Ádámmal és Tímeával, a Work Experience Brighton program két résztvevőjével készítettem interjút. Mindketten Dél-Angliában, méghozzá Brighton városában dolgoznak szállodai recepciósként már fél éve. Az interjúban szó lesz minden olyan Angliával kapcsolatos dologról, ami felmerülhet bennünk az elindulás előtt. És nagyon sok kételyt is eloszlathatnak most válaszaikkal, segítséget adva azoknak is, akik ezen okból kifolyólag eddig nem mertek nekivágni Angliának. Timi és Ádám válaszaiból látszik, hogy két nagyon ambiciózus fiatallal van dolgunk, akiknek konkrét elképzeléseik vannak jövőjüket illetően, és a Del REY gyakornoki programja tökéletes kezdet volt számukra. Elsőként Ádám válaszolt a kérdéseimre, majd a következő beszámolóban Timi véleményét olvashatjátok.

Anna: Először is szeretném, ha egy kicsit bemutatkoznál és mesélnél magadról egy-két szóban.

Végh Ádám vagyok, 25 éves. Mikor az első diplomám megszereztem, mindenképp szerettem volna tovább tanulni, egy mester képzést megpróbálni. Ez sikerült is, de az otthoni körülmények miatt úgy döntöttem, hogy mindenképpen szeretnék külföldön munkát vállalni, a tapasztalat szerzés és a nyelvtanulás miatt és ez esetben a prioritást egyértelműen az angol nyelv élvezte.

Anna: Honnan hallottál a Del REY-ről?

A cég vezetőjével már ismertük egymást korábban, és én azt gondoltam, hogy valószínűleg a Del REY lesz az, ami segíthet abban, hogy külföldön munkát vállaljak.

Anna: Miért választottad az angliai programot? Konkrétan az angol nyelv miatt vagy esetleg más ország is tervbe volt véve?

Anglia volt a terv, nem is néztem mást. A kapcsolataim meg a baráti köröm és a korábbi tapasztalataim alapján egyértelműen is volt. Voltak elképzeléseim, hogy hova szeretnék menni Anglián belül, de utólag örülök, hogy a választás Brighton-ra esett, szerintem ez volt a legjobb. Brighton egy eléggé speciális, különleges város, egy különleges része Angliának és lehet nagyon nem szeretni meg nagyon szeretni. Inkább az utóbbi a jellemző, az emberek nagyon szeretik, ragaszkodnak hozzá és visszatérő vendégek. A városnak megvan az a mozgástere, a szellemisége és az a szabadságérzete, amiért szeretnek visszajönni az emberek, munkavállalóként, átutazóként vagy egyszerű turistaként. Szerintem főleg az épületek, az emberek, a kultúra,a sokszínűség, a tenger és az időjárás is. Én pedig itt dolgozom közvetlenül a tenger mellett. Egész nap látom a tengert és a lehető legjobb környéken vagyok, bent a belvárosban.

Anna: Beszélnél egy kicsit magáról a munkáról és a munkahelyedről?

Ez egy recepciós pozíció, ami részben klasszikus recepciós munkaköröket jelent, részben pedig egészen speciálisakat, hiszen ez a hotel egy nemzetközi nyelviskolának a tulajdona. A klasszikus recepciós feladatokon felül nekünk rengeteg adminisztratív és koordinációs feladatunk van, magyarán meg kell szervezni a diákoknak az utazását, meg az ittlétét és segítenünk kell a munkatársakat és a nyelviskola munkáját. Nagyon jó kapcsolatokat lehet kiépíteni ebben a munkában és érdekes szituációkba, élethelyzetekbe is belecsöppenhetünk. Aki szereti a kihívásokat, és nem riad vissza attól, hogy telefonba beszéljen meg tervezzen, annak ez a pozíció nagyon jó. Meg itt lehet egyébként a nyelvet és a nyelvtant a legjobban megtanulni mert gyakorlatilag 7 órás a munkaidő, és végig az emberekkel való (írásos és szóbeli) kommunikációra kell koncentrálni. Ezenfelül ügyfélszolgálati/customer service és sales feladataink is vannak, mint például a szobakiadás. Ismerni kell a hotelt és a házi szabályokat is. Két műszakban dolgozunk, délelőtti és délutános műszakban. 2 szabadnapunk van, ami mindig változik, nem túlságosan fix a beosztás, a munkatársak pedig franciák, britek, magyarok és spanyolok.

Anna: Főállású recepciósokkal dolgozol együtt vagy csak gyakornokokkal?

Főállású recepciós nincs a hotelben. Vannak régebbi recepciós gyakornokok, akik tanítják az újakat, de nincsen recepciós, csak gyakornok. És a mi feladatkörünk komplexitása miatt sokkal többet csinálunk, mint például egy főállású recepciós egy másik hotelben. Több munkánk és ezáltal felelősségünk is van, ami nem feltétlenül baj, hiszen a hasznunkra válik.

Anna: A munka mellett nyelviskolában is tanultok?

Igen, ez a program nem csak a szakmai gyakorlatot, tehát magát a munkát foglalja magában, hanem nyelvtanulási lehetőséget is biztosít és aki akarja, az szabadon élhet a lehetőséggel, ami nekünk is jár a program keretében, hogy heti 20 órában tanulhatunk angolt a nyelviskolában. Ez jelenthet Business English-t, esetleg egy általános (General Course-t) vagy olyan angolt, amilyet szeretne az ember. Több szint van, több szemlélet, és tanár tehát mindenki azt választja, amit ő jónak lát. De azt gondolom, hogy a nyelviskola annyit nem is számít, mint maga a pozíció. Mert a munkában sokkal többet lehet tanulni. Egy olyan angoltudást ad ez a munka, amivel már bárhol megállhatod a helyed.

Anna: Te milyen angoltudással mentél ki?

Erős középfokú nyelvvizsgám és egy biztos nyelvtani alapokon levő tudásom volt. Az én problémám a szóbeli kommunikáció volt, amit erősíteni kellett. És ennyi idő távlatából azt mondhatom, hogy jelentősen fejlődött.

Anna: A lakhatás hogyan van megoldva?

Nekünk” Staff Accomodation” van, tehát a személyzeti "lakosztály", ami meglehetősen puritán, de a célnak megfelel. Esetünkben rajtunk múlott, hogy a szállás, amit kapunk, hogyan néz ki, mennyire tiszta és, hogy milyen állapotban van tartva. De itt lakunk a hotelben mindannyian, akik a recepción dolgozunk.

Anna: A hotel egyéb részlegein is dolgoznak gyakornokok vagy csak a recepción?

Én úgy tudom, hogy a hotelen belül csak a recepcióra keresnek gyakornokot, de a nyelviskolába is szoktak keresni 1-1 embert, aki adminisztratív területen dolgozik. Jelenleg 1 spanyol kollégám dolgozik ott, neki klasszikus adminisztratív munkája van, de persze nekünk is jut sok adminisztratív munka. Hiszen a recepciós munka ezzel is jár, de nekünk sokkal komplexebb és nehezebb, sokkal nagyobb felelősségünk van, ugyanakkor sokkal jobban lehet élvezni a munkát, sokkal izgalmasabb, többet lehet beszélni külföldiekkel, mindenféle nemzettel. Brighton nem csak a kultúrában sokszínű, de a nemzetiségekben is.

Anna: Milyen nemzetiségű a nagytöbbség? Gondolok itt egyaránt diákokra és turistákra is.

Különválasztanám 3 részre; a diákjaink Európa minden részéről és a tengerentúlról is jönnek szép számban, aztán vannak azok az angol vendégeink, akik üzleti tárgyalásokra, konferenciákra jönnek néhány napra, vagy akár csak 1 éjszakára és vannak azok a turisták, akik főleg Európából jönnek, Franciaországból, Németországból, Dániából, Svédországból, de azért szoktak jönni például Ausztrálok és Kanadaiak is. Egyébként az előnye az mindenképpen a kapcsolatépítés.

Anna: Az angol nyelven felül elvárnak egyéb nyelvtudást?

Egyedül az angollal is el lehet boldogulni. Ugyanakkor a nagy létszámú spanyol populáció miatt (vendégmunkások) és a különösen nyári időszakban jelentős spanyol vendégszám miatt elvárják, hogy spanyolul beszéljünk, de alapvetően ez nem követelmény. Persze aki tud spanyolul, az előnyben van. Én nem tudok, de az angol tényleg elég, a munkáltató ezt várja el.

Anna: Az angliai program díja 400 font, nem tartottad ezt egy kicsit soknak?

Igen ez így elsőre soknak tűnhet, ugyanakkor a Judit mondta, hogy a végén ezt majd bónuszként visszakapjuk, ha a szerződés ideje lejárt. Ezért nekem ebből nem volt probléma. Ez a 400 font, ha úgy vesszük sok, ha úgy vesszük kevés. Hogyha belegondolsz, hogy mennyi pénzből lehet elkezdeni egy külföldi karriert vagy egy szakmai gyakorlatot. Ráadásul ebben az esetben az ember kap egy konkrét helyet, munkát és ellátást meg szállást is. Erre a 6 hónapos időtartamra azt gondolom, hogy ez nem sok. És amit nyer vele: nyelvtudást, tapasztalatot és valamennyi pénzt is, az azt gondolom, kompenzálja ezt az egészet. Tehát ha ezt valaki sokallja, és emiatt nem vág bele, akkor az az ő hibája, nem a cégé, meg nem a programé.

Anna: Az indulás előtt voltak benned félelmek vagy kételyek?

Nem dolgoztam ezelőtt még Angliában és pont emiatt természetesen voltak félelmeim. Itt emelném ki azt, a munkával és a Del REY-nek ezzel az ajánlatával kapcsolatosan, hogy ide és úgy összességében Angliába is az jöjjön, aki megfelelően rugalmas az időjárás tekintetében, aki élvezi ezt a multi kulturális környezetet. Természetesen elsősorban dolgozni jövünk, de azért élni is kell. Anglia nagyon jelentős előnyökkel jár, a gazdasága miatt. Bankszámlát nyithattam itt, és azt mondhatom, hogy mind a banki szolgáltatások, vagy például az oktatás is sokkal fejlettebb és minőségibb, mint otthon. És itt inkább tartanám a pénzemet, mint otthon. Itt mindennel lehet számolni, nem egyik napról változik az élet. Számomra nagyon fontos szempont volt, hogy itt biztonság van és tervezhetsz előre, lehet építeni a jövőt. Tehát, aki el akar kezdeni itt karriert, mondjuk a turizmus terén, annak én Brighton-t ajánlanám, mert egy turizmus orientált hely, ami Angliában elég ritka. A városnak ez a fő profilja, ugyanakkor egy történelmi jelentőségű város, sok látványossággal.

Az emberek kulturáltak, kedvesek és előzékenyek velünk is, a házi orvostól kezdve, a bankon keresztül mindenhol azt a kedvességet, meg tiszteletet kaptam, amit elvárhat az ember sőt még azon felül is teljesítettek. Otthon én ezt nem így tapasztaltam.

Tehát én csak ajánlani tudom azoknak, akik Angliában szeretnének karriert építeni, hogy válasszák a Del REY-t és ezt a Brighton-i pozíciót. És ez a pozíció tökéletesen megfelel, ha valaki majd később feljebb szeretne lépni és egy "full-time"-os munkát szerezni Angliában.

Anna: Ért a kint tartózkodásod alatt bármi jellegű negatív tapasztalat, honvágyad volt e?

Részben van honvágyam, de nagyon olcsó például a hazatelefonálás meg van egy skype, ami hol működik, hol nem. Tartom a kapcsolatot az otthoniakkal és követem is az eseményeket. Honvágyam van, de haza lehet menni, tehát lehet kivenni szabadságot mondjuk 1 vagy 2 hétre. Az angol munkaerő piacon a munkajog alapján van 1 meghatározott szám, amennyi szabadnapunk lehet a 6 hónap alatt. Van egy kikötés, hogy júliusban és augusztusban nem vehetünk ki szabadságot, mert az a fő szezon, viszont előtte meg utána igen, és ezt nem kell ledolgozni, ez jár. A 6 hónapban 20-21 nap szabadság van. Ettől a programtól és a munkától, amit vártam, azt meg is kaptam, nem érzek csalódást!

Anna: A szabadidőt hogyan töltöttétek? Volt lehetőség utazgatni, szórakozni a környéken?

Ez is opcionális. Valaki kihasználta az idejét, hogy bulizzon, szórakozzon, én néha elmentem inni a többiekkel, persze ez kell is, igényeltem is. De én inkább azzal töltöttem az időmet, hogy kihasználjam az itteni lehetőségeket. Például szeretném elismertetni a diplomámat, hogy itt is elfogadják. Unión belül vagyunk, de mégsem vagyunk egyenlők. Keresem a lehetőséget, hogy papírokat szerezzek be. Jogsit is gondolkodtam, hogy angolra változtatom. Én talán máshogy látom, nem a buli részéről nézem a dolgot, én ide dolgozni jöttem. Meg akartam ismerni a lehetőségeket meg ki is akarom használni őket.

Anna: Akkor szeretnél kint maradni a későbbiekben is?

Igen, én úgy tervezek, hogy innen egy másik munkahelyre fogok tovább menni. A 6 hónapot meghosszabbítottam még egy hónappal és ezalatt egy másik lehetőséget fogok keresni. Lehetséges, hogy a Del REY-en keresztül, de az már nem gyakornoki pozíció lesz, hanem rendes főállás. (2013 őszén Ádám el is helyezkedett a del REY segítségével főállásban, recepciósként, Dél-Angliában - a szerkesztő megjegyzése) Ugyanakkor szerintem ez a pozíció, ez a cég és ez a hotel, arra lett kitalálva, hogy a recepción mindent megtanuljunk, profik legyünk. Nagyok is az elvárások de, jó referenciát lehet szerezni, tehát írásban is garantálni fogják, és Angliában a referencia a legfontosabb dolog. Ami nekem nagyon fontos meg pozitív volt, hogy itt az írott meg az adott szónak is van értéke és a referenciák alapján működik a munkaerő piac is meg minden. Ahhoz, hogy bankszámlát nyiss, kell referencia. Hogy új munkahelyed legyen, kell referencia. Mindenhez kell a referencia és azzal bármit elérhetsz. Rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele.

Anna: Földrajzilag rugalmas vagy? Ha a Del REY felajánlana egy másik munkát az ország másik végében, el utaznál érte vagy inkább maradsz helyben?

Ha felajánlanának és alkalmas lennék rá, vállalnám azt is, hogy másik városba költözök. Ettől egyáltalán nem zárkózok el. Dél-Anglia lakhatás és költségek terén elég drága, ezzel szemben az észak lényegesen olcsóbb. Ebből kiindulva simán bevállalnám azt, hogy máshova megyek de Brighton nagyon a szívemhez nőtt. És mindenki, aki idejön és bele kóstol ebbe az életbe az nehezen válik meg tőle. Úgy gondolom, Anglia egy komoly lehetőség minden szempontból.

Anna: Hát, az én kedvemet már mindenesetre meghoztad Angliához, holott előtte nem volt kedvem kint élni és dolgozni.

Én azt gondolom, hogy az előnyök oldalán sokkal több van, mint a hátrányok oldalán. Pályakezdésre abszolút ideális hely Anglia. Hiszen míg a munkaerő piacra betörni otthon szinte nem is lehet vagy nagyon nehéz, még diplomásként, több nyelvvizsgával is, itt más a helyzet. Már azt is preferálják, ha egy erős alapszintű angolod van, amit lehet majd fejleszteni. Messze el lehet jutni, csak türelem kell hozzá meg kitartás. Nekem fél évet kellett itt eltöltenem, de nagyon meg vagyok elégedve, mert egy olyan helyen dolgozhatok, ahol van értéke a munkának és innen referenciákkal továbblépve még mindig több lehetőségem lesz, mint otthon.

Anna: És továbbra is a turizmusban szeretnél dolgozni vagy nyitottabb vagy ennél? Milyen szakon végeztél?

Az első diplomám kommunikáció és médiatudomány volt, de mindig inkább a politológia felé húztam. Szakdolgozatomat is történelemből írtam. A mesterképzésem a Corvinuson volt, tanár és közgazdász modul volt, de passzíváltattam. Érdeklődési körömnek megfelelt, de azért mást is akartam tanulni. Szóval nekem a turizmushoz semmi közöm az égvilágon, de ez a recepciós pozíció arra jó, hogy ott is tudok kommunikálni. Meg egy ügyfélszolgálati/customer service pozícióra tovább tudok lépni. Itt Angliában ezt keresem, legyen egy fő állásom irodai munkaidőben, 8-9-től 5-ig és multi környezetben tudjak dolgozni. Ez a célom, a turizmushoz ilyenformán semmi közöm, de most 1 jó nagy kóstolót kaptam ebből.

Anna: Milyenek a britek munka szempontjából?

Nem kapkodják el azt a munkát, ami rájuk van bízva és ebben azt gondolom, nincs minőségi probléma. Csinálják, dolgoznak, de hajlamosak átrakni a következő napra. Jól is dolgoznak, de nem kapkodnak. Nekem ez jobban tetszik, mert a munka így is el van végezve és nincs az az idegbeteg kapkodás, ami stresszbe meg frusztrációba hajszolja az embert. Kapkodásból adódnak a hibák is és egy ilyen cég esetében, mint a miénk is, nagyon fontos az, hogy ne legyen hiba és le legyen szervezve minden, diákok utaztatása, programok szervezése, órák megtartása, tananyag leadása és a szállások megoldása, ami csapat munka. Ebben kell, hogy a minőség meg a pontosság meg legyen.

Anna: Beszélnél még egy kicsit magáról Brightonról?

Ami látványosságként itt van, az a Clock Tower, a toronyóra, a Royal Pavillon, amit IV. György építtetett, ami egy nyári rezidencia volt. A Brighton Pier, a tengerpart, ahol nagyon sok film, videó, videóklip készült meg a Beatles-nek és a Beatles kultúrának is elég nagy gyökerei vannak Brighton-ban.

Anna: A zenei élet milyen a városban? Mert azért, ha Angliáról beszélünk, a zene mindig felmerülhet, hiszen rengeteg nagyváros ontja ki magából még most is a zenekarokat és olvastam, hogy azért Brighton-ban is van egy jelentős zenei szcéna.

Vannak kisebb koncertek hétvégéken, meg van rengeteg utcazenész és ők nagyon profik. Ha én kiadó lennék, biztos felkarolnám az összeset, mert iszonyat tehetségesek. Nagyon jól zenélnek és jó hangjuk is van. Az utcazenének itt van kultúrája. De például itt van a legnagyobb kultúrája a homoszexuálisoknak is. Néha tolakodó is volt nekem. A homoszexuális parádé az egy össznépi ünnepély, tehát a nem homoszexuálisak is ugyanúgy felvonulnak. De a klasszikus turizmus az itt megjelenik. Sok brit gondolja, hogy le tudná élni az életét itt.

Anna: Te is?

Nekem vannak más elképzeléseim is de le tudnám én is. Ha már elértem a kitűzött céljaimat, elképzelhető, hogy majd visszajövök. Nagyon fiatalos város. A fiataloknak lett kitalálva. Rengeteg pub van, klasszikus pub-ok. Vannak nemzetközi sörök és klasszikus ciderek, az ízesített sörök, illetve borok, 4-5-6-7-8 %-osak. Minél magasabb az alkohol tartalmuk, annál jobban szeretik vásárolni. És az ivásnak elég nagy kultúrája van. Van itt 1 különleges sör, a Brighton Ale, ez egy középbarna sör és az íze kicsit keserűbb, mint a világos. Csak helyben készítik, főzik, és csak csapolva lehet vásárolni a pub-okban. Mindenkinek javaslom, hogy menjen el egy pub-ba, mert a szocializálódás központjai ezek a helyek. Ott beszélgetnek, esznek, isznak, naptól, napszaktól és időjárástól teljesen függetlenül.

A dohányáru és az alkohol viszont nagyon drága, de például diák igazolvánnyal kedvezmények járnak, még ruhatermékre is. Nem nézik, hogy magyar igazolvány vagy hogy meddig érvényes hanem adtak olcsóbban mindent (10-30%-ok). Szóval a diákját mindenki hozza, az fontos.

És ha már itt tartunk, a helyi ételekről mi a véleményed? Mert amint tudjuk, az angol konyha nem túl gazdag.

Ádám: Így van. Nagyon sok gyümölcs érkezik Spanyolországból. Ízre jók, az itt termeltek viszont minőségben jók, de íztelenek. És az ételek is fűszermentesen vagy kevés fűszerrel készülnek. Éppen ezért kapnak rá például az indiai kajára, ami nagyon fűszeres tehát pont az ellentéte. Azt tudom mondani, hogy az angol kaja nem jó, és az alapanyagok, amik itt elérhetőek sem a legjobbak, ízre biztosan nem,a minőség meg attól függ, melyik boltban vásárolsz. Én a Morrisons-t javaslom. Szerintem a legjobb áruházlánc, a Morrisons a legjobb, minőségben meg árban is. Az angol kaja az éttermekben pedig mennyiségre sem elég, főleg azért az árért. Magyarországon telepakolják a tányérodat, itt meg inkább csak körítenek. De ez az ő szokásuk, nem eszik tele magukat, a kevés az nekik elég.


Te is szeretnél ilyen élményeket?

  Szeretnéd meglévő angol nyelvtudásodat profi szintre emelni?
  Kezdőként jól jönne egy fél éves recepciós gyakorlat Angliából - lendítenél a karriereden?
  Mit szólnál fél évnyi ingyen nyelviskolához, miközben pénzt keresel?

A Work & Study programon belül a munkáltató egy brightoni hotel, amely fiatalos munkahelyet és ingyenes szállást biztosít a programon résztvevőknek, akik teljesen kezdőként is recepciós gyakornokként tudnak dolgozni, belekóstolva így a Front Office világába és értékes referenciát szereznek a fél éves időszak végén.

És ami a legjobb az egészben: a fizetett gyakornoki pozíció mellett a munkáltató ingyenes nyelviskolai tanfolyamra küldi az ügyfeleinket - így anyanyelvi környezetben, egy erős nyelviskolának hála, a nyelvtudásod profi szintre tudod emelni. :)

  •  Szükséges kezdőtőke: kb. 220.000 Ft
  •  Programdíj: 400 GBP
  •  Fizetés: nettó 300 GBP/hó + ingyenes nyelviskola + 400 GBP bónusz a szerződés leteltekor
  •  Pozíciók: recepciós (front office gyakornok)
  •  Szállás: ingyenesen biztosított
  •  Elvárások: folyékony angol nyelvtudás & minimális irodai vagy front office gyakorlat
  •  Szerződés hossza: 6 hónapos, fix szerződések
tovább...

Kalmár Zsuzsanna élménybeszámolója

A Lodge egy tipikus angol, régimódi szállodatípus, ahol leginkább helybeliek fordultak meg különböző ünnepi rendezvényeken, de volt szerencsém francia és amerikai vendégeket is kiszolgálni. Shepperton-ból pedig vonattal egy óra alatt lehet bejutni Londonba. Tovább...

Szegedi Szabina élménybeszámolója

Egyáltalán nem bántam meg, hogy kijöttem. A célomat elértem..megtanultam angolul, végre :D Nem mellesleg egy csomó pénzt félre tudtam tenni. Nekem ingyenes a szállás és az ellátás, sőt még a wi-fi is.. :) Tovább...

Márkus Gergő élménybeszámolója

A fizetés óránként 7,20 font volt, a túlórákat minden szó nélkül kifizették és ami nagyon meglepett az a rendezvények miatti sok jatt. Így elmondhatom, hogy a két hónap alatt egy 7 számjegyű összeget sikerült hazahoznom... Tovább...

Török Sándor élménybeszámolója

Szerintem vágj bele minél hamarabb a külföldi életbe, sok vesztenivalód nincs, nyerni viszont annál többet tudsz általa! :) Anglia csodálatos hely és nagyon sokat tanultam az ott tölött időből - ismerd meg a történetem Te is! Tovább...

Gyenes Noémi élménybeszámolója

Csakúgy, mint első alkalommal, minden nagyon gyorsan, és gördülékenyen zajlott a del REY segítségével. Egy héten belül megvolt a szerződésem a fogadóhotelemtől és október másodikán már repültem is a Ködös Albionba.. Tovább...

Balogh Tímea élménybeszámolója

Induljon hát akkor az Anna által elkészített interjú második része, amelyben a Balogh Tímea által látott, átélt és tapasztalt élményeket olvashatjátok a varázslatos Kanári-szigeteken töltött kalandjai során. Tovább...