HIVATALOS IRATOK

Infótár az útlevéllel, EHIC kártyával, születési anyakönyvi kivonattal és erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatosan.

ÜGYFÉLPORTÁL további témakörei:


Erkölcsi bizonyítvány

Mi az erkölcsi bizonyítvány?

Az erkölcsi bizonyítvány egy 3 hónapig érvényes dokumentum, ami semmi mást nem tartalmaz, mint azt, hogy nem állsz eljárás alatt, nem szerepelsz a bűntettesek nyilvántartásában és nincsen eltiltásod semmilyen munkakörtől.

Miért van rá szükséged és hol?

Alapvetően a görög/ciprusi programoknál elvárás a megléte, ahol előzetesen szkennelve le kell adnod, majd magaddal vinned az eredeti verziót is. Nagyon fontos, hogy nem szükséges fordíttatnod a kézhez kapott erkölcsit!!

Hogyan tudod igényelni?

Több módon kezdheted meg az igénylését, de a legegyszerűbb módszer a postai adminisztráció. Ekkor csak meg kell venned a postán az ehhez kellő „csomagot” ami tartalmazza a borítékot, adatlapot és hasonlókat (300Ft kb) majd ezt kitöltve vissza kell postáznod. Ha szorít az idő, akkor sürgősségi eljárásra is van lehetőség, de ekkor egyedül Budapesten a KEKKH ügyfélszolgálatán tudod igényelni és átvenni (1133 Budapest, Visegrádi utca 110–112. – előzetes bejelentkezés szükséges).

Mennyibe kerül és mennyi idő alatt készül el?

Szerencsére 2016-tól az igénylés már ingyenes, így csak a postai csomag árát, vagy a sürgősségi felárat kell a tervbe kalkulálni.

A postai beérkezéstől számolt 8 napon belül készül el hivatalosan, majd ennek van egy plusz pár napos postai átfutása.

Születési anyakönyvi kivonat

Mi az az anyakönyvi kivonat?

Mindenkinek van otthon egy anyakönyvi kivonat, amit a születése után állítottak ki. Legtöbbször ez még magyar nyelvű dokumentum, ami fordítás nélkül külföldi munkavállalásnál nem használható fel. Nagyon fontos, hogy olyan anyakönyvit adj le, ami a legújabb, EU-s sztenderd szerint készült – vagyis eleve magyar, angol és francia nyelven tartalmaz minden adatot.

Miért van rá szükséged és hol?

Alapvetően a görög/ciprusi programoknál elvárás a megléte, ahol előzetesen szkennelve le kell adnod, majd magaddal vinned az eredeti verziót is. Ezekben az országokban a hivatali ügyintézésben jelentős szerepet kap mindkét szülő neve (nem csak édesanyádé, mint Magyarországon) és ez az egyetlen magyar irat, ami tartalmaz infót mindkét szülődről.

Hogyan tudod igényelni és mennyibe kerül?

Okmányirodák anyakönyvi részlegén lehet igényelni. Ha lakóhelyed szerinti irodában igényled, akkor azt rögtön megkapod, ha pedig egy eltérő irodában, akkor azt postán juttatják el a lakcímkártyádon szereplő címre. 2.000 Ft-os illetékbélyegre kell majd számolni, bár hallottunk olyan információt is, hogy ha valaki külföldi munkavállalás céljáról kéri, akkor évente egy másolat igénylése ingyenes.

EHIC – Európai Biztosítási Kártya

Mi az az EHIC?

Nem más, mint az itthoni TB-d EU-s megfelelője, egy aprócska és ingyenesen kiadható kártya formájában. Külföldön hiába adogatod a magyar papírkártyát azt nem fogadják el és a kezelés végén kapsz majd egy eurós összeget – tehát az értéke „felbecsülhetetlen”.

Hogyan tudod igényelni és mennyibe kerül?

A lakhelyed szerinti TB/OEP fiókban tudod az igénylést megkezdeni, és jellemzően már ott helyben át tudod venni a kártyát. Ennek a kiadása ingyenes szinte minden esetben, kivéve, ha elhagytad, vagy megrongálódott. Ezekre az iratokra lesz hozzá szükséged:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya
  • Meglévő TB kártya – ha magadnak rendezed a TB-t akkor a NAV-tól kapott igazolást is be kell mutatnod esetenként.

Az igénylésnél a legtöbb esetben megkérdezik a kiutazásod célját, ami mindig okoz egy kevés kavarodást. Ha csak annyit mondasz, hogy dolgozni mész, akkor átterelnek arra az útra, hogy a kinti biztosításod is fedezni fog, amiben igazuk is van – DE ŐK ILYENKOR FŐÁLLÁSRA GONDOLNAK. Mivel te gyakornoki státuszban leszel, ahol az aktív TB fenntartásához elegendő jövedelmet nem kapsz, így nem lesz kinti TB-d! Ennek fényében érdemes mindössze annyit mondani nekik, hogy külföldre utazol nyaralni…

Mit fedez a kártya és meddig aktív?

Gyakorlatilag minden olyan betegellátást, amit itthon is igénybe tudsz venni, de fogászati, nőgyógyászati (magán) tervezett beavatkozásokat nem. A lejáratát olvashatod a hátlapon, és ennek le kell fednie a teljes kinti időszakot. Ha rövidebb, akkor mindenképpen igényelj újat.

Útlevél

Az útleveled megléte esszenciális, hiába is vagyunk az EU tagjai. Sokszor kapjuk a visszhangot, hogy nem vagytok hajlandóak igényelni, mert „Eu” és „Ez meg az a fórum” és „Akkorisjobbantudom” – kimész nélküle é majd szépen haza is küldenek azonnal. Úgyhogy akinek nincs útlevele, az el sem indulhat Spanyolországba (többi országnál nem szükséges!!!)

A többi országnál is javasoljuk a kiváltást, mert hiánya esetén elesel rengeteg lehetőségtől is, amit ezzel tudsz igénybe venni. Ilyenek az autóbérlés, de sokkal nagyobb érvágás az, hogy nem tudsz majd SIM-kártyát sem venni, amivel lenne frankó mobilneted, facebookod, skypod és mindened, amit akarsz.

Miért kötelező, ha Spanyolországban fogsz dolgozni?

A spanyol hivatali bejelentésekhez elengedhetetlenül szükséges és sok szálloda, nem is engedi, hogy megkezd a munkát, amíg nem mész keresztül ezeken a hivatalos regisztrációkon és papírunkán (rendőrségen és különböző hivatalokban).

Hogyan tudod igényelni és mennyibe kerül?

Bármely okmányirodában. Nem kell hozzá más, mint egy személyi és lakcímkártya. Maga a folyamat gyors, csak a sorszámod kivárása tarthat sokáig. Ami fontosabb az az, hogy mennyibe is kerülhet az igénylése – ezt a leírást a hivatali honlapról vettük át, de azért csekkoljátok más forrásokban is:

Rendes eljárásban (20 napon belül) nagykorú kérelmező részére kiállított magánútlevél és második magánútlevél esetén az eljárási illeték 5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forint, 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint.