Az Erasmus programnak köszönhetően abban a kiváltságban részesültem, hogy szakmai gyakorlatomat külföldön, Máltán tölthettem egy híres belsőépítészeti cégnél. Két hónapot töltöttem el az MC Design Studio alkalmazásában és rengeteg mindent tanultam.

Maga a cég meglepően kicsi, mindössze négy alkalmazottból tevődik össze. Ide tartozik a cég alapítója, Martin Camilleri, a mentorom, Robert de Carlo, egy titkárnő illetve a mérési folyamatokért és az építkezés felügyeléséért felelős Matthew. A vállalat nagy meglepetésemre nem csak a belsőépítészeti tervek kialakításával, hanem magával az építkezéssel is foglalkozik, egészen az alapoktól. Ebben a két hónapban lehetőségem nyílt teljes egészében végig követnem egy projektet a mérési folyamatoktól a tervezésen át egészen a látványtervekig, illetve az építkezést is megtekinthettem majdnem minden nap, a végén pedig az elkészült irodát. Erről bővebben a vállalat bemutatása után írok.

A vállalat ugyan kicsike, de maga a csapat nagyon jól összeszokott, így számomra hihetetlen munkát képesek végihez vinni mindössze négyen.

A cég több mint húsz éve működik és ennek köszönhetően már van egy kialakult vevőköre, egy szakmai hírneve Máltán és több más országban is. A főnököm elmondása alapján készítettek már üzletet Svájcban és Londonban is, de nem ritka az olasz munka sem, a földrajzi közelség miatt. Így nem láttam bele a belsőépítészeti ág azon folyamataiba, ahol az ügyfelekkel kapcsolatot teremthetek, mivel minden esetben a felkérés hozzánk érkezett, nem kellett hirdetni a céget se felkutatni az ügyfeleket. Az iroda elhelyezkedése is sokban hozzájárult ehhez, mivel Smart City-ben található, ez egy nem rég épült irodakomplexum és a legtöbb iroda még nincs berendezve, beton falak vannak csupán. Így több projektünk is folyt az épületen belül, ami azzal az előnnyel járt, hogy bármikor tudtunk venni méreteket, ellenőrizni a folyamatot, informálni a munkásokat és hiba esetén azonnal cselekedni.

A cég technikai felszereltsége is soha nem látott volt számomra, mindenki két monitorral és hatalmas kapacitással bíró gépekkel dolgozott, amire szükség is volt egy hat emeletes iroda lemodellezésénél például. Emellett számos scannelő, fénymásoló és nyomtató állt a rendelkezésünkre, hogy minden időben el tudjon készülni. A munkásoknak szükséges anyagokat is a cégünk biztosította, nagyon kellett figyelni, hogy az aktuális munkához szükséges eszközök minden reggel időben, pontosan megérkezzenek.

Egész Máltára és minden házára jellemző, hogy helyhiánnyal küszködik, nehezen lehet elférni, bonyolult a szállítás a szűk utcák miatt. Így nem tehettük meg, hogy egyszerre minden építőanyagot eltárolunk addig az építkezés közelében és ha szükség van rá, elérhető. Pontos tervezés kellett mindenhez.

Az emberek mentalitása és hozzáállása is más itt az építészethez, más anyagokból dolgoznak és más elvek szerint. Elképesztett, hogyan lehet ennyire szabadon kezelni a kőbe vésett dolgokat.

Hogy erre példát mondjak: amikor a helyszíni felmérésen voltunk, észrevettem, hogy a tűzjelző berendezésekkel nem számolt senki a tervrajzon, volt, amelyik konkrétan be lett volna építve a falba. Amikor erre felhívtam mentorom figyelmét csak annyi mondott: a helyszínnek kell igazodnia a designhoz, nem pedig fordítva. Így gyakran megesett, hogy a frissen beszerelt berendezéseket illetve kábeleket horribilis összegekért pár centivel arrébb kellett rakni. Az egész munkára jellemző volt az előbb inkább tévedünk és aztán kijavítjuk mentalitás. Nem kellett elsőre tökéleteset alkotni. Ez mondjuk elképzelhetetlen lenne kevesebb megrendelés illetve bevétel esetén, de egy-egy több emeletes irodaház esetében euro milliókról beszélünk, ami figyelemre méltó tekintve a cég méretét.

Az én feladatom eleinte csak adminisztrációs munka volt, sokszor előfordult, hogy kávét kellett készítsek illetve mosogassak, ellássak szakmámhoz nem szervesen kapcsolódó feladatokat is.

Mindeközben Robert fáradhatatlanul ismertetett meg engem a különböző tervező programok használatával, Martin a vállalat összetételét és működését tanította nekem, hogyan kell kezelni a munkásokat, mikor kell megrendelni a felhasznált anyagokat, mennyi extra költséggel és anyaggal kell számolni. Matthew pedig majdnem minden nap felvitt az építkezésre, elmagyarázta, mi hogyan történik a tervekhez képest, mit miért csinálnak éppen úgy a munkások.

Ahogy teltek a napok, hetek, hamar beletanultam a programok használatába. Egy terv elkészítése összetett és igen bonyolult feladat volt, mivel kicsi cégről van szó ezért mindegyik lépést Robert végezte, mivel ő értett hozzá. Először AutoCad-ben elkészítettük a tervet felülnézetből, a falakat pontosan, a bútorokat csak jelképesen ábrázolva.

Ezzel a programmal szerencsére már tudtam dolgozni, amikor idejöttem, az egyetemen felvett szabadon választható tárgynak köszönhetően. Így ennél a programnál már rögtön az elején bele tudtunk menni bonyolultabb dolgokba, amik később egyszerűsítik majd a munkát. Ha az alaprajz tökéletes volt és a főnök is jóváhagyta, akkor SketchUp-ban elkezdtük a háromdimenziós modellezést. Kihúztuk a falakat, alakultak a helységek, terveztük a bútorokat. Eközben Martin tárgyalt az ügyféllel, hogy milyen költségvetésből, milyen anyagokkal dolgozzunk, hogyan képzelték el ők az irodát.

Volt olyan ügyfél aki szinte kétnaponta jött és változtatott a terven, nekünk pedig igazodni kellett, nem volt könnyű, de a végén sikerült olyat alkotni, ami mindenkinek elnyerte a tetszését. Miután megtörtént a modellezés, Artlantis nevű programmal rendereltünk, anyagot kaptak a felületek, megjelentek a textúrák, felkapcsoltuk a lámpákat, árnyékok és világítás került a rajzra. Ezután Photoshop-ban véglegesítettük a tervet és hozzáadtuk azt az egy-két kis ecsetvonást, amitől igazán élethűnek tűnik egy látványterv.

Néha azonban az idő nem engedte meg, hogy minden folyamaton ennyire részletesen végigmenjünk, sietni kellett, több projekt is volt, az ügyfél már az iroda ajtajában várt. Ilyenkor használtuk SketchUp modellezés után a Lumion nevezetű programot, ami nem csak gyors, de igen látványos is, egy kattintással úgymond életre tudjuk kelteni a makettet és háromdimenziós, mozgó látványtervként tudjuk bemutatni. Növényekkel, amit mozgat a szél, hullámzik a víz és repülnek a madarak. Innen már csak egy lépés, hogy a megrendelő egy speciális szemüveggel (Virtual Reality) körbe tudjon sétálni a saját, leendő házában.

Ennek a tematikának megfelelően tanultam meg én is kezelni a programokat, először SketchUp-ban modelleztem, egyszerűbb majd egyre bonyolultabb dolgokat, a végén egy egész iroda megtervezését rám bízták. Külön öröm volt, hogy a vége felé a munkám elfogadták, bekerült az alkotásom a megrendelőnek küldött tervbe, van, ami megvalósításra is kerül az elkövetkezendő hónapokban. Így munkám nem volt hiába való.

Az utolsó egy hónapban már renderelni is tudtam, igaz még közel sem tökéletesen, hiszen két hónap nem veheti fel a versenyt húsz évnyi tanulással. Nem volt könnyű bekapcsolódni ilyen nagy munkába ilyen rövid idő alatt, sokszor előfordult, hogy este, amikor visszaértem a szállásra, még gyakorolnom kellett a programokkal, hogy a másnapra kiadott feladatot el tudjam készíteni.

Nagyon fárasztó volt így a munka, hiszen naponta 9 néha, 10 órát kellett dolgozni minden hétköznap, a munkahely pedig másfél órára volt a szállástól, így többnyire reggel 7 után indultam és este csak ritkán értem vissza nyolc előtt. Még így is úgy vélem, minden perc hasznosan eltöltött idő volt és nagyon megérte a dolog, olyan tudásra tettem szert, amit máshol súlyos pénzek árán és nem ennyire koncentráltan tudtam volna csak megszerezni.

Nem csak a szakmai ismereteim gyarapodtak, megismerhettem olyan gyártási eljárásokat, amikkel eddig még soha nem találkoztam az építészetben. Hogyan lehet valamit még hatékonyabban elkészíteni, mik a lépései például egy gipszkarton fal elkészítésének. Egyszer volt lehetőségem felmérni egy irodát, ahol nekem kellett megrajzolni az alaprajzot a helyszínen látottak alapján és lézermérővel lemérni az egészet. Nagy volt a nyomás, hiszen ha valamit, csak egy falat vagy egy ablakot félre nézek vagy elmérek, akkor már is borul a terv.

A mentorom szerencsére ott állt mögöttem mindig és segített, ha lemaradtam volna, de szigorúan visszautasította, hogy komolyan beleavatkozzon, hiszen nekem kellett ezt megtanulni, ő már tudta. Tudásom Photoshop-ban is fejlődött, a gyakorlat végére ki tudtam emelni a fontos dolgokat a terveken és sikerült eljussak odáig, hogy ha nem is tökéletes, de élethű tervet tudtam készíteni egy irodáról, teljesen magamtól.

Egészen attól kezdve, hogy lemértem a falakat és az ablakok, ajtók helyét, az alaprajz megrajzolásán át, a modellezésig, majd renderelés végül az utolsó simítások Photoshop-ban. Hihetetlen érzés volt végre azzal foglalkozni, amivel mindig is szerettem volna. Egy igazi belsőépítészeti iroda alkalmazottjává válhattam, nem csak gyakornoknak éreztem már magam, ugyan azokat a feladatokat végezhettem, mint az itt dolgozó emberek, persze felügyelettel és ellenőrzéssel, ami megkönnyítette a munkámat. Rengeteg segítséget kaptam mindig, ha elakadtam vagy csak tanácstalan lettem volna. Angol szaknyelvem is sokat fejlődött, számomra ismeretlen kifejezések, építőanyagok nevei, berendezések, tervrajzok jöttek elő, amit hamar meg kellett tanuljak, de szerencsére ezzel nem is volt gond.

Összegezve életem egyik hatalmas élményében lehetett részem az Erasmus programnak köszönhetően, nem minden ment tökéletesen és egy idegen országban sem könnyű megtalálni a helyünket, de mindenképpen megéri, mert olyan tudásra tesz szert az ember, amit másként nem tudott volna elérni.

Te is szeretnél ilyen élményeket?

  •   Szeretnéd a kötelező szakmai gyakorlatodat Málta szigetén tölteni?
  •    Jól jönne egy kis tengerparti időszak, amíg más itthon punnyad a betonon?
  •   Értékes referenciát akarsz szerezni, ami a későbbi álláskeresésénél ajtókat nyit meg előtted?
  •   Erasmus ösztöndíjat szeretnél igényelni?

Ha tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai gyakorlati helyet keresel, akkor az Erasmus+ Malta program keretében több munkáltató ajánlata közül válogathatsz. Business, irodai, műszaki területeken tudunk elsősorban elhelyezést nyújtani, míg a szállásaink fiatalosan berendezett, minden igényt kielégítő apartmanokban vannak. Takarítónőd is lesz! 

Fontos tudnod, hogy az Erasmus+ programban résztvevő munkáltatók fizetetlen szakmai gyakorlati helyeket nyújtanak, de a programot úgy találtuk ki, hogy az iskoládtól lehívható Erasmus támogatás fedezze költségeidet. A program lényege, hogy lásd a világot, élhess egy gyönyörű helyen rövidebb vagy hosszabb ideig, fejleszd a nyelvtudásod és szerezz egy értékes referenciát miközben kapcsolatokat építesz. 

  •  Szükséges kezdőtőke: Kb. 120.000 Ft
  •  Kereseti lehetőség: Erasmus ösztöndíj esetén 500 EUR/hó, a szakmai gyakorlat maga fizetetlen
  •  Szállás:   ügyfeleinknek kedvezményes áron biztosított (Erasmus fedezi)
  •  Kezdés:  egész évben, folyamatosan lehet kezdeni 
  •  Szerződés hossza: 2-12 hónap, vagy az iskola elvárásai alapján
tovább...

Kopcsjak Kitti élménybeszámolója

Málta gyönyörű hely, így a három hónap alatt az volt a fő célom, hogy minden helyet bejárjak a szigeten, ami sikerült is. A lakótársaimmal és magyarokkal sűrűn szerveztünk túrákat, szinte minden hétvégén. Tovább...

Pierer Zsolt élménybeszámolója

Miután ott töltöttem két hónapot, azt tudom mondani, hogy a közlekedés annyira azért nem teljesen tragikus, és legalább meg tanulja az ember értékelni a BKV-t: a helyi Tallinja hétköznap jól, hétvégén nem annyira jól működik. Tovább...

Mihály Péter élménybeszámolója

Külföldi munkatapasztalat és felsőfokú nyelvtudás került az önéletrajzomba. Ajánlatot kaptam teljes munkaidős állásra, mellette hasznos munkakapcsolatokat és rengeteg élményt, barátokat a világ minden tájáról. Tovább...

Kiss Alíz élménybeszámolója

Kollégáim nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Gyorsan sikerült betanulnom és már a második héten önálló feladatokat láttam el. Rengeteget tanultam, és jó volt látni dolgokat, amiket elméletben már ismertem. Tovább...

Kiss Attila élménybeszámolója

Az angoltudás szinten tartására, és fejlesztésére is nagyon jó ez a lehetőség, hiszen angolul tudsz kommunikálni hasonló diákokkal, akik teljesen más kultúrából jöttek, mások a szokások is. Ez pedig nagyon hasznos lehet a világszemlélet bővítésére egyaránt. Tovább...

Posta Brigitta élménybeszámolója

Málta egy olyan hely, ahol a természet csodái vesznek körbe, az épületek barátságosan kicsik, az emberek nagyon kedvesek. Részleteiben és mindent összevetve is azt gondolom, hogy a legjobb döntés volt itt tölteni a szakmai gyakorlatom. Tovább...

Nagy Norbert élménybeszámolója

Természetsen a dolgos órák a lehető legjobb hangulatban teltek és a néha a fizikailag megeröltető részek ellenére is elegendő idő jutott a pihenésre, baráti beszélgetésekre és más dolgokra, amit nem lenne illendő itt leírni. Tovább...