Vonz a hajózás gondolata, az életmód, a kereset, de nem szeretnél messze kerülni az otthontól? Ha ez a terveid mozgatórúgója, akkor a folyami hajózás nyújtja számodra az igazi megoldást! A folyami luxushajók fedélzetén könnyedén helyezkedhetsz el a legtöbb vendéglátós munkakörben, miközben élvezheted Európa legszebb folyami útvonalainak és nagyvárosainak látványát.

Betölthető pozíciók

Az óceánjárókhoz hasonlóan a folyami luxushajókat is egy úszó hotelként képzelheted el, ahol a kiszolgálás exkluzivitása az egyik első szempont. Ennek fényében ugyan azokat a pozíciókat találhatjuk a fedélzeten, mint egy 5 csillagos, nívós hotel esetében. Lássuk mik a leggyakoribbak melyekre jelentkezhetsz:

 • Felszolgálók
 • Bártenderek és bárfelszolgálók
 • Recepciósok – a szállodaihoz hasonló feladatkörökkel
 • Szakácsok és konyhai kisegítők/mosogatók különböző szinteken
 • Housekeeping – azaz takarítók és szobalányok
 • Vezetői pozíciók mint a Maitre'd, Hotel/barmanager, Purserek

Mi a közös bennük?

Mivel egy hajó jellemzően 35-45 fős legénységgel rendelkezik, így nem külön részlegként dolgoztok, hanem mint egy nagy csapat. Ebből az következik, hogy lesznek feladatok amiket közösen kell ellátnotok, vagy besegítenetek egymás munkájába a képességeitekhez mérten.

Jelentkezés feltételei

  Nyelvismeret
Mint ahogyan az óceáni hajózás esetében, itt is minimum középfokon kell beszélned a német, vagy angol nyelvet, valamint a társaság által elvártat. A konrkét nyelvtudást mindig az adott megpályázott pozíció tartalmazza, és nagyban függ a társaságtól és az útvonaltól.

  Végzettség
A legtöbb esetben nem kérnek meglévő végzettséget, hanem inkább a gyakorlatod megléte a fontos. Egyedül a szakácsok/hajózó személyzet esetében kérnek szakmai tudást, de ez érthető is.

  Gyakorlat:
Mivel itt egy csapatként kell dolgoznotok, így fontos szerepet kap, hogy már a fedélzetre lépéskor tisztában légy a feladatköröddel. 

1-2 év gyakorlatot várnak el az alábbi pozíciókban:

 • Bárosok és Bárfelszolgálók
 • Felszolgálók
 • Recepciósok

2-3 évet pedig a komolyabb pozíciókban, mint a:

 • Vezető szobalányok
 • Étteremvezetők
 • Szakácsok

Juttatások

Egy folyami hajó fedélzetén ugyan azokat az előnyöket élvezheted mint egy óceánjárón, azaz az ingyenes szállást és ellátást, így napi szintű kiadásra egyáltalán nem kell számolnod. Ezt koronázzák meg egy versenyképes alapfizetéssel, és borravalóval. Ez azt jelenti, hogy egy felszolgáló havi szinten 450.000Ft-ot is félre tud tenni, ami a szárazföldön nehéz lenne a napi kiadások miatt.

Felszolgáló/báros: 1.180 EUR/hó
Recepciós: 1.080 EUR/hó
Szobalány/takarító: 925 EUR/hó
Mosogató: 900 EUR/hó
Szakács: 1.500-2.500 EUR/hó szinttől/beosztástól függően
Segédszakács: 1.150 EUR/hó (1 év körli gyakorlattal)

A fenti összegekhez minden pozícióban várható 200-500 EUR/hó borravaló is!


Munkaidő a fedélzeten

A jellemző napi munkaóra 10 körül mozog, mely felosztása nagyban függ a pozíciótól és a társaságtól is. Ami közös az az, hogy a legtöbb hajón heti 6, vagy 7 napos munkarend van, így az óceánjárókhoz hasonlóan fél napos szabadidőkre számolhatsz majd.

Ez az időszak szinte pont fedi azt, amikor a hajók a kikötőben állnak és a vendégek a szárazföldön töltik az idejüket. Ennek hála lehetőséged adódik a hajó elhagyására és az éppen aktuális város felfedezésére is. A teljes szezon vállalása esetén a szerződés közben 7 nap fizetett szabadság is a rendelkezésedre áll.

Útvonalak és a hajó elhagyása

Mivel ezek a hajók is szinte naponta kötnek ki, így lehetőséged adódik a több száz város felfedezésére, a több ezernyi különféle útvonalon. Íme egy kis ízelítő:

 • Remich, Luxembourg Útvonal: Trier – Wurzburg – Bamberg – Nuremberg – Passau – Melk
 • Amsterdam, Hollandia Útvonal: Cologne – Koblenz – minz – Strasburg – Alsace – Basel
 • Lisbon, Portugália Útvonal: Pinhao – Vega de Terran – Porto
 • Paris, Franciaország Útvonal: Vernon – Caudebec – Rougen – Conflans  
 • Budapest, Magyarország Útvonal: Vienna – Melk – Passau – Regensburg – Nuremberg – Wurzburg – Wertheim
 • St. Petersburg, Oroszország Útvonal: Mandrogi – Kizhi – Kuzino – Yaroslav - Moscow
   


Szállás & étkezés a fedélzeten

Fontos szempont a fedélzeten a személyzet megfelelő körülményeinek biztosítása, így erre mindig hangsúlyt fektetnek.

  Étkezés:

Napi minimum 3 étkezés elérhető, melyek közt „snacktimeok” is előfordulnak. A három főétkezés alkalmával a hajó szakácsai által készített napi menü elérhető, melyet vagy különétkezdében, vagy a főétteremben fogyaszthat el mindenki előre meghatározott időben.

  Szállás:

A társaságok ingyenesen biztosítják számodra a szállást, mely szinte minden esetben kétfős, nemek szerint szeparált kabint jelent. Ezekben a kabinokban megtalálható minden, ami a kényelemhez és a pihenéshez szükséges és legtöbbször saját fürdővelés ablakkal is rendelkeznek. A karbantartásuk a hajó gépészeinek feladata, de a tisztántartásáról mindenki maga gondoskodik. Ágynemű, törülközők és egyéb felszerelések természetesen biztosítottak.

Szerződés hossza

A legtöbb társaság szezonális jelleggel működik ahol a főszezon január és október közt zajlik az európai területeken, valamint egész évben folyamatosan a mediterrán régióban. Ennek értelmében a legtöbb társaság 7-9 hónapos szerződésekkel veszi fel a jelentkezőket. A szezonyitáskor csak a teljes időszakot vállalni képes jelentkezőket választják ki, majd az idő előre haladtával következnek azok, akik rövidebb időszakra elérhetőek. A szezon végén lehetőség adódik extra rövid 2,5 hónapos időszakok vállalására is.

Kiutazás az indulási kikötőhöz

Mivel itt legtöbbször Európán belüli lehetőségről van szó, így nem kell nehézségre számolnod a kijutást illetően. A felvételi interjúddal egyidőben vagy azt követően informálnak, hogy a rád váró hajó milyen útvonalon jár, és melyik nap milyen városban tudsz a fedélzetre lépni.

Ezt követően nincsen más dolgod, mint odautazni és egyszerűen felsétálni a hajóra a kikötőből.

Költségek


A fedélzetre lépéshez szükséges indulótőke 50-70.000 Ft közti, mely már tartalmazza például az orvosi alkalmassági vizsgálat, dokumentációk, adminisztráció és a kiutazás a várható költségét is. Ezen felül érdemes minimális költőpénz kivitele is, mely az első fizetésig könnyíti meg a mindennapokat (ne feledd, hogy ellátási kiadásaid nem lesznek, így a kellő összeg az egyéni igényeiden múlik).

Jelentkezés menete

Bármennyire is bonyolultnak tűnhet, egy folyami hajóra sem nehezebb a jelentkezés és bekerülés mint egy szárazföldi munkahelyre. Ugyan olyan elvárások és felvételi interjúk várnak rád, melyekre könnyedén fel tudsz készülni a segítségünkkel.

A kiválasztás és a jelentkezés menete minden társaságnál és pozíciónál különböző, de az alapok mindig az alábbi módon zajlanak:

 1. Elsőként a jelentkezési csomagod összeállítása és a regisztráció a fontos, mely tartalmazza a CV-t fotót, jelentkezési űrlapot és az egyéb elvárt dokumentumokat.
 2. Ezt követően egy interjúra invitálunk, ahol felmérjük a nyelvtudásod, valamint egyeztetünk a terveidről és a lehetőségeidről.
 3. Ha a szezon előtt járunk, akkor már csak meg kell várnunk a központi interjút, ahol a társaság képviselőivel találkozhatsz személyesen. A szezon indulását követően pedig skype, vagy telefonos interjú keretében döntenek a felvételedről.

Bármennyi lépésből is álljon a folyamat, mi minden részénél segítünk majd, hogy az a lehető legegyszerűbben mehessen.

VÁGJ BELE MOST!

A jelentkezés megkezdéséhez kérjük küldj egy önéletrajzot a gabor@dri.hu címre, illetve jelezd, hogy milyen munkakör érdekel.

 >>> CV elküldése <<<

NINCS PROGRAMDÍJ!

Minimális kezdőtőkével is belevághatsz

Elvárások

 • EU-s állampolgárság
 • Minimum középfokú angoltudás, vagy a társaság által kért nyelv ismerete
 • 0-3 év közti releváns gyakorlat
 • Magabiztos, nyitott személyiség és jó csapatjátékos mentalitás
 • Egész, vagy tört szezon vállalása decemberig
   

Betölthető pozíciók