ÖNÉLETRAJZ

Tudástár, hogy hogyan készítsd el az önéletrajzodat és mik azok a dolgok, amire érdemes odafigyelned.

ÜGYFÉLPORTÁL további témakörei:


Miért is kell az önéletrajz?

Az egyik legfontosabb pontja az álláskeresésünk sikerének a tökéletes szakmai önéletrajz. Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb munkát illetve pozíciót elnyerjük, először az önéletrajzunkkal kell meggyőzni leendő munkaadóinkat.

Milyen a tökéletes önéletrajz?

Fontos, hogy valós adatokat adjunk meg mindig pl. a személyes információkról (telefonszám, email cím, ID szám, lakcím stb.), mert ezek lesznek azok az elérhetőségek, melyeken keresztül  a munkáltatók el tudnak majd érni minket, illetve ezekre az adatokra lesz szükség a szerződések kiállításához.

Ne bukjunk el egy jó kis lehetőséget amiatt, mert hibás telefonszámot adtunk meg, és nem tudnak a munkáltatók elérni minket. Érdemes olyan email címet csinálnunk, melynek az elnevezése egy kicsit hivatalosabb/komolyabb.

Más szóval, cukika@citromail.hu helyett, jobb lenne a farkasdaniella86@gmail.com. A gmail.com a legideálisabb használatra, ugyanis a citromail levelezési rendszer sokszor visszadobja azokat az emaileket, melyekhez fájlok vannak csatolva.

Másik fontos dolog, hogy mindig tüntessük fel végzettségeinket, főleg ha turizmus-vendéglátás területéről szól. (Kodolányi jános College – Tourism and catering (BA, Bsc). Ha mixer, bartender, barista, recepciós vagy ezekhez hasonló képzésen vettél részt és van végzettséged róla, rakjuk bele a CV-be.

Mire figyeljünk az elkészítésnél?

A legfontosabb a szakmai önéletrajz elkészítésénél, hogy minél részletesebben és átláthatóbban kifejtsük előzetes szakmai gyakorlatunkat az általunk betölteni, illetve megpályázni kívánt pozícióban.

Nem érdemes olyan szakmai tapasztalatokat, kompetenciákat feltüntetni, amiknek semmi köze a megpályázott álláshoz. Mindenképpen érdemes pár sorban kifejteni, hogy milyen munkakörben dolgoztunk. Majd részletesebben, akár listaszerűen leírni, hogy pontosan mik voltak a feladataink.

Milyen a jó önéletrajz, ha étterembe szeretnénk dolgozni?

Ha egy éttermi felszolgáló munkakört szeretnél megcsípni, akkor ha van előzetes gyakorlatod, érdemes a hotelnek a nevét, csillagszámát, weboldalát is beletennünk az önéletrajzodba.

Ezenkívül feltűntetni, hogy pl. egy este kb. mennyi vendég volt az étteremben, és  hogy hány asztal volt a felelősségünk alatt.

Ha van bor illetve koktélismeretünk, magyarul báros gyakorlatunk is van mellé, ezt is érdemes megemlíteni. Ha használtunk már kávégépeket, tehát van barista ismeretünk is, az is lényeges.

Tulajdonképpen a lényeg az, hogy a legnagyobb részleteséggel érdemes megírni az önéletrajzot, hogy a hotel/étterem managerek jobban rálássanak arra, hogy mit is csináltunk, milyen kompetenciáink vannak.

Ha egy kicsit komolyabb szállodában dolgoztunk, akkor azt is írjuk bele, hogy ismerjük az A la carte rendszert. Ezek mind – mind növelik az esélyét egy állás betöltésének.

Mi lényeges egy szakács önéletrajznál?

Hasonlóan a felszolgálók CV-jéhez, az étterem nevét, weboldalát, csillagszámát megírni, illetve azt, hogy egy este alatt hány vendég volt átlagosan az étterem/hotelben vagy hány asztalra kellett főzni, fontos információ.

Egy head vagy sous chef esetében beleírni, hogy mennyi ember tartozott a keze alá, kellett-e étlapot elkészítenie, ismeri-e a nemzetközi konyhákat, milyen fogásokat kellett készítenie stb.

Szobalány önéletrajzról mit kell tudni?

Ki kell fejteni ebben az esetben is minden lényeges információt az előzetes munkáról. Ha valaki dolgozott már hotelben, akkor megírni, hogy hány szobás volt a  szálloda, és egy nap alatt hány szobát kellett kitakarítani. Végeztünk-e kicsekkolás utáni nagy takarítást, vagy csak napi szintű „rutin” takarítás tartozott a feladataink közé.

Ha valaki irodaházban takarított, vagy kórházakban, illetve bevásárlóközpontokban nagy területeket, azt is tűntesse fel.

Recepciós önéletrajz?

Itt már egy jóval komolyabb önéletrajzot érdemes megírni, ha valaki dolgozott már a front office területén. Mindenképpen benne kell lennie, hogy milyen foglalási rendszerrel dolgozott, pontosan mik voltak a feladatai.

Milyen fajta önéletrajzot írjak?

Érdemes az általunk kiküldött, illetve a honlapunkon lévő sablon önéletrajzot használni, ez egy egységes CV.

  • PERSONAL GOALS rész: ennél a résznél érdemes egy mini motivációs levelet írni, mellyel felkelted a hotel managerek figyelmét. Miért is szeretnél kiutazni? Miért is szeretnéd ezt a munkát? Mik a céljaid? Persze nem kell túlzásba vinni, 3-4-5 mondat tömören.
  • SOCIAL SKILLS rész: itt egy kicsit magadról kell írni, milyen kompetenciáid vannak, miért téged válasszanak, mit gondoltak előző munkáltatóid rólad? stb.

Nincsen szakmai gyakorlatom vendéglátás területén, ilyenkor mi a helyzet?

Természetesen semmi gond nincs azzal, nem kell kétségbeesni, ugyanúgy van esélyünk a pályáztatásra! Rengeteg szálloda felvesz gyakornokokat/kezdőket is előzetes gyakorlat nélkül is!

Izgalmas önéletrajzot pályakezdőként különösen nehéz írni persze, hiszen a karrierépítés ezen fázisában jórészt az iskolai tanulmányokat lehet csak felsorolni. Próbáljunk meg a munkaadó fejével is gondolkodni, mi az, amit ki tudunk emelni, mivel tudunk kitűnni a versenytárs pályakezdők tömegéből.

Mi kell még bele?

Nagyon-nagyon fontos az, hogy pontos dátumokat adjunk meg. Mettől-meddig lenne aktuális nekünk a munka. Alapból ez alapján kezdjük majd keresgélni a fogadóhoteleket.

Az is bejelölhető, ha valaki párjával, barátjával-barátnőjével szeretne nekivágni a kalandnak!

Milyen legyen a kép?

A kép, nagyon fontos, hogy profi és minőségi, ne pedig telefonnal fotózott, rossz minőségű legyen.

Fejet és vállakat mutató, mosolygós igazolvány-kép szerű, viszonylag elegánsabb ruhában.

A fotó legyen az önéletrajzba beleszerkesztve, ne csatoljuk (csatolni majd az önéletrajz mellé egy egész alakos elegáns fotót szükséges)

Ebben az esetben, hogy vendéglátós külföldi munkákra jelentkezünk, azok a dolgok, hogy „hobbi” meg „számítástechnikai ismeretek” felesleges, hogy belekerüljenek!

A nyelvi ismeret már annál inkább! Legyünk tisztában saját magunkkal, ha csak alap szinten beszéljük az adott nyelvet, ne írjuk azt, hogy ’társalgási szint”. Először is alap nyelvtudással is lehet pályázni pozíciókra, másodszor nagyon kellemetlen lesz kint, ha 2 perc után kiderül, hogy csak alig gagyogunk a nyelven.

Összegezve : törekedjünk arra, hogy minél jobban összeállított önéletrajzot írjunk. Gondoljunk arra, hogy egy szálloda igazgató naponta hány önéletrajzot kap. Neki ezekből kell választania, ezért próbáljunk kitűnni a tömegből. Ne legyen 2 oldalnál hosszabb, mert egy 3-4 oldalas CV-t már nincs kedvük elolvasni. Legyen precíz és tömör, lényegre törő, viszont szakmailag részletes és átlátható!