveletekbe. Természetsen a dolgos órák a lehető legjobb hangulatban teltek és a néha a fizikailag megeröltető részek ellenére is elegendő idő jutott a pihenésre, baráti beszélgetésekre és más dolgokra, amit nem lenne illendő itt leírni.

Tapasztalataim szerint a máltai nép nem igazán a munkában vért izzadásról híres, viszont amikor oda kell állni, akkor azt mindig precízen és százszázalékos koncentrációval teszi. A munkának egy másik adottságát is kiélvezhettem , ami nem más, minthogy minden alkalommal más helyről szemlélhettem Málta szigetét. Ez magában foglalja a leggazdagabb környék egyik villájának tetejét, de egy farmközeli épületet is, ahol hőség okozta a legkisebb kellemetlenséget...

Szakmai téren a végső beteljesedés a 3. hét volt, amikor is részt vehettem Málta 3. legnagyobb solar projektjében, ahol közel 3000 napelemet kellett egy újonnan nyílt bevásárlóközpont tetejére telepíteni. Összességében nagyon sok tapasztalatot, tudást és nem utolsó sorban emberi kapcsolatot szereztem, amit a későbbiekben kétségtelenül hasznosítani tudok majd.

Szerencsére a péntek, szombat, vasárnap Máltán is eljött minden héten egyszer, így kellőképpen jutott idő a pihenésre is. A nappalokat általában a 10 leghíresebb strand egyikén, az estéket pedig vagy a partok valamelyikén sütögetve vagy a klubokban töltöttük. Málta egy kis sziget, sok lehetőséggel és szórakozással.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat Málta szigetén tölteni?
  •    Jól jönne egy kis tengerparti időszak, amíg más itthon punnyad a betonon?
  •   Értékes referenciát akarsz szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
  •   Erasmus ösztöndíjat szeretnél igényelni?

Ha tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlati helyet keresel, akkor az Erasmus+ Malta program keretében több munkáltató ajánlata közül válogathatsz. Business, irodai, műszaki területeken tudunk elsősorban elhelyezést nyújtani, míg a szállásaink fiatalosan berendezett, minden igényt kielégítő apartmanokban vannak. Takarítónőd is lesz! 

Fontos tudnod, hogy az Erasmus+ programban résztvevő munkáltatók fizetetlen szakmai gyakorlati helyeket nyújtanak, de a programot úgy találtuk ki, hogy az iskoládtól lehívható Erasmus támogatás fedezze költségeidet. A program lényege, hogy lásd a világot, élhess egy gyönyörű helyen rövidebb vagy hosszabb ideig, fejleszd a nyelvtudásod és szerezz egy értékes referenciát miközben kapcsolatokat építesz. 

  •  Szükséges kezdőtőke: Kb. 120.000 Ft
  •  Kereseti lehetőség: Erasmus ösztöndíj esetén 500 EUR/hó, a szakmai gyakorlat maga fizetetlen
  •  Szállás:   ügyfeleinknek kedvezményes áron biztosított (Erasmus fedezi)
  •  Kezdés:  egész évben, folyamatosan lehet kezdeni 
  •  Szerződés hossza: 2-12 hónap, vagy az iskola elvárásai alapján
tovább...

Kopcsjak Kitti élménybeszámolója

Málta gyönyörű hely, így a három hónap alatt az volt a fő célom, hogy minden helyet bejárjak a szigeten, ami sikerült is. A lakótársaimmal és magyarokkal sűrűn szerveztünk túrákat, szinte minden hétvégén. Tovább...

Pierer Zsolt élménybeszámolója

Miután ott töltöttem két hónapot, azt tudom mondani, hogy a közlekedés annyira azért nem teljesen tragikus, és legalább meg tanulja az ember értékelni a BKV-t: a helyi Tallinja hétköznap jól, hétvégén nem annyira jól működik. Tovább...

Mihály Péter élménybeszámolója

Külföldi munkatapasztalat és felsőfokú nyelvtudás került az önéletrajzomba. Ajánlatot kaptam teljes munkaidős állásra, mellette hasznos munkakapcsolatokat és rengeteg élményt, barátokat a világ minden tájáról. Tovább...

Kiss Alíz élménybeszámolója

Kollégáim nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Gyorsan sikerült betanulnom és már a második héten önálló feladatokat láttam el. Rengeteget tanultam, és jó volt látni dolgokat, amiket elméletben már ismertem. Tovább...

Kiss Attila élménybeszámolója

Az angoltudás szinten tartására, és fejlesztésére is nagyon jó ez a lehetőség, hiszen angolul tudsz kommunikálni hasonló diákokkal, akik teljesen más kultúrából jöttek, mások a szokások is. Ez pedig nagyon hasznos lehet a világszemlélet bővítésére egyaránt. Tovább...

Posta Brigitta élménybeszámolója

Málta egy olyan hely, ahol a természet csodái vesznek körbe, az épületek barátságosan kicsik, az emberek nagyon kedvesek. Részleteiben és mindent összevetve is azt gondolom, hogy a legjobb döntés volt itt tölteni a szakmai gyakorlatom. Tovább...