SZÜKSÉGES IRATOK

Milyen iratokra és miért lesz szükséged a jelentkezés folyamán és a munkavállaláshoz.

   Instrukció iratok igényléséhez

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK további témakörei:


Nincs szkennerem, lefényképezhetem az iratokat?

Az irataidat jó minőségben, szkennelve kell feltöltened/visszaküldened.

Nagyon fontos, hogy jó minőségben, nyomtatásra kész formátumban küldd el nekünk az iratokat.
Fényképezővel vagy mobillal készített képeket nem fogadunk el, törölni fogjuk őket a rendszerből és úgyis újra kell csinálnod mindent.
Ezek hivatalos iratok, hivatalokba továbbítjuk őket - és oda nagyon nem jó ötlet olyat leadni, ami a kukában végzi..

Elvárásaink:

 • PDF vagy JPG formátumot fogadunk el.
 • Szkennelhetsz fekete-fehérben is mindent.
 • A kész fájl ne legyen nagyobb 0.5M-nál.
 • Egy dokumentum egy fájl. Ne szkenneld egy oldalra az EHIC-et és az ID-dat. Törölni fogjuk.
 • A kártyákat (ID, EHIC) és az útlevelet sarokba illesztve, egyenesen szkenneld.
 • Lakcímkártya soha nem kell semmire, ne szkenneld.
 • EHIC hátsó oldala nem kell soha.
 • Ne varázsold rá a szkennelt képekre a "másolat" feliratot és egyebeket. A kinti hatóságok visszadobják.

Biztonságban vannak a személyes irataim nálatok?

A (szenzitív) személyes adataidat senkinek nem adjuk ki, azokat kizárólag a del REY International Group azon munkatársai látják, aki rendelkeznek a szükséges jogosultságokkal.

Területi képviselők csak annyit látnak belőled, hogy regisztráltál és jelzést akkor, ha el lettél helyezve. A többi nem tartozik rájuk.

A leendő munkahelyek és szállodák HR-menedzserei pedig csak a pályázati anyagokat látják (CV, fotók, referenciák, nyelvvizsga és természetesen a preferenciáid). Természetesen ez változik, amint szerződést köttök, akkor nekik elérhetővé kell tenni a hivatalos irataidat is, hogy a szükséges hivatali bejelentéseket mielőbb meg tudják csinálni.

Sem az adatokat, sem az e-mailcímeket nem adjuk ki harmadik félnek. Soha, semmilyen körülmények között. Ez a gyakorlatban nem csak cégeket jelent, hanem akár a saját szüleidet is. Nekik sem adunk semmiről tájékoztatást, ami téged, vagy az elhelyezésedet érinti – hacsak te külön nyomtatványon nem nyilatkozol ennek ellenkezőjéről. Mindez a te védelmedet szolgálja.

Hogyan tudok útlevelet igényelni?

Nagyon fontos hogy rendelkezz érvényes útlevéllel a kinttartózkodás alatt több program esetében (Work Experience Spain, USA programok). Utazni lehet személy igazolvánnyal az EU-n belül, de a hatósági ellenőrzésekkor fontos, hogy fel tudd mutatni az útleveledet is.

Igényelni bármelyik Magyarországi Okmányirodában lehet, ha nem sürgősségi eljárással kéred, akkor kevesebb, mint 20 nap alatt elkészül. Ha nem hagyod az utolsó pillanatra a dolgot, akkor nagyon sok pénzt tudsz spórolni, ugyanis így mindössze 7.500 Ft-ba kerül az öt évig érvényes útlevél.

Az igénylés menetéről ITT olvashatsz többet

Le fog járni a személyim/útlevelem. Mit tegyek?

Jelentkezhetsz a még érvényben lévő adataiddal, de igényelned kell új okmányokat.

Mielőbb igényeld meg az új iratokat és ha elkészültek, akkor a profilodban javítsd a számokat és töltsd fel az új igazolványokat/útlevelet szkennelve.

Nagyon fontos, hogy az irataidnak érvényesnek kell lenniük az egész kintléted alatt.
Vagyis, ha június és október között fogsz dolgozni és a személyid lejár augusztusban, akkor azzal nem utazhatsz ki és nem szerepelhet a szerződéseidben sem! Mindenképp ELŐRE igényeld meg az újat és annak az adatait rögzítsd a rendszerben.

Ha nem egyezik a személyazonosító okmányod száma és az, ami a szerződéseidben van, abból nagyon nagy baj lehet egy hatósági ellenőrzéskor!

Magyar nyelvű a referenciám, jó lehet valamire?

Sajnos a magyar nyelven megírt ajánlólevelet nem fogják tudni a görög, angol vagy spanyol hotelmenedzserek elolvasni.

Ha csak magyar nyelvű referenciád van, akkor azt felesleges feltöltened a profilodhoz.
Két dolgot tehetsz:

 • Kikéred a dokumentumot angolul/görögül/spanyolul és azt töltöd fel.
 • Lefordítod a magyar referenciád és a kettőt együtt töltöd fel.

Mi történik, ha valamelyik iratom hiányzik a kiutazásig?

Komoly galibát okozhatsz magadnak, így ezekre fokozottan figyelj – A legfontosabb az EHIC és az útlevél, melyek elmaradásáról a további kérdésekben olvashatsz. Ha bármi más dokumentumod hiányzik, amit bekérünk az elhelyezés után, arról azonnal értesíts minket.

Miért kell egyáltalán az útlevél az EU-n belül?

Útlevélre nem az utazás miatt lesz szükséged, hanem a hivatali ügyintézés miatt (azokban az országokban, ahol ezt megköveteljük).

Tehát, ha olyan programra jelentkezel, ahol kell az útlevél, akkor nem kapsz szerződést sehová (sőt, el sem kezdünk dolgozni az anyagoddal) amíg nem adod le a kért iratot. Az útlevelednek érvényesnek kell lennie a tervezett munkavállalás egész időtartama alatt.

Spanyolország - KÖTELEZŐ
Útlevél hiányában nem tudsz NIE számot igényelni, ami nélkül a hotel megtagadhatja az alkalmazásodat (nem fognak miattad több ezer eurós büntetést kockáztatni) és hazaküldenek (mivel nem fognak eltartani téged addig, amíg a konzulátuson megigényled és elkészül). Nem vehetsz SIM kártyát a telefonodba és semmit nem tudsz elintézni, amihez személyazonosító okmány kell. A személyi igazolványodon a legtöbb helyen nevetni fognak és kérik az útlevelet. Kellemetlen.

Görögország & Ciprus - JAVASOLT
A hivatalos ügyintézéshez nem lesz rá szükséged, de megkönnyíted a szálloda papírmunkáját és a saját életedet, ha van és viszed magaddal. A legtöbb helyen elfogadják a személyi igazolványt is. Ezekben az országokban a születési anyakönyvi kivonatod kell majd a munkába állás előtti papírmunkához. Ha át akarsz Ciprusról hajózni Törökországba, akkor természetesen útlevélre lesz szükséged.

Anglia - JAVASOLT
A hivatali ügyintézés során jobban szeretik az angolok az útlevelet, mint a személyit. Vidd magaddal - megkönnyíted az életedet.

Tengerentúli területek - KÖTELEZŐ
Az Európai Unión kívüli programokhoz értelemszerűen kötelező az útlevél.

Miért nem jó a régi típusú anyakönyvi kivonat a görögöknek?

Ha Görögországban tervezel dolgozni, akkor mindenképpen szükséged lesz születési anyakönyvi kivonatra.

Régen az anyakönyvi kivonatokat össze-vissza adták ki. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy volt egy formanyomtatvány, amit kitöltöttek írógéppel. Jó esetben egy oldalas volt, lehet hogy kettő. Kék papírok, Magyarország címerrel vagy anélkül.. A lényeg: EZZEL NEM FOGSZ MENNI SEMMIRE SAJNOS.

Ha megkéred anyukádat, adja oda a születési anyakönyvi kivonatodat, lehet, hogy egy ilyen furcsaságot fog mutatni neked.
Miért nem lesz ez jó a munkavállaláshoz?

 • Minden magyarul szerepel benne.
 • Sokszor ami benne van, az is nehezen kibogozható.
 • Ha kézírás is szerepel rajta, akkor teljes a káosz.

Mi a megoldás?

Bármikor igényelhetsz friss születési anyakönyvi kivonatot.
Ennek több előnye is van: elfogadják mindenhol, mivel egységes EU-s formanyomtatványon készül és nem kell fordíttatni.

Hol tudod igényelni?
Okmányiroda - Anyakönyvi hivatal. Bemész, mondod mit kérsz és azonnal oda is adják.

Mennyibe kerül?
Általában 2000 Ft-os okmánybélyegért vesztegetik, de több ügyfelünk azt a visszajelzést adta, hogy ha azt mondod, hogy külföldi munkavállaláshoz kell, akkor ingyenesen odaadják. Egy próbát megér..

Az új anyakönyviden minden adatod szerepelni fog és maga a nyomtatvány eleve magyar-angol-francia nyelvezetű. És ezt még a kukacoskodó görög hivatalok is imádni fogják.

Miért kell ez a görögöknek?

Mert Görögországban a hivatali ügyintézés során az "édesapja neve" adat is nagyon fontos a hivataloknak. Mióta Magyarország kihátrált a szocializmusból, ez az adat sem az útleveledben, sem a személyidben nem szerepel. Az anyakönyvid ellenben tartalmazza. Úgyhogy nincs mese, vinni kell.

Váltsd ki és töltsd fel a profilodhoz mielőbb!!

Milyen hivatalos ügyeket kell rendeznem?

Nem kell kijelentkezned az országból és nem kell bejelenteni sehol, hogy külföldre mész.

Az interneten keringő hírekkel ellentétben erre már nincs is lehetőséged (vagy végleges letelepedési szándékkal kijelentkezel az országból és akkor bevonják a személyi igazolványodat, vagy nem csinálsz semmit).

Egyetlen nagyon fontos teendőd van: rendezettnek kell lennie a TB jogviszonyodnak.

Internship program
Ha szakmai gyakorlatos leszel, akkor nincs teendőd, mivel az iskolai tanulmányai miatt rendezett a TB-d. Az EHIC kártyádat egyszerűen és gyorsan kiválthatod.

Work Experience & Hotelanimation program
Trainee leszel, nem főállásos dolgozó, így a leendő munkahelyed nem fog TB-t fizetni utánad. Ahhoz, hogy ingyenesen tudd igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat (Magyarországon és külföldön is) érvényes TB jogviszonyodnak kell lenni. Magyarul magad után kell fizetned a "sárga csekket" ami havi kb. 7.000 Ft. Ezt a NAV-nál tudod igényelni és magadnak fizetni. így jogosult leszel EHIC kártyára.

Employment program
Főállásban fogsz dolgozni, így a magyar TB jogviszonyodat nem kell fenntartanod. Anglia és az északi országok esetében nem lesz semmi problémád, az angol rendszer fog ellátni a munkába lépésed első napjától. Itthon be kell jelentened, hogy külföldre mész dolgozni.
Görögország esetében az ottani bürokrácia miatt mi azt javasoljuk, tartsd meg a magyar TB jogviszonyod és váltsd ki az EHIC kártyádat akkor is, ha főállásban fogsz dolgozni és fizetnek görög TB-t utánad. A görögországi egészségügyi rendszer ugyanis rosszabb mint a magyar..

Ha nincs szkennered, keress a városban egy olyan helyet, ahol csinálnak fénymásolást. Ugyanott szkennelni is tudnak.