SZAKMAI GYAKORLATOS ÜGYINTÉZÉS

Itt találsz minden infót arról, hogy mit kell leadnod nekünk és az iskoládnak.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK további témakörei:


Miért kell nagyon figyelnem a határidőkre?

Ha kicsúszunk az iskolai határidőből, akkor ugrik a gyakorlatod vagy az Erasmus ösztöndíjad.

Az rendben van, hogy pozíciót 1-2 nap alatt lehet találni, de a szakmai gyakorlat papírmunkája már sokkal több időt vesz igénybe. Csak gondolj arra, hogy mennyi időbe telik elintézni valamit a Tanulmányi Osztályon, és az csak az egyik része a dolognak, nem tudni, hogy hányszor mész majd oda be.. A jelszó: kezdj mindent minél előbb…

Ki segít az iskolai papírok kitöltésében?

A szakmai gyakorlatos ügyintézés egy igen komplex dolog lehet, mivel nem csak te és a hotel vagy jelen, hanem az iskola is. Nekik igen komoly elvárásaik, szabályaik és határidejük van, aminek neked és nekünk is meg kell felelni egyaránt. Ennek értelmében úgy a leggördülékenyebb az ügyintézés, ha mindhárman segítünk egymásnak. Mi megteszünk mindent a siker érdekében, de előre tudnunk kell (vagy legalábbis a lehető legkorábban) az alábbi kérdésekre a választ:

  • Milyen papírok kellenek a suli felé és milyen formában (azaz elfogadják e scannelve, vagy origi kell nekik)
  • Mi ezeknek a leadási határideje (hisz mondjuk a postára is számolni kell)
  • Milyen kikötései vannak az iskolának a gyakorlatot biztosító hotellel szemben (leggyakrabban csillagbesorolás)
  • Milyen munkaköröket fogad el az iskola (ezt előre kell tudnunk, hiszen ez alapján keresünk)
  • Igényelsz-e Erasmust és annak papírjai
  • Vannak-e más dokumentumok, amiket a gyakorlat alatt kell szignóztatni

Mint ahogy említettük, ha hatékonyan tudunk együttműködni a folyamat során, akkor igen gyorsan lezongorázható minden papírmunka és már nyugodtan várhatod a kiutazást. Ennek első lépéseként a koordinátoroddal egyeztess már az elején, hogy mik a tervek és elképzelések.

Miért kell külön fizetnem a szakmai gyakorlatos ügyintézésért?

A fentiekből már kiderül, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, és nekünk ezt nemzetközi szinten, két/három nyelven kell bonyolítanunk. Mindez rengeteg extra erőforrásba kerül egy sima nyári munkához képest, ahol minden rutinszerű eljárás.

Mikor kell jelentkeznem szakmai gyakorlatra?

Még ha konkrétumot nem is tudsz, akkor is érdemes minket felkeresned, amint felröppen a gyakorlat híre. Ekkor egy kollégával tudsz egyeztetni, hogy a meglévő infók alapján kidolgozhassátok a tervet.

Sokkal később kell kiutaznom, mint a papírok leadási határideje. Tudtok segíteni ekkor is?

Tapasztaltuk, hogy gyakran az ősszel kell gyakorlatot igazolnotok, míg tavasszal utaztok csak ki (pl. BGF egyes szakjainál). Erre az esetre konkrét megoldások várnak már, így nem kell aggódnod miatta. Persze célszerű itt is egyénileg egyeztetned velünk időben, hogy minden megválaszolásra kerüljön.

Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben szinte 100%, hogy spanyol területen kapsz majd szerződést, hisz ez a terület érhető el ilyen korán.

Nem ad az iskolám angol nyelvű iskolalátogatásit. Ez gond?

Az iskolalátogatási igazolás egy kisebb probléma, hiszen szignózni kint nem kell, egyszerűen le tudod fordíttatni. Több fennakadást okoz, ha a gyakorlatos papírokat nem adják ki angolul, hiszen semmit nem szignóznak kint annak megértése nélkül (érthető indok).

Persze nem gyakori az az eset, hogy egy dokumentum nem érhető el angol verzióban, így csak a Tanulmányi Osztályon kell hajtani egy kicsit jobban (tapasztalat). Ha végképp nem sikerül, akkor egyeztess a koordinátoroddal, hogy mi legyen a tennivaló.

Szakmai gyakorlatos vagyok, de akivel mennék ő nem. Probléma?

Szerencsére ez semmilyen problémát nem jelent, ha az időszakban van olyan munkaajánlat, ahova mindketten felvételt nyerhettek. Nyilván fő szempont a gyakorlatnak való megfelelés, de az eddigi esetek legnagyobb részében nem ütköztünk ezen a téren fennakadásba.

Mi történik, ha az iskolám nem fogadja el a gyakorlatot?

Lelkesedhetsz egy hely iránt (és fel is vehetnek), ha az iskola közbeszól és nem fogadja el valami miatt, mint gyakorlat. Ekkor az egész visszacsinálása/újrakezdése idegőrlő feladat (és nem is biztos, hogy sikerül), így a fenti kérdéshez hasonlóan tudnunk kell az iskola elvárásait.

Inkább szánjunk rá több időt az elején, minthogy veszítsd el a programdíjat, vagy kerülj feketelistára a partnernél egy elkapkodott lépéssel.

Ne feledd, a gyakorlati helyed megtalálása a mi fő érdekünk is, így kérjük informálj minden felmerülő dologról időben minket.

Mi a teendőm a gyakorlat közben kitöltendő papírokkal?

A legfontosabb, hogy mindet vidd magaddal maximálisan kitöltve. Mivel ezek leggyakrabban értékelőlapok, így nem tudod őket szignóztatni a gyakorlatod elején, de el sem szabad felejtened őket. A hotelnek és a főnöködnek milliónyi feladata van, így jobb, ha nem bízol abban, hogy emlékeztetni fog a dologra (pláne, hogy ahány ember annyiféle papír), hanem időről időre a nyakára jársz, míg meg nem lesz a kellő aláírás.

FONTOS, hogy ezeknek is angol nyelvűeknek kell lenniük, hisz ha gőze sincs, hogy mit ír alá, nem feltétlen teszi meg (fordítva te sem tennéd : )

Utólag tud a hotel kiadni bármilyen dokumentumot?

Ez egyéni elbírálás kérdése, de sajnos szinte minimális esély van a sikerre. Fontos, hogy minden dokumentumot szignóztassatok még odakint, hiszen az eljövetel után nehéz lesz ezt elintézni, sőt abban az esetben lehetetlen, ha a hotel fizikailag zárva van (például Görögország, vagy Ciprus esetében