A nyári szakmai gyakorlatomat Máltán, a Nexos Lighting and Video nevű cégnél töltöttem el, ahol nagyszerű kihívások és munkák elé állítottak a csodás tájak mellett is egyaránt. Világítás tervezőként dolgoztam főként, de néha jutottak egyéb munkák, teendők is a cégnél számomra.

A cég létszámilag kisebb cégnek nevezhető, azonban Máltán a legtöbb projektet és megbízást ők kapják ezen a területen, mivel ők a legmegbízhatóbb cég. Teljesen új környezet és munkahely volt, gyönyörű helyszíneken is dolgoztunk, világhírű énekesek koncertjeit terveztük meg, ügyfelekkel tárgyaltunk sokat.

A cég főként rendezvényekkel foglalkozik, kültériekkel elsősorban, de beltéri megvalósítás is lehetséges volt néhány alkalommal. Szakmai szempontból tökéletes volt számomra, teljesen új dolgokat tanultam a cégnél, teljesen új szemléletet is átvettem tőlük, és az együttműködés is nagyon könnyű volt mindenkivel, az ügyfelekkel, a munkatársakkal egyaránt.

Apróságként megemlítve a munkahelyen a kollégák velem angolul beszéltek, de ugye egymás között simán máltai nyelven, amit persze nem értettem, így nehéz volt beilleszkedni és akár beleszólni is bármilyen társalgásukba.

A cég Marsa-ban volt megtalálható, a szállásom pedig Paola-ban volt, tehát elég könnyen és gyorsan el lehetett érni a munkahelyet. A sziget többi része pedig picit több idő alatt, de busszal elérhető volt. A kinti közlekedéshez hozzá kell szokni, idővel kialakul minden. Elsőre furcsa, de valójában csak türelmesnek kell lenni.

A szálláson egyébként vegyesen voltunk összeválogatva, fiúk és lányok is egyaránt, voltak német, francia, olasz társak is. Főként ezekről a helyekről jöttek a legtöbben. Az angoltudás szinten tartására, és fejlesztésére is nagyon jó ez a lehetőség, hiszen angolul tudsz kommunikálni hasonló diákokkal, akik teljesen más kultúrából jöttek, mások a szokások is. Ez pedig nagyon hasznos lehet a világszemlélet bővítésére egyaránt.

Máltán nagyon sok látnivaló és hely van, amit meg lehet látogatni. A 2 hónapom alatt messze nem tudtam mindent megnézni, de törekedtem rá. Amit én személy szerint ajánlanék, az SmartCity esténként, Gozo és Comino illetve a strandok mindegyike. Gyönyörű homokos tengerpartok vannak, ahol szinte bármikor mész, emberekkel van teli, és nagyszerű látvány és élmény egyben.

Összességében hatalmas pozitív élmény szakmailag és egyéb vonatkozásban is. Mindenkinek csak ajánlani tudom az Erasmus+ programot, és nyugodtan keressetek meg engem, ha bármilyen kérdésetek van ezzel kapcsolatban.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat Málta szigetén tölteni?
  •    Jól jönne egy kis tengerparti időszak, amíg más itthon punnyad a betonon?
  •   Értékes referenciát akarsz szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
  •   Erasmus ösztöndíjat szeretnél igényelni?

Ha tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlati helyet keresel, akkor az Erasmus+ Malta program keretében több munkáltató ajánlata közül válogathatsz. Business, irodai, műszaki területeken tudunk elsősorban elhelyezést nyújtani, míg a szállásaink fiatalosan berendezett, minden igényt kielégítő apartmanokban vannak. Takarítónőd is lesz! 

Fontos tudnod, hogy az Erasmus+ programban résztvevő munkáltatók fizetetlen szakmai gyakorlati helyeket nyújtanak, de a programot úgy találtuk ki, hogy az iskoládtól lehívható Erasmus támogatás fedezze költségeidet. A program lényege, hogy lásd a világot, élhess egy gyönyörű helyen rövidebb vagy hosszabb ideig, fejleszd a nyelvtudásod és szerezz egy értékes referenciát miközben kapcsolatokat építesz. 

  •  Szükséges kezdőtőke: Kb. 120.000 Ft
  •  Kereseti lehetőség: Erasmus ösztöndíj esetén 500 EUR/hó, a szakmai gyakorlat maga fizetetlen
  •  Szállás:   ügyfeleinknek kedvezményes áron biztosított (Erasmus fedezi)
  •  Kezdés:  egész évben, folyamatosan lehet kezdeni 
  •  Szerződés hossza: 2-12 hónap, vagy az iskola elvárásai alapján
tovább...

Kopcsjak Kitti élménybeszámolója

Málta gyönyörű hely, így a három hónap alatt az volt a fő célom, hogy minden helyet bejárjak a szigeten, ami sikerült is. A lakótársaimmal és magyarokkal sűrűn szerveztünk túrákat, szinte minden hétvégén. Tovább...

Pierer Zsolt élménybeszámolója

Miután ott töltöttem két hónapot, azt tudom mondani, hogy a közlekedés annyira azért nem teljesen tragikus, és legalább meg tanulja az ember értékelni a BKV-t: a helyi Tallinja hétköznap jól, hétvégén nem annyira jól működik. Tovább...

Mihály Péter élménybeszámolója

Külföldi munkatapasztalat és felsőfokú nyelvtudás került az önéletrajzomba. Ajánlatot kaptam teljes munkaidős állásra, mellette hasznos munkakapcsolatokat és rengeteg élményt, barátokat a világ minden tájáról. Tovább...

Kiss Alíz élménybeszámolója

Kollégáim nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Gyorsan sikerült betanulnom és már a második héten önálló feladatokat láttam el. Rengeteget tanultam, és jó volt látni dolgokat, amiket elméletben már ismertem. Tovább...

Posta Brigitta élménybeszámolója

Málta egy olyan hely, ahol a természet csodái vesznek körbe, az épületek barátságosan kicsik, az emberek nagyon kedvesek. Részleteiben és mindent összevetve is azt gondolom, hogy a legjobb döntés volt itt tölteni a szakmai gyakorlatom. Tovább...

Nagy Norbert élménybeszámolója

Természetsen a dolgos órák a lehető legjobb hangulatban teltek és a néha a fizikailag megeröltető részek ellenére is elegendő idő jutott a pihenésre, baráti beszélgetésekre és más dolgokra, amit nem lenne illendő itt leírni. Tovább...